Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 21 от 12.III

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ (ДВ, БР. 93 ОТ 1998 Г.)

 

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ (ДВ, БР. 93 ОТ 1998 Г.)

Обн. ДВ. бр.21 от 12 Март 2021г.

Проект: 102-01-15/19.02.2021 г.

§ 1. В чл. 26 се създава ал. 4:

"(4) Освен в случаите по ал. 3, данните по ал. 2, т. 1 се посочват от заявителя и когато заявлението е подадено по електронен път чрез автоматизираната информационна система за електронни услуги на Министерството на външните работи без използване на квалифициран електронен подпис."

§ 2. В чл. 38, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1:

а) в буква "ж" след думите "регионален характер" се добавя "или междуправителствени организации, създадени с договор по международното публично право";

б) буква "м" се изменя така:

"м) председателите и заместник-председателите на Държавна агенция "Разузнаване", Държавна агенция "Национална сигурност" и Държавна агенция "Технически операции", началникът на Националната служба за охрана, директорът и заместник-директорите на Служба "Военно разузнаване";"

в) в буква "т" думата "чужбина" се заменя с "приемащата държава".

2. Точка 2 се изменя така:

"2. служебен паспорт - издава се от министъра на външните работи или от оправомощени от него длъжностни лица след извършване на проверка за наличието на законово основание за неговото издаване, на следните лица:

а) служителите от централната и териториалната администрация, изпълняващи служебни функции в чужбина; държавни служители без дипломатически ранг, работещи в Министерството на външните работи, служители без дипломатически ранг и административно-технически служители, командировани дългосрочно в дипломатическите и консулските представителства на Република България, както и на членовете на техните семейства; служители в българските културни институти на Република България в чужбина и членовете на техните семейства;

б) членове на органи, назначавани от президента или избирани от Народното събрание;

в) членовете на Висшия съдебен съвет; председателите на отделения във Върховния касационен съд и във Върховния административен съд; завеждащите отдели във Върховната касационна прокуратура, Върховната административна прокуратура и Националната следствена служба; началниците на кабинетите на председателите на Върховния касационен съд, Върховния административен съд и на главния прокурор; председателите на апелативните съдилища, председателите на окръжните съдилища; председателя на Софийския градски съд, председателите на районните съдилища; ръководителите на апелативните, окръжните и районните прокуратури; градския прокурор на София; председателите на административните съдилища и на специализираните съдилища и ръководителите на специализираните прокуратури; главния секретар при администрацията на Висшия съдебен съвет; съдиите във Върховния касационен съд и Върховния административен съд, на прокурорите във Върховната касационна прокуратура и Върховната административна прокуратура и на следователите в Националната следствена служба;

г) подуправителите и членовете на управителния съвет на Българската народна банка;

д) председателя и заместник-председателите, главния научен секретар, научните секретари и директорите на институти на Българската академия на науките, членовете на Българската академия на науките (академици и член-кореспонденти);

е) председателите на държавни агенции, с изключение на тези по чл. 38, ал. 1, т. 1, буква "м";

ж) областните управители;

з) кметовете на общини;

и) заместник-началниците на отбраната и директорите на дирекции в Щаба на отбраната, началниците на щабове на видовете въоръжени сили; военнослужещите, участващи в операции по поддържане на мира и в мисии, провеждани под егидата на международни организации;

к) членовете на ръководствата на лицензираните спортни федерации, вписани в регистъра по чл. 9, ал. 1, т. 1 от Закона за физическото възпитание и спорта, както и членовете на ръководствата на представителните организации на работниците и служителите на национално равнище и представителните организации на работодателите на национално равнище;

л) лицата, на които се възлагат конкретни външнополитически задачи - по преценка на министъра на външните работи;

м) други служители от държавната администрация по преценка за служебна целесъобразност и предложение на прекия ръководител до ръководителя на съответната институция или организация."

§ 3. В чл. 41 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 5:

"(5) Освен в случаите по ал. 4, данните по ал. 3, т. 1 се посочват от заявителя и когато заявлението е подадено по електронен път чрез автоматизираната информационна система за електронни услуги на Министерството на външните работи без използване на квалифициран електронен подпис."

2. Досегашната ал. 5 става ал. 6.

§ 4. В чл. 47а след думите "за издаване" се поставя запетая и се добавя "връщане и съхранение на дипломатически и".

§ 5. (В сила от 01.09.2021 г.) В чл. 51 се създават ал. 6 - 9:

"(6) Свидетелство за управление на моторно превозно средство се издава при обикновена услуга в срок до 30 дни и при бърза услуга до 10 дни от приемането на заявлението.

(7) Когато заявлението за подмяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство е прието в дипломатическо или консулско представителство на Република България в чужбина, срокът за издаване е до 90 дни.

(8) В случаите на подмяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство поради изтичането на срока на валидност, при вече изтекъл срок на валидност, при промяна в данните на водача, отнасящи се до смяна на фамилия и транслитерация, както и при издаване на дубликат може да бъде заявена ускорена услуга за издаване - до три работни дни от приемането на заявлението, което се подава само в звена "Пътна полиция" при Столичната дирекция на вътрешните работи или областна дирекция на Министерството на вътрешните работи.

(9) Чуждестранно свидетелство за управление на моторно превозно средство се подменя с българско при обикновена услуга в срок до 30 дни от приемането на заявлението. Заявлението се подава само в звена "Пътна полиция" при Столичната дирекция на вътрешните работи или областна дирекция на Министерството на вътрешните работи."

§ 6. В допълнителните разпоредби се правят следните допълнения:

1. В т. 15 след думите "чл. 38, ал. 1, т. 1, буква "с" се добавя "и т. 2, буква "а".

2. Създава се т. 23:

"23. "Външнополитически задачи" са задачи, поставени от президента на републиката, министър-председателя, министъра на външните работи или друг държавен орган на изпълнителната, законодателната или съдебната власт, които имат за цел защита на българския интерес и за изпълнението на които пътуването не е възможно или значително би било затруднено без наличието на издаден дипломатически или служебен паспорт на лицето, изпълнител на задачата."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 7. Дипломатическите и служебните паспорти, които са издадени до влизането в сила на този закон, са валидни до изтичането на срока им.

§ 8. Параграф 5 влиза в сила от 1 септември 2021 г.

-------------------------

Законът е приет от 44-то Народно събрание на 4 март 2021 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

Промени настройката на бисквитките