Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 90 от 20.X

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 3 ОТ 2007 Г. ЗА ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ (ДВ, БР. 15 ОТ 2007 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 3 ОТ 2007 Г. ЗА ЗДРАВНИТЕ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ (ДВ, БР. 15 ОТ 2007 Г.)

Издадена от министъра на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.90 от 20 Октомври 2020г.

§ 1. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1, накрая се поставя запетая и се добавя "инфекциозни болници, гробищни паркове и бензиностанции".

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) Детските градини се проектират и изграждат при спазване на изискванията на Наредба № РД-02-20-3 от 2015 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на сгради за обществено обслужване в областта на образованието и науката, здравеопазването, културата и изкуствата (ДВ, бр. 5 от 2016 г.), на Наредба № РД-02-20-1 от 2019 г. за техническите изисквания към сградите за защита от радон (ДВ, бр. 33 от 2019 г.) и на здравните изисквания на тази наредба.

(3) Проектирането на нови и реконструкцията на съществуващи детски градини се съгласува с регионалните здравни инспекции."

§ 2. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "не повече от 30 % застроена площ и" се заличават.

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Теренът на детска градина по чл. 9, ал. 1 трябва да включва не повече от 30 % застроена площ и не по-малко от 50 % озеленени площи."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3.

4. Създава се ал. 4:

"(4) За детските градини по чл. 9а се допуска частично ограждане на площта, ползвана от детската градина, включително и само на двора и площадките."

§ 3. В чл. 9, ал. 1 след думата "целта" се добавя "самостоятелни" и се създава изречение трето: "Сградите се обезопасяват от влиянието на факторите на околната среда - шум, прах, влага, въздушни течения."

§ 4. Създава се чл. 9а:

"Чл. 9а. (1) По изключение и при доказана необходимост с мотивирано решение на кмета на общината се допуска на територията на съответната община или район/населено място проектирането и изграждането на детски градини, независимо от тяхната собственост, в част от новопроектирана сграда с друго основно предназначение или при преустройство на част от съществуваща сграда с друго основно предназначение.

(2) При проектирането на нова сграда частта от сградата, предвидена за детска градина, структурно и функционално се проектира като самостоятелен обем.

(3) При невъзможност да се изпълнят изискванията на ал. 2 детските градини по ал. 1 се разполагат на:

1. първите два надземни етажа, когато детската градина е разположена в нежилищна сграда; в тези случаи се допуска разполагането на административни помещения на третия етаж и на обслужващи помещения в подземния или полуподземния етаж, които са отделени от другата част на сградата и е осигурена пряка връзка с помещенията на детската градина;

2. първи надземен етаж, когато детската градина е разположена в жилищна сграда; в тези случаи, когато жилищната сграда е новопроектирана, се допуска в полуподземния или подземния етаж разполагането на обслужващи помещения, които са отделени от другата част на сградата и е осигурена пряка връзка с помещенията на детската градина; когато жилищната сграда е съществуваща, се допуска в полуподземния или подземния етаж разполагането само на помещение, в което са разположени обекти, съоръжения и инсталации за отопление по смисъла на Наредба № 15 от 2005 г. за технически правила и нормативи за проектиране, изграждане и експлоатация на обектите и съоръженията за производство, пренос и разпределение на топлинна енергия (ДВ, бр. 68 от 2005 г.).

(4) Детската градина по ал. 1 се проектира и изгражда за не повече от две групи до 20 деца в група.

(5) Не се допуска детската градина по ал. 1 да граничи със следните други самостоятелни обекти и съоръжения в сградите:

1. заведения за хранене и развлечения;

2. големи търговски обекти;

3. лечебни и здравни заведения;

4. обекти в областта на услугите;

5. производствени обекти независимо от техния капацитет и категория;

6. обекти, източници на йонизиращи и нейонизиращи лъчения;

7. хидрофорни уредби, трафопостове и други подобни;

8. обекти в областта на хазарта;

9. обекти в областта на погребалните и траурно-обредните услуги;

10. други обекти, при чиято дейност се очаква отделянето на замърсители, криещи опасност от значително вредно въздействие върху здравето на населението, околната и жизнената среда;

11. асансьори, когато същите са разположени до спални и занимални.

(6) За детските градини по ал. 1 се проектира най-малко един самостоятелен вход, който води към индивидуален подход за всяка от групите, както и за административните и помощните помещения на детската градина. Не се допускат преходи от група в група.

(7) Когато детската градина по ал. 1 се предвижда да бъде разположена на първите два надземни етажа и/или трети етаж за административните помещения, за нея се проектират и изграждат отделни стълбища между първия и втория и/или третия етаж, които са само за детската градина.

(8) За детските градини по ал. 1 не се допуска проектиране и преминаване на стълбища и асансьори, предназначени за останалата част от сградата, през помещенията на детската градина."

§ 5. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) създава се нова т. 2:

"2. хранилище за помощни материали и пособия;"

б) в т. 7, буква "б" се създава изречение второ: "при детски градини с до четири групи е допустимо да се обедини с кабинета на директора;"

в) точка 8 се изменя така:

"8. перални помещения с отделен вход, които отговарят на изискванията на Наредба № 12 от 2018 г. за здравните изисквания към обществените перални (ДВ, бр. 98 от 2018 г.);".

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Помещенията по ал. 1, т. 1 - 4 се обособяват за всяка група."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и в нея след думите "детската градина:" се добавя "гардероба със занималнята" и се поставя запетая.

4. Досегашната ал. 3 става ал. 4.

5. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и в нея се създава изречение второ: "По изключение в детските градини се допуска височината на складови и котелни помещения да е 2,3 м, доколкото не противоречи на противопожарните изисквания и изискванията за здравословни и безопасни условия на труд."

6. Досегашната ал. 5 става ал. 6.

7. Създава се ал. 7:

"(7) В помещенията се осигурява топла и студена вода, отговаряща на изискванията на Наредба № 9 от 2001 г. за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели (ДВ, бр. 30 от 2001 г.)."

§ 6. В чл. 11 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "Наредба № 5 от 2006 г. за хигиената на храните (ДВ, бр. 55 от 2006 г.)" се заменят с "Регламент (ЕО) № 852/2004 на Европейския парламент и на Съвета от 29 април 2004 г. относно хигиената на храните (ОВ, специално българско издание: глава 13, том 44), Закона за храните и подзаконовите нормативни актове по прилагането му".

2. В ал. 2 думите "на Наредба № 5 от 2006 г. за хигиената на храните" се заменят с "по ал. 1".

3. Алинея 4 се изменя така:

"(4) При представяне от родителите на документ от магистър по медицина относно необходимостта от диетично хранене на детето осигуряването на такова хранене се извършва по реда на Наредба № 6 от 2011 г. за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения (ДВ, бр. 65 от 2011 г.)."

§ 7. В чл. 14, ал. 1 се създава изречение второ: "Оборудването в занималните трябва да е изработено от материали с гладка повърхност, позволяващи влажно почистване и дезинфекция."

§ 8. В чл. 16, ал. 2 след думите "гладко покритие" се добавя "позволяващо лесно почистване и дезинфекция".

§ 9. В чл. 17, ал. 5 думите "Наредбата за съществените изисквания към строежите и оценяване съответствието на строителните продукти, приета с Постановление № 325 на Министерския съвет от 2006 г. (ДВ, бр. 106 от 2006 г.)" се заменят с "Наредба № РД-02-20-1 от 2015 г. за условията и реда за влагане на строителни продукти в строежите на Република България (ДВ, бр. 14 от 2015 г.)".

§ 10. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "Пералнята и сушилнята" се заменят с "Помещенията по чл. 10, ал. 1, т. 8", а думата "бельо" се заменя с "пране".

2. В ал. 2 думата "бельото" се заменя с "прането".

3. В ал. 3 думата "бельо" се заменя с "пране".

4. В ал. 4 думата "Бельо" се заменя с "Пране", а след думата "третира" се добавя "предварително и".

5. В ал. 5 думата "такава" се заменя с "пералня", а думите "наредбата по чл. 34, ал. 2 във връзка с § 1, т. 9, буква "е" от допълнителните разпоредби на Закона за здравето" се заменят с "Наредба № 12 от 2018 г. за здравните изисквания към обществените перални".

6. Създават се ал. 6 и 7:

"(6) В случаите по ал. 5 в детската градина се изграждат следните самостоятелни помещения:

1. склад за мръсно пране, оборудван с подов сифон и мивка с течаща топла и студена вода; подът и стените на помещението се облицоват с материали, позволяващи измиване и дезинфекция;

2. склад за чисто пране, оборудван със съоръжения за съхранение на чистото пране по групи.

(7) Помещенията по ал. 6 се ситуират така, че да не се допуска контакт и пресичане пътя на чистото и мръсното пране."

§ 11. В чл. 24, ал. 4 след думата "тела" се добавя "и контактите".

§ 12. В чл. 26, ал. 1 думите "(ДВ, бр. 65 от 2011 г.)" се заличават.

§ 13. В чл. 27 ал. 2 се изменя така:

"(2) Дезинфекцията се извършва с биоциди, разрешени за предоставяне на пазара по реда на Регламент (ЕС) № 528/2012 на Европейския парламент и на Съвета от 22 май 2012 г. относно предоставянето на пазара и употребата на биоциди (ОВ, L 167, 27.06.2012 г.) или на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси, при спазване на условията на издаденото разрешение и на изискванията, посочени на етикета."

§ 14. Създава се допълнителна разпоредба с нов § 1:

"Допълнителна разпоредба

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Терен" е площта от урегулирания поземлен имот/имоти, върху която са разположени сградите на детската градина и обособените двор, площадка за игра и физкултурна площадка към нея, а в случаите на детски градини по чл. 9а - обособените двор, площадки за игра и физкултурна площадка.

2. "Обекти в областта на услугите" са обекти за химическо чистене, обществени перални по смисъла на чл. 3, ал. 2 от Наредба № 12 от 2018 г. за здравните изисквания към обществените перални, обекти за изработване и поправка на облекло, обекти за изработване и поправка на обувки и кожени изделия, обекти за боядисване на облекло, фотоателиета, звукозаписни студиа, обекти за ремонт на електродомакинска (битова), компютърна и телевизионна техника."

§ 15. Досегашните § 1 - 3 от заключителните разпоредби стават съответно § 2 - 4.

Промени настройката на бисквитките