Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 20 от 9.III

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА БЪЛГАРСКАТА ТЕЛЕГРАФНА АГЕНЦИЯ (ДВ, БР. 99 ОТ 2011 Г.)

 

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА БЪЛГАРСКАТА ТЕЛЕГРАФНА АГЕНЦИЯ (ДВ, БР. 99 ОТ 2011 Г.)

Обн. ДВ. бр.20 от 9 Март 2021г.

Проект: 154-01-16/17.02.2021 г.

§ 1. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) точка 3 се изменя така:

"3. разпространява безвъзмездно официални актове и съобщения за дейността им в съответното качество на:

а) президента и на вицепрезидента на Република България;

б) председателя на Народното събрание на Република България;

в) министър-председателя на Република България;

г) председателя на Конституционния съд;

д) председателя на Върховния касационен съд;

е) председателя на Върховния административен съд;

ж) главния прокурор;

з) народните представители;

и) лицата, представляващи бюджетни организации по смисъла на § 1, т. 5 от допълнителните разпоредби на Закона за публичните финанси;

к) лицата, които представляват на национално равнище:

аа) юридически лица с нестопанска цел;

бб) институции на религиозни общности;

вв) политически партии;

гг) представителни организации на работодателите и на работниците и служителите на национално равнище;

л) председателите на народни читалища;

м) лицата, които представляват:

аа) организации на българите извън Република България, чиято дейност е насочена към съхраняване и развитие на българската езикова, културна и религиозна традиция;

бб) институции на Европейския съюз и международни организации, на които е член или с тях си сътрудничи Република България, както и на техните официални представителства в Република България;

н) други лица, които представляват организации, извършващи дейности под специалната закрила и насърчение от държавата съгласно Конституцията и законите на Република България и генералният директор на БТА прецени, че официалните актове и съобщения за дейността им отговарят на изискванията на ал. 3 и БТА има възможност да ги разпространява безвъзмездно;"

б) точка 4 се изменя така:

"4. осигурява свободен безвъзмезден достъп до собствените си информационни продукти, като изключения за възмезден достъп са допустими за:

а) продукти, които съдържат произведения, обект на защитени права на трети лица;

б) специализирани информационни продукти, изготвяни по възлагане;

в) архивни материали след изтичането на срок и с ред на достъп, които се определят от генералния директор на БТА;

г) произведения на издателската, печатната и продуцентската дейност на БТА."

2. Създава се ал. 3:

"(3) Актовете и съобщенията по ал. 1 трябва да бъдат от обществен интерес и не могат да съдържат информация с търговски характер, която има за цел пряка или непряка реклама на дейността на физически или юридически лица, стоки или услуги, както и не трябва да противоречат на Етичния кодекс на Българската телеграфна агенция."

§ 2. В чл. 7 ал. 1 се изменя така:

"(1) Българската телеграфна агенция има право да получава безвъзмездно и да разпространява необходимата ѝ информация от всички бюджетни организации по смисъла на § 1, т. 5 от допълнителните разпоредби на Закона за публичните финанси, ако информацията не съдържа предвидена от закон тайна."

§ 3. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създават се ал. 2, 3 и 4:

"(2) Българската телеграфна агенция е длъжна да съхранява разпространената от нея информация за срок не по-кратък от три месеца от деня на разпространяването ѝ.

(3) В случай че в срока по ал. 2 постъпи искане за отговор или бъде предявен иск срещу БТА, информацията се пази до приключване на делото.

(4) Лице, което твърди, че е било засегнато в информация на БТА, има право на достъп до съответния архив и на копие от информацията, направено за негова сметка."

§ 4. В чл. 9 т. 3 се изменя така:

"3. точно възпроизвеждане на публични изявления, както и на актовете и съобщенията, които БТА разпространява свободно и безвъзмездно съгласно този закон;".

§ 5. В чл. 15 се създават т. 10, 11 и 12:

"10. определя формата и другите изисквания към актовете и съобщенията, които БТА разпространява свободно и безвъзмездно съгласно този закон;

11. утвърждава Етичен кодекс на Българската телеграфна агенция;

12. определя сроковете за архивиране на информационните продукти и реда за достъп до архивните материали на БТА."

§ 6. В чл. 20, ал. 1, т. 2 буква "а" се изменя така:

"а) продажба на информационни и други продукти, за които не е задължена да осигурява свободен безвъзмезден достъп;".

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 7. Българската телеграфна агенция осигурява безвъзмездното разпространение на съобщения и свободен безвъзмезден достъп до собствените си информационни продукти при условията на този закон в срок до една година от влизането в сила на този закон. В същия срок генералният директор на БТА утвърждава Етичен кодекс на Българската телеграфна агенция и определя формата и другите изисквания към актовете и съобщенията, които БТА разпространява свободно и безвъзмездно съгласно този закон, както и сроковете за архивиране на информационните продукти и реда за достъп до архивните материали на БТА.

§ 8. Необходимите средства за 2021 г. за финансово обезпечаване на безвъзмездното разпространение на актове и съобщения и свободен безвъзмезден достъп до информация чрез продукти на БТА съгласно този закон се одобряват като допълнителен трансфер по бюджета на БТА за 2021 г. по реда на чл. 109, ал. 3 от Закона за публичните финанси по предложение на заместник министър-председателя с функции в областта на културата.

§ 9. Дейностите по системната интеграция по смисъла на чл. 7с от Закона за електронното управление в БТА могат да се осъществяват съгласно § 45 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за електронното управление (обн., ДВ, бр. 94 от 2019 г.; изм., бр. 102 от 2019 г.).

------------------------

Законът е приет от 44-то Народно събрание на 25 февруари 2021 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

Промени настройката на бисквитките