Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 17 от 26.II

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ДЕЙНОСТТА НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД (ДВ, БР. 106 ОТ 1991 Г.)

 

ПРАВИЛНИК ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ДЕЙНОСТТА НА КОНСТИТУЦИОННИЯ СЪД (ДВ, БР. 106 ОТ 1991 Г.)

В сила от 02.03.2021 г.
Издаден от Конституционния съд

Обн. ДВ. бр.17 от 26 Февруари 2021г.

§ 1. В чл. 4 ал. 3 се изменя така:

"(3) Съдиите полагат предвидената в закона клетва в деня на изтичането на мандата на съответните конституционни съдии и встъпват в длъжност на следващия ден. Полагането на клетвата и встъпването в длъжност се удостоверяват писмено."

§ 2. Създава се чл. 8а:

"Чл. 8а. Конституционният съд на Република България учредява почетни отличия, които се уреждат с вътрешни правила, приети от съда."

§ 3. В чл. 11 се създава ал. 4:

"(4) Правните експерти подпомагат съдиите в тяхната работа, като изготвят становища относно допустимостта и основателността на постъпили искания, изготвят аналитични справки за релевантна практика на Конституционния съд, на други конституционни юрисдикции и на наднационални и международни съдилища, проучват и анализират правната доктрина, изготвят доклади по правни въпроси. Правните експерти изпълняват и други задачи, за които се изискват правни знания, възложени от председателя, съдиите, главния секретар и директора на дирекция "Специализирана администрация"."

§ 4. В чл. 14 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинеи 2 и 3 се отменят.

2. Създава се ал. 6:

"(6) Служителите, работещи по трудово правоотношение, и държавните служители в администрацията на Конституционния съд имат право на средства за облекло в размер до две средномесечни заплати на заетите лица в бюджетната сфера по ред, определен във вътрешните правила по ал. 4."

§ 5. В чл. 14а думите "от Конституционния съд" се заличават, след думата "съобразно" се добавя "дължимите възнаграждения, изчислени по реда на чл. 6, ал. 1 от Финансовите правила по бюджета на Народното събрание и чл. 2 от Решение на Бюрото на Великото Народно събрание от 31.01.1991 г. и при спазване на", след думите "Закона за Конституционен съд" се поставя точка и останалият текст се заличава.

§ 6. В чл. 19 ал. 2 се изменя така:

"(2) Ако сезиращият орган или лица не отстранят в дадения им срок недостатъците, председателят може да насрочи заседание на Конституционния съд, който решава дали искането да бъде върнато."

§ 7. В чл. 38, ал. 1 се създава т. 6:

"6. книга за определения и решения на съда, постановени извън производствата по конституционни дела."

§ 8. В чл. 43 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 1:

"(1) Конституционното дело се съхранява в деловодството на съда. Всеки конституционен съдия получава копие от него."

2. Досегашната ал. 1 става ал. 2 и се изменя така:

"(2) Когато конституционното дело се изнася от помещението, където се съхранява, служителят отбелязва във водения от него дневник на кого е дадено."

3. Алинеи 2, 3 и 4 стават съответно ал. 3, 4 и 5.

Правилникът за изменение и допълнение на Правилника за организацията на дейността на Конституционния съд е приет на 19 февруари 2021 г. с Решение № 1 на Конституционния съд и влиза в сила три дни след обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките