Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 12 от 12.II

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Е-РД-04-06 ОТ 28.09.2016 Г. ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ТЕЖЕСТТА, СВЪРЗАНА С РАЗХОДИТЕ ЗА ЕНЕРГИЯ ОТ ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ (ДВ, БР. 77 ОТ 2016 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № Е-РД-04-06 ОТ 28.09.2016 Г. ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ТЕЖЕСТТА, СВЪРЗАНА С РАЗХОДИТЕ ЗА ЕНЕРГИЯ ОТ ВЪЗОБНОВЯЕМИ ИЗТОЧНИЦИ (ДВ, БР. 77 ОТ 2016 Г.)

В сила от 12.02.2021 г.
Издадена от министъра на енергетиката, министъра на финансите и министъра на икономиката

Обн. ДВ. бр.12 от 12 Февруари 2021г.

§ 1. В чл. 1 ал. 1 и 2 се изменят така:

"(1) С тази наредба се определят условията и редът за предоставяне на помощ за намаляване на тежестта, свързана с разпределяне на разходите за подкрепа на производството на електрическа енергия от възобновяеми източници.

(2) Схемата за предоставяне на помощ по тази наредба се прилага за периода от 1 август 2015 г. до 31 декември 2021 г., като помощ се предоставя за всеки ценови период или друг период не по-дълъг от една година."

§ 2. В чл. 2 думите "като част от цената, определена по чл. 30, ал. 1, т. 17 от Закона за енергетиката," се заменят с "по преференциални цени и за предоставяне на производителите на такава енергия на премии, която компонента е част от цената или компонентата за задължения към обществото, определена по чл. 30, ал. 1, т. 17 във връзка с чл. 35, ал. 2, т. 3 и 3а от Закона за енергетиката".

§ 3. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Помощ може да бъде предоставена на предприятие, което:

1. е търговец по смисъла на чл. 1 от Търговския закон;

2. осъществява дейност/и в сектор/и, изложени на риск за неговата конкурентна позиция поради разходите, произтичащи от разпределението на разходите за енергията от възобновяеми източници, като функция от неговата интензивност на електроенергия и излагането му на въздействието на международната търговия;

3. е регистрирано на пазара на електрическа енергия по свободно договорени цени от съответния/ите мрежови оператор/и съгласно правилата по чл. 91, ал. 2 от Закона за енергетиката; и

4. при купуването на електрическа енергия заплаща цена или компонента за задължения към обществото на лице по чл. 36ж, ал. 1, т. 1 от Закона за енергетиката."

2. В ал. 2:

а) в т. 1 съюзът "и" се заменя със запетая, а думите "тази дейност" се заменят с "основната му икономическа дейност или от тази дейност и от друга/и дейност/и в сектор/и от изброените в приложение № 1 и има интензивност на електроенергията най-малко 5 %, изчислена съгласно приложение № 3";

б) в т. 2 думите "тази дейност" се заменят с "основната му икономическа дейност или от тази дейност и от друга/и дейност/и в сектор/и от изброените в приложение № 2".

3. В ал. 3:

а) точка 2 се изменя така:

"2. няма публични задължения с изключение на задължения по невлезли в сила актове, както и разсрочени, отсрочени или обезпечени задължения към Националната агенция за приходите, Агенция "Митници" и към общината по седалището на предприятието, както и към общината/общините по местонахождение на недвижимия/ите имот/и на предприятието;"

б) в т. 5 думите "и интензивност на електроенергията най-малко 5 %, изчислена съгласно приложение № 3" се заличават, а думите "приложение № 1 и приложение № 2" се заменят с "приложение № 1 или приложение № 2";

в) в т. 6:

аа) в текста преди буква "а" думите "по чл. 57, ал. 2, т. 1, 2 и 3" се заменят с "по чл. 57, ал. 2, т. 1, 2 или 3";

бб) буква "а" се изменя така:

"а) е подало в Агенцията за устойчиво енергийно развитие информация за извършено обследване за енергийна ефективност или декларация за прилагане на сертифицирана система за управление на енергията или на околната среда, подлежаща на сертифициране от независим орган за съответствие с европейски или международни стандарти, с представени доказателства, че приложената от него система за управление включва енергийно обследване на съответното предприятие или промишлена система, съгласно чл. 57 от Закона за енергийната ефективност, и";

г) в т. 7 думите "изпълнява изискването по т. 6, буква "а" се заменят с "има извършено обследване за енергийна ефективност или прилага сертифицирана система за управление на енергията или на околната среда, подлежаща на сертифициране от независим орган за съответствие с европейски или международни стандарти, при условие че приложената от него система за управление включва енергийно обследване на съответното предприятие или промишлена система".

§ 4. В чл. 4 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "ценови период" се заменят с "период, за който се предоставя помощта".

2. В ал. 2 в текста преди т. 1 думите "след достигане на" се заменят със "след като размерът на платените средства за тази компонента достигне", а думите "ценови период" се заменят с "период, за който се предоставя помощта,".

§ 5. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "ценовият период" се заменят с "периодът".

2. В ал. 2 думите "ценови период" се заменят с "период, за който се предоставя помощта,", а думите "лицето, което съгласно правилата по чл. 91, ал. 2 от Закона за енергетиката извършва плащанията към обществения доставчик на цената" се заменят с "лицето по чл. 36ж, ал. 1, т. 1 от Закона за енергетиката, което внася във фонд "Сигурност на електроенергийната система" цената или компонентата".

3. В ал. 3:

а) в т. 1, буква "в" думите "годишните приходи от основна икономическа дейност" се заменят с "дела от годишните приходи";

б) точка 2 се отменя;

в) в т. 6 думите "ценовия период" се заменят с "периода".

4. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Министърът на енергетиката установява служебно обстоятелствата:

1. по чл. 3, ал. 3, т. 2 - по реда на чл. 87, ал. 11 от Данъчно-осигурителния процесуален кодекс;

2. по чл. 3, ал. 3, т. 6 - по предоставена от Агенцията за устойчиво енергийно развитие информация."

§ 6. В чл. 6, ал. 1 думите "в срок до 15 работни дни от постъпване на заявлението" се заличават.

§ 7. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "не отговарят на изискванията" се добавя "както и в случаите на липсващи приложения" и думата "несъответствията" се заменя с "нередовностите".

2. Алинея 2 се отменя.

§ 8. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Когато заявлението отговаря на изискванията, като не са установени или са отстранени констатираните нередовности в заявлението и/или приложенията към него, министърът на енергетиката в срок от 40 работни дни от постъпване на заявлението се произнася със заповед за предоставяне на помощ. В случаите по чл. 7, ал. 1 срокът за произнасяне започва да тече от датата на отстраняване на нередовностите."

2. В ал. 2:

а) в т. 2 думите "и мощност/и" се заличават;

б) в т. 4 думите "ценовия период" се заменят с "периода".

3. В ал. 3 числото "20" се заменя с "40" и се добавя изречение второ: "В случаите по чл. 7, ал. 1 срокът за произнасяне започва да тече от датата на представяне на исканите информация и документи или от изтичане на дадения за това срок, когато заявителят не представи исканите информация и документи."

4. В ал. 4 след думата "заявителя" се добавя "и на фонд "Сигурност на електроенергийната система".

5. В ал. 5 думите "заповедите по ал. 1 и 2" се заменят с "издадена от министъра заповед".

§ 9. В чл. 9 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "след достигане" се заменят със "след като размерът на платените средства за компонентата по чл. 2 достигне".

2. В ал. 2 изречение първо се заличава, а в изречение второ след думите "се подава" се добавя "до края на месеца, следващ месеца на достигане размера на разходите, посочен в заповедта, и до изтичане на ценовия период, за който се предоставя помощта,".

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Удостоверението се издава в срок до 10 работни дни от постъпване на искане от бенефициера, като се прилагат съответно чл. 6 и 7."

§ 10. Създава се чл. 9а:

"Чл. 9а. (1) Бенефициерът може да подаде искане за издаване на удостоверение за възстановяване на надплатени от него средства от началото на периода, за който е предоставена помощта, до датата на подаване на искането. Срокът за подаване на искането е не по-късно от шест месеца от изтичането на периода, за който е предоставена помощта.

(2) Искането се подава по образец, утвърден от министъра на енергетиката и публикуван на интернет страницата на Министерството на енергетиката, и към него се прилагат:

1. доказателства за закупените количества електрическа енергия и платените от заявителя средства за компонентата по чл. 2;

2. справка, издадена от лицето по чл. 36ж, ал. 1, т. 1 за платените му и внесени от него във фонд "Сигурност на електроенергийната система" средства за съответната компонента.

(3) В удостоверението за възстановяване на надплатени средства се определят:

1. размерът на надплатените средства като разлика между размера на платените за периода средства за компонентата по чл. 2 и дължимото от бенефициера плащане за тази компонента, изчислено при условията на предоставената помощ;

2. размерът на надплатените средства, подлежащи на възстановяване, като разлика между размера на платените от бенефициера за периода средства за компонентата по чл. 2, действително внесените във фонд "Сигурност на електроенергийната система" от лицето по чл. 36ж, ал. 1, т. 1 от Закона за енергетиката и дължимото от бенефициера плащане за тази компонента, изчислено при условията на предоставената помощ.

(4) Удостоверението за възстановяване на надплатени средства се издава в срок до 10 работни дни от постъпване на искане от бенефициера, като се прилагат съответно чл. 6 и 7.

(5) Бенефициерът може да подаде ново искане за издаване на удостоверение за възстановяване на надплатени от него средства, когато съгласно издаденото му удостоверение по ал. 4 размерът на надплатените средства по ал. 3, т. 2 е по-малък от размера на средствата по ал. 3, т. 1, като представи нова справка, издадена от лицето по чл. 36ж, ал. 1, т. 1, за платените му и внесени от него във фонд "Сигурност на електроенергийната система" средства за компонентата.

(6) Удостоверението по ал. 5 се издава в срок до 10 работни дни от постъпване на искане от бенефициера, като се прилагат съответно чл. 6 и 7.

(7) Удостоверенията по ал. 3 и 5 се съобщават на заявителя и на фонд "Сигурност на електроенергийната система" в тридневен срок от издаването им."

§ 11. В чл. 10 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "ново заявление" се заменят със "заявление, в което да посочи новите, съответно променените, обстоятелства,".

2. В ал. 2 думите "ново искане" се заменят с "искане, в което да посочи новите, съответно променените, обстоятелства,".

§ 12. В чл. 11 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 т. 2 се изменя така:

"2. изменя или допълва издадена заповед или издадено удостоверение;".

2. В ал. 2 след думите "на заявителя" се добавя "и на фонд "Сигурност на електроенергийната система".

§ 13. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "лицето, което съгласно правилата по чл. 91, ал. 2 от Закона за енергетиката извършва плащанията към обществения доставчик на цената за задължения към обществото," се заменят с "лицето по чл. 36ж, ал. 1, т. 1 от Закона за енергетиката".

2. В ал. 2 думите "Лицето, което съгласно правилата по чл. 91, ал. 2 от Закона за енергетиката извършва плащанията към обществения доставчик на цената за задължения към обществото," се заменят с "Лицето по чл. 36ж, ал. 1, т. 1 от Закона за енергетиката".

3. Създават се ал. 3 и 4:

"(3) Бенефициерът представя на фонд "Сигурност на електроенергийната система" заверено копие от удостоверението по чл. 9а, ал. 4 или 6 в срок до 10 работни дни от датата на съобщаването му по електронна поща.

(4) Надплатените средства, подлежащи на възстановяване, се възстановяват от фонд "Сигурност на електроенергийната система" в срок до 30 работни дни от представяне на копието от удостоверението."

§ 14. Създава се чл. 12а:

"Чл. 12а. (1) През периода, в който бенефициер ползва помощ, то трябва да осъществява икономическата дейност или икономическите дейности съгласно заповедта за предоставяне на помощ.

(2) Когато установи, че бенефициерът не изпълнява условието по предходната алинея, министърът на енергетиката издава заповед за отмяна на заповедта за предоставяне на помощ."

§ 15. В чл. 13 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) в т. 1 думите "на бенефициер по чл. 4, ал. 1" се заличават;

б) точка 2 се изменя така:

"2. издава заповед за обезсилване или отмяна на удостоверение по чл. 9, чл. 9а, ал. 4 или 6, когато такова е било издадено."

2. В ал. 2 думата "предоставена" се заменя с "получена".

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) След влизането ѝ в сила заповедта се изпраща на:

1. лицето по чл. 36ж, ал. 1, т. 1 от Закона за енергетиката - за прекратяване предоставянето на помощта;

2. бенефициера - за доброволно възстановяване на неправомерно получената помощ;

3. фонд "Сигурност на електроенергийната система" за предприемане на действия за възстановяване на неправомерно получената помощ, в случай че бенефициерът не я възстанови доброволно."

§ 16. В чл. 16, т. 3 думите "и размер" се заличават.

§ 17. Член 17 се изменя така:

"Чл. 17. (1) Министърът на енергетиката чрез извършване на проверки от оправомощени от него лица осъществява превантивен, текущ и последващ контрол по прилагането на наредбата и мониторинг на бенефициерите за размера на предоставената помощ.

(2) За установяване на обстоятелства, свързани с надвзета или недовзета помощ, проверките се извършват след изтичане на периода, за който се отнася помощта.

(3) При установяване на надвзета помощ министърът на енергетиката предприема действия за възстановяване на надвзетото, като уведомява бенефициера и фонд "Сигурност на електроенергийната система" за основанието и размера на надвзетата помощ.

(4) Бенефициерът е длъжен в срок до 7 дни след получаване на уведомлението да възстанови надвзетата помощ във фонд "Сигурност на електроенергийната система".

(5) При неизпълнение на задължението по ал. 4 фонд "Сигурност на електроенергийната система" предприема действия за възстановяване на надвзетата помощ.

(6) При установяване на недовзета помощ министърът на енергетиката предприема действия за компенсиране, като уведомява бенефициера и фонд "Сигурност на електроенергийната система" за основанието и размера на недовзетата помощ.

(7) За компенсиране на недовзета помощ бенефициерът може да поиска издаване на удостоверение при условията и по реда на чл. 9а.

(8) В случай че министърът на енергетиката издаде исканото удостоверение, се прилага чл. 12, ал. 3 и 4.

(9) Министърът на енергетиката организира осъществяването на контрола и мониторинга по тази наредба."

§ 18. В чл. 18 след думите "Държавните органи" се поставя запетая и се добавя "фонд "Сигурност на електроенергийната система".

§ 19. В приложение № 2 към чл. 3, ал. 2, т. 2 след ред "2223 Производство на дограма и други изделия от пластмаси за строителството" се добавят следните редове:

"

2229

Производство на други изделия от пластмаси

2341

Производство на керамични домакински и декоративни изделия

2344

Производство на други керамични изделия за техническа употреба

2362

Производство на изделия от гипс за строителството

2365

Производство на влакнесто-циментови изделия

2369

Производство на други изделия от бетон, гипс и цимент

2370

Рязане, профилиране и обработване на строителни и декоративни скални материали

2391

Производство на абразивни изделия

2433

Студено формуване или прегъване на продукти от стомана

2511

Производство на метални конструкции и части от конструкции

2512

Производство на метална дограма

2521

Производство на котли за централно отопление и радиатори

2529

Производство на цистерни, резервоари и контейнери от метал

2530

Производство на парни котли без котли за централно отопление

2540

Производство на въоръжение и боеприпаси

2571

Производство на кухненски прибори и ножарски изделия

2572

Производство на строителен и мебелен обков

2573

Производство на сечива и инструменти

2591

Производство на варели и подобни съдове от стомана

2592

Производство на леки опаковки от метал

2593

Производство на изделия от тел, вериги и пружини

2594

Производство на свързващи елементи

2599

Производство на други метални изделия, некласифицирани другаде

2612

Производство на монтирани печатни платки

2620

Производство на компютри и периферно оборудване

2630

Производство на съоръжения за комуникация

2640

Производство на битова електроника

2651

Производство на уреди и апарати за измерване, проверка, изпитване и навигация

2652

Производство на часовници и часовникови механизми

2660

Производство на облъчващо, електромедицинско и електролечебно оборудване

2670

Производство на оптични уреди и елементи и фотографска техника

2680

Производство на магнитни и оптични носители, незаписани

2711

Производство на електрически двигатели, генератори и трансформатори

2712

Производство на електроразпределителни и контролни апарати

2731

Производство на кабели от оптични влакна

2732

Производство на други електрически и електронни проводници и кабели

"

§ 20. Навсякъде в приложение № 4 към чл. 5, ал. 1 думите "ценови период" и "ценовия период" се заменят съответно с "период" и "периода".

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 21. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

§ 22. (1) Заявления за издаване на заповед за предоставяне на помощ за периода от 1 януари 2021 г. до 31 декември 2021 г. се подават в срок до 15 работни дни от влизането в сила на наредбата.

(2) При предоставянето на помощ за периода по ал. 1 се прилагат разпоредбите на раздели II и III, като:

1. когато заявлението е подадено след изтичане на срока по ал. 1, то се оставя без разглеждане и административното производство се прекратява, за което заявителят се уведомява писмено;

2. не се прилага критерият за допустимост по чл. 3, ал. 3, т. 2 и не се установяват обстоятелствата за изпълнението на този критерий;

3. предходната календарна година по отношение на помощта за периода по ал. 1 е 2019 г., а средноаритметичните стойности за изчисляване на брутната добавена стойност и интензивността на електрическа енергия по приложение № 3 се изчисляват за две предходни календарни години, които са 2018 г. и 2019 г.;

4. среднопретеглената годишна цена на електрическата енергия за базов товар по т. 3, буква "б" от приложение № 3 е определената от оператора на борсов пазар на електрическа енергия за 2019 г. - 95,13 лв./MWh;

5. удостоверението относно код на основна икономическа дейност, издадено от Националния статистически институт, е за 2019 г.;

6. към заявлението по ал. 1 не се представят приложенията по чл. 5, ал. 3, т. 1 и 5, както и по чл. 5, ал. 6, когато такива приложения са представени с подадено заявление за издаване на заповед за предоставяне на помощ за периода от 1 юли 2020 г. до 31 декември 2020 г. и когато те отговарят на изискванията; в тази случаи обстоятелствата по чл. 3, ал. 1, ал. 2, ал. 3, т. 5 и 7 се установяват служебно от лицата по чл. 6, ал. 1 на база на приложените документи към заявлението за издаване на заповед за предоставяне на помощ за периода от 1 юли 2020 г. до 31 декември 2020 г.

Промени настройката на бисквитките