Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 103 от 4.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 2006 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ И ПУСКАНЕ В УПОТРЕБА НА ПОЩЕНСКИ МАРКИ, НА ПОЩЕНСКИ ПРОДУКТИ И НА СПЕЦИАЛНИ ПОЩЕНСКИ ПЕЧАТИ И ЗА ИЗВАЖДАНЕ ОТ УПОТРЕБА НА ПОЩЕНСКИ МАРКИ (ДВ, БР. 93 ОТ 2006 Г

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 2006 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ И ПУСКАНЕ В УПОТРЕБА НА ПОЩЕНСКИ МАРКИ, НА ПОЩЕНСКИ ПРОДУКТИ И НА СПЕЦИАЛНИ ПОЩЕНСКИ ПЕЧАТИ И ЗА ИЗВАЖДАНЕ ОТ УПОТРЕБА НА ПОЩЕНСКИ МАРКИ (ДВ, БР. 93 ОТ 2006 Г.)

Издадена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.103 от 4 Декември 2020г.

§ 1. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Проектът на годишния тематичен план се изготвя от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията по определените от специализирания експертен съвет по маркоиздаване теми."

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) Темите се определят въз основа на писмени предложения от пощенския оператор със задължение за извършване на универсалната пощенска услуга, държавни и общински органи, обществени организации и съюзи и други, представени не по-късно от края на месец август на предходната календарна година."

3. Досегашните ал. 3, 4 и 5 стават съответно ал. 4, 5 и 6.

4. Досегашната ал. 6 става ал. 7 и се изменя така:

"(7) Пощенските марки могат да се издават самостоятелно, в серии, с винетки, в блок и като специален знак, отпечатан върху пощенските продукти. Видът на изданията се определя с решение на специализирания експертен съвет по маркоиздаване."

5. Създава се ал. 8:

"(8) Начинът на отпечатване на изданията по ал. 7 се определя от пощенския оператор със задължение за извършване на универсалната пощенска услуга и се съобщава на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията."

§ 2. В чл. 3 се правят следните изменения:

1. В ал. 2, т. 2 числото "10" се заменя с "5".

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Тиражите и номиналните стойности на пощенските марки, както и тиражите на пощенските продукти, се определят от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията със заповедта по чл. 18, ал. 1 след писмено предложение от пощенския оператор със задължение за извършване на универсалната пощенска услуга, направено в следните срокове:

1. за номиналните стойности на пощенските марки - до 2 месеца преди предвидената дата за пускане в употреба;

2. за тиражите - до 5 работни дни за пощенски марки и до 10 работни дни за пощенски продукти след първото представяне на проектите за разглеждане от специализирания експертен съвет по маркоиздаване."

3. Създава се ал. 5:

"(5) Предложените по ал. 4 номинални стойности и тиражи при необходимост могат да бъдат променяни с решение на специализирания експертен съвет по маркоиздаване."

§ 3. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "определят от" се заменят с "определят с решение на".

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) Въз основа на решението по ал. 1 министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията или упълномощено от него лице сключва договори с художниците и с консултантите за изработване на проектите за пощенски марки, за пощенски продукти и за специални пощенски печати, както и за извършване на консултантската дейност по тях."

3. Досегашната ал. 3 става ал. 4.

4. Създава се ал. 5:

"(5) Приетите от специализирания експертен съвет по маркоиздаване проекти на пощенски марки, на пощенски продукти и на специални пощенски печати са окончателни и не могат да бъдат променяни."

§ 4. Създава се чл. 11а:

"Чл. 11а. (1) До 10 работни дни след отпечатване на съответното пощенско-филателно издание утвърденият проект, заедно с техническия носител, с изключение на проектите и техническите носители на пощенските марки с променлив тираж, се предава от пощенския оператор със задължение за извършване на универсалната пощенска услуга на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията с приемно-предавателен протокол.

(2) За пощенските марки с променлив тираж, които не са извадени от употреба, утвърденият проект заедно с техническия носител се предават от пощенския оператор със задължение за извършване на универсалната пощенска услуга на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията с приемно-предавателен протокол до 10 работни дни след тяхното изваждане от употреба.

(3) Предаването и приемането по ал. 1 се извършват от оправомощени служители от пощенския оператор със задължение за извършване на универсалната пощенска услуга и от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

(4) Редът, начинът на съхранение и на използване на утвърдените проекти на пощенски марки и на пощенски продукти по ал. 1 и 2 се определят със заповед на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията."

§ 5. В § 1 на допълнителната разпоредба т. 8 се отменя.

Заключителни разпоредби

§ 6. В 6-месечен срок от влизането в сила на наредбата:

1. пощенският оператор със задължение за извършване на универсалната пощенска услуга предава на оправомощени служители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията съхраняваните от оператора проекти на пощенски марки и на пощенски продукти, заедно с техническия носител, по ред, определен със заповед на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията;

2. министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията издава заповедта по чл. 11а, ал. 3.

Промени настройката на бисквитките