Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 90 от 20.X

ИЗМЕНЕНИЯ ОТ 2018 Г. НА КОДЕКСА НА МОРСКАТА ТРУДОВА КОНВЕНЦИЯ ОТ 2006 Г. (Одобрени от Международната конференция на труда на нейната сто и седма сесия, Женева, 5 юни 2018 г. В сила за Република България от 26 декември 2020 г.)

 

ИЗМЕНЕНИЯ ОТ 2018 Г. НА КОДЕКСА НА МОРСКАТА ТРУДОВА КОНВЕНЦИЯ ОТ 2006 Г.

(Одобрени от Международната конференция на труда на нейната сто и седма сесия, Женева, 5 юни 2018 г. В сила за Република България от 26 декември 2020 г.)

Издадени от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.90 от 20 Октомври 2020г.

Изменения на Кодекса на Морската трудова конвенция от 2006 г. във връзка с Правило 2.1:

Стандарт А2.1 - Моряшки трудови договори

Създава се ал. 7:

"7. Всяка държава член изисква продължаване на действието на моряшки трудов договор за времето, прекарано от моряка в плен на или извън кораб в резултат на пиратски действия или въоръжен грабеж на кораб, независимо от изтичането на срока на договора или представянето на предизвестие от една от страните за спирането или прекратяването на договора. За целите на настоящата алинея:

а) терминът "пиратство" има значението, посочено в Конвенцията на Организацията на обединените нации по морско право от 1982 г.;

б) терминът "въоръжен грабеж на кораб" е незаконен акт на насилие или задържане или акт на грабеж или заплаха срещу кораб, различен от акт на пиратство, извършен за частни цели и насочен срещу кораб или срещу лица или собственост на борда на кораб, във вътрешните води, архипелажните води и териториалното море на държавата, или всеки акт на подбуждане или умишлено улесняване на такова действие."

Изменения на Кодекса на Морската трудова конвенция от 2006 г. във връзка с Правило 2.2:

Стандарт A2.2 - Възнаграждение

Създава се ал. 7:

"7. За времето, прекарано от моряка в плен на или извън кораб в резултат на пиратски действия или въоръжен грабеж на кораб, възнагражденията и другите заплащания съгласно моряшкия трудов договор, колективния трудов договор или приложимите разпоредби на национално законодателство за прехвърляне на разпределени суми в съответствие с ал. 4 от настоящия стандарт, продължават да се изплащат до освобождаването на моряка и надлежно репатриране в съответствие със стандарт A2.5.1 или, при настъпване на смърт на моряка в плен, до датата на смъртта, определена в съответствие с приложимите национални закони или разпоредби. Термините "пиратство" и "въоръжен грабеж на кораб" имат значението, посочено в стандарт A2.1, ал. 7.4."

Изменения на Кодекса на Морската трудова конвенция от 2006 г. във връзка с Правило 2.5:

Ръководство B2.5.1 - Право на репатриране

Алинея 8 се изменя така:

"8. Правото на репатриране може да изгуби сила, ако съответният моряк не го предяви в рамките на разумен срок, който трябва да бъде определен от националното законодателство или колективните трудови договори, с изключение на случаите, когато морякът е в плен на или извън кораба в резултат на пиратски действия или въоръжен грабеж на кораб. Термините "пиратство" и "въоръжен грабеж на кораб" имат значението, посочено в стандарт A2.1, ал. 7."

Промени настройката на бисквитките