Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 2 от 8.I

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 414 ОТ 30 ДЕКЕМВРИ 2020 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 90 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СТИПЕНДИИ НА СТУДЕНТИТЕ, ДОКТОРАНТИТЕ И СПЕЦИАЛИЗАНТИТЕ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ ВИСШИ УЧИЛИЩА И Н

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 414 ОТ 30 ДЕКЕМВРИ 2020 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 90 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА СТИПЕНДИИ НА СТУДЕНТИТЕ, ДОКТОРАНТИТЕ И СПЕЦИАЛИЗАНТИТЕ ОТ ДЪРЖАВНИТЕ ВИСШИ УЧИЛИЩА И НАУЧНИ ОРГАНИЗАЦИИ (ДВ, БР. 44 ОТ 2000 Г.)

В сила от 08.01.2021 г.

Обн. ДВ. бр.2 от 8 Януари 2021г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. Навсякъде в текста думите "субсидирани от държавата" се заменят със "за които държавата осигурява средства за издръжка на обучението им".

§ 2. В чл. 2, ал. 2 се изменя така:

"(2) Средствата за стипендии по чл. 1, ал. 1, т. 2 и 4 и чл. 3, ал. 3, т. 1 се планират по висши училища:

1. за стипендии на българските и чуждестранните докторанти (с изключение на средствата за стипендии за първата година на приетите за обучение по междуправителствени спогодби за образователен, научен и културен обмен) - съобразно броя на продължаващите от предходната година (според броя на месеците) и утвърдения нов прием;

2. за стипендии на чуждестранните студенти по чл. 1, ал. 1, т. 4 (с изключение на средствата за стипендии за първата година на обучение на приетите по междуправителствени спогодби за образователен, научен и културен обмен) - съобразно броя на стипендиантите от предходната година, новоприетите след средно образование и утвърдения прием след висше образование;

3. за стипендии на несемейните студенти без двама родители, на студентите с трайни увреждания, на студентите с двама родители с трайни увреждания, на студентите с един родител, който е с трайни увреждания, на студентите, които към момента на навършване на пълнолетие са с предприета мярка за закрила по реда на Закона за закрила на детето - настаняване в приемно семейство, социална услуга от резидентен тип или специализирана институция, и на студентките майки с дете до 6-годишна възраст - съобразно броя на такива студенти, стипендианти от предходната учебна година."

§ 3. В чл. 3 се правят следните изменения:

1. (В сила от началото на първия семестър на учебната 2020/2021 година) Алинея 2 се изменя така:

"(2) Стипендиите на чуждестранните студенти, приети по актове на Министерския съвет, когато са граждани на Република Албания, Република Косово, Република Молдова, Република Северна Македония, Украйна и Република Сърбия, на приетите по междуправителствени спогодби за образователен, научен и културен обмен, освен ако в спогодбата не е посочено друго, на несемейните студенти без двама родители, на студентите с трайни увреждания, на студентите с двама родители с трайни увреждания, на студентите с един родител, който е с трайни увреждания, на студентите, които към момента на навършване на пълнолетие са с предприета мярка за закрила по реда на Закона за закрила на детето - настаняване в приемно семейство, социална услуга от резидентен тип или специализирана институция, и на студентките майки с дете до 6-годишна възраст се отпускат от началото на първата година на обучение или от началото на месеца, следващ месеца, през който е възникнало основанието за получаването им, и се изплащат за 12 месеца за всеки месец поотделно."

2. В ал. 3, т. 1 думите "които до пълнолетието си са отглеждани в домове за лица, лишени от родителска грижа" се заменят с "които към момента на навършване на пълнолетие са с предприета мярка за закрила по реда на Закона за закрила на детето - настаняване в приемно семейство, социална услуга от резидентен тип или специализирана институция".

§ 4. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. (В сила от началото на първия семестър на учебната 2020/2021 година) В ал. 1 в скобите след думите "Република Сърбия" се добавя "и чуждестранните студенти, приети по междуправителствени спогодби за образователен, научен и културен обмен".

2. (В сила от началото на втория семестър на учебната 2020/2021 година) В ал. 11 числата "70" и "150" се заменят съответно с "85" и "180".

§ 5. (В сила от началото на първия семестър на учебната 2020/2021 година) В чл. 8, ал. 1, т. 1 след думите "Република Сърбия" се поставя запетая и се добавя "и студенти, приети по междуправителствени спогодби за образователен, научен и културен обмен".

§ 6. В чл. 8а, ал. 3 думите "чл. 4, ал. 9" се заменят с "чл. 4, ал. 11".

§ 7. В допълнителните разпоредби се създава § 1в:

"§ 1в. Тежко материално състояние по смисъла на чл. 9, ал. 1, т. 2 е това материално състояние, при което лицата не могат да осигурят задоволяване на основните си жизнени нужди сами или с помощта на лицата, задължени по закон да се грижат за тях."

§ 8. Параграф 6 от допълнителните разпоредби се изменя така:

"§ 6. Студенти, докторанти и специализанти, които са се преместили от една специалност, съответно докторска програма или специализация, в друга или от едно висше училище или научна организация в друго/друга, нямат право на стипендия за учебните години (семестри, месеци), които повтарят поради преместването, ако през съответните години (семестри, месеци) са получавали стипендия."

Заключителни разпоредби

§ 9. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник" с изключение на:

1. Параграф 3, т. 1, § 4, т. 1 и § 5, които влизат в сила от началото на първия семестър на учебната 2020/2021 година.

2. Параграф 4, т. 2, която влиза в сила от началото на втория семестър на учебната 2020/2021 година.

Промени настройката на бисквитките