Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 11 от 9.II

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 40 ОТ 4 ФЕВРУАРИ 2021 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 40 ОТ 4 ФЕВРУАРИ 2021 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

Обн. ДВ. бр.11 от 9 Февруари 2021г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В Постановление № 4 на Министерския съвет от 2005 г. за създаване на Център за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства, приет с Постановление № 108 на Министерския съвет от 2005 г. (обн., ДВ, бр. 7 от 2005 г.; изм. и доп., бр. 40 от 2006 г., бр. 79 от 2009 г., бр. 16 от 2010 г., бр. 31 от 2011 г. и бр. 62 от 2013 г.), се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 1 ал. 2 се отменя.

2. Член 2 се изменя така:

"Чл. 2. Центърът разработва, изпълнява и финансира програми и проекти за образователна интеграция, които имат за цел насърчаване на равния достъп до качествено образование и подобряване на резултатите от обучението на децата и учениците от етническите малцинства."

3. В чл. 3:

а) досегашният текст става ал. 1;

б) създават се ал. 2 и 3:

"(2) Директорът на центъра е второстепенен разпоредител с бюджет по бюджета на Министерството на образованието и науката.

(3) Директорът подпомага дейността на министъра на образованието и науката по провеждане на политиката за образователна интеграция и интеркултурно образование на децата и учениците от етническите малцинства."

4. В чл. 4, ал. 2 думата "двама" се заменя с "трима", а думите "един представител на Министерството на финансите" и запетаята след тях се заличават.

5. В чл. 8 думите "приоритетите и мерките" се заменят с "направления, приоритети и дейности за изпълнението им".

6. Член 9 се отменя.

7. В чл. 10, ал. 1:

а) основният текст се изменя така: "От бюджета на центъра се финансират следните дейности:";

б) точка 1 се изменя така:

"1. осигуряване на условия за образователна интеграция на деца и ученици с различен етнически произход чрез създаване на приобщаваща образователна среда в държавните и общинските детски градини и училища и центрове за подкрепа за личностно развитие;"

в) точка 2 се изменя така:

"2. осигуряване на допълнителни мерки за образователна интеграция, осъществявани от педагогически специалисти, непедагогически персонал и външни специалисти, с ученици, които имат пропуски или срещат обучителни затруднения при усвояването на учебното съдържание, включени в проекти, в съответствие с целите по чл. 2;"

г) точка 4 се изменя така:

"4. разработване и прилагане в детските градини и в училищата на програми за обучение, съобразени с културите на различните етнически малцинства;"

д) точка 6 се изменя така:

"6. проучвания, осъществявани от образователните институции, свързани с традициите и обичаите на етническите малцинства;"

е) в т. 9 думите "по създаване публичност" се заменят със "за популяризиране";

ж) в т. 10 думите "изследователска дейност" се заменят с "изследвания, анализи, проучвания";

з) в т. 11 думите "координиране на дейността на центъра с други ведомства" се заменят с "осъществяване на съвместни дейности на центъра с други институции и организации".

8. Член 11 се изменя така:

"Чл. 11. До 30 април всяка година директорът на центъра публикува на електронната страница годишен доклад за дейността на центъра за предходната година."

§ 2. В Правилника за устройството, дейността и организацията на работа на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства, приет с Постановление № 108 на Министерския съвет от 2006 г. (обн., ДВ, бр. 40 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 16 от 2010 г., бр. 71 от 2010 г., бр. 22 от 2012 г. и бр. 62 от 2013 г.), се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 2 ал. 2 се изменя така:

"(2) Директорът на центъра е второстепенен разпоредител с бюджет по бюджета на Министерството на образованието и науката."

2. В чл. 3:

а) алинея 1 се изменя така:

"(1) Центърът разработва, изпълнява и финансира програми и проекти за образователна интеграция, които имат за цел насърчаване на равния достъп до качествено образование и подобряване на резултатите от обучението на децата и учениците от етническите малцинства.";

б) алинея 2 се изменя така:

"(2) Равен достъп до качествено образование се осигурява чрез съвместно обучение на деца и ученици с различен етнически произход, чрез създаване на приобщаваща среда за обучение и социализация на деца и ученици с различен етнически произход в населените места, в които има предпоставки за това, включително чрез осигуряване на подкрепа за личностно развитие, в това число допълнително обучение за ученици, които имат пропуски или срещат обучителни затруднения при усвояването на учебното съдържание."

3. Член 5 се отменя.

4. В чл. 6:

а) основният текст се изменя така: "От бюджета на центъра се финансират следните дейности:";

б) точка 1 се изменя така:

"1. осигуряване на условия за образователна интеграция чрез създаване на подкрепяща образователна среда за социализация, интеркултурно образование и eфективно обхващане и реинтеграция в образователната система на деца и ученици от етническите малцинства и за подобряване на взаимодействието на образователните институции с родителите на децата и учениците от етническите малцинства;"

в) точка 2 се изменя така:

"2. осигуряване на подкрепа за личностно развитие на деца и ученици, осъществявана от педагогически специалисти, непедагогически персонал и външни специалисти;"

г) точка 4 се изменя така:

"4. разработване и прилагане в детските градини и в училищата на програми за обучение, съобразени с културите на различните етнически малцинства, съгласно държавния образователен стандарт за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование;"

д) точка 6 се изменя така:

"6. проучвания, осъществявани от образователните институции, свързани с традициите и обичаите на етническите малцинства;"

е) точка 9 се изменя така:

"9. дейности за популяризиране на мерките за образователна интеграция и на работата на центъра;"

ж) в т. 10 думите "изследователска дейност" се заменят с "изследвания, анализи, проучвания";

з) в т. 11 думите "координиране на дейността на центъра с други ведомства" се заменят с "осъществяване на съвместни дейности на центъра с други институции и организации".

5. В чл. 8 ал. 1 се изменя така:

"(1) Управителният съвет се състои от председател и 10 членове, от които: трима представители на Министерството на образованието и науката, един представител на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет, един представител на Министерството на труда и социалната политика, един представител на Министерството на културата, трима представители на юридически лица с нестопанска цел, работещи в областта на образователната интеграция на децата и учениците от етническите малцинства, и един представител на Националното сдружение на общините в Република България."

6. В чл. 9:

а) в ал. 1 думата "демографските" се заменя с "интеграционните";

б) в ал. 2 думата "оценяването" се заменя с "изпълнението".

7. В чл. 12:

а) в т. 4 думите "и завещания" се заличават;

б) в т. 5 думата "контролира" се заменя с "одобрява";

в) точка 6 се изменя така:

"6. запознава се с текущите отчети за дейността и финансовото състояние на центъра;"

г) в т. 7 думата "одобрява" се заменя със "запознава се с".

8. В чл. 13, ал. 1 думите "4 месеца" се заменят с "6 месеца".

9. В чл. 14:

а) в ал. 1 думите "две трети" се заменят с "6";

б) в ал. 2 думите "министъра на образованието и науката" се заменят с "директора на центъра, в рамките на утвърдения бюджет на центъра за съответната година".

10. В чл. 15 думите "мнозинство от две трети от присъстващите членове" се заменят с "обикновено мнозинство от присъстващите членове".

11. В чл. 17, ал. 1:

а) в т. 6 след думите "разработването на" се добавя "програми, мерки и";

б) точка 7 се изменя така:

"7. съставя проект на бюджет, предлага го на министъра на образованието и науката и отговаря за законосъобразното, ефективно, ефикасно и икономично разходване на средствата по бюджета на центъра;"

в) точка 8 се изменя така:

"8. подготвя и запознава управителния съвет с годишния отчет и с текущите отчети за дейността и финансовото състояние на центъра;"

г) в т. 9 думите "и носи отговорност за тяхното законосъобразно и целесъобразно разходване" се заличават;

д) в т. 12 накрая се добавя "и други електронни платформи, свързани с дейността му".

12. В чл. 18, ал. 1 след думата "проекти" се добавя "по конкурсни процедури".

13. В чл. 20 ал. 1 се изменя така:

"(1) Центърът финансира проекти на: институции в системата на предучилищното и училищното образование - детски градини, училища, центрове за подкрепа за личностно развитие, включително центрове за специална образователна подкрепа, и специализирани обслужващи звена (регионални центрове за подкрепа на процеса на приобщаващото образование, Национален дворец на децата и Държавен логопедичен център); регионални управления на образованието; държавни висши училища и общини, разработени и изпълнявани самостоятелно или с участието на юридически лица с нестопанска цел, осъществяващи общественополезна дейност."

14. В чл. 21:

а) в ал. 1 след думата "подкрепя" се добавя "и изпълнява";

б) алинея 2 се отменя.

15. В чл. 23 след думата "доклад" се добавя "за дейността за предходната година".

16. В чл. 26 думите "във входящ регистър" се заменят с "в деловодната система на центъра".

17. В чл. 27 думите "в регистъра по чл. 26" се заменят с "деловодната система на центъра", а думата "служебна" се заличава.

18. В чл. 29 след думите "съставят в" се добавя "при необходимост", а думата "инициалите" се заличава.


Промени настройката на бисквитките