Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 15 от 19.II

НАРЕДБА № 6 ОТ 11 ФЕВРУАРИ 2021 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА СЛЕДДИПЛОМНО ОБУЧЕНИЕ В ОБЛАСТТА НА ВЕТЕРИНАРНАТА МЕДИЦИНА

 

НАРЕДБА № 6 ОТ 11 ФЕВРУАРИ 2021 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА СЛЕДДИПЛОМНО ОБУЧЕНИЕ В ОБЛАСТТА НА ВЕТЕРИНАРНАТА МЕДИЦИНА

В сила от 19.02.2021 г.
Издадена от министъра на земеделието, храните и горите и министъра на образованието и науката

Обн. ДВ. бр.15 от 19 Февруари 2021г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. (1) С тази наредба се определят условията и редът за провеждане на следдипломно обучение по чл. 19, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД), което включва:

1. начално краткосрочно обучение на служители при започване на работа в системата на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ);

2. периодично краткосрочно обучение на служители и на лица извън системата на БАБХ за прилагане на изискванията на ЗВД;

3. дългосрочно обучение на служители от системата на БАБХ за получаване на специализация в областта на ветеринарната медицина.

(2) Обучението по ал. 1 включва и продължаващо обучение и е съобразено със съответната стратегия за учене през целия живот.

(3) Наредбата не се прилага за обученията, касаещи упражняването на ветеринарномедицинска професия с цел лечебна дейност и ветеринарномедицинската практика по съответните клинични направления на ветеринарната медицина.

Чл. 2. (1) Обучението по чл. 1, ал. 1, т. 1 се провежда от Централното управление на БАБХ (ЦУ на БАБХ), областните дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) и специализираните структури към БАБХ.

(2) Обучението по чл. 1, ал. 1, т. 2 и 3 се провежда от висши училища и научни организации, получили акредитация в съответствие със Закона за висшето образование (ЗВО).

(3) Право за осъществяване на обучение по чл. 1, ал. 1, т. 2 имат и:

1. институции (професионални гимназии, професионални колежи и центрове за професионално обучение, обучаващи по професия в съответното направление) по чл. 9, ал. 1, т. 1 от Закона за професионалното образование и обучение (ЗПОО);

2. държавни институции и структури към тях, Министерството на земеделието, храните и горите и структури към него, включително ЦУ на БАБХ, ОДБХ и специализираните структури към БАБХ, както и други министерства и ведомства и професионални организации по смисъла на чл. 9, ал. 6 от ЗПОО, на които е възложен официален контрол и/или други официални дейности по прилагане изискванията на ЗВД.

(4) Професионални знания, умения и компетентности по чл. 1, ал. 1, т. 2 могат да се придобият и чрез неформално обучение и информално учене в съответствие с чл. 9, ал. 7 от ЗПОО.

Чл. 3. (1) Висши училища и научни организации, получили акредитация по професионално направление "Ветеринарна медицина", организират и провеждат следдипломното обучение в областта на ветеринарната медицина.

(2) Обучаващите институции по ЗПОО могат да осъществяват разширяване и актуализиране на придобитата професионална квалификация "ветеринарен лаборант", "ветеринарен техник" и "техник-технолог по качеството на храни и напитки" съгласно Рамкова програма Е за продължаващо професионално обучение за актуализиране или разширяване на придобитата професионална квалификация, утвърдена от министъра на образованието и науката.

(3) Българската агенция по безопасност на храните като компетентен контролен орган по смисъла на чл. 4 от Регламент (ЕС) 2017/625 на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2017 г. относно официалния контрол и другите официални дейности, извършвани с цел да се гарантира прилагането на законодателството в областта на храните и фуражите, правилата относно здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, здравето на растенията и продуктите за растителна защита, за изменение на регламенти (ЕО) № 999/2001, (ЕО) № 396/2005, (ЕО) № 1069/2009, (ЕО) № 1107/2009, (ЕС) № 1151/2012, (ЕС) № 652/2014, (ЕС) 2016/429 и (ЕС) 2016/2031 на Европейския парламент и на Съвета, регламенти (ЕО) № 1/2005 и (ЕО) № 1099/2009 на Съвета и директиви 98/58/ЕО, 1999/74/ЕО, 2007/43/ЕО, 2008/119/ЕО и 2008/120/ЕО на Съвета, и за отмяна на регламенти (ЕО) № 854/2004 и (ЕО) № 882/2004 на Европейския парламент и на Съвета, директиви 89/608/ЕИО, 89/662/ЕИО, 90/425/ЕИО, 91/496/ЕИО, 96/23/ЕО, 96/93/ЕО и 97/78/ЕО на Съвета и Решение 92/438/ЕИО на Съвета (Регламент относно официалния контрол) (ОВ, L 95/1 от 7 април 2017 г.) (Регламент (ЕС) 2017/625):

1. планира, организира и контролира провеждането на обучение в съответствие с чл. 17 от Закона за управление на агрохранителната верига (ЗУАХВ);

2. контролира спазването на изискванията на чл. 5, параграф 4 от Регламент (ЕС) 2017/625 по отношение обучението на:

а) служителите на БАБХ, които извършват официален контрол и други официални дейности, и

б) лицата, на които е делегиран официален контрол и други официални дейности по прилагане изискванията на ЗВД.

Чл. 4. (1) Обучаващите институции по чл. 2, ал. 1 - 3 осигуряват необходимите условия и провеждат теоретично и практическо обучение по учебни програми, съгласувани с изпълнителния директор на БАБХ.

(2) Практическото обучение по чл. 1, ал. 1 се провежда във:

1. организации и институции по чл. 2, ал. 1 - 3, включително дирекциите от специализираната администрация на ЦУ на БАБХ, ОДБХ и специализираните структури към БАБХ, разписани в Устройствения правилник на БАБХ;

2. ветеринарномедицински лечебни заведения (амбулатории, клиники, лаборатории, университетски ветеринарни болници с клиники) извън организациите и институциите по т. 1 и животновъдни обекти, регистрирани по реда на ЗВД, одобрени от комисия, назначена със заповед на изпълнителния директор на БАБХ.

Чл. 5. (1) Провеждането на различните форми на следдипломно обучение се извършва по ред и начин, определен от обучаващите институции по чл. 2, ал. 1 - 3.

(2) Обучаващите институции поддържат на интернет страниците си актуална информация относно провежданите форми на следдипломно обучение.

(3) Участието в краткосрочните форми на следдипломно обучение се документира с присъствен лист/записи в база данни на обучаващата институция и документ, удостоверяващ преминатото обучение.

(4) Участниците в краткосрочните форми на следдипломно обучение, които завършват със заключителен изпит (тест), получават удостоверение за завършено допълнително обучение, а тези, които завършват без заключителен изпит, получават удостоверение за участие.

(5) Свидетелство за успешно проведена специализация се издава от висши училища и научни организации, получили акредитация в съответствие със ЗВО.

Чл. 6. (1) Обучаващите институции по чл. 2, ал. 2 водят съответен регистър/база данни на лицата, получили специализация в областта на ветеринарната медицина.

(2) Регистърът/базата данни по ал. 1 съдържа следните данни:

1. пореден номер в регистъра/базата данни;

2. име и фамилия по документ за самоличност на специализанта;

3. наименование на специализацията;

4. годината на полагане на държавния изпит/защита на дипломната работа и номер на свидетелството за получената специализация;

5. месторабота.

(3) Ръководителите на обучаващите институции по чл. 2, ал. 2 изпращат в БАБХ на хартиен и на електронен носител данните по ал. 2, т. 2 - 5 в срок до 31 януари за проведените специализации на служители от системата на БАБХ през предходната календарна година.

(4) Списъците на издадените удостоверения за успешно проведени краткосрочни форми на следдипломно обучение се поддържат от съответната обучаваща институция.

Глава втора.
НАЧАЛНО КРАТКОСРОЧНО ОБУЧЕНИЕ НА СЛУЖИТЕЛИ ПРИ ЗАПОЧВАНЕ НА РАБОТА В СИСТЕМАТА НА БАБХ

Чл. 7. (1) Българската агенция по безопасност на храните осигурява начално краткосрочно обучение по чл. 1, ал. 1, т. 1 на служителите от специализираната администрация на ЦУ на БАБХ, ОДБХ и специализираните структури към БАБХ, на които е възложено извършването на официален контрол и други официални дейности по смисъла на чл. 2 от Регламент (ЕС) 2017/625.

(2) Началното краткосрочно обучение се провежда в тримесечен срок от встъпването в длъжност на служителите по ал. 1.

(3) На новоназначените служители, на които се възлагат функции по извършване на официален контрол и други официални дейности, постъпили за първи път на държавна служба, началното обучение по ал. 1 се провежда в допълнение на обучението по чл. 35б, ал. 1, т. 1 от Закона за държавния служител (ЗДСл).

Чл. 8. (1) Обучението по чл. 7, ал. 1 се извършва по програма за начално краткосрочно обучение на служители при започване на работа в системата на БАБХ и включва тематично обучение в областите, посочени в глава I от приложение II на Регламент (ЕС) 2017/625, както и относно задълженията на БАБХ като компетентен орган, произтичащи от регламента.

(2) Програмата по ал. 1 се изготвя от:

1. директорите на дирекции в специализираната администрация на ЦУ на БАБХ, които изготвят и програмата за съответните отдели в ОДБХ, които методически ръководят;

2. директорите на специализираните структури към БАБХ за ръководените от тях структури.

(3) Програмата по ал. 1 се одобрява от изпълнителния директор на БАБХ след съгласуване с Центъра за оценка на риска по хранителната верига по реда на чл. 17, ал. 3 от ЗУАХВ.

(4) Актуализация на програмата по ал. 1 се извършва по реда на нейното изготвяне и одобряване по преценка на изготвилите я длъжностни лица по ал. 2, като се вземат предвид:

1. промени в нормативната уредба;

2. препоръки от одити на Европейската комисия (ЕК), други външни или вътрешни одити;

3. други фактори.

Чл. 9. (1) Началното краткосрочно обучение включва теоретична и практическа част в зависимост от спецификата на дейността на служителите, като реализирането на придобитите знания и умения при извършването на официалния контрол и другите официални дейности се контролира и оценява от прекия ръководител.

(2) Планирането, организирането, провеждането, оценката на ефективността и отчитането на проведеното обучение по чл. 7, ал. 1 се извършва в съответствие със стандартна оперативна процедура, която се утвърждава със заповед на изпълнителния директор на БАБХ.

(3) В специализираните дирекции на ЦУ на БАБХ, ОДБХ и специализираните структури се води списък на проведените начални обучения, в който се включва информация за служителите, преминали обучението (три имена, длъжност, дата на назначаване), периода на провеждане и резултатите от проведеното обучение.

Глава трета.
ПЕРИОДИЧНО КРАТКОСРОЧНО ОБУЧЕНИЕ НА СЛУЖИТЕЛИ НА БАБХ И НА ЛИЦА ИЗВЪН СИСТЕМАТА НА БАБХ ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ИЗИСКВАНИЯТА НА ЗАКОНА ЗА ВЕТЕРИНАРНОМЕДИЦИНСКАТА ДЕЙНОСТ

Раздел I.
Периодично краткосрочно обучение на служителите на БАБХ

Чл. 10. (1) Българската агенция по безопасност на храните осигурява периодично краткосрочно обучение на служителите от специализираната администрация на ЦУ на БАБХ, ОДБХ и специализираните структури към БАБХ, на които е възложено извършването на официален контрол и други официални дейности по смисъла на чл. 2 от Регламент (ЕС) 2017/625.

(2) Обучението по ал. 1 се провежда в допълнение на обучението по чл. 35б, ал. 1, т. 3 от ЗДСл.

Чл. 11. (1) Обучението по чл. 10, ал. 1 се извършва съгласно годишни програми за обучение, които се изготвят до 31 октомври на годината, предхождаща годината, през която ще се провеждат обученията.

(2) Програмите по ал. 1 се изготвят от:

1. директорите на дирекции в специализираната администрация на ЦУ на БАБХ за съответните дирекции по предложение на началниците на отдели;

2. директорите на ОДБХ по предложение на началниците на отдели;

3. ръководителите на специализираните структури към БАБХ по предложение на ръководителите на отделните лаборатории след консултация с хабилитираните лица в съответната лаборатория.

(3) Програмите по ал. 1 се изготвят, като се вземат предвид:

1. необходимостта от тематично обучение за поддържане на нивото и повишаване квалификацията в областите, посочени в глава I от приложение II на Регламент (ЕС) 2017/625;

2. промени в нормативната уредба;

3. препоръки от одити на ЕК, други външни или вътрешни одити;

4. идентифицираните потребности от обучение в хода на работния процес, включително предложения от страна на служителите;

5. резултати и анализи от предходни обучения, извършени на основание проведени тестове, анкети, резултати от атестациите на съответните служители;

6. други фактори.

(4) Всяка програма съдържа най-малко:

1. обосновка за потребността от провеждане на съответното обучение;

2. тема на обучението, форма за провеждане (теория и/или практика, електронно обучение);

3. планирано време за провеждане (тримесечие на годината);

4. брой на служителите, които се планира да бъдат обучени.

(5) Изготвените програми по ал. 2, т. 2 и 3 се съгласуват със съответните дирекции в специализираната администрация на ЦУ на БАБХ, които методически ръководят съответните звена по ал. 2, т. 2 и 3, след което ЦУ на БАБХ изпраща програмите по ал. 1 за съгласуване с Центъра за оценка на риска по хранителната верига по реда на чл. 14 от Закона за Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

(6) След проведеното съгласуване по ал. 5 програмите се одобряват от изпълнителния директор на БАБХ до 31 декември на годината, предхождаща годината, през която ще се изпълняват.

(7) Обучения извън одобрените програми по ал. 6 се провеждат при необходимост и при наличие на средства в съответствие с чл. 19, ал. 2 от ЗВД или при възможност за провеждане на обучения, финансирани по европейски програми или проекти или споразумения с други организации.

Чл. 12. (1) Обучението на служителите по чл. 10, ал. 1 включва теоретична и/или практическа част в зависимост от спецификата на дейността, като реализирането на придобитите знания и умения при извършването на официалния контрол и другите официални дейности се контролира и оценява от прекия ръководител.

(2) Планирането, организирането, провеждането, оценката на ефективността и отчитането на проведеното обучение по чл. 10, ал. 1 се извършва в съответствие със стандартна оперативна процедура, която се утвърждава със заповед на изпълнителния директор на БАБХ.

(3) Информация за проведените обучения (теми, присъствени листа, списък на обучените служители и постигнатите резултати, копия от получени удостоверения/сертификати/свидетелства/резултати от тестове) се съхранява в БАБХ.

Чл. 13. (1) Специализираните дирекции в ЦУ на БАБХ представят под формата на презентации и лекции нови изисквания в законодателството или указания относно прилагането на инструкции и други документи, свързани с дейността на БАБХ, на съответните началници на отдели към ОДБХ и/или определени служители, които от своя страна провеждат на каскаден принцип обучение на служителите, имащи отношение към извършваната дейност, и контрол на елементите на агрохранителната верига.

(2) Служителите, участвали в семинари, конференции, обучения, организирани от ЕК или по програми и проекти, в случаите, когато е допустимо:

1. предоставят на съответния началник на отдел или ръководител на лаборатория екземпляр от материалите от проведеното мероприятие, които да бъдат на разположение за ползване от останалите служители, и при наличие на магнитен носител ги изпращат по електронен път до всички служители в отдела/лабораторията;

2. представят информацията от мероприятието на останалите служители на каскаден принцип на обучение;

3. когато организацията, провела мероприятието, позволява, публикуват материалите или резюме на интернет страницата на БАБХ, ОДБХ и/или съответната специализирана структура.

Раздел II.
Периодично краткосрочно обучение на лица извън системата на БАБХ за прилагане на изискванията на Закона за ветеринарномедицинската дейност

Чл. 14. (1) Обучението на служителите, на които е възложен официален контрол и други официални дейности по прилагане изискванията на ЗВД в Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната, се планира, организира, провежда и удостоверява по реда на чл. 17 от ЗУАХВ.

(2) Служителите на ведомствените ветеринарномедицински звена във ведомствата по ал. 1 отговарят на изискванията на чл. 5, параграф 4 от Регламент (ЕС) 2017/625, като за целта получават начално краткосрочно, периодично краткосрочно и/или дългосрочно обучение по ред и условия, определени от съответните ведомства.

Чл. 15. (1) Органите с делегирани правомощия и физическите лица, на които БАБХ е делегирала официален контрол и други официални дейности по прилагане изискванията на ЗВД в съответствие с чл. 8, ал. 1 от ЗУАХВ, притежават необходимата компетентност и са обучени в съответствие с чл. 5, параграф 4 от Регламент (ЕС) 2017/625.

(2) Осигуряването на необходимата компетентност и подходящо обучение е задължение на органите с делегирани правомощия и съответните физически лица, а БАБХ контролира изпълнението на изискването в рамките на провежданите одити и инспекции в съответствие с чл. 33, буква а) и чл. 39, параграф 1 от Регламент (ЕС) 2017/625.

(3) При контрола по ал. 2 се проверява наличието на документ, удостоверяващ преминатото обучение, и се проверява и оценява наличието на компетентност при извършване на делегираните дейности.

(4) Националните референтни лаборатории, когато е необходимо, провеждат курсове за обучение на персонала на официалните лаборатории в съответствие с чл. 101, параграф 1, буква ж) от Регламент (ЕС) 2017/625.

Глава четвърта.
ДЪЛГОСРОЧНО ОБУЧЕНИЕ НА СЛУЖИТЕЛИ ОТ СИСТЕМАТА НА БАБХ ЗА ПОЛУЧАВАНЕ НА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ В ОБЛАСТТА НА ВЕТЕРИНАРНАТА МЕДИЦИНА

Чл. 16. (1) Служители от системата на БАБХ могат да се обучават за получаване на специализация в областта на ветеринарната медицина:

1. по собствено желание, или

2. при идентифицирана необходимост от страна на БАБХ в съответствие с чл. 35, ал. 2 от ЗДСл, само при следните условия:

а) мотивирана потребност за целите на осъществяваните от БАБХ дейности;

б) наличие на средства в бюджета в съответствие с чл. 19, ал. 2 от ЗВД, и

в) изрично одобрение от изпълнителния директор на БАБХ.

(2) За времето на провеждане на специализацията по ал. 1 на служителя се разрешава ползване на отпуск за обучение в съответствие с чл. 66 от ЗДСл, съответно чл. 169 - 171а от Кодекса на труда и чл. 51 - 53 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските, приета с Постановление № 72 на Министерския съвет от 1986 г. (ДВ, бр. 6 от 1987 г.).

Чл. 17. (1) Специализациите се провеждат само от обучаващи институции по чл. 2, ал. 2.

(2) Приемът и обучението на ветеринарни лекари от системата на БАБХ за придобиване на специализация в областта на ветеринарната медицина се извършва съгласно изискванията в съответните правилници на обучаващите институции по чл. 2, ал. 2.

(3) Обучението по ал. 2:

1. се състои в усвояване на теоретични знания, практически умения и професионални компетентности в определен раздел на ветеринарномедицинската наука и практика;

2. се извършва с личното участие на специализанта, който носи отговорност за извършваната от него дейност в рамките на обучението;

3. се провежда по разработени и приети от обучаващите институции по чл. 2, ал. 2 учебни програми и индивидуални планове, които включват задължителното теоретично и практическо обучение и тяхната продължителност, съгласно срока, определен за съответната специализация;

4. осигурява постигане на резултати, изразени в знания, умения и компетентности, включително професионални компетентности в съответствие с изискванията за съответната специализация съгласно Националната квалификационна рамка на Република България.

(4) Теоретичното обучение се провежда в редовна и/или задочна форма, а ако е предвидено в учебната програма, може да се провежда и дистанционно.

(5) Обучаващата институция по чл. 2, ал. 2 осигурява практическото обучение на специализанта и извършва надзор върху обучението.

(6) На ветеринарните лекари, които вече имат призната специализация и придобиват нова такава, може да им се зачете част от обучението по признатата специализация при условия и по ред, определени от обучаващата институция по чл. 2, ал. 2.

Чл. 18. (1) Специализация за придобиване на професионална квалификация в професионално направление "ветеринарна медицина" се получава след изпълнение на учебната програма, индивидуалния план за обучение и успешно положен изпит или защита на дипломна работа пред държавна изпитна комисия на обучаващите институции по чл. 2, ал. 2.

(2) До държавен изпит или защита на дипломна работа за придобиване на специализация се допускат специализантите, които са изпълнили съответната учебна програма и индивидуален план за обучение.

(3) Лицата, които са положили успешно държавния изпит или са защитили дипломна работа, получават свидетелство за квалификация (диплома за образователно-квалификационна степен "магистър", когато се касае за друга магистърска програма от професионалното направление), издадено от обучаващата институция в съответствие с Наредбата за държавните изисквания към съдържанието на основните документи, издавани от висшите училища, приета с Постановление № 215 на Министерския съвет от 2004 г. (ДВ, бр. 75 от 2004 г.).

(4) Правата, произтичащи от придобита квалификация по ал. 3, се признават от датата на успешно издържания държавен изпит или защита на дипломната работа.

Глава пета.
ФИНАНСИРАНЕ НА ОБУЧЕНИЕТО

Чл. 19. (1) Финансирането на курсовете за обучение по чл. 1 е за сметка на заявителя, който може да бъде физическо или юридическо лице.

(2) Обучаващите институции по чл. 2, ал. 2 и 3 сключват договор със заявителя за вида, формата и продължителността на обучението и начина на плащане.

(3) Размерът на таксите за обучение се определя от обучаващата институция и се заплаща в началото на всеки семестър в случаите по чл. 1, ал. 1, т. 3, а в случаите по чл. 1, ал. 1, т. 2 - преди започването на курса.

(4) В случаите, в които в обучението е предвидено участие на лектори извън структурата на съответната институция, условията, при които лекторът ще изпълни възложения ангажимент, се уреждат между него и организатора на обучението.

Чл. 20. Обученията, включени в програмата по чл. 8, ал. 1 и чл. 11, ал. 1, са за сметка на БАБХ и се финансират от средствата за обучение за професионално и служебно развитие на служителите в администрацията в размер до 2 на сто от планираните средства за работна заплата, които ежегодно се определят със закона за държавния бюджет на Република България.

Чл. 21. Обучения, които не са включени в програмите по чл. 8, ал. 1 и чл. 11, ал. 1, се организират и провеждат при наличие на средства в бюджета на БАБХ в съответствие с чл. 19, ал. 2 от ЗВД или ако са финансирани от друга институция и/или по програми и проекти.

Чл. 22. (1) Когато общата продължителност на обученията по чл. 1, ал. 1, т. 2, преминати от един служител, изпратен от БАБХ, е повече от 20 календарни дни в една календарна година, служителят се задължава да работи в системата на БАБХ за период, не по-кратък от една година след приключване на обученията, като условията и конкретният срок се определят в съответствие с чл. 35, ал. 3 от ЗДСл или в съответствие с чл. 234, ал. 3 от Кодекса на труда за лицата, назначени по трудово правоотношение.

(2) При прекратяване на правоотношението преди изтичане на определения по ал. 1 срок служителят възстановява разходите по обучението.

Чл. 23. (1) Дългосрочно обучение на служители от системата на БАБХ за получаване на специализация в областта на ветеринарната медицина по чл. 16, ал. 1, т. 1 се финансира от съответния служител.

(2) Дългосрочно обучение на служители от системата на БАБХ за получаване на специализация в областта на ветеринарната медицина по чл. 16, ал. 1, т. 2 се финансира от страна на БАБХ.

(3) В случаите по ал. 2 служителите са длъжни да работят в системата на БАБХ най-малко три години след завършване на обучението в съответствие с чл. 19, ал. 3 от ЗВД.

(4) При прекратяване на правоотношението преди изтичане на посочения в ал. 3 срок служителят възстановява разходите по обучението.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Каскаден принцип на обучение" е принцип на обучение, при който всеки участвал в обучението от своя страна провежда обучение сред други заинтересовани лица.

2. "Начално обучение" е обучение за дейностите, които служителите на БАБХ трябва да изпълняват в рамките на служебните си задължения.

3. "Продължаващо обучение" е допълнително обучение след придобиването на квалификация по професия или по част от професия под формата на краткосрочни курсове, индивидуално обучение, програми за професионална квалификация за придобиване на определена правоспособност и програми за дистанционно обучение. За продължаващо обучение се счита и участието в семинари, конгреси, конференции, симпозиуми, свързани с изискванията по Закона за ветеринарномедицинската дейност.

4. "Специализация" е повишаване на квалификацията по специализиран учебен план без придобиване на по-висока образователна степен или нова специалност.

5. "Учене през целия живот" е всяка дейност за учене, предприемана през целия живот за повишаване на знанията, уменията и компетентностите.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Програмата за начално краткосрочно обучение на служители при започване на работа в системата на БАБХ по чл. 8, ал. 1 се изготвя в срок до 3 месеца от влизане в сила на наредбата.

§ 3. Специализантите, които са приети преди влизане в сила на наредбата, продължават обучението си при условията, при които са приети.

§ 4. Наредбата се издава на основание чл. 19, ал. 5 от Закона за ветеринарномедицинската дейност.

§ 5. Наредбата влиза в сила в деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките