Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 102 от 1.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 58 ОТ 2006 Г. ЗА ПРАВИЛАТА ЗА ТЕХНИЧЕСКАТА ЕКСПЛОАТАЦИЯ, ДВИЖЕНИЕТО НА ВЛАКОВЕТЕ И СИГНАЛИЗАЦИЯТА В ЖЕЛЕЗОПЪТНИЯ ТРАНСПОРТ (ДВ, БР. 73 ОТ 2006 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 58 ОТ 2006 Г. ЗА ПРАВИЛАТА ЗА ТЕХНИЧЕСКАТА ЕКСПЛОАТАЦИЯ, ДВИЖЕНИЕТО НА ВЛАКОВЕТЕ И СИГНАЛИЗАЦИЯТА В ЖЕЛЕЗОПЪТНИЯ ТРАНСПОРТ (ДВ, БР. 73 ОТ 2006 Г.)

В сила от 01.12.2020 г.
Издадена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.102 от 1 Декември 2020г.

§ 1. В чл. 178, ал. 9 абревиатурата "РСММ" се заменя с "РССМ".

§ 2. В чл. 179 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в изречение първо след думата "влакове" се поставя запетая и се добавя "и РССМ";

б) в изречение второ след думата "извършващи" се добавя "само", а след думата "мрежа" се поставя запетая и думите "могат да работят и" се заменят със "за които не са прилагани изискванията на ТСОС по отношение на подсистемата "Подвижен състав - локомотиви и пътнически подвижен състав" могат да са".

2. В ал. 2 думата "Собственикът" се заменя с "Ползвателят".

3. В ал. 3 след думите "серия 52-00" се добавя "могат да са".

§ 3. В чл. 180 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) след думата "мотриси" се добавя "и РССМ";

б) създава се нова т. 1:

"1. буквен код на страната, в която е регистрирано превозното средство - на страничните и челните страни;"

в) досегашната т. 1 става т. 2 и се изменя така:

"2. маркировка на ползвателя (стопанисващия) превозното средство (VKM) - на страничните и челните стени;"

г) досегашната т. 2 става т. 3 и се изменя така:

"3. европейски номер на возилото (EVN) - на страничните и челните стени, и вътре във всяка кабина на тяговия подвижен състав;"

д) досегашните т. 3 - 6 стават съответно т. 4 - 7;

е) създава се т. 8:

"8. други знаци и надписи, определени от производителя и съгласно ал. 2 или ал. 4."

2. В ал. 2 след думите "ИА "ЖА" се добавя "в съответствие с Допълнение "З" на Регламент за изпълнение (ЕС) 2019/773 на Комисията от 16 май 2019 г. относно техническата спецификация за оперативна съвместимост по отношение на подсистемата Експлоатация и управление на движението на железопътната система на Европейския съюз и за отмяна на Решение 2012/757/ЕС (ОВ, L 139I от 2019 г.), наричан по-нататък "Регламент за изпълнение (ЕС) 2019/773".

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Европейският номер на вагоните и съответната буквена маркировка върху корпуса на вагона, които идентифицират возилото, се определят съгласно Допълнение "З" на Регламент за изпълнение (ЕС) 2019/773. Други номера или маркировки на вагоните се определят от производителя и с техническите изисквания съгласно предписанията на Конвенцията за международни железопътни превози (COTIF) и Правилника за използване на вагоните в международно съобщение (PPV/PPW (ППВ) или Правилника за използване на товарни вагони - PGW (ПГВ)."

§ 4. В чл. 188 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "превозвачът" се заменя с "ЛОП и железопътното предприятие, съответно управителя на железопътната инфраструктура".

2. В ал. 2 думата "превозвача" се заменя с "железопътното предприятие, съответно управителя на железопътната инфраструктура".

§ 5. В чл. 192 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 31 думата "регистриращ" се заличава;

б) в т. 32 след думата "бдителност" се поставя запетая и се добавя "с изключение на ПЖПС, който съгласно чл. 179, ал. 1 не е оборудван с устройство за бдителност".

2. В ал. 2:

а) в основния текст думите "или маневра" се заличават;

б) в т. 2 след думата "безопасност" се добавя "или единен сертификат за безопасност";

в) създава се т. 11:

"11. удостоверение за спирачната маса на влака."

§ 6. В чл. 207 се правят следните изменения:

1. В ал. 1, т. 2 думите "чл. 182, ал. 1" се заменят с "чл. 184".

2. Алинея 3 се отменя.

§ 7. В чл. 208 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "спирачка" се поставя запетая и се добавя "изправна и включена сигнализация за край на влака, заключени врати и придружаван от правоспособен машинист".

2. В ал. 2:

а) след думата "ремонт" се добавя "с изправна ходова част и със заключени врати";

б) създава се изречение второ: "Последният вагон трябва да бъде с изправна и включена автоматична спирачка и изправна и включена сигнализация."

3. Създава се нова ал. 3:

"(3) Съставът на обикновен пътнически влак или на бърз влак може да се увеличава с пътнически вагони от ремонт, които по решение на превозвача могат да возят пътници. В случай че не возят пътници, вагоните трябва да са със заключени врати."

4. Досегашната ал. 3 става ал. 4.

§ 8. В чл. 211, ал. 2 думите "един вагон" се заменят с "4 оси или най-малко 18 метра".

§ 9. В чл. 215 се правят следните изменения и допълнения:

1. Думите "опасни товари" и запетаята след тях се заличават.

2. Създава се изречение второ: "Редът за включване във влаковете на вагони, натоварени с опасни товари, се определя от железопътното предприятие съгласно Правилника за международни железопътни превози на опасни товари (RID) или Приложение № 2 на Спогодбата за международно железопътно сточно съобщение (СМГС)."

§ 10. В чл. 251, ал. 4, изречение второ думите "състава на влака" се заменят с "маневрения състав".

§ 11. В чл. 424 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) Железопътното предприятие осигурява оборудването на влаковете и возилата със средства, показващи предния и задния край на влака/возилото. Управителят на инфраструктурата осигурява оборудването със средства, показващи предния и задния край на влаковете и возилата, които се движат за технологични нужди или за възстановяване на движението след произшествие или инцидент."

2. Досегашната ал. 2 става ал. 3.

§ 12. В чл. 425 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 1:

"(1) Сигналът за задния край на влака следва да е наличен само от задната страна на последното превозно средство на влака."

2. Досегашната ал. 1 става ал. 2 и в нея след думата "контролира" се добавя "от персонала, разрешаващ движението на влаковете".

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3.

§ 13. В чл. 426 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в нея думата "обикновени" се заменя с "бели".

2. Създава се ал. 2:

"(2) Разстоянието между светлините, височината над релсите, диаметърът, интензитетът на светлините, размерите и формата на светлинния сноп при работа както през деня, така и през нощта, се определят в ТСОС по отношение на подсистемата "Подвижен състав - локомотиви и пътнически подвижен състав". Съществуващи локомотиви, необхванати от ТСОС, могат да продължат да се експлоатират, като се сигнализират денонощно отпред с конструктивно определените светлини."

§ 14. Създава се чл. 426а:

"Чл. 426а. Влаковете и возилата, които се движат по железопътна инфраструктура, която е част от вътрешния железопътен транспорт по чл. 2, т. 3 от Закона за железопътния транспорт, се сигнализират съгласно инструкциите по чл. 3, като разпоредбите на тази глава могат да не се прилагат."

§ 15. В чл. 427 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2:

а) в основния текст след думите "по чл. 428" запетаята и думите "ал. 2 и 4" се заличават;

б) в т. 1 след думата "влака" се добавя "съгласно чл. 207";

в) в т. 2 след думата "прикачен" се добавя "пътнически" и думите "с повредени, липсващи или" се заменят с "от държави, чието междурелсие е различно от стандартното междурелсие съгласно чл. 4, ал. 5 от ЗЖТ, с";

г) точка 3 се заличава.

2. В ал. 3 се създава изречение второ: "В случаите по ал. 2 дежурният влаков диспечер, преди тръгване на влака от начална гара, уведомява всички гари по маршрута на влака за промяна начина на сигнализиране края на влака."

3. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Когато се констатира повреда на единия или двата сигнални фара на последния вагон на пътнически влак, той се задържа в гарата, в която е установена повредата, или се спира в първата следваща гара по маршрута на влака. Превозният персонал проверява целостта на влака и ако е възможно, поправя или подменя устройството за сигнализация на задния край на влака, след което докладва на дежурния ръководител, че влакът е готов да потегли."

4. Създава се ал. 5:

"(5) Когато в случая по ал. 4 повредата не може да бъде отстранена, влакът не може да продължи движението си освен след сигнализирането му съгласно чл. 428 и специално разрешение от дежурния влаков диспечер, който уведомява предварително всички гари по маршрута на влака за промяна начина на сигнализиране на задния край на влака."

§ 16. (В сила от 01.01.2022 г.) В чл. 428 се създава ал. 7:

"(7) Извън случаите по чл. 440а товарните влакове се сигнализират винаги с две светлоотразителни табели, когато се движат по железопътни линии с категория железопътни магистрали и по железопътни линии I категория, определени съгласно приложение № 1 и приложение № 2 на Наредбата за категоризация на железопътните линии в Република България, включени в железопътната инфраструктура, и закриване на отделни линии или участъци от линии (ДВ, бр. 112 от 2001 г.)."

§ 17. Член 429 се изменя така:

"Чл. 429. Локомотив, който се движи изолиран в района на гара или депо нощем, се сигнализира с по две бели светлини отпред и отзад (приложение № 44, фиг. 199), като след прикачването му задните светлини се загасват. Съществуващи локомотиви, необхванати от ТСОС, могат да продължат да се експлоатират, като се сигнализират отпред и отзад с конструктивно определените светлини."

§ 18. В чл. 431 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в изречение второ думите "червен диск или" се заличават, а в скобите след думите "фиг. 197" запетаята и числото "200" се заличават.

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) При пълен отказ на сигнализацията в задния край на локомотива локомотивът се задържа в гарата, в която е установена повредата, или се спира в първата следваща гара по маршрута. Локомотивният машинист, когато е възможно, отстранява повредата или подменя устройството за сигнализация на задния край на локомотива, след което докладва на дежурния ръководител, че локомотивът е готов да потегли.

(3) Когато в случая по ал. 2 повредата не може да бъде отстранена, локомотивът не може да продължи движението си освен след сигнализирането му съгласно чл. 428 и специално разрешение от дежурния влаков диспечер, който уведомява всички гари по маршрута за промяна начина на сигнализиране на задния край на локомотива."

§ 19. В чл. 432 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "обикновена" се заменя с "бяла".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Когато маневреният локомотив се движи в междугарието, изолиран или с вагони, сините стъкла се свалят и се сигнализира денонощно отпред с три бели светлини, а когато е изолиран отзад - денонощно съгласно чл. 431 (приложение № 44, фиг. 203 и 205)."

§ 20. В чл. 433 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 3:

"(3) При пълен отказ на сигнализацията в задния край на мотрисния влак той се задържа в гарата, в която е установена повредата, или се спира в първата следваща гара по маршрута. Машинистът, когато е възможно, отстранява повредата или подменя устройството за сигнализация на задния край на мотрисния влак, след което докладва на дежурния ръководител, че влакът е готов да потегли."

2. Създава се ал. 4:

"(4) Когато в случая по ал. 3 повредата не може да бъде отстранена, влакът не може да продължи движението си освен след специално разрешение от дежурния старши влаков диспечер, за което се уведомяват всички гари по маршрута на влака."

3. Досегашната ал. 3 става ал. 5 и в нея думата "надбуферни" се заменя с "бели".

§ 21. В чл. 440а се правят следните изменения:

1. В ал. 1 изречение второ се заличава.

2. Алинея 3 се отменя.

§ 22. Създава се чл. 440б:

"Чл. 440б. При пълен отказ на някоя или на всички светлини, указващи предния край на влака, се постъпва съгласно Допълнение Б, т. 4 от приложението към Регламент за изпълнение (ЕС) 2019/773."

§ 23. В чл. 473 ал. 1 се изменя така:

"(1) Указателят "Промяна скоростта на движението" е правоъгълна табела, която от двете страни е разделена с две пресичащи се диагонално черни линии, като горният и долният триъгълник са зелени, а левият и десният триъгълник са жълти (приложение № 49, фиг. 263). Размерите на указателя, посочени в приложение № 49, фиг. 263, са в милиметри."

§ 24. В § 1 от допълнителната разпоредба т. 25 се изменя така:

"25. "Релсовите самоходни специализирани машини (РССМ)" са возила, специално проектирани за изграждане и поддържане на линиите и инфраструктурата, които могат да се използват в различни режими: работен режим, транспортен режим - като самоходни возила, транспортен режим - като прикачени возила."

§ 25. В приложение № 44 се правят следните изменения:

1. Фигури 200 и 204 се заличават.

2. Фигури 203 и 205 се изменят така:

"




"

Заключителни разпоредби

§ 26. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник" с изключение на § 16, който влиза в сила от 1 януари 2022 г.

§ 27. В Наредба № 56 от 2003 г. за изискванията, условията и реда за обучение на кандидатите за придобиване на правоспособност, изисквана от персонала, отговорен за безопасността на превозите с железопътен транспорт, или признаване на такава правоспособност и реда за провеждане на проверочните изпити на лицата от персонала, отговорен за безопасността на превозите (обн., ДВ, бр. 20 от 2003 г.; попр., бр. 59 от 2003 г.; изм. и доп., бр. 94 от 2005 г., бр. 102 от 2009 г., бр. 85 от 2012 г.; доп., бр. 3 от 2013 г.; изм. и доп., бр. 76 от 2015 г.; изм., бр. 69 от 2016 г.; изм. и доп., бр. 65 от 2020 г.) се правят следните изменения:

1. В чл. 16, ал. 1, изречение второ думата "един" се заменя с "два".

2. В чл. 23, ал. 2 думата "един" се заменя с "два".


Промени настройката на бисквитките