Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 85 от 2.X

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 270 ОТ 25 СЕПТЕМВРИ 2020 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 90 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2018 Г. ЗА БЪЛГАРСКИТЕ НЕДЕЛНИ УЧИЛИЩА В ЧУЖБИНА (ДВ, БР. 47 ОТ 2018 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 270 ОТ 25 СЕПТЕМВРИ 2020 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 90 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2018 Г. ЗА БЪЛГАРСКИТЕ НЕДЕЛНИ УЧИЛИЩА В ЧУЖБИНА (ДВ, БР. 47 ОТ 2018 Г.)

Обн. ДВ. бр.85 от 2 Октомври 2020г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 думите "и подготовката на кандидат-студенти", думите "кандидат-студенти" и наклонената черта пред тях се заличават.

2. Създава се нова т. 3:

"3. подготовката на кандидат-студенти може да се организира в групи с най-малко пет кандидат-студенти;".

3. Досегашните т. 3 и 4 стават съответно т. 4 и 5.

4. Досегашната т. 5 става т. 6, като думите "за училищата" се заличават.

5. Досегашните т. 6 и 7 стават съответно т. 7 и 8.

§ 2. Създава се чл. 4а:

"Чл. 4а. (1) Когато поради извънредни обстоятелства е преустановено обучението по чл. 1, ал. 1 и дейностите по чл. 2, ал. 2 в присъствена форма, същите се осъществяват, доколкото и ако е възможно, от разстояние в електронна среда чрез използване на средствата на информационните и комуникационните технологии.

(2) Обучението от разстояние в електронна среда включва дистанционни учебни часове, самоподготовка, текуща обратна връзка за резултатите от обучението и оценяване.

(3) Организацията на обучението от разстояние и допустимите дейности по чл. 2, ал. 2, т. 1 се съгласуват от представляващия организацията по чл. 1, ал. 1 с училищния ръководител и с представител/представители на родителския съвет."

§ 3. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2:

а) в т. 1 думата "деца" и наклонената черта след нея се заличават;

б) в т. 2 думата "деца" и наклонената черта след нея се заличават.

2. В ал. 3, т. 1 думата "деца" и наклонената черта след нея се заличават.

3. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Електронното обучение по ал. 1 може да се провежда синхронно и несинхронно, както следва:

1. синхронното обучение се провежда, като учебните часове включват синхронен урок и синхронно взаимодействие на учителя с ученика, както и синхронна текуща обратна връзка за резултатите от обучението и оценяване;

2. несинхронното обучение може да включва наблюдение на урок, без взаимодействие с учителя и с останалите ученици, самоподготовка, текуща обратна връзка за резултатите от обучението и оценяване."

4. Създава се нова ал. 6:

"(6) Електронното обучение по ал. 2 се провежда синхронно и/или несинхронно."

5. Създава се ал. 7:

"(7) Електронното обучение по ал. 3 се провежда синхронно и несинхронно чрез учебна електронна платформа."

6. Досегашната ал. 6 става ал. 8.

7. Създават се ал. 9 - 11:

"(9) Часовете за електронно обучение по ал. 2 се организират и провеждат от българското неделно училище, в което са записани учениците през учебната година.

(10) Часовете за електронно обучение по ал. 2 може да се организират и провеждат от друго българско неделно училище, в случай че училището, в което са записани учениците, не предлага електронно обучение, като редът за определяне на средствата, предоставяни от Министерството на образованието и науката, се определя със заповедта по чл. 20, ал. 2.

(11) Българското неделно училище в чужбина може да организира и провежда часове за електронно обучение по ал. 3 за ученици от:

1. населеното място, в което училището организира и провежда часове в присъствена форма;

2. други държави и други населени места от държавата, в която училището функционира, в които Министерството на образованието и науката не подпомага обучение по чл. 5."

§ 4. В чл. 7, т. 2 след думата "чужбина" се добавя "или в последните два класа от средното образование в друго училище на територията на съответната държава".

§ 5. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) На учениците, завършили обучение по български език и литература, история и цивилизации и география и икономика, се издава удостоверение за проведено обучение, подписано от представляващия организацията по чл. 1, ал. 1, от училищния ръководител и от учителите, провели обучението, както следва:

1. на завършилите обучение при условията на чл. 5, ал. 10 удостоверението се издава от българското неделно училище, което провежда присъствените часове, след получаване на протокол, подписан от училищния ръководител в училището, в което е проведено електронното обучение, с резултатите от него;

2. на завършилите електронно обучение без присъствени часове може да се издаде удостоверение за проведено обучение по учебен предмет/учебни предмети за съответния клас;

3. на завършили електронно обучение без присъствени часове ученици от 5 до 12 клас може да се издадат удостоверения за проведено обучение по учебен предмет/учебни предмети за два класа."

2. В ал. 4 след думите "по чл. 4, т. 5" се добавя "и в електронната система по чл. 23, ал. 2".

§ 6. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2, т. 10 след думите "и предписанията им" се поставя запетая и се добавя "отнасящи се до организирането и провеждането на обучението".

2. Създава се ал. 4:

"(4) Не се изплащат възнаграждения от средствата, предоставени от Министерството на образованието и науката на организацията, към която функционира българското неделно училище, на представляващия организацията по чл. 1, ал. 1, т. 1 и 3, училищния ръководител, учителите, ръководителите на допълнителни училищни дейности, както и на лицата, на които е възложено осъществяването на административни дейности в българското неделно училище, за периода, когато те не пребивават на територията на страната, в която функционира българското неделно училище в чужбина."

3. Създава се ал. 5:

"(5) Изключения по ал. 4 се допускат за възнаграждения на учители, изплатени при спазване на местното законодателство, когато:

1. при извънредни обстоятелства е преустановено обучението по чл. 1, ал. 1 в присъствена форма;

2. има доказана необходимост за провеждането на обучение по чл. 5, ал. 1."

§ 7. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 след думите "избират на събрание" се добавя "в едномесечен срок след началото на всяка учебна година".

2. В ал. 3 се създава изречение второ: "При организиране на обучение на друг адрес в същото или в друго населено място в състава на родителския съвет на българското неделно училище се включват родител/родители на обучаващите се на съответния адрес ученици."

3. Алинеи 7 и 8 се изменят така:

"(7) Родителският съвет и училищният ръководител изготвят годишен доклад със становище за резултатите от дейността на българското неделно училище, който се съгласува писмено от представляващия организацията по чл. 1, ал. 1.

(8) Годишният доклад по ал. 7 се подписва от председателя на родителския съвет и от училищния ръководител и се изпраща в Министерството на образованието и науката с копие до задграничното представителство на Република България в съответната държава до 31 юли."

§ 8. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "година" се добавя "чрез електронната система по чл. 23, ал. 2".

2. В ал. 2, т. 3 думите "за училищата" се заличават.

3. В ал. 3 след думите "Документите по ал. 2" се добавя "и 5".

4. Създават се ал. 5 и 6:

"(5) Предложения за вписване на друг адрес за обучение, организирано в българско неделно училище в чужбина, се подават от организациите по чл. 1, ал. 1 в срок до 15 октомври към актуалната информация по чл. 18 в следните случаи:

1. в населено място, в което няма обучение, организирано в друго българско неделно училище, финансово подпомагано от Министерството на образованието и науката;

2. в населени места с над 1 милион жители, в райони, в които няма обучение, организирано в друго българско неделно училище, финансово подпомагано от Министерството на образованието и науката.

(6) Към предложенията по ал. 5 се подават съответните документи по ал. 2 с изключение на този по т. 2."

§ 9. В чл. 13, ал. 2 числото "30" се заменя с "31".

§ 10. В чл. 14 се създава ал. 5:

"(5) Междуведомствената комисия извършва оценка на внесените предложения по чл. 12, ал. 5 и представя на министъра на образованието и науката мотивирано предложение за вписване на друг адрес за обучение, организирано в българско неделно училище, или за отказ."

§ 11. Създава се чл. 26:

"Чл. 26. Българските неделни училища в чужбина съдействат за утвърждаване на авторитета на българската държава и на българските общности зад граница. При популяризиране на дейността на всяко училище се указва по подходящ начин подпомагането от Министерството на образованието и науката на Република България."


Промени настройката на бисквитките