Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 23 от 19.III

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ОТБРАНАТА И ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (ДВ, БР. 35 ОТ 2009 Г.)

 

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ЗАКОНА ЗА ОТБРАНАТА И ВЪОРЪЖЕНИТЕ СИЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ (ДВ, БР. 35 ОТ 2009 Г.)

В сила от 01.09.2021 г.

Обн. ДВ. бр.23 от 19 Март 2021г., попр. ДВ. бр.25 от 26 Март 2021г.

Проект: 102-01-13/18.02.2021 г.

§ 1. В чл. 16, т. 6 думата "числеността" се заменя с "общата численост".

§ 2. В чл. 22, ал. 2, т. 5 думата "числеността" се заменя с "общата численост".

§ 3. В чл. 26 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова т. 32:

"32. определя числеността на военните формирования в рамките на определената в плана по чл. 60е численост на структурите от Българската армия и на другите структури от въоръжените сили по чл. 50, ал. 1;".

2. Досегашната т. 32 става т. 33.

§ 4. В чл. 33, ал. 1 думата "командващия" се заменя с "командира".

§ 5. В чл. 50 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 т. 9 се отменя.

2. В ал. 2 след думата "включват" се добавя "запасните и техниката-запас по Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, както".

§ 6. (В сила от 19.03.2021 г.) В чл. 54 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) Разработването на плановете по ал. 1, активирането на необходимите сили и средства и изпълнението на конкретен план се възлагат на началника на отбраната със заповед на министъра на отбраната."

2. Досегашната ал. 2 става ал. 3.

§ 7. В чл. 60а, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 думата "командващия" се заменя с "командира".

2. Създават се т. 4 и 5:

"4. Командване за логистична поддръжка и военни формирования на пряко подчинение на командира на Командването за логистична поддръжка;

5. Командване за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана и военни формирования на пряко подчинение на командира на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана."

§ 8. Член 60б се изменя така:

"Чл. 60б. Съвместното командване на силите, командванията на Сухопътните войски, Военновъздушните сили и на Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Командването за логистична поддръжка и Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана се ръководят от командири, подпомагани от щабове, които формират оперативното ниво за командване и управление в Българската армия."

§ 9. Член 60в се изменя така:

"Чл. 60в. (1) Командирите на Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Командването за логистична поддръжка и Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана са непосредствено подчинени на началника на отбраната и осъществяват командването и управлението на подчинените им военни формирования.

(2) Командирът на Съвместното командване на силите осъществява оперативното командване и управление на придадените му военни формирования от структурите по чл. 60а, ал. 2, т. 2 - 5 при провеждането на съвместни операции."

§ 10. Член 60д се изменя така:

"Чл. 60д. (1) Съвместното командване на силите, Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Командването за логистична поддръжка и Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана са юридически лица на бюджетна издръжка, които отговарят за:

1. управлението на предоставените им имоти;

2. разходването на средствата за доставки, строителство и услуги в рамките на определения от министъра на отбраната лимит, освен ако не се извършва от министъра;

3. управлението на движимите вещи - държавна собственост;

4. разпореждането с излишните им движими вещи - частна държавна собственост, с изключение на:

а) оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия;

б) продукти, свързани с отбраната, които не са оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия и изделия и технологии с двойна употреба;

в) движими вещи с общо предназначение, определени с акт на министъра на отбраната, които преминават в управление на Министерството на отбраната.

(2) Разпореждането с движимите вещи по ал. 1, т. 4, букви "а", "б" и "в" се извършва от министъра на отбраната."

§ 11. В чл. 60е думата "Организационната" се заменя с "Функционалната и организационната" и думите "материалните средства на военните формирования и структури" се заменят с "материалните ресурси на структурите".

§ 12. В чл. 72, ал. 2 думата "командващия" се заменя с "командира".

§ 13. В чл. 77 ал. 3 се изменя така:

"(3) Щабът на отбраната е стратегически военен щаб на въоръжените сили, интегриран в Министерството на отбраната, който подпомага началника на отбраната при определяне на необходимите отбранителни способности, използването на въоръжените сили, подготовката на войските и силите и разработва стратегически прогнози, анализи, военни оценки и препоръки за вземане на решения в областта на отбраната. При използване на въоръжените сили Щабът на отбраната подпомага стратегическото ниво на командване и управление."

§ 14. В чл. 78 думите "Стационарната комуникационна и информационна система" и запетаята след тях се заличават.

§ 15. В чл. 81, ал. 3 думите "командващия на Съвместното командване на силите, от командирите на видовете въоръжени сили" се заменят с "командирите на Съвместното командване на силите, на видовете въоръжени сили, на Съвместното командване на специалните операции, на Командването за логистична поддръжка и на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана".

§ 16. В чл. 83, ал. 5 думите "командващия на Съвместното командване на силите, и/или чрез командирите на видовете въоръжени сили и командира на Съвместното командване на специалните операции" се заменят с "командирите на Съвместното командване на силите, на видовете въоръжени сили, на Съвместното командване на специалните операции, на Командването за логистична поддръжка и на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана".

§ 17. В чл. 85 ал. 1 се изменя така:

"(1) Началникът на отбраната непосредствено ръководи и отговаря за:

1. определянето и изграждането на необходимите отбранителни способности;

2. планиране на използването на въоръжените сили;

3. координацията и взаимодействието с военните органи на НАТО и ЕС;

4. подготовката на заповеди на министъра на отбраната за използване на формирования от въоръжените сили и на предложения за привеждане на въоръжените сили или на част от тях в по-висока степен на бойна готовност;

5. предложенията до министъра на отбраната за обявяване на обща и частична мобилизация;

6. предложенията до министъра на отбраната за изготвяне на акт на Министерския съвет по чл. 130, ал. 2, т. 2;

7. изготвянето на правила и процедури за случаите на използване на оръжие и бойни средства по чл. 28, ал. 1 и 2;

8. изготвянето на национална отбранителна стратегия и стратегически планове за действие на въоръжените сили;

9. въвеждането във и извеждането от експлоатация на отбранителни продукти от въоръжените сили, с изключение на Служба "Военна полиция" и Служба "Военно разузнаване";

10. изготвянето на концепциите и доктрините на въоръжените сили за провеждане на операции и стандарти за подготовка и за използване на войски и сили;

11. подготовката и състоянието на оперативните способности на въоръжените сили с изключение на способностите, свързани със специфични методи и средства за добиване на информация на Служба "Военна полиция" и Служба "Военно разузнаване";

12. разработването на директивите и уставите на въоръжените сили;

13. дейността на Щаба на отбраната."

§ 18. Член 105б се отменя.

§ 19. (В сила от 19.03.2021 г.) В чл. 122 ал. 4 се изменя така:

"(4) С решението или с указа по ал. 2 се определят условията и редът за преминаването през и пребиваването на съюзнически въоръжени сили на територията на страната."

§ 20. (В сила от 19.03.2021 г.) В чл. 138, ал. 2 се създава т. 6:

"6. курсант - офицерски кандидат - 1-ви клас."

§ 21. В чл. 164, т. 1 думите "организационно-щатни промени" се заменят с "организационно-щатни промени въз основа на акт на Министерския съвет или на министъра на отбраната" и след тях се поставя запетая.

§ 22. В чл. 291, ал. 4 думите "командващия Съвместното командване на силите, командирите на видовете въоръжени сили, командира на Съвместното командване на специалните операции" се заменят с "командира на Съвместното командване на силите, командирите на видовете въоръжени сили, командира на Съвместното командване на специалните операции, командира на Командването за логистична поддръжка, командира на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана".

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 23. (1) Командването за логистична поддръжка е правоприемник на активите, пасивите, архива и другите права и задължения във връзка с дейността на реорганизирани военни формирования на пряко подчинение на командващия на Съвместното командване на силите, определени с плана за развитие на въоръжените сили по чл. 60е.

(2) Недвижимите имоти и движимите вещи, ползвани от реорганизираните военни формирования по ал. 1, се предоставят на Командването за логистична поддръжка.

(3) Правоотношенията със заварените на служба военнослужещи в реорганизираните военни формирования по ал. 1 се уреждат при условията и по реда на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и правилника за неговото прилагане.

(4) С влизането в сила на закона заварените трудови правоотношения на лицата, работещи по трудово правоотношение в реорганизираните военни формирования по ал. 1, се уреждат при условията и по реда на чл. 123 от Кодекса на труда.

§ 24. (1) Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана е правоприемник на активите, пасивите, архива и другите права и задължения на Стационарната комуникационна и информационна система.

(2) Недвижимите имоти и движимите вещи, в управление на Стационарната комуникационна и информационна система, се предоставят на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана.

(3) Правоотношенията със заварените на служба военнослужещи в Стационарната комуникационна и информационна система се уреждат при условията и по реда на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България и правилника за неговото прилагане.

(4) С влизането в сила на закона заварените трудови правоотношения на лицата, работещи по трудово правоотношение в Стационарната комуникационна и информационна система, се уреждат при условията и по реда на чл. 123 от Кодекса на труда.

§ 25. В Закона за военната полиция (обн., ДВ, бр. 48 от 2011 г.; изм., бр. 33 и 77 от 2012 г., бр. 15 от 2013 г., бр. 53 от 2014 г., бр. 86 от 2016 г. и бр. 7 от 2019 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 23:

а) създават се нови ал. 3 и 4:

"(3) Началникът на отбраната ръководи военнополицейските формирования, поставя им задачи и осъществява контрол върху изпълнението им.

(4) При осъществяване на дейностите по ал. 3 и при изпълнение на задълженията по чл. 85, ал. 1, т. 8 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България началникът на отбраната се подпомага от служба "Военна полиция", като ѝ поставя конкретни задачи.";

б) досегашната ал. 3 става ал. 5 и в нея думите "и общ контрол" се заличават;

в) досегашната ал. 4 става ал. 6.

2. В чл. 24, ал. 2 думите "и общия контрол по чл. 23, ал. 3" се заменят с "по чл. 23, ал. 5".

§ 26. В Закона за военното разузнаване (обн., ДВ, бр. 88 от 2015 г.; изм., бр. 98 от 2016 г., бр. 103 от 2017 г., бр. 88 от 2018 г., бр. 17 и 71 от 2019 г. и бр. 38 и 69 от 2020 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 8:

а) в ал. 1 след думите "въоръжени сили" се добавя "и на Съвместното командване на специалните операции";

б) в ал. 2 след думите "въоръжени сили" се добавя "и командирът на Съвместното командване на специалните операции".

2. В чл. 19, т. 1 след думата "силите" се поставя запетая, а думите "и командванията на видовете въоръжени сили" се заменят с "в командванията на видовете въоръжени сили и в Съвместното командване на специалните операции".

3. В чл. 23, ал. 2 думите "т. 4" се заменят с "т. 8".

4. В чл. 27, ал. 1 думите "командващия на Съвместното командване на силите и командирите на видовете въоръжени сили" се заменят с "командира на Съвместното командване на силите, командирите на видовете въоръжени сили и командира на Съвместното командване на специалните операции".

5. В чл. 38, ал. 2 думата "командващият" се заменя с "командирът", а след думите "въоръжени сили" се добавя "командирът на Съвместното командване на специалните операции, командирът на Командването за логистична поддръжка, командирът на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана".

6. В чл. 67, ал. 3 думите "командващия на Съвместното командване на силите и командирите на видове въоръжени сили" се заменят с "командира на Съвместното командване на силите, командирите на видовете въоръжени сили и командира на Съвместното командване на специалните операции".

7. В чл. 70 думите "от Съвместното командване на силите, а при самостоятелни операции - и от командирите на видовете въоръжени сили" се заменят с "от командира на Съвместното командване на силите, а при самостоятелни операции - от командирите на видовете въоръжени сили и командира на Съвместното командване на специалните операции".

§ 27. В Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия (обн., ДВ, бр. 102 от 2006 г.; изм., бр. 41, 57 и 109 от 2007 г., бр. 69 от 2008 г., бр. 25, 35, 42, 82 и 93 от 2009 г., бр. 18, 54 и 97 от 2010 г., бр. 23, 32 и 48 от 2011 г., бр. 25, 38, 87 и 103 от 2012 г., бр. 15 от 2013 г., бр. 53 от 2014 г., бр. 79 от 2015 г., бр. 71 от 2016 г., бр. 13 и 103 от 2017 г., бр. 7 от 2018 г., бр. 17 и 79 от 2019 г. и бр. 69 от 2020 г.) в чл. 3, ал. 1 т. 15 се изменя така:

"15. началникът и заместник-началниците на отбраната, командирът, заместник-командирът и началникът на щаба на Съвместното командване на силите, на Сухопътните войски, на Военновъздушните сили и на Военноморските сили, на Съвместното командване на специалните операции, на Командването за логистична поддръжка и на Командването за комуникационно-информационна поддръжка и киберотбрана."

§ 28. В Закона за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители (ДВ, бр. 103 от 2020 г.) в § 12 от заключителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава т. 7:

"7. инвестиционни проекти на дружества - стратегически обекти, които са от значение за националната сигурност съгласно приложението към чл. 1, ал. 1 от Постановление на Министерския съвет № 181 от 20 юли 2009 г. за определяне на стратегическите обекти и дейности, които са от значение за националната сигурност (обн., ДВ, бр. 59 от 2009 г.; изм., ДВ, бр. 71 и 77 от 2011 г., бр. 67 от 2012 г., бр. 5 и 21 от 2013 г., бр. 107 от 2014 г., бр. 28 и 57 от 2015 г., бр. 22, 27 и 51 от 2016 г., бр. 86 от 2017 г. и бр. 9 и 81 от 2019 г.)."

2. В ал. 2, т. 1 думите "т. 2" се заменят с "т. 2 и 7".

§ 29. В 6-месечен срок от влизането в сила на закона Министерският съвет и министърът на отбраната приемат подзаконовите актове по прилагането му.

§ 30. (Попр. - ДВ, бр. 25 от 2021 г.) Законът влиза в сила от 1 септември 2021 г., с изключение на § 6, 19 и 20, които влизат в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

------------------------

Законът е приет от 44-то Народно събрание на 4 март 2021 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание.

Промени настройката на бисквитките