Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 17 от 26.II

НАРЕДБА № 7 ОТ 18 ФЕВРУАРИ 2021 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ НА СТИКЕР ЗА УДОСТОВЕРЯВАНЕ РЕГИСТРАЦИЯТА НА ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА ЗА ТРАНСПОРТИРАНЕ НА ХРАНИ

 

НАРЕДБА № 7 ОТ 18 ФЕВРУАРИ 2021 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ НА СТИКЕР ЗА УДОСТОВЕРЯВАНЕ РЕГИСТРАЦИЯТА НА ПРЕВОЗНИТЕ СРЕДСТВА ЗА ТРАНСПОРТИРАНЕ НА ХРАНИ

Издадена от министъра на земеделието, храните и горите

Обн. ДВ. бр.17 от 26 Февруари 2021г.

Чл. 1. С наредбата се определят:

1. редът за издаване и подмяна на стикера за удостоверяване регистрацията на превозните средства за транспортиране на храни по чл. 50, ал. 1 и 2 от Закона за храните;

2. съдържанието, графичното оформление и защитните елементи на стикера по т. 1.

Чл. 2. Наредбата не се прилага за:

1. превозни средства, използвани за транспортиране на храни, различни от тези по чл. 50, ал. 1 и 2 от Закона за храните;

2. превозни средства на бизнес оператор с храни, регистрирани от компетентен орган на друга държава - членка на Европейския съюз, или държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство;

3. превозни средства, извършващи транзитен превоз през територията на Република България на храни, предназначени за друга държава - членка на Европейския съюз, или държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или за трета страна.

Чл. 3. (1) Стикерът за удостоверяване регистрацията на превозните средства за транспортиране на храни по чл. 50, ал. 1 и 2 от Закона за храните се издава от директора на областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) по седалището на бизнес оператора.

(2) За издаването на стикера по ал. 1 се заплаща такса, определена в Тарифата по чл. 3, ал. 4 от Закона за Българската агенция по безопасност на храните.

Чл. 4. Директорът на ОДБХ издава регистрационен стикер по чл. 3:

1. когато за превозното средство за транспортиране на храни има издадена заповед по чл. 55, ал. 8, т. 2 от Закона за храните с посочен ред и срок за получаване на стикера, удостоверяващ регистрацията на превозното средство;

2. в случаите по чл. 56, ал. 3 от Закона за храните при настъпила промяна на собствеността или на правото на ползване на превозното средство и извършена нова регистрация по реда на чл. 55 от Закона за храните.

Чл. 5. (1) Стикерът за удостоверяване регистрацията на превозните средства за транспортиране на храни по чл. 50, ал. 1 и 2 от Закона за храните съдържа следните задължителни реквизити:

1. текст "Транспортно средство за храни";

2. специален знак с формата на логото на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) със специфични защитни елементи и характеристики;

3. уникален регистрационен номер;

4. буквено означение "Ж" и "Х" с възможност за отбелязване на една от буквите.

(2) Регистрационният стикер се изработва така, че да е само за еднократно използване и да се уврежда необратимо при неговото отстраняване.

(3) Стикерът за превозни средства с кабина за водача, която е трайно и неразделно свързана с товарния отсек, използван за транспортиране на храни, е самозалепващ се и се поставя от вътрешната страна на долния десен ъгъл на предното стъкло на превозното средство.

(4) Стикерът за ремаркета, полуремаркета, мотоциклети, мотопеди и други превозни средства за транспортиране на храни, които нямат кабина за водача, се изработва от траен и устойчив на външни въздействия материал и се поставя на задната част на превозното средство, по възможност в съседство с табелата с неговия регистрационен номер съгласно Наредба № I-45 от 2000 г. за регистриране, отчет, спиране от движение и пускане в движение, временно отнемане, прекратяване и възстановяване на регистрацията на моторните превозни средства и ремаркета, теглени от тях, и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства (ДВ, бр. 31 от 2000 г.).

(5) Изпълнителният директор на БАБХ възлага изработването на стикерите по ал. 1 на изпълнител, определен по реда на Закона за обществените поръчки.

(6) Всеки директор на ОДБХ заявява писмено пред Централното управление на БАБХ необходимия брой стикери по ал. 1.

(7) Номерът и датата на издаване на регистрационния стикер се вписват в регистъра по чл. 24, ал. 1 от Закона за храните.

Чл. 6. (1) При увреждане или унищожаване на регистрационния стикер бизнес операторът, който е извършил регистрацията на превозното средство, уведомява директора на съответната ОДБХ.

(2) В случаите по ал. 1 въз основа на подадено заявление от бизнес оператора директорът на ОДБХ извършва подмяна (преиздаване) на регистрационния стикер.

Чл. 7. (1) Регистрационният стикер загубва валидността си при:

1. настъпила промяна на собствеността или на правото на ползване на превозното средство;

2. заличаване регистрацията на превозното средство със заповед на директора на ОДБХ в случаите по чл. 57, ал. 1 от Закона за храните.

(2) В случаите по ал. 1 бизнес операторът е длъжен да премахне трайно и изцяло регистрационния стикер от мястото на поставянето му и да уведоми директора на ОДБХ за неговото премахване.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. В едномесечен срок от влизане в сила на наредбата изпълнителният директор на БАБХ организира провеждането на процедурата по Закона за обществените поръчки за изработването на стикерите по чл. 5, ал. 1.

§ 2. Изпълнителният директор на БАБХ със заповед определя началната дата на издаване на стикерите, която се публикува на интернет страницата на агенцията. В едномесечен срок директорите на ОДБХ осигуряват служебно предоставянето на стикерите за регистрираните до момента транспортни средства след заплащането на съответната такса.

§ 3. Наредбата се издава на основание чл. 51, ал. 2 от Закона за храните.

Промени настройката на бисквитките