Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 21 от 12.III

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 79 ОТ 5 МАРТ 2021 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА РЕЗЕРВА НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 145 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2012 Г. (ДВ, БР. 54 ОТ 2012 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 79 ОТ 5 МАРТ 2021 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА РЕЗЕРВА НА ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 145 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2012 Г. (ДВ, БР. 54 ОТ 2012 Г.)

В сила от 12.03.2021 г.

Обн. ДВ. бр.21 от 12 Март 2021г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1 се създава т. 7:

"7. редът за преминаване на срочната служба в доброволния резерв."

§ 2. В чл. 3, ал. 2 след думите "и командирите на видовете въоръжени сили" се добавя "и на Съвместното командване на специалните операции".

§ 3. В чл. 4, ал. 1 и 2 думите "бригада "Специални сили" се заменят със "Съвместното командване на специалните операции".

§ 4. В чл. 4б, ал. 5, т. 2 и в чл. 7, ал. 1, т. 2 думата "психологическото" се заменя с "психологичното", а думата "психологическата" се заменя с "психологичната".

§ 5. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 6:

"(6) Договорът се извежда в регистратурата, която осигурява лицето, оправомощено да сключи договора за служба в доброволния резерв, като екземпляр от договора остава към дело."

2. Досегашната ал. 6 става ал. 7.

§ 6. В чл. 26, ал. 4 думите "като в териториалната структура остава копие от изпратените документи" и запетаята пред тях се заличават.

§ 7. Член 34 се отменя.

§ 8. В чл. 36, ал. 3 думите "бригада "Специални сили" се заменят със "Съвместното командване на специалните операции".

§ 9. В чл. 40, ал. 1 и 3 думите "бригада "Специални сили" се заменят със "Съвместното командване на специалните операции".

§ 10. В чл. 42, ал. 1, т. 2 думата "психологическо" се заменя с "психологично".

§ 11. В чл. 43 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "10 декември" се заменят с "20 декември" и думите "10 януари" се заменят с "20 януари".

2. В ал. 2 думите "10 януари" се заменят с "20 януари".

§ 12. В чл. 51а се правят следните изменения:

1. В ал. 2 думите "по чл. 57а, ал. 1 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България" се заменят с "по чл. 57, ал. 1 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България".

2. Алинея 4 се отменя.

§ 13. Създава се раздел VIа:

"Раздел VIа

Ред за преминаване на срочната служба в доброволния резерв

Чл. 53а. (1) Срочната служба в доброволния резерв включва последователно преминаване на етапите по чл. 59а от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България по програми, утвърдени от началника на отбраната.

(2) Приетите на срочна служба в доброволния резерв с основно образование преминават само първия етап по чл. 59а от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България.

Чл. 53б. (1) Длъжностите за срочна служба в доброволния резерв се обявяват със заповед на министъра на отбраната. В заповедта се посочват:

1. изискванията за заемане на длъжностите;

2. необходимото ниво за достъп до класифицирана информация за длъжностите, в случай че се изисква за заемането им;

3. населеното място, където се намира военното формирование/структурата, и неговият военнопощенски номер;

4. необходимите документи за кандидатстване;

5. мястото за подаване на документите;

6. времето за провеждане на подбора;

7. задълженията на съответните длъжностни лица за преминаване на процедурата по приемане на служба и сключване на договор за срочна служба в доброволния резерв.

(2) Заповедта по ал. 1 се обявява на интернет страниците на Министерството на отбраната и на Централното военно окръжие.

(3) Кандидатите подават писмено заявление за кандидатстване за заемане на длъжност по ал. 1 заедно с необходимите документи в съответните териториални структури за водене на военния отчет.

(4) Съответните териториални структури за водене на военния отчет:

1. изготвят списъци на допуснатите и на недопуснатите до подбора кандидати;

2. връщат документите на кандидатите, които не отговарят на изискванията за участие, като мотивират отказа;

3. изпращат документите на кандидатите, които отговарят на изискванията за участие в подбора, на съответната комисия по ал. 6.

(5) Недопускането до участие в подбора подлежи на административен контрол пред началника на Централното военно окръжие в 3-дневен срок от получаването на отказа по ал. 4, т. 2. Началникът на Централното военно окръжие се произнася в 3-дневен срок от получаването на жалбата. Жалбата не спира процедурата по подбор.

(6) Подборът на допуснатите кандидати се извършва от комисии, назначени със заповед на началника на Централното военно окръжие.

(7) Началникът на Централното военно окръжие определя реда за работа на комисиите по ал. 6 и критериите за извършване на подбора.

(8) Подборът на допуснатите кандидати се извършва при спазване на следния ред:

1. комисиите по ал. 6 разглеждат постъпилите документи и по определените критерии по ал. 7 класират кандидатите в низходящ ред за всяка от длъжностите;

2. за резултатите от работата си комисиите по ал. 6 изготвят протоколи, които се утвърждават от началника на Централното военно окръжие;

3. след утвърждаване на протоколите началникът на Централното военно окръжие организира запознаването на кандидатите с класирането.

(9) Кандидатите имат право на жалба пред началника на Централното военно окръжие в 7-дневен срок от запознаването с класирането. Началникът на Централното военно окръжие се произнася в 14-дневен срок от получаването на жалбата. Решението му е окончателно.

(10) След изтичането на сроковете по ал. 9 началникът на Централното военно окръжие организира изпращането на класираните кандидати до съответните военномедицински органи за определяне на годността им за служба в доброволния резерв и на психологичната им пригодност.

(11) При установена негодност за служба в доброволния резерв и/или психологична непригодност началникът на Централното военно окръжие организира дейностите по ал. 10 за следващите в класирането кандидати до осигуряването на кандидати, годни за служба в доброволния резерв, за всички длъжности.

(12) На класираните кандидати, годни за служба в доброволния резерв и психологично пригодни, се издава предписание с датата и мястото на явяване за сключване на договор за срочна служба в доброволния резерв. Екземпляр от предписанието се изпраща и на работодателя/органа по назначаване на кандидата.

(13) Документите на кандидатите, получили предписание по ал. 12, се изпращат на командирите/началниците на военни формирования, в които кандидатите ще изпълняват срочната служба в доброволния резерв, за подготовка за сключване на договори.

(14) С кандидатите, получили достъп до класифицирана информация, ако такъв се изисква за длъжността, се сключва договор за срочна служба в доброволния резерв от министъра на отбраната или оправомощено от него длъжностно лице.

(15) Министърът на отбраната или оправомощено от него длъжностно лице приема на срочна служба в доброволния резерв и назначава на длъжности кандидатите, сключили договори за срочна служба в доброволния резерв.

(16) Със заповедта за назначаване на длъжност по ал. 15 на резервиста се присвоява или обявява военно звание.

Чл. 53в. (1) Всеки от етапите по чл. 59а от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България завършва с полагането на изпити. В следващ етап може да премине резервист, който успешно е положил изпитите от предходния етап.

(2) По време на първия етап по чл. 59а, т. 1 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България резервистите пребивават в района на военното формирование през цялото денонощие (24/7).

(3) След завършване на първия етап по чл. 59а, т. 1 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България резервистите полагат военна клетва и им се присвоява военноотчетна специалност (ВОС).

(4) След завършване на втория етап по чл. 59а, т. 2 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България на резервистите се присвоява ВОС в съответствие с придобитата специална военна подготовка.

Чл. 53г. На резервистите на срочна служба в доброволния резерв се издават служебни карти при условия и по ред, определени с акт на министъра на отбраната.

Чл. 53д. На резервистите, успешно преминали трите етапа по чл. 59а от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, се издава удостоверение за премината срочна служба в доброволния резерв.

Чл. 53е. Резервистите на срочна служба в доброволния резерв ползват полагащия им се платен отпуск по чл. 59и, ал. 1 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, както следва:

1. след завършване на първия етап - 2 дни;

2. след завършване на втория етап - 3 дни;

3. по време на третия етап - 3 дни.

Чл. 53ж. (1) За неизползвания по реда на чл. 53е платен отпуск резервистът има право на парично обезщетение при прекратяване на договора му.

(2) Размерът на полагащия се отпуск в работни дни се определя пропорционално на прослуженото време до датата на отчисляване от списъчния състав, като броят на полагащия се платен отпуск в работни дни се дели на броя на работните дни за съответния период на срочна служба и се умножава по броя на работните дни до датата на отчисляване от списъчния състав.

(3) Размерът на обезщетението за неползван платен отпуск се определя, като основното месечно възнаграждение, определено по реда на чл. 59е от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, се раздели на средномесечния брой работни дни за годината и се умножи по броя на работните дни платен отпуск, за които се полага обезщетение. Средномесечният брой работни дни се определя, като броят на работните дни за годината на освобождаване се раздели на 12.

(4) Обезщетението се изплаща въз основа на заповедта на командира (началника) на военното формирование за отчисляване от списъчния състав, в която се посочват броят на работните дни, за които се полага обезщетението, и размерът на същото.

Чл. 53з. (1) Не по-късно от 30 дни преди изтичането на срока на договора за срочна служба в доброволния резерв на резервистите се предлагат длъжности във военни формирования от Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната за приемане на военна служба/служба в доброволния резерв при условията на чл. 59к от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България по ред, определен с акт на министъра на отбраната.

(2) Резервистите по ал. 1 могат да сключат договор за военна служба/за служба в доброволния резерв след изтичането на срока на договора за срочна служба в доброволния резерв.

(3) Българските граждани, които не са постъпили на служба по реда на ал. 1, могат да кандидатстват:

1. за приемане на военна служба по реда на чл. 7а от Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България;

2. за приемане на служба в доброволния резерв по реда на чл. 4б.

Чл. 53и. (1) Прекратяване на договора за срочна служба в доброволния резерв на основание чл. 59д, т. 1 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България (по взаимно съгласие на страните) се извършва при спазване на следната процедура:

1. резервистът подава рапорт по команден ред до длъжностното лице, което има право да прекрати договора, като всяка командна инстанция отразява своето становище на гърба на рапорта или на отделен лист, който се завежда към рапорта;

2. рапортът се завежда в деловодството на длъжностното лице, което има право да прекрати договора; от датата на завеждането на рапорта тече 5-дневен срок за вземане на решение по рапорта и за уведомяване на резервиста;

3. при положително становище се издава заповед за прекратяване на договора, освобождаване от длъжност и от срочна служба в доброволния резерв.

(2) Предложение за прекратяване на договора по взаимно съгласие може да отправи и длъжностното лице, което има право да прекрати договора. Предложението се отправя лично до резервиста и му се връчва срещу подпис от ръководителя на структурата по управление на човешките ресурси (по личния състав) във военното формирование или в съответната структура с отбелязване на датата на връчване. Ако в 5-дневен срок от получаването на предложението резервистът не вземе отношение по него и не уведоми писмено длъжностното лице за съгласието си, се счита, че предложението не е прието.

Чл. 53к. (1) Прекратяване на договора за срочна служба в доброволния резерв на основание чл. 59д, т. 2 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България (след приключването на първия или на втория етап по писмено предложение на всяка една от страните) се извършва при спазване на следната процедура:

1. резервистът подава рапорт по команден ред до длъжностното лице, което има право да прекрати договора, не по-късно от 10 дни преди датата на приключване на съответния етап;

2. рапортът се завежда в деловодството на длъжностното лице, което има право да прекрати договора;

3. в 5-дневен срок от датата на завеждане на рапорта се издава заповед за прекратяване на договора и освобождаване от длъжност и от срочна служба в доброволния резерв считано от датата на завършване на съответния етап.

(2) Предложение за прекратяване на договора след приключването на първия или на втория етап може да отправи и длъжностното лице, което има право да прекрати договора. Предложението се отправя лично до резервиста не по-късно от 10 дни преди датата на приключване на съответния етап и му се връчва срещу подпис. Длъжностното лице, което има право да прекрати договора, издава заповед, с която прекратява договора на резервиста и го освобождава от длъжност и от срочна служба в доброволния резерв считано от датата на завършване на съответния етап.

Чл. 53л. (1) Прекратяване на договора за срочна служба в доброволния резерв на основание чл. 59д, т. 3 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България (при неизпълнение на задължение по този закон или по договора) се извършва по предложение на всяка от страните, като се прилагат доказателства, удостоверяващи неизпълнението.

(2) В случаите по ал. 1 длъжностното лице, което има право да прекрати договора, издава заповед, с която прекратява договора на резервиста и го освобождава от длъжност и от срочна служба в доброволния резерв.

Чл. 53м. (1) Прекратяване на договора за срочна служба в доброволния резерв на основание чл. 59д, т. 4 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България (при отнет или отказан достъп до класифицирана информация, ако заеманата длъжност изисква такъв) се извършва със заповед на министъра на отбраната или оправомощено от него длъжностно лице в 5-дневен срок от получаването на документ, удостоверяващ отказ за издаване или отнемане на разрешението за достъп до класифицирана информация по реда на Закона за защита на класифицираната информация.

(2) В случаите, когато резервистът обжалва отказа за издаване или отнемане на разрешението за достъп до класифицирана информация в законоустановения срок, срокът за прекратяване на договора по ал. 1 започва да тече след получаването на решението по жалбата.

Чл. 53н. Прекратяване на договора за срочна служба в доброволния резерв на основание чл. 59д, т. 5 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България (при приемане на военна служба) се извършва със заповед на министъра на отбраната или оправомощено от него длъжностно лице в 5-дневен срок от получаването на документ, удостоверяващ обстоятелството по чл. 59д, т. 5 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България.

Чл. 53о. Прекратяване на договора за срочна служба в доброволния резерв на основание чл. 59д, т. 6 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България (ако резервистът престане да отговаря на някое от изискванията по чл. 59б, ал. 1) се извършва със заповед на министъра на отбраната или оправомощено от него длъжностно лице в 5-дневен срок от получаването на документ, удостоверяващ обстоятелството по чл. 59д, т. 6 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България.

Чл. 53п. Прекратяване на договора за срочна служба в доброволния резерв на основание чл. 59д, т. 7 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България (при смърт на резервиста) се извършва със заповед на министъра на отбраната или оправомощено от него длъжностно лице в 5-дневен срок от получаването на акта за смъртта на резервиста считано от датата на смъртта.

Чл. 53р. (1) Резервистите, изпълнили срочна служба в доброволния резерв, както и тези, на които договорът за срочна служба в доброволния резерв е прекратен след завършване на първия или втория етап, се завеждат на военен отчет в запаса.

(2) Началникът на Централното военно окръжие организира завеждането на военен отчет на резервистите по ал. 1 след получаването на необходимите документи от командирите/началниците на военните формирования, в които е премината срочната служба в доброволния резерв."

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 14. Българските граждани, завършили начална военна подготовка по чл. 59 от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България до края на 2019 г., могат да сключат договор за преминаване на втори и трети етап по чл. 59а от Закона за резерва на въоръжените сили на Република България по реда на раздел VIа.

§ 15. В Правилника за прилагане на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, приет с Постановление № 46 на Министерския съвет от 2010 г. (обн., ДВ, бр. 25 от 2010 г.; изм. и доп., бр. 63 от 2010 г., бр. 53, 63 и 68 от 2011 г., бр. 36, 54, 92 и 99 от 2012 г., бр. 48 от 2013 г., бр. 37 и 77 от 2014 г., бр. 40 от 2015 г., бр. 27 от 2016 г., бр. 8 и 74 от 2017 г., бр. 107 от 2018 г., бр. 21 и 51 от 2019 г. и бр. 37, 67 и 101 от 2020 г.), се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 2 се създава т. 6:

"6. лица, изпълнявали срочна служба в доброволния резерв."

2. В чл. 7а се правят следните изменения и допълнения:

а) в ал. 1 думите "по чл. 2, т. 5" се заменят с "по чл. 2, т. 5 и 6";

б) алинея 3 се изменя така:

"(3) Кандидатите за длъжностите по ал. 1 трябва да отговарят на изискванията на:

1. чл. 141, ал. 6 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и на изискванията за заемане на длъжността - за лицата по чл. 2, т. 5;

2. чл. 141, ал. 1 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и на изискванията за заемане на длъжността - за лицата по чл. 2, т. 6.";

в) в ал. 4 думите "по чл. 2, т. 5" се заменят с "по чл. 2, т. 5 и 6".

3. Създава се чл. 7б:

"Чл. 7б. На резервистите на срочна служба в доброволния резерв се предлагат вакантни длъжности във военни формирования от Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната по ред, определен с акт на министъра на отбраната."

§ 16. Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на отбраната.

§ 17. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките