Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 22 от 16.III

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 91 ОТ 12 МАРТ 2021 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 139 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2002 Г. (ДВ, БР. 67 ОТ 2002 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 91 ОТ 12 МАРТ 2021 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 139 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2002 Г. (ДВ, БР. 67 ОТ 2002 Г.)

Обн. ДВ. бр.22 от 16 Март 2021г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 3, ал. 1 думите "по чл. 7, 8 и 10а" се заменят с "по чл. 7 и 8".

§ 2. В чл. 4, ал. 2, т. 2 думите "по чл. 7, 8 и 10а" се заменят с "по чл. 7, 8, 10а и 10б".

§ 3. В чл. 31 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2:

а) в основния текст накрая се поставя запетая и се добавя "в случаите, в които дирекция "Социално подпомагане" не може да получи информацията по служебен път";

б) точка 1 се отменя;

в) създава се нова т. 6:

"6. копие от удостоверение за назначаване на настойник или попечител."

2. Алинея 3 се отменя.

§ 4. Създава се глава пета "б" с чл. 34в - 34е:

"Глава пета "б"

ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ЗА УЧЕНИЦИ, ЗАПИСАНИ В ОСМИ КЛАС

Чл. 34в. (1) Еднократна помощ за ученици, записани в осми клас, се отпуска въз основа на заявление декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика.

(2) Към заявлението декларация по ал. 1 се прилагат следните документи в случаите, в които дирекция "Социално подпомагане" не може да получи информацията по служебен път:

1. удостоверение, че детето/децата е/са записано/записани в осми клас на държавно или общинско училище, издадено от съответното училище;

2. медицински протокол на ЛКК - в случаите по ал. 3;

3. копие от удостоверение за назначаване на настойник или попечител.

(3) Заявлението декларация по ал. 1 се подава след записване на детето в осми клас, но не по-късно от 15 октомври на текущата учебна година, с изключение на случаите, когато поради здравословни причини, установени с протокол на ЛКК, детето не може да започне училище, но не повече от 6 месеца от започване на съответната учебна година.

(4) В случаите на подадено заявление по чл. 2, ал. 2, т. 1 и 2 документите по ал. 2 се прилагат на хартиен носител в оригинал, а при подаване на заявлението декларация по електронен път документите се прилагат сканирани като прикачен файл.

Чл. 34г. (1) Еднократната помощ за ученици, записани в осми клас, се изплаща на два пъти, като:

1. петдесет на сто от размера на помощта се изплаща или предоставя след влизане в сила на заповедта за отпускането ѝ;

2. петдесет на сто от размера на помощта се изплаща или предоставя в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да учи.

(2) Когато помощта по чл. 10б от Закона за семейни помощи за деца е отпусната и петдесет на сто от размера ѝ е изплатен или предоставен по реда на ал. 1, т. 1, но съгласно информацията по чл. 17, ал. 4 и 6 през втория учебен срок детето не продължи да посещава училище, плащането или предоставянето по ал. 1, т. 2 не се извършва, а изплатената или предоставената част от помощта по ал. 1, т. 1 се възстановява по реда на чл. 14, ал. 3 от Закона за семейни помощи за деца.

Чл. 34д. Еднократна помощ за ученици, записани в осми клас, се отпуска само веднъж за целия период на обучение при първоначалното записване на ученика в осми клас.

Чл. 34е. (1) Помощта по чл. 34в се възстановява, ако ученикът:

1. не постъпи в училище, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние;

2. не продължи обучението си през втория учебен срок до завършване на осми клас, освен ако това е невъзможно поради здравословното му състояние;

3. в рамките на един месец от учебната година има допуснати отсъствия от 5 учебни часа, за които няма уважителни причини.

(2) За установяване на обстоятелството по ал. 1, т. 1 дирекциите "Социално подпомагане" извършват проверка в срок два месеца от започването на учебната година.

(3) В случаите на заболяване на детето, установено с протокол на ЛКК, проверката по ал. 1, т. 1 и 2 се извършва в едномесечен срок от датата на изтичане на срока, указан в протокола.

(4) За установяване на обстоятелството по ал. 1, т. 2 и 3 дирекциите "Социално подпомагане" ползват информацията от ежемесечните справки, предоставяни по реда на чл. 17, ал. 4 и 6.

(5) Когато еднократната помощ по чл. 10б от Закона за семейни помощи за деца е отпусната и петдесет на сто от размера ѝ е изплатен или предоставен, през втория учебен срок при възникване или отпадане на основанието за предоставяне на помощта в натура по чл. 2, ал. 6, т. 1 - 3 от Закона за семейни помощи за деца формата на помощта се изменя в съответствие с възникналите или отпаднали обстоятелства - в пари или в натура."

§ 5. Създава се чл. 35а:

"Чл. 35а. (1) Еднократната помощ по чл. 10б от Закона за семейни помощи за деца се предоставя в натура при наличие на някое от основанията по чл. 2, ал. 6, т. 1 - 3 от Закона за семейни помощи за деца и в съответствие с чл. 34г.

(2) Наличието на основанията по чл. 2, ал. 6, т. 1 - 3 от Закона за семейни помощи за деца се установява от дирекция "Социално подпомагане" след извършване на проверка, която обхваща и оценка на риска за детето и неговите потребности, от социални работници от дирекцията, като задължително участва социален работник от отдел "Закрила на детето".

(3) Проверката по ал. 2 може да се извърши по сигнал и/или по инициатива на дирекция "Социално подпомагане", като за резултатите от нея се представя доклад по образец, утвърден от изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане.

(4) Еднократната помощ в натура по чл. 10б от Закона за семейни помощи за деца се предоставя за закупуване на облекло, обувки, учебни пособия и други стоки, необходими на детето за посещаване на училище.

(5) В случай че е налице основание за отпускане на еднократната помощ по чл. 10б от Закона за семейни помощи за деца в натура, нейният вид съгласно ал. 4 се определя в доклада по ал. 3 въз основа на предложение на директора на училището, в което е записано детето. Определянето на вида на помощта в натура може да се консултира и с родителите на детето или с лицата, които полагат грижи за него, и с доставчици на социални услуги за деца.

(6) Въз основа на предложението по ал. 5 в 7-дневен срок директорът на дирекция "Социално подпомагане" издава заповед за отпускане на помощта в натура по образец, утвърден от изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане.

(7) Ако петдесет на сто от помощта по чл. 10б от Закона за семейни помощи за деца е отпусната в натура и през втория учебен срок не е налице някое от основанията по чл. 2, ал. 6, т. 1 - 3 от Закона за семейни помощи за деца, директорът на дирекция "Социално подпомагане" или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за изплащане на остатъка от помощта в пари.

(8) Ако петдесет на сто от помощта по чл. 10б от Закона за семейни помощи за деца е отпусната в пари и през втория учебен срок е налице някое от основанията по чл. 2, ал. 6, т. 1 - 3 от Закона за семейни помощи за деца, директорът на дирекция "Социално подпомагане" или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за предоставяне на остатъка от помощта в натура."

§ 6. В чл. 38 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "Помощта по чл. 10а" се заменят с "Помощите по чл. 10а и 10б".

2. В ал. 6 след думите "чл. 35, ал. 2" се поставя запетая и се добавя "чл. 35а, ал. 2" и след думите "чл. 35, ал. 3" се поставя запетая и се добавя "чл. 35а, ал. 3".

§ 7. В чл. 39 се правят следните допълнения:

1. В ал. 2, в основния текст след думите "чл. 35, ал. 6" се поставя запетая и се добавя "чл. 35а, ал. 6".

2. В ал. 3, т. 6 след думите "чл. 35, ал. 4" се поставя запетая и се добавя "чл. 35а, ал. 4".


Промени настройката на бисквитките