Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 90 от 20.X

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 280 ОТ 14 ОКТОМВРИ 2020 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА УСТРОЙСТВЕНИЯ ПРАВИЛНИК НА ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 38 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2001 Г. (ДВ, БР. 17 ОТ 2001 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 280 ОТ 14 ОКТОМВРИ 2020 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА УСТРОЙСТВЕНИЯ ПРАВИЛНИК НА ДЪРЖАВНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТО, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 38 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2001 Г. (ДВ, БР. 17 ОТ 2001 Г.)

В сила от 20.10.2020 г.

Обн. ДВ. бр.90 от 20 Октомври 2020г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 3, ал. 1 думата "Агенцията" се заменя с "Председателят на агенцията".

§ 2. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 15 след думите "работни групи" се добавя "и съвети като експертни консултативни звена".

2. В т. 17 след думата "анализ" се поставя запетая и се добавя "и мониторира прилагането на координационните механизми в областта".

3. Точка 22 се отменя.

4. В т. 23 думите "обслужващи звена" се заменят с "центрове за подкрепа за личностно развитие", а тирето преди думата "доставчици" се заменя със запетая.

5. Точки 24 - 26 се отменят.

§ 3. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 2 се изменя така:

"2. участва в разработването на нормативни актове, както и в разработването на материали, свързани с дейностите по закрила и гарантиране на правата на детето, дава становища по проекти на нормативни актове, свързани със закрилата и гарантирането на правата на детето;".

2. В т. 3 накрая се поставя запетая и се добавя "участва в интегрирането на информация от други информационни системи, администрирани от общинската и държавната администрация".

3. Точка 7 се изменя така:

"7. осъществява методическа подкрепа и супервизия на отделите за закрила на детето и участва в мултидисциплинарни срещи за обсъждане на конкретни случаи за деца в риск;".

4. Точка 8 се отменя.

5. В т. 10 след думите "български граждани" се добавя "или с български произход".

6. Точка 14 се изменя така:

"14. планира, осигурява и отчита дейността на Националния съвет за закрила на детето и на Съвета на децата, който е консултативен орган към председателя на агенцията;".

7. В т. 16 след думата "изданията" се поставя запетая и се добавя "официалния сайт и официалните платформи".

8. Точка 17 се изменя така:

"17. администрира, координира и отчита функционирането на Националната телефонна линия за деца с единен хармонизиран номер 116 111, както и осъществява методическо ръководство и професионална подкрепа на консултантите на линията; изготвя и актуализира ръководство за работа на Националната телефонна линия за деца с единен хармонизиран номер 116 111;".

9. Създават се т. 22 - 24:

"22. инициира, планира и осигурява реализирането на публични кампании за запознаване на широката общественост с правата на детето;

23. планира, осигурява и отчита дейността на Консултативния съвет по въпросите на децата към председателя на агенцията;

24. провежда консултации и изготвя становища по постъпили молби и сигнали от гражданите, свързани с правата на детето по случаи с международен елемент или международно сътрудничество."

§ 4. В чл. 17а, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 думите "по спазване на стандартите за социални услуги за деца и" се заличават.

2. Точка 2 се изменя така:

"2. осъществява мониторинг и контрол относно спазване правата на детето и извършва планови проверки и проверки по жалби и сигнали за спазване правата на детето от всички държавни, общински и частни училища, детски градини и ясли, центрове за подкрепа за личностно развитие, лечебни заведения, дирекции "Социално подпомагане", доставчици на социални услуги за деца и юридически лица с нестопанска цел, работещи в сферата на закрила на детето;".

3. Точка 3 се отменя.

4. В т. 7 след думата "изданията" се поставя запетая и се добавя "официалния сайт и официалните платформи".

5. В т. 9 думите "или с неспазване на стандартите за социални услуги за деца, регламентирани в Наредбата за критериите и стандартите за социални услуги за деца" се заменят с "в случаите, в които детето се намира на територията на Република България".

6. В т. 10 накрая се поставя запетая и се добавя "които се осъществяват от екип от външни специалисти към агенцията".

7. В т. 12 думите "както и по международни случаи" и запетаята пред тях се заличават.

8. Създават се т. 13 - 19:

"13. осъществява наблюдение в регистрационно-приемателните центрове на Държавната агенция за бежанците и в поправителните домове след предварително разрешение от органите на управление;

14. чрез експертите в дирекцията организира и осъществява обучения на професионалистите, работещи с деца, за запознаване и спазване на правата на детето;

15. осъществява консултиране на граждани и юридически лица по въпроси, свързани с правата на детето;

16. участва в разработването на методики, разработва механизми за взаимодействие и предоставя методически указания по спазването на нормативните и административните актове във връзка с дейността на институциите по чл. 17а, ал. 1, т. 14 от Закона за закрила на детето в областта на правата на детето;

17. изготвя анализи на практиката по прилагане на нормативните актове в областта на закрилата на детето и дава предложения за решаване на възникнали проблеми на база на работата на експертите по сигнали и предложения на граждани и юридически лица;

18. изготвя експертни анализи и оценки във връзка с осъществяване на правомощията на председателя на агенцията и подобряване на административното обслужване, свързани с осъществяваната контролна дейност;

19. участва в експертни работни групи, съвети и комисии, организира междуинституционални работни срещи по случаи на деца."

§ 5. Създава се чл. 19а:

"чл. 19а. (1) За извършване на проверки за спазване на правата на детето, за които се изискват специални познания, могат да бъдат привличани служители от други административни структури в качеството им на външни експерти за извършване на съвместни проверки след мотивирано предложение на директора на Главна дирекция "Контрол по правата на детето" и одобрение от председателя на агенцията.

(2) Външните експерти изпълняват възложените им задачи съобразно своята компетентност въз основа на определените им задължения от работодателя им във времевата рамка и в обхвата на проверката, определена със заповед на председателя на агенцията или упълномощено от него длъжностно лице, след съвместно съгласуване на общите действия."

§ 6. В чл. 20 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 4:

"(4) Когато е необходимо предложението или сигналът да се подаде писмено или да отговаря на определени изисквания, на подателя се дават съответните разяснения."

2. Досегашната ал. 4 става ал. 5.

Заключителни разпоредби

§ 7. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките