Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 11 от 9.II

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 34 ОТ 3 ФЕВРУАРИ 2021 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА, РЕДА И НАЧИНА ЗА ИЗГОТВЯНЕ И ВЕРИФИКАЦИЯ НА ДОКЛАДИТЕ НА ДОСТАВЧИЦИТЕ НА ГОРИВА И ЕНЕРГИЯ ЗА ТРАНСПОРТА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 198 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 34 ОТ 3 ФЕВРУАРИ 2021 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА, РЕДА И НАЧИНА ЗА ИЗГОТВЯНЕ И ВЕРИФИКАЦИЯ НА ДОКЛАДИТЕ НА ДОСТАВЧИЦИТЕ НА ГОРИВА И ЕНЕРГИЯ ЗА ТРАНСПОРТА, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 198 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2017 Г. (ДВ, БР. 76 ОТ 2017 Г.)

В сила от 09.02.2021 г.

Обн. ДВ. бр.11 от 9 Февруари 2021г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. Наименованието на наредбата се изменя така:

"Наредба за условията, реда и начина за изготвяне и верификация на докладите на доставчиците на течни горива, алтернативни горива и енергия за транспорта".

§ 2. Член 1 се изменя така:

"Чл. 1. (1) С наредбата се уреждат условията, редът и начинът за изготвяне на докладите и за верификацията на докладите на доставчиците на течни горива, алтернативни горива и енергия за транспорта във връзка с изпълнение на задълженията по глава пета, раздел I от Закона за ограничаване изменението на климата.

(2) Наредбата се прилага за изпълнение на задълженията по чл. 64 от Закона за ограничаване изменението на климата (ЗОИК), наложени на доставчици на горива, използвани за задвижването на пътни превозни средства, извънпътна подвижна техника (включително плавателни съдове за вътрешни водни пътища, когато не плават в морски води), селскостопански и горскостопански трактори, плавателни съдове с развлекателна цел, когато не плават в морски води, както и на доставчици на електрическа енергия, използвана в пътни превозни средства."

§ 3. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2, т. 1 накрая се поставя запетая и се добавя "включително чрез посочване на валиден регистрационен номер по SEED и валиден идентификационен номер за целите на ДДС".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Докладът на доставчиците на горива по ал. 1 съдържа:

1. тип на горивото или енергията;

2. обем или количество на горивото или електрическата енергия;

3. интензитет на парниковите газове от целия жизнен цикъл на горива, изчислени съгласно методиката по чл. 64, ал. 3 от ЗОИК, и емисиите на парникови газове от целия жизнен цикъл на биогоривата, изчислени съгласно Методиката за изчисляване намалението на емисиите на парникови газове от целия жизнен цикъл на биогоривата и на течните горива от биомаса;

4. за изчисления при едновременна съвместна преработка на изкопаеми горива и биогорива съгласно методиката по чл. 64, ал. 3 от ЗОИК;

5. изчисления при едновременна съвместна преработка на изкопаеми горива и биогорива съгласно методиката по чл. 64, ал. 3 от ЗОИК;

6. намаление на емисиите нагоре по веригата при условията на раздел III;

7. сравнение на постигнатите намаления на емисиите на парникови газове от целия жизнен цикъл за единица енергия от изкопаеми горива през 2010 г. с основния стандарт на горивата, определен в съответствие с методиката по чл. 64, ал. 3 от ЗОИК."

3. В ал. 4:

а) точка 1 се изменя така:

"1. начална дата на проекта, която трябва да бъде след 1 януари 2011 г.;"

б) в т. 6 накрая се поставя запетая и се добавя "съставен съгласно образеца по приложение № 1";

в) точка 7 се изменя така:

"7. неизползваем повторно идентификационен код за намаление на емисиите нагоре по веригата, който идентифицира по уникален начин метода на изчисление и съответната схема, определен в съответствие с приложение № 2;"

г) точка 8 се отменя.

4. Алинея 6 се отменя.

5. Създават се ал. 8, 9 и 10:

"(8) Изискванията по ал. 1 се прилагат за всички горива и енергоносители, пуснати на пазара във всяка една държава - членка на ЕС/на територията на държава - членка на ЕС. Когато няколко вида биогорива се смесват с изкопаеми горива, се предоставят данни за всяко биогориво поотделно.

(9) Данните по ал. 3 трябва да се докладват отделно за горивата и енергията, пуснати на пазара от доставчиците в дадена държава членка (включително съвместни доставчици, работещи в една държава членка).

(10) В случаите по ал. 3, т. 2, когато се използват няколко изходни суровини, доставчиците докладват относно количеството в метрични тонове краен продукт, произведен от всяка изходна суровина в съответната преработвателна инсталация през отчетната година."

§ 4. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) В случаите по чл. 3, ал. 3, т. 4 мониторинг върху изпълнението на проекти за намалението на емисиите нагоре по веригата се осъществява по реда на раздел III."

§ 5. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и се изменя така:

"(1) В 45-дневен срок от постъпване на годишните доклади по чл. 3, ал. 1 и чл. 4, ал. 1 в МОСВ компетентният орган по чл. 2 проверява съдържанието и формата на исканията и заявленията по раздел III и съответствието им с изискванията на методиката по чл. 64, ал. 3 от ЗОИК. При необходимост компетентният орган по ал. 2 може да оправомощи длъжностно лице, което да извършва проверки на място."

2. Създават се ал. 2, 3 и 4:

"(2) Компетентният орган по чл. 2 може да изисква от доставчиците и/или ръководителите на проекти по чл. 7а, ал. 2 в 7-дневен срок да представят допълнителна и/или уточняваща информация по отношение на докладваните или заявените данни, ако по време на проверка по ал. 1 се установи такава необходимост.

(3) Ако в резултат на проверката по ал. 1 се установят несъответствия, компетентният орган по чл. 2 изисква от доставчика на горива и/или от ръководителя на проекта по чл. 7а, ал. 2 в 14-дневен срок да представи нов доклад или заявление.

(4) Ръководителят на проекта по чл. 7а, ал. 2 е длъжен да оказва съдействие и да предоставя изисканата информация за целите на проверките по ал. 1, включително като осигурява достъп до производствени обекти, сгради, помещения, свързани с осъществяване на проектните дейности."

§ 6. Създава се нов раздел III "Намаление на емисиите нагоре по веригата" с чл. 7а - 7п:

"Раздел III

Намаление на емисиите нагоре по веригата

Чл. 7а. (1) Разпоредбите на този раздел се прилагат относно проекти за намаление на емисиите нагоре по веригата, които се заявяват от доставчика на горива по реда на чл. 66, ал. 4 от Закона за ограничаване изменението на климата.

(2) Проектите по ал. 1 се разработват и изпълняват от ръководител на проект - физическо или юридическо лице, което отговаря за тяхната валидация, текущ мониторинг и верификация и има право да се разпорежда с техните резултати. Доставчикът на гориво може да изпълни функциите на ръководител на проект по своя преценка.

(3) Отношенията между ръководителя на проекта и доставчика на горива се уреждат с договор, в който се посочват редът и условията за прехвърляне и ползване на резултатите от проекта, за целите на изпълнение на задълженията по чл. 64 от ЗОИК.

(4) Проектите по ал. 1 трябва да отговарят на следните общи условия:

1. намаленията на емисиите нагоре по веригата се прилагат само за средните приети стойности за бензин, дизелово гориво, втечнен нефтен газ (ВНГ) и сгъстен природен газ, които кореспондират с емисиите нагоре по веригата;

2. намаленията на емисиите нагоре по веригата с произход от която и да е държава могат да бъдат отчитани за намаления на емисиите на парникови газове спрямо горива от всеки източник на изходни суровини, доставяни от който и да е доставчик;

3. намаленията на емисиите нагоре по веригата се отчитат само ако са свързани с проекти, които са започнали след 1 януари 2011 г.;

4. намаленията на емисиите нагоре по веригата се оценяват и валидират в съответствие с международни стандарти ISO 14064, ISO 14065 и ISO 14066;

5. намаленията на емисиите нагоре по веригата и базовите емисии се следят, докладват и проверяват в съответствие с ISO 14064, като получените резултати трябва да са в доверителния интервал, посочен в Регламент (ЕС) № 2018/2067 на Комисията и Регламент (ЕС) № 601/2012 на Комисията; проверката на методите за оценка на намаление на емисиите нагоре по веригата трябва да се извършва в съответствие с ISO 14064-3 и организацията, която извършва тази проверка, трябва да бъде акредитирана в съответствие с ISO 14065;

6. отчетените намаления на емисии нагоре по веригата са допълнителни спрямо очакваните резултати от нулевия сценарий (без изпълнение на проекта);

7. намаленията на емисии нагоре по веригата не са отчетени двойно.

(5) Не е необходимо да се доказва, че намаленията на емисиите нагоре по веригата не биха били възможни без изискванията за докладване, предвидени в член 7а от Директива 98/70/ЕО.

(6) За подаване на искания и заявления по този раздел се прилага чл. 6.

Чл. 7б. Проекти за намаление (спестяване) на емисиите нагоре по веригата се осъществяват при следните етапи:

1. планиране;

2. валидиране;

3. одобрение от компетентния орган по чл. 2;

4. изпълнение;

5. мониторинг;

6. докладване;

7. верифициране на резултатите;

8. сертифициране на постигнатото намаление (спестяване) на емисиите нагоре по веригата;

9. заявяване и отчитане на постигнатото намаление (спестяване) на емисиите нагоре по веригата.

Чл. 7в. (1) Преди началото на изпълнението ръководителят на проекта подава до компетентния орган по чл. 2 заявление за одобрение на проекта.

(2) Заявлението съдържа следната информация и е придружено от следните документи:

1. идентификационни данни и данни за контакт с ръководителя на проекта;

2. декларация, потвърждаваща верността на следните обстоятелства:

а) проектът няма да доведе пряко или косвено до намаление на емисиите от инсталация, обхваната от Европейската схема за търговия с емисии;

б) получените като резултат от проекта намаления на емисии нагоре по веригата не са и няма да бъдат заявени в друга държава - членка на ЕС, с цел да се отчете изпълнение на изискванията по чл. 7а от Директива 98/70/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно качеството на бензиновите и дизеловите горива (ОВ, L 107/26 от 25 април 2015 г.);

в) при изпълнение на проекта не се произвежда енергия, за която се получава подпомагане по реда на Закона за енергията от възобновяеми източници;

3. проектна документация;

4. идентификационни данни и данни за контакт с валидиращия орган;

5. валидационен доклад.

(3) Проектната документация по ал. 1, т. 5 включва:

1. разяснение на методологията, използвана за изчисление на емисиите;

2. описание на проекта:

а) проектни дейности;

б) цел на проекта;

в) граници на проекта и причини, поради които същите са избрани;

г) очаквани резултати от проекта и разяснение на методологията, използвана за тяхното прогнозиране;

д) изчисление на базовите емисии по консервативен метод;

е) описание на начина, по който проектът ще въздейства върху околната среда;

3. дата, на която се очаква да се постигне първото намаление на емисии нагоре по веригата в рамките на проекта;

4. годишното намаление емисии нагоре по веригата (CO2 kg), изчислено съгласно избраната методология;

5. местоположение на проекта най-близо до източника на емисиите в градуси географска ширина и дължина, до четвъртия знак след десетичната запетая;

6. базови годишни емисии преди въвеждането на мерки за намаление и годишни емисии след въвеждането на мерки за намаление в gCO2екв/MJ на произведените изходни суровини;

7. всички относими източници, кладенци и резервоари за емисии на парникови газове, свързани с проектната дейност;

8. оценка на въздействието върху околната среда, издадена от компетентните органи на държавата, в която се извършва проектната дейност - ако е приложимо;

9. изпитвания за ефекта на проектната дейност и свързаната с тях документация - ако е приложимо;

10. информация за полученото подпомагане на проектната дейност с публични финансови ресурси и свързаното с това намаление на емисии нагоре по веригата - ако е приложимо;

11. информация за проведено обществено обсъждане на проектната дейност, получените коментари и начина на тяхното отразяване - ако е приложимо;

12. план за мониторинг.

(4) Планът за мониторинг по ал. 3, т. 12 включва следната информация и документи:

1. параметри, които подлежат на мониторинг;

2. описание на системите и методите за събиране и съхранение на информация, необходима за изчисление на емисиите при изпълнение на проекта;

3. описание на системите и методите за събиране и съхранение на информация, необходима за изчисление на базовите емисии;

4. идентификация на възможните източници на емисии на парникови газове отвъд границите на проекта, които по силата на разумно предположение могат да бъдат отдадени на проектната дейност, заедно с описание на системите и методите за събиране и съхранение на информация, необходима за изчисление на тези емисии;

5. организацията за изпълнение на плана за мониторинг;

6. системата за контрол на качеството на мониторинга;

7. документиране на всички изчислителни стъпки.

(5) Компетентният орган по чл. 2 дава на заявителя срок за отстраняване на пропуски и непълноти в заявлението, който не може да е по-кратък от един месец.

(6) Компетентният орган по чл. 2 се произнася в срок два месеца от получаването на заявлението.

Чл. 7г. (1) Компетентният орган по чл. 2 издава заповед за одобрение на проекта, ако са изпълнени следните условия:

1. спазени са изискванията по чл. 7а;

2. намалението на емисии нагоре по веригата е изчислено в съответствие с методиката по чл. 64, ал. 4 от ЗОИК;

3. проектът е валидиран от орган, който отговаря на изискванията по чл. 9а;

4. проектът няма отрицателно въздействие върху околната среда.

(2) Заповедите по ал. 1 подлежат на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

(3) Влизането в сила на заповедта за одобрение на проекта е основание постигнатото намаление на емисии нагоре по веригата да се отчете от доставчиците на горива за целите на чл. 64 от ЗОИК, при условие че проектът бъде верифициран по реда на чл. 8.

(4) Влезлите в сила заповеди по ал. 1 се публикуват на интернет страницата на компетентния орган по чл. 2.

(5) Ръководителят на проекта уведомява незабавно компетентния орган по чл. 2 в случай на възникнало отклонение на проектната дейност или системата за мониторинг от описаното в одобрената проектна документация. Към уведомлението се прилага становище на верифициращия орган за начина, по който отклоненията се отразяват на прогнозираното намаление емисии нагоре по веригата. Компетентният орган по чл. 2 може да отмени решението по ал. 2, ако установи, че не са налице условията за издаване на одобрението.

(6) Когато не са налице изискванията по ал. 1, компетентният орган се произнася с мотивиран отказ за одобрение на проекта.

(7) Отказът по ал. 6 подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл. 7д. (1) Ръководителят на проекта уведомява компетентния орган по чл. 2 за началото на периода, за който се отчита намалението на емисии нагоре по веригата. Началото на периода не може да е по-рано от датата на уведомлението.

(2) Информация за началото на периода, за който се отчита намалението на емисии нагоре по веригата, се публикува на интернет страницата на компетентния орган по чл. 2.

Чл. 7е. Ръководителят на проекта осъществява мониторинг на реалните емисии на парникови газове в съответствие с плана за мониторинг на проекта и докладва на верифициращия орган.

Чл. 7ж. (1) Сертификати за постигнато намаление на емисии нагоре по веригата се издават от компетентния орган по чл. 2 по искане на ръководителя на проекта.

(2) За подаване и разглеждане на искането се прилага чл. 3, ал. 4.

(3) Сертификатът по ал. 1 се издава, когато са спазени следните условия:

1. проектът за намаление на емисии нагоре по веригата е одобрен по реда на чл. 7г;

2. верифициращият орган и верификационният доклад отговарят на нормативните изисквания;

3. верифицираният период е част от периода по чл. 7д;

4. ръководителят на проект декларира, че:

а) при изпълнение на проекта не е произведена енергия, за която е получено или ще се получи подпомагане по реда на Закона за енергията от възобновяеми източници;

б) получените като резултат от проекта намаления на емисии нагоре по веригата, които са верифицирани, не са и няма да бъдат заявени в друга държава - членка на ЕС, с цел да се отчете изпълнение на изискванията по чл. 7а от Директива 98/70/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно качеството на бензиновите и дизеловите горива (ОВ, L 107/26 от 25 април 2015 г.).

(4) Компетентният орган по чл. 2 проверява информацията по реда на чл. 7 и се произнася с решение в срок 4 седмици от получаване на искането.

(5) Когато искането на ръководителя на проекта е уважено, сертификатът се издава заедно с решението по ал. 4.

(6) Отказът за издаване на сертификат се мотивира.

Чл. 7з. Сертификатът по чл. 7ж се издава по образеца в приложение № 1.

Чл. 7и. (1) Издаден сертификат по чл. 7ж се отменя по инициатива на компетентния орган по чл. 2, когато представени в производството документи са признати по надлежния ред за неистински или ако се установи, че ръководителят на проекта е представил неверни сведения, послужили като основание за издаването му.

(2) По искане на титуляр на сертификат същият може да бъде отменен и вместо него да бъдат издадени два или повече сертификата за същото общо количество спестени емисии нагоре по веригата. Обстоятелствата по преиздаването и уникалният идентификационен код на оригиналния сертификат се посочват в новите сертификати.

Чл. 7к. (1) Сертификати по чл. 7ж могат да се прехвърлят от:

1. ръководителя на проекта към доставчик на горива, и

2. от доставчик на горива към друг доставчик на горива.

(2) За прехвърлянето на сертификати по чл. 7ж лицата по ал. 1, т. 1, съответно по ал. 1, т. 2, подписват протокол с нотариална заверка на подписите.

(3) В 7-дневен срок от прехвърлянето титулярят на сертификата уведомява компетентния орган по ал. 2.

Чл. 7л. (1) Сертификатите по чл. 7ж могат да се използват от доставчици на горива за отчитане на спестени енергийни емисии на основание чл. 64 от ЗОИК. Отчитането става по реда на чл. 3, ал. 4 от тази наредба.

(2) За целите по ал. 1 доставчици на горива могат да използват официални документи, издадени от друга държава членка, които са еквивалентни на сертификатите по чл. 7ж. В тези случаи се представят копие на документа, негов легализиран превод и данни, позволяващи идентификацията на заявителя и на органа, издал сертификата, включително данни за представителите им и техните адреси за кореспонденция.

(3) Документите по ал. 1 и 2 се прилагат към доклада по чл. 3, ал. 1 в оригинал или нотариално заверено копие.

Чл. 7м. (1) Компетентният орган по чл. 2 създава и поддържа списък в електронен формат на сертификатите по чл. 7ж, данни от който публикува на своята страница в интернет.

(2) Списъкът в електронен формат съдържа данни за издадените, прехвърлените и отменените сертификати и техните титуляри.

(3) Вписванията в електронния списък се извършват въз основа на решенията на компетентния орган по чл. 2 в срок до 3 работни дни от приемането на съответното решение.

(4) Вписването и заличаването на обстоятелствата се извършва въз основа на данните, съдържащи се в документите, представени пред компетентния орган по чл. 2 или служебно събрани от него, постановените актове на компетентния орган по чл. 2, както и въз основа на служебно изпратен или подаден от заинтересовано лице акт на съда или на компетентен държавен орган.

(5) Вписванията се извършват от длъжностни лица, определени от компетентния орган по чл. 2.

(6) Грешки и непълноти, допуснати при вписване или заличаване в електронния списък, се отстраняват чрез ново вписване, съответно заличаване.

(7) Заличаванията в електронния списък се правят по начин, позволяващ проследяване на всички записи.

Чл. 7н. (1) Списъкът в електронен формат по чл. 7м е достъпен чрез интернет страницата на компетентния орган по чл. 2.

(2) Списъкът в електронен формат дава възможност за установяване на статуса на сертификата към определена дата и за проследяване на историята на прехвърлянията на сертификата.

(3) Чрез списъка в електронен формат се осигурява достъп до информацията за висящи производства по издаване на сертификати.

(4) Не могат да бъдат изисквани от лицата по чл. 7к, ал. 1 доказателства за обстоятелства, вписани в списъка в електронен формат.

(5) Компетентният орган по чл. 2 поддържа досиета на представените пред него документи по партиди на отделните лица по чл. 7к, ал. 1.

Чл. 7о. (1) Ръководителите на проекти трябва да съхраняват всички документи и данни, свързани с мониторинга, въз основа на който е съставен верификационният доклад, за период пет години от датата на представянето му пред компетентния орган по чл. 2.

(2) Валидиращите и верификационните органи трябва да съхраняват документите, свързани с валидирането и верификацията на дейностите по проекта, извършени от тях, за период пет години от датата на представяне на съответните доклади пред компетентния орган по чл. 2.

Чл. 7п. (1) До верифицирането на докладите по чл. 3, ал. 4 компетентният орган по чл. 2 може да проверява дали условията, при които е издадено одобрение за проект по чл. 7г, са налице.

(2) Компетентният орган по чл. 2 може да проверява верността на верификационния доклад до една година от неговото получаване чрез документални проверки и проверки на място."

§ 7. Досегашният раздел III с чл. 8 - 14 става раздел IV.

§ 8. Член 8 се изменя така:

"Чл. 8. Докладите на доставчиците на горива по чл. 3, ал. 3, т. 4 подлежат на годишна верификация от верификационен орган по реда на този раздел относно постигнато намаление на емисиите нагоре по веригата, постигнато като резултат от изпълнението на проект по раздел III."

§ 9. В чл. 9 думите "Верификационен орган" се заменят с "Валидиращ орган или верификационен орган" и думите "БДС EN ISO 14065:2013, ISO 14066:2011" се заменят с "БДС EN ISO 14064-3:2019, БДС EN ISO 14064-2:2019, БДС EN ISO 14065:2013, ISO 14066:2011".

§ 10. Създава се чл. 9а:

"Чл. 9а. (1) Валидиращият орган проверява дали проектната дейност, предприета от ръководителя на проекта, отговаря на предпоставките за валидация и изготвя валидационен доклад.

(2) Валидирането се извършва въз основа на проектната документация и други документи, както и на данните, получени при проверка на място. Намалението на емисиите нагоре по веригата се валидира в съответствие с принципите и стандартите по БДС EN ISO 14064:2019, БДС EN ISO 14065:2013 и ISO 14066:2011 г.

(3) Валидационният доклад включва следната информация и документи:

1. обобщено представяне на процеса на валидиране;

2. името и адреса на ръководителя на проекта;

3. периода, през който е извършено валидирането;

4. описание на проектната дейност;

5. местоположение на проекта най-близо до източника на емисиите в градуси географска ширина и дължина, до четвъртия знак след десетичната запетая;

6. въпросите, отправени от валидиращия орган до ръководителя на проекта, и отговорите на последния;

7. ако е проведено обществено обсъждане на проектната дейност - списък на промените в планираната проектна дейност, предприети въз основа на получените коментари;

8. процедурата, която е приложена за валидиране на планираната дейност по проекта, и резултатите от валидирането;

9. потвърждение, че при осъществяване на планирана проектна дейност намалението на емисиите нагоре ще се изчислява в съответствие с методиката по чл. 64, ал. 4 от ЗОИК;

10. границите на проекта;

11. процедурата за определяне на базовите емисии и нивото на очакваното намаление на емисиите нагоре по веригата, както и резултатите от изчисленията;

12. информация относно надлежното изготвяне на плана за мониторинг на проекта;

13. описание на въздействието на проекта върху околната среда;

14. списък, който включва проверките на място, проведени в рамките на процедурата по валидация, интервюираните лица и прегледаните документи;

15. подписаното потвърждение от валидиращия орган, че проектната дейност отговаря на всички изисквания, определени в настоящата наредба, включително подробности за нивото на очакваните намаления на емисиите нагоре по веригата;

16. имената и данните за контакт на членовете на екипа за валидиране и уточнение на задачите, които същите са изпълнили в рамките на процедурата по валидирането;

17. удостоверения, удостоверяващи квалификацията на членовете на екипа за валидация;

18. информация, свързана с проверката за качеството на работа на екипа за валидиране и процеса на валидиране.

(4) По отношение на валидиращия орган се прилагат изискванията по чл. 11, ал. 3 и 4 и чл. 13."

§ 11. Създава се чл. 15:

"Чл. 15. Информацията, събрана и предоставена от доставчиците на компетентния орган по чл. 2 относно произхода на горивата, е поверителна, но това не възпрепятства публикуването от Европейската комисия на информация от общ характер или информация в обобщен вид, която не съдържа подробности, отнасящи се до отделните предприятия."

§ 12. В § 1 от допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 се създава изречение второ: "Оползотворяването на източника на суровина се постига чрез минен добив или топлинно гравитачно дрениране."

2. В т. 2 след думите "лицата по § 1, т. 18 от" се добавя "допълнителните разпоредби на", накрая се поставя запетая и се добавя "включително доставчици на алтернативни горива по смисъла на § 1, т. 3 от допълнителните разпоредби на Закона за ограничаване изменението на климата".

3. Точка 5 се изменя така:

"5. "Емисии нагоре по веригата" са емисиите по смисъла на § 1, т. 62 от допълнителните разпоредби на Закона за ограничаване изменението на климата."

4. Създава се т. 7а:

"7a. "Намаление на емисиите нагоре по веригата" е намалението (спестяване) на емисиите нагоре по веригата, заявено от доставчика на горива за транспорта и измерено в gСО2екв, ако е определено количествено."

5. Точка 8 се отменя.

6. Точка 9 се отменя.

7. Точка 12 се отменя.

§ 13. Наименованието на досегашния раздел "Заключителна разпоредба" става "Преходни и заключителни разпоредби" и в тях се правят следните допълнения:

1. Създава се § 5:

"§ 5. Докладите на доставчиците на горива по чл. 3, ал. 1 и ал. 3, т. 4 за 2020 г. се представят в МОСВ в срок до 30 юни 2021 г."

2. Създава се § 6:

"§ 6. Одобрение по реда на чл. 7г може да бъде издадено за проекти, започнали след 1 януари 2021 г., но преди 21 април 2017 г., ако е налице достатъчно информация за ретроспективната им валидация."

§ 14. Създава се приложение № 1 към чл. 3, ал. 4, т. 6 и чл. 7з:

"Приложение № 1 към чл. 3, ал. 4, т. 6 и чл. 7з


Сертификат за намаление на емисиите нагоре по веригата

СЕРТИФИКАТ ЗА НАМАЛЕНИЕ НА ЕМИСИИТЕ

НАГОРЕ ПО ВЕРИГАТА

№ ........./ ......................

I. ДАННИ ЗА ПРОЕКТА

1. Ръководител на проекта:

2. Име на проекта:

3. Описание на проекта:

II. ЕМИСИИ

1. Дата, на която е постигнато първото намаление на емисии нагоре по веригата в рамките на проекта:

2. Постигнатото намаление емисии нагоре по веригата (CO2 kg), изчислено съгласно избраната методология:

3. Годината, за която постигнатото намаление емисии нагоре по веригата (CO2 kg) може да бъде отчетено по реда на чл. 64 от ЗОИК:

4. Уникален идентификационен код на постигнато намаление на емисии нагоре по веригата:

III. ДАННИ ЗА ТИТУЛЯРЯ НА СЕРТИФИКАТА

1. Титуляр:

2. Прехвърляния/правоприемство:

Сертификатът се издава въз основа на декларация от ръководителя на проекта, че получените като резултат от проекта намаления на емисии нагоре по веригата, които са верифицирани, не са и няма да бъдат заявени в друга държава - членка на ЕС, с цел да се отчете изпълнение на изискванията по чл. 7а от Директива 98/70/ЕО.

Сертификатът се издава на основание чл. 7ж от Наредбата за условията, реда и начина за изготвяне на докладите и за верификацията на докладите на доставчиците на течни горива, алтернативни горива и енергия за транспорта.

Издател:


"

§ 15. Създава се приложение № 2 към чл. 3, ал. 4, т. 7:

"Приложение № 2 към чл. 3, ал. 4, т. 7


Уникален идентификационен код за намаление на емисиите нагоре по веригата


Уникалният идентификационен код се съставя в следния формат:

АААА_ББББ_ВВВВВВВВ_ГГГГ_ДДД.ДДДД, ШШШ.ШШШШ_ИИИИ_НННН...Н. X X X X... X,

където:

АААА е Уникален проектен идентификатор, който се дава от ръководителя на проекта, съставен от четири символа.

ББББ - Уникален код на схемата, съставен от четири символа - букви и цифри.

ВВВВВВВВ - Стартова дата на проекта във формат ГГГГ/ММ/ДД.

ГГГГ - Календарна година, в която намаленията нагоре по веригата са направени, във формат ГГГГ.

ДДД.ДДДД, ШШШ.ШШШШ - Географската дължина на проекта до четвъртия десетичен знак, следвана от географската ширина на проекта до четвъртия десетичен знак, общо 14 символа.

ИИИИ - Уникален код на метода за изчисление, съставен от 4 символа - букви и цифри.

НННН...Н. X X X X... X - Начална и крайна стойност на партидата емисии, спестени нагоре по веригата, които се претендират - без предварително определено ограничение на броя на цифрите."

Заключителни разпоредби

§ 16. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките