Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 26 от 30.III

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 112 ОТ 26 МАРТ 2021 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ДЕЙНОСТТА НА НАЦИОНАЛНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 32 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. (ДВ, БР. 24 ОТ 2000 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 112 ОТ 26 МАРТ 2021 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ДЕЙНОСТТА НА НАЦИОНАЛНАТА АГЕНЦИЯ ЗА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУЧЕНИЕ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 32 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2000 Г. (ДВ, БР. 24 ОТ 2000 Г.)

Обн. ДВ. бр.26 от 30 Март 2021г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1 след думата "управлението" се поставя запетая, а думите "и финансирането" се заменят с "финансирането и организацията на работа".

§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "образование и обучение" се добавя "за осъществяване на контрол и оценка на качеството на дейността на лицензираните институции, както".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Председателят на агенцията е второстепенен разпоредител с бюджет по бюджета на Министерството на образованието и науката."

3. Създава се ал. 4:

"(4) Агенцията осъществява своята дейност в интерес на гражданите, юридическите лица и на обществото в съответствие със Закона за професионалното образование и обучение, Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност, Административнопроцесуалния кодекс и други приложими нормативни актове при спазване принципите на законност, предвидимост, публичност и прозрачност, достъпност, отговорност и отчетност, ефективност и ефикасност, субординация и координация, обективност и безпристрастност."

§ 3. В чл. 3 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) По бюджета на агенцията се администрират приходи от:

1. такси, определени в тарифа на Министерския съвет по чл. 60, ал. 2 от Закона за професионалното образование и обучение;

2. договори за възлагане на разработки, свързани с дейността на агенцията;

3. издателска дейност;

4. организиране на национални и международни прояви;

5. провеждане на курсове за обучение на външни експерти и консултации на външни организации;

6. спонсорства, дарения и завещания;

7. национални и международни програми и проекти."

2. В ал. 2 думите "т. 2, буква "а" се заменят с "т. 2".

3. В ал. 4 думите "т. 2, букви "в", "г", "д" и "е" се заменят с "т. 3 - 6".

§ 4. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3:

а) точка 3 се изменя така:

"3. утвърждава длъжностното разписание на администрацията на агенцията;"

б) в т. 5 накрая се добавя "и отговаря за тяхното законосъобразно, адекватно, ефективно и ефикасно, при отчетност и отговорност, икономично и прозрачно разходване";

в) точка 7 се изменя така:

"7. изготвя и предлага на министъра на образованието и науката проект на бюджет и бюджетна прогноза на НАПОО;"

г) в т. 10 накрая се добавя "и утвърждава със заповед външни експерти по предложение на експертните комисии";

д) точка 12 се изменя така:

"12. организира разработването и предлага на министъра на образованието и науката:

а) Списъка на професиите за професионално образование и обучение и предложения за актуализирането му;

б) проекти на държавните образователни стандарти за придобиване на квалификация по професии и проекти за тяхното актуализиране;

в) проект на Правилник за дейността на Националната агенция по професионално образование и обучение и предложения за неговото изменение и допълнение;

г) предложения за усъвършенстване на системата на професионалното образование и обучение;

д) реда за разработването и поддържането на Списъка на професиите за професионално образование и обучение, както и критериите и сроковете за неговото актуализиране;"

е) в т. 13 се правят следните изменения и допълнения:

аа) буква "а" се изменя така:

"а) конкретните изисквания, формулярите и образците на документи за лицензиране на центровете за професионално обучение и на центровете за информация и професионално ориентиране;"

бб) създава се буква "в":

"в) индикатори за представяне на годишната информация от центровете за професионално обучение и от центровете за информация и професионално ориентиране за извършената дейност по чл. 22, ал. 8 от ЗПОО и критерии и показатели за самооценка на качеството на извършеното обучение;"

ж) в т. 14 накрая се добавя "въз основа на докладите на експертни комисии по професионални направления";

з) създава се т. 14а:

"14а. организира осъществяването на контрол на дейността и оценка на качеството на обучението в центровете за професионално обучение, както и на контрол и оценка на дейността в центровете за информация и професионално ориентиране относно спазване на изискванията на ЗПОО и на условията на получената лицензия;"

и) точки 15 и 16 се изменят така:

"15. отнема временно или окончателно съответно в случаите по чл. 49г, ал. 3 или чл. 49г, ал. 6 от ЗПОО издадените лицензии за извършване и удостоверяване на професионално обучение и за извършване на дейности по информиране и професионално ориентиране въз основа на доклади на експертните комисии;

16. организира създаването и поддържането на публичен регистър на лицензираните центрове за професионално обучение и на центровете за информация и професионално ориентиране, съдържащ актуална информация относно лицензирани центрове, центрове с временно или окончателно отнети лицензии, както и на лицата, подали заявление за издаване на лицензия или за изменение на лицензията с добавяне на нови професии;"

к) създават се т. 16а и 16б:

"16а. организира създаването и поддържането на публичен регистър на документите по чл. 38, ал. 2, т. 2 и 3, чл. 38, ал. 3 и чл. 40, ал. 7 от ЗПОО, издадени от центровете за професионално обучение;

16б. организира и координира дейностите по методическото подпомагане на центровете за професионално обучение, които извършват валидиране на професионални знания, умения и компетентности, в съответствие с вътрешни правила, утвърдени по реда на т. 11;"

л) точки 19 и 20 се отменят;

м) създават се т. 23 - 25:

"23. издава дубликати на лицензиите за професионално обучение и за информиране и професионално ориентиране, когато оригиналите са изгубени, унищожени или са станали негодни за ползване, по ред, определен в чл. 30;

24. организира и контролира заявяването, отчитането и унищожаването на документите с фабрични номера по ред, определен в наредбата на министъра на образованието и науката по чл. 17в, ал. 2 от ЗПОО;

25. координира дейността по предаване и съхранение на архива на центровете за професионално обучение и центрове за информация и професионално ориентиране с преустановена дейност."

2. В ал. 4 думите "по т. 14, 15, 16, 17 и 22" се заменят с "по т. 12 и 13".

3. В ал. 5, изречение второ след думата "замества" се добавя "и изпълнява функциите по ал. 3 на".

§ 5. Член 7 се изменя така:

"Чл. 7. (1) Експертните комисии към агенцията са:

1. експертни комисии по професионални направления;

2. експертна комисия по професионално ориентиране.

(2) Председателят на агенцията изпраща до министерствата и организациите по чл. 49, ал. 2 от ЗПОО покани за номиниране на членове на експертните комисии.

(3) Министрите и ръководителите на организациите уведомяват писмено председателя на агенцията за предложенията си по ал. 2.

(4) Съставът и задачите на експертните комисии се определят от управителния съвет.

(5) Членовете на експертните комисии са с мандат 4 години.

(6) Член на експертна комисия се освобождава преди изтичането на мандата:

1. по писмено предложение на институциите или организациите по ал. 2;

2. при системно неизпълнение на задълженията си;

3. при фактическа невъзможност да изпълнява задълженията си, продължила повече от 6 месеца;

4. по негово писмено искане.

(7) Освобождаването на член на експертна комисия по ал. 6 се извършва от председателя на агенцията по решение на управителния съвет.

(8) В едноседмичен срок от вземането на решението по ал. 7 председателят на агенцията изпраща покана до институцията или организацията по ал. 2 за определяне на представител в експертната комисия до края на съответния мандат.

(9) Членовете на експертните комисии имат право:

1. да гласуват при вземане на решение от експертната комисия;

2. да участват в обучение, организирано от агенцията;

3. на командировъчни разходи, свързани с дейността им;

4. да получават възнаграждение за извършената работа при условия и по ред, определени с решение на управителния съвет.

(10) Членовете на експертните комисии са длъжни:

1. да изпълняват функциите си съгласно чл. 49, ал. 3 от ЗПОО и този правилник;

2. да участват в заседанията на експертните комисии.

(11) По предложение на председателя на агенцията управителният съвет избира председатели на експертните комисии.

(12) Председателят на експертната комисия:

1. внася в управителния съвет доклад с предложения за проектите на държавните образователни стандарти за придобиване на квалификация по професии и за актуализирането им и доклад с предложения за актуализиране на Списъка на професиите за професионално образование и обучение;

2. внася доклади до председателя на агенцията с мотивирано предложение за издаване, изменение, отказ или прекратяване на правата по лицензия на центрове за професионално обучение или на центрове за информация и професионално ориентиране.

(13) При отсъствие на председателя на експертната комисия той делегира правомощията си на член от експертната комисия.

(14) По предложение на експертните комисии и със заповед на председателя на НАПОО могат да се сформират тематични работни групи и да се привличат външни експерти със специални знания и умения в конкретна област, които подпомагат дейностите на агенцията по лицензиране, последващ контрол, разработване и актуализиране на държавни образователни стандарти за придобиване на квалификация по професии, разработването и актуализирането на Списъка на професиите за професионално образование и обучение (СППОО)."

§ 6. Член 8 се изменя така:

"Чл. 8. (1) Външните експерти, предложени по реда на чл. 7, ал. 14, са длъжни при изпълнението на дейности по:

1. процедурите по лицензиране на центрове за професионално обучение и изменение на лицензията с добавяне на нови професии и специалности:

а) да правят обективна и безпристрастна оценка за възможността на заявителя да извършва обучение за всяка от професиите и специалностите, посочени в заявлението;

б) да посетят заявителя с цел установяване на възможностите на материално-техническата база за осъществяване на предлаганото професионално обучение; проверка на място не се прави, ако базата е проверявана или е вписана в публичен регистър на обектите с обществено предназначение;

в) да изготвят и представят на председателя на агенцията доклад за оценката по буква "а" в срок, определен в заповедта по чл. 26, ал. 1, т. 1;

2. процедурите по лицензиране на центрове за информация и професионално ориентиране:

а) да правят обективна и безпристрастна оценка за възможността на заявителя да извършва информиране и професионално ориентиране в съответствие с изискванията за лицензиране относно методическите материали за информиране и професионално ориентиране; материално-техническата база, заявена за осъществяване на информиране и професионално ориентиране; на квалификацията на лицата, осъществяващи информиране и професионално ориентиране;

б) да посетят заявителя с цел установяване на възможностите на материално-техническата база за осъществяване на предлаганото информиране и професионално ориентиране; проверка на място не се прави, ако базата е проверявана или е вписана в публичен регистър на обектите с обществено предназначение;

в) да изготвят и да представят на председателя на агенцията доклад за оценката по буква "а" в определения в заповедта по чл. 26, ал. 1, т. 1 срок;

3. разработване и актуализиране на държавните образователни стандарти за придобиване на квалификация по професии:

а) да подпомагат експертните комисии по професионални направления при изготвянето на проекти на държавните образователни стандарти (ДОС) за придобиване на квалификация по професии или на проекти за актуализирането им в определения срок;

б) да спазват нормативните актове и изискванията на НАПОО за разработване на ДОС за придобиване на квалификация по професии.

(2) Външните експерти имат право:

1. на обучение;

2. на командировъчни разходи, свързани с дейността им;

3. да присъстват на заседанието на експертната комисия по съответното професионално направление;

4. на възнаграждения, които се изплащат в размери, определени с решение на управителния съвет.

(3) Външните експерти по ал. 1, т. 1 и 2 са длъжни да опазват информацията, която са получили във връзка с работата им и да не разгласяват данни, както и да не използват тази информация извън предназначението ѝ."

§ 7. В чл. 9 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Управителният съвет се свиква най-малко веднъж на три месеца от председателя на агенцията или по искане на 1/2 от членовете му."

2. Алинея 2 се отменя.

3. Алинея 6 се изменя така:

"(6) Поканата за заседанието се изпраща по електронна поща, а материалите се поставят в специална рубрика на интернет страницата на агенцията най-малко 7 дни преди датата на заседанието."

4. В ал. 7 думата "задължително" се заменя с "при необходимост".

5. Алинея 8 се изменя така:

"(8) На заседанието се води писмен протокол, а по решение на управителния съвет - и аудиозапис. Протоколът се води от длъжностно лице на агенцията. В началото на всяко заседание управителният съвет приема протокола от предишното заседание."

§ 8. В чл. 10 ал. 1 се изменя така:

"(1) Заседанията на управителния съвет са редовни, ако присъстват най-малко 1/2 от списъчния му състав по чл. 5, ал. 1."

§ 9. В чл. 14 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 5, изречение първо думата "магнетофонните" се заменя със "аудио", а изречение второ се заличава.

2. Създават се ал. 6 и 7:

"(6) По изключение управителният съвет може да вземе решение и неприсъствено или в онлайн заседание, ако повече от половината от членовете са заявили писмено съгласието си за приемане на решението.

(7) Решенията от заседанията на управителния съвет се публикуват в страницата на НАПОО в интернет."

§ 10. В чл. 15 ал. 1 се изменя така:

"(1) Заседанията на експертната комисия се свикват от председателя на агенцията по искане на председателя на ЕК или на 1/2 от членовете ѝ."

§ 11. Член 15а се изменя така:

"Чл. 15а. (1) Експертните комисии по чл. 7, ал. 1, т. 1 участват в разработването и актуализирането на Списъка на професиите за професионално образование и обучение.

(2) Предложенията за актуализиране на списъка по чл. 6, ал. 1 от Закона за професионалното образование и обучение се разглеждат от експертните комисии по съответните професионални направления по реда, определен със заповедта по чл. 6, ал. 4 от ЗПОО."

§ 12. В глава трета се създават чл. 15б и 15в:

"Чл. 15б. (1) Експертните комисии по чл. 7, ал. 1, т. 1 участват в разработването на проекти на държавните образователни стандарти за придобиване на квалификация по професии от съответното професионално направление и на проекти за актуализирането им, които се предлагат за обсъждане на Управителния съвет и за приемане и утвърждаване от министъра на образованието и науката.

(2) При разработване на проектите на държавните образователни стандарти за придобиване на квалификация по професии или на проекти за актуализирането им експертните комисии се подпомагат от външни експерти, определени по реда на чл. 7, ал. 14.

(3) Проектите на държавните образователни стандарти за придобиване на квалификация по професии или проектите за тяхното актуализиране се предлагат от председателя на експертната комисия за обсъждане и одобряване от управителния съвет на агенцията.

(4) В срок, не по-дълъг от 10 работни дни считано от одобряването им от управителния съвет, проектите по ал. 3 се предлагат от председателя на агенцията за утвърждаване от министъра на образованието и науката.

(5) Проектите на държавните образователни стандарти за придобиване на квалификация по професии и проектите за тяхното актуализиране се предоставят на министъра на образованието и науката, като към тях се прилагат следните документи:

1. протокол от заседанието на управителния съвет на агенцията - препис-извлечение;

2. заверено копие от протокол от заседанието на експертната комисия по професионално направление;

3. други документи, свързани с представените проекти - писма, становища от министерства, браншови организации или други институции.

Чл. 15в. (1) Експертните комисии по чл. 7, ал. 1 изготвят мотивирани доклади с предложения за издаване, изменение на издадена лицензия с добавяне на нови професии и специалности, отказ или прекратяване на правата по лицензия чрез отнемането ѝ на центрове за професионално обучение и издаване, отказ или прекратяване на правата по лицензията чрез отнемането ѝ на центрове за информиране и професионално ориентиране.

(2) Докладите се внасят от председателите на съответните експертни комисии до председателя на Националната агенция за професионално образование и обучение."

§ 13. В чл. 17 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "за срок от 5 години" се заличават.

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Главният секретар:

1. разпределя, координира и контролира текущите и дългосрочните задачи между общата и специализираната администрация в агенцията;

2. организира деловодството, документооборота, архива на агенцията и информационното осигуряване;

3. контролира спазването на нормативни актове, сроковете за изпълнение на задачите, произтичащи от актове на Министерския съвет, от решения на управителния съвет или определени от председателя;

4. организира работата по осигуряване на публичност и прозрачност на дейността на агенцията;

5. съгласува актовете за възникване, изменение и прекратяване на служебните и трудовите правоотношения;

6. координира и контролира дейността по управлението на държавната собственост, предоставена на агенцията;

7. организира осигуряването на необходимите условия за нормална и ефективна работа на административните звена в НАПОО от организационен и технически характер;

8. организира изготвянето на годишните доклади за състоянието на администрацията;

9. контролира оценяването на служителите и оценява директорите на дирекции;

10. утвърждава длъжностните характеристики на служителите."

§ 14. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думата "отдел" се заменя с "дирекция".

2. В ал. 2:

а) в основния текст думата "Отдел" се заменя с "Дирекция";

б) точка 9 се изменя така:

"9. изготвя и актуализира длъжностното разписание и поименното разписание на длъжностите в агенцията;"

в) точка 13 се отменя;

г) точка 16 се отменя;

д) създават се т. 17 - 21:

"17. организира дейностите по управление на човешките ресурси в агенцията;

18. организира провеждането на заседанията на управителния съвет на Националната агенция за професионално образование и обучение;

19. извършва дейности по поддържане на информационната система и интернет страницата на Националната агенция за професионално образование и обучение;

20. изготвя бюджетната прогноза и проекта на бюджет за приходите и разходите на агенцията за съответната година;

21. осъществява дейностите по набирането и подбора на персонала, както и организирането на процеса по назначаването на служителите."

§ 15. В чл. 20 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1:

а) букви "а" и "б" се изменят така:

"а) разработване на Списъка на професиите за професионално образование и обучение и на предложения за актуализирането му;

б) разработване на проекти на държавните образователни стандарти за придобиване на квалификация по професии и на проекти за актуализирането им;"

б) букви "в" и "г" се отменят.

2. В т. 2, буква "б" думите "държавните образователни изисквания" се заменят с "държавните образователни стандарти".

3. Точки 3 и 4 се отменят.

4. В т. 5 думата "координира" се заменя с "участва в".

5. Точка 7 се отменя.

6. В т. 8 думите "критерии, изисквания, процедури и документация" се заменят с "процедури, формуляри и образци на документи".

7. Точки 10 и 11 се изменят така:

"10. осъществява контрол на данните в информационната система на центровете за професионално обучение за проведеното от тях обучение и на центровете за информация и професионално ориентиране;

11. участва в разработването на държавния образователен стандарт за информацията и документите за системата на предучилищното и училищното образование в частта относно документите за завършване, удостоверяване и признаване на професионално обучение на лица, навършили 16 години, издадени от ЦПО, както и на подзаконовата нормативна уредба по прилагането на ЗПОО, свързана с професионалното обучение на лица, навършили 16 години;".

8. Точка 12 се отменя.

9. Точка 13 се изменя така:

"13. участва в провеждането и внедряването на научни изследвания в областта на професионалното образование, обучение и ориентиране;".

10. В т. 15:

а) в основния текст думата "организира" се заменя с "извършва";

б) в буква "а" думите "критериите, изискванията, процедурите и документацията" се заменят с "изисквания, формуляри и образци на документи";

в) буква "б" се изменя така:

"б) публичните регистри на издадените, временно или окончателно отнетите лицензии на центрове за професионално обучение и центрове за информация и професионално ориентиране и на лицата, подали заявление за издаване на лицензия;"

г) създават се букви "в" - "к":

"в) публичния регистър на документите по чл. 38, ал. 2, т. 2 и 3, чл. 38, ал. 3 и чл. 40, ал. 7 от ЗПОО, издадени от центровете за професионално обучение;

г) анализ на информацията от центровете за професионално обучение и центровете за информация и професионално ориентиране за извършената дейност през предходната календарна година по чл. 22, ал. 8 от ЗПОО и оценка на качеството на обучението по чл. 42, т. 2а от ЗПОО;

д) Списъка на професиите за професионално образование и обучение, включително и заповедите на министъра на образованието и науката, с които той се актуализира;

е) Списъка на защитените от държавата специалности от професии;

ж) Списъка със специалности от професии, по които е налице очакван недостиг от специалисти на пазара на труда;

з) държавните образователни стандарти за придобиване на квалификация по професии;

и) проекти за актуализиране на държавните образователни стандарти за придобиване на квалификация по професии, представени за утвърждаване на министъра на образованието и науката;

к) информация за национални и международни проекти, в които агенцията участва."

11. Точка 16 се отменя.

12. Създават се т. 18 и 19:

"18. организира и провежда методическо подпомагане на центровете за професионално обучение за извършване на дейности по валидирането на професионални знания, умения и компетентности;

19. планира, организира и осъществява последващ контрол по реда на глава шеста."

§ 16. Член 21 се изменя така:

"Чл. 21. Председателят на агенцията може да награждава служителите от администрацията за образцово изпълнение на задълженията им с грамоти или почетен знак."

§ 17. В чл. 22 ал. 3 се изменя така:

"(3) За служителите се допуска изпълнение на служебните задължения в работно време с променливи граници с период на задължително присъствие от 10,00 до 16,00 ч. при спазване на условията по ал. 1."

§ 18. Създава се глава пета с чл. 23 - 30:

"Глава пета

РЕД ЗА ИЗДАВАНЕ И ИЗМЕНЕНИЕ НА ЛИЦЕНЗИЯ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ И УДОСТОВЕРЯВАНЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ И НА ЛИЦЕНЗИЯ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ИНФОРМИРАНЕ И ПРОФЕСИОНАЛНО ОРИЕНТИРАНЕ

Чл. 23. (1) Лицензията за извършване и удостоверяване на професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по професии от списъка по чл. 6, ал. 1 от ЗПОО или за извършване на информиране и професионално ориентиране се издава по подадено писмено заявление на лицата по чл. 22, ал. 2 - 5 от ЗПОО.

(2) Лицензията се издава на лицата по ал. 1, когато заявената от тях дейност отговаря на държавния образователен стандарт за придобиване на квалификация по съответната професия или на изискванията за извършване на информиране и професионално ориентиране.

(3) За удостоверяване на изискванията към заявлението за издаване на лицензия за извършване и удостоверяване на професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация се прилагат:

1. формуляр по образец, одобрен от управителния съвет;

2. удостоверение, издадено от съответния съд по регистрацията, удостоверяващо актуалното състояние на заявителя - за юридически лица, които не са търговци;

3. правилник за устройството и дейността на центъра, който съдържа раздели за:

а) управлението на центъра;

б) организацията на процеса на обучение;

в) завършване и удостоверяване на професионалното обучение;

г) вътрешна система за осигуряване на качеството на обучението, което извършва и прилагането ѝ;

д) информационно осигуряване и поддържането на архива на центъра;

е) актуализиране на учебната документация - учебни планове и учебни програми;

ж) подбор на преподаватели;

з) описание на материалната база за провеждане на обучението по теория и по практика в съответствие с изискванията на държавния образователен стандарт за придобиване на квалификация по професията и специалността, за която се кандидатства;

и) поддържане на актуални данни на центъра за професионално обучение и провежданите от него обучения в информационната система на Националната агенция за професионално образование и обучение;

4. документация за професионалното обучение - учебни планове и учебни програми за обучение за придобиване на степен на професионална квалификация за всяка професия и специалност от заявлението по ал. 1, разработени в съответствие с изискванията на чл. 13г и чл. 13д, ал. 4 и 5 от ЗПОО, държавните образователни стандарти за придобиване на квалификация по професии и на рамковите програми по чл. 12, т. 1, 2 и 5 от ЗПОО;

5. документи за наличие на материално-техническа база, в която ще се извършва професионалното обучение, включително адреси на тези бази, доказващи възможността то да се извършва съобразно държавния образователен стандарт за придобиване на квалификация по професията, за която се кандидатства, и включващи:

а) документи, удостоверяващи правото на собственост, договор за наем или документ, удостоверяващ учредено право на ползване за съответните недвижими имоти, в които ще се извършва учебната дейност на центъра;

б) документи, удостоверяващи правото на собственост, договор за наем или документ, удостоверяващ учредено право на ползване за съответните недвижими имоти, в които ще се помещава административният офис на центъра;

6. документи, издадени от компетентните органи, за съответствието на материалната база със здравните изисквания;

7. документ (сертификат, протокол, становище) за съответствие с правилата и нормите за пожарна безопасност, издаден от органите за пожарна безопасност и защита на населението, осъществяващи държавен противопожарен контрол;

8. справка за преподавателския състав в център за професионално обучение, който ще провежда съответните обучения, както и за администрацията на съответния център, към която се прилагат:

а) професионална автобиография на български език - Европас формат на български език;

б) копия от документите за завършено образование, доказващи възможността лицето да осъществява обучението по професия, за която се кандидатства в съответствие с изискванията на държавния образователен стандарт за придобиване на квалификация по професията, ако тази информация не е налична в публичен регистър;

в) копия от документи за професионална квалификация, доказващи възможността лицето да осъществява обучението по професия, за която се кандидатства в съответствие с изискванията на държавния образователен стандарт за придобиване на квалификация по професията;

г) декларации на преподавателите за съгласие като обучаващ в центъра.

(4) За удостоверяване на изискванията към заявлението за издаване на лицензия за извършване на информиране и професионално ориентиране се прилагат:

1. формуляр по образец, одобрен от управителния съвет;

2. удостоверение, издадено от съответния съд по регистрацията, удостоверяващо актуалното състояние на заявителя - за юридически лица, които не са търговци;

3. правилник за устройството и дейността на центъра, който съдържа раздели за:

а) управление на центъра;

б) организация на дейността по информиране и професионално ориентиране;

в) вътрешна система за осигуряване на качеството на дейността по информиране и професионално ориентиране;

г) информационно осигуряване и поддържането на архива на центъра;

д) актуализиране на документацията за информиране и професионално ориентиране;

е) подбор на лицата, които извършват информиране и професионално ориентиране;

ж) осигуряване на материалната база;

з) поддържане на актуални данни за центъра и провежданото от него информиране и професионално ориентиране в информационната система на Националната агенция за професионално образование и обучение;

4. документация за провеждане на информиране и професионално ориентиране - информационни материали, правила за провеждане на консултациите, методически материали за информиране, консултиране и професионално ориентиране и др.;

5. документи за наличие на материално-техническа база, в която ще се извършват дейностите по информиране и професионално ориентиране:

а) документи за собственост, наемане или учредяване на право на ползване за имота, в който ще се извършва дейността на центъра;

б) документи за собственост, наемане или учредяване на право на ползване за имотите, в които се помещава административният офис на центъра;

6. документи, издадени от компетентните органи, за съответствието на материалната база със здравните изисквания;

7. документ (сертификат, протокол, становище) за съответствие с правилата и нормите за пожарна безопасност, издаден от органите за пожарна безопасност и защита на населението, осъществяващи държавен противопожарен контрол;

8. декларация за лицата, извършващи информиране и професионално ориентиране, както и за администрацията на съответния център, към която се прилагат:

а) професионална автобиография на български език - Европас формат;

б) копия от документите за завършено образование, позволяващи на лицата да извършват дейности по информиране и професионално ориентиране, ако не са налични в публичен регистър;

в) копия от документи за професионална квалификация, позволяващи на лицата да извършват дейности по информиране и професионално ориентиране;

г) декларации на лицата, извършващи информиране и професионално ориентиране, за съгласие за осъществяване на дейността на центъра.

(5) За издаване на лицензия на чуждестранни юридически лица по чл. 22, ал. 5 от Закона за професионалното образование и обучение освен документите по ал. 3, т. 1, 4 - 8 или ал. 4, т. 1, 4 - 8 и ал. 6 към заявлението се прилагат и документи за идентификация на юридическото лице съгласно законодателството на държавата, в която е регистрирано.

(6) Обстоятелствата относно съдимостта на българските лица, представляващи и управляващи центровете за професионално обучение или за информация и професионално ориентиране, се установяват служебно от Националната агенция по професионално образование и обучение. Чуждите граждани представят свидетелство за съдимост или аналогичен документ.

(7) Когато с документите по ал. 3, т. 2 или по ал. 4, т. 2 се удостоверяват факти и обстоятелства, които са служебно известни на Националната агенция за професионално образование и обучение или се отнасят до данни, които са вече създадени, събрани, изменени или заличени от друг административен орган, съответните документи не се прилагат, като същите се описват в заявлението по ал. 1 по начин, който позволява удостоверяването и проверката на съответните факти и обстоятелства по служебен път.

(8) Заявленията и приложенията към тях по ал. 3 и 4 се подготвят на български език. Когато документите са на чужд език, те се представят заедно със заверен превод на български език.

(9) Документ за платена държавна такса, определена в тарифа на Министерския съвет по чл. 60, ал. 2, т. 1 от ЗПОО, за проверка на редовността на подадените заявления за лицензиране и на документи към тях.

(10) Документите по ал. 3 - 6 и 8 се прилагат в информационната система на Националната агенция за професионално образование и обучение към заявлението, което се попълва по образец.

(11) Заявлението се подава в НАПОО, като към него се прилага документ за платена държавна такса по ал. 9.

(12) Въз основа на писмено заявление в издадената лицензия могат да бъдат извършвани промени, свързани с добавяне на нови професии и специалности, за което се подават документите по ал. 3, т. 1, 4 - 8 и ал. 9.

(13) Председателят на Националната агенция за професионално образование и обучение издава или отказва да издаде лицензия за професионално обучение или за информиране и професионално ориентиране в срок до три месеца от постъпването в деловодството на НАПОО на заявлението по ал. 1 и доказателството по ал. 9.

Чл. 24. За проверка на редовността на подаденото заявление и документи по чл. 23, ал. 3 - 6, 8, 9 и 12 председателят на Националната агенция за професионално образование и обучение определя длъжностно лице - служител от специализираната администрация, което да разгледа подадените заявления и документи за издаване или изменение на лицензия и да изготви доклад относно:

1. наличието на всички изискуеми документи по чл. 23, ал. 3 - 6, 8, 9 и 12 в зависимост от вида на заявената за осъществяване дейност;

2. съответствието по вид и форма на подадените заявления и на документите за издаване на лицензия съгласно изискванията на чл. 23, ал. 3 - 6, 8, 9 и 12.

Чл. 25. (1) При констатиране на нередовности в подадените документи председателят на Националната агенция за професионално образование и обучение уведомява заявителя с писмо, което се връчва лично или му се изпраща по пощата с известие за доставяне (обратна разписка), да ги отстрани или да представи допълнителна информация.

(2) Заявителят може да отстрани нередовностите и/или да предостави допълнителна информация най-късно в срок до един месец от получаването на уведомлението по ал. 1.

(3) Срокът за произнасяне по чл. 23, ал. 13 спира да тече до отстраняването на несъответствията от заявителя или до изтичането на срока по ал. 2.

(4) Ако заявителят не отстрани несъответствията в срока по ал. 2, председателят на Националната агенция за професионално образование и обучение отказва издаването на лицензия със заповед.

(5) Заявителят може само веднъж да отстрани нередовности и/или да представи допълнителна информация към заявлението за издаване на лицензия.

(6) На заявителя не се възстановява заплатената държавна такса за проверка на редовността на подадените заявления за лицензиране или изменение на лицензията по чл. 23, ал. 9.

Чл. 26. (1) При положителен резултат от проверката на редовността по чл. 24 председателят на Националната агенция за професионално образование и обучение определя със заповед:

1. външни експерти по чл. 8, ал. 1, т. 1 и 2 и срок, в който да направят обективна и безпристрастна оценка на възможностите на заявителя да извършва обучение за всяка от професиите и специалностите, посочени в заявлението, както и за извършване на информиране и професионално ориентиране;

2. експертната комисия по чл. 15в, ал. 1, която да изготви мотивиран доклад с предложения за издаване, изменение на издадена лицензия с добавяне на нови професии и специалности на центрове за професионално обучение или издаване на лицензия на центрове за информиране и професионално ориентиране;

3. длъжностно лице - служител от специализираната администрация, което да координира работата на външните експерти по т. 1 и експертната комисия по т. 2;

4. срок за представяне на докладите по т. 2.

(2) Националната агенция за професионално образование и обучение уведомява писмено заявителя за започване на дейността за оценка на възможността на заявителя да извършва обучение за всяка от професиите/специалностите и за извършване на информиране и професионално ориентиране, както и за необходимостта от заплащане на дължимата държавна такса, определена в тарифа на Министерския съвет по чл. 60, ал. 2, т. 2 от Закона за професионалното образование и обучение.

(3) Ако в срок десет работни дни от датата на получаването на уведомителното писмо заявителят не е заплатил дължимата държавна такса по ал. 2, председателят на агенцията отказва издаването на лицензия на основание чл. 49б, ал. 8, т. 1 от ЗПОО.

Чл. 27. (1) Външните експерти, определени в заповедта по чл. 26, ал. 1, правят обективна и безпристрастна оценка на възможностите на заявителя да извършва обучение за всяка от професиите/специалностите относно:

1. съответствието на представените учебни планове и учебни програми с държавния образователен стандарт за придобиване на квалификация по съответната професия;

2. съответствието на представените учебни планове и учебни програми с изискванията на чл. 13г и чл. 13д, ал. 4 и 5 от ЗПОО;

3. съответствието на материално-техническата база, заявена за обучението, с държавния образователен стандарт за придобиване на квалификация по съответната професия, като при необходимост посещават заявителя;

4. съответствието на преподавателския състав с изискванията в държавните образователни стандарти за придобиване на квалификация по професии.

(2) Външните експерти, определени в заповедта по чл. 26, ал. 1, правят обективна и безпристрастна оценка на възможностите на заявителя да извършва информиране и професионално ориентиране относно:

1. съответствието на представената документация за провеждане на дейността по информиране и професионално ориентиране с изискванията на чл. 23, ал. 2;

2. съответствието на материално-техническата база, заявена за извършване на дейността, с изискванията на чл. 23, ал. 2, като при необходимост посещават заявителя;

3. квалификацията на лицата, извършващи дейност по информиране и професионално ориентиране в съответствие с изискванията на чл. 23, ал. 2.

(3) Външните експерти подготвят и представят на председателя на агенцията доклад по образец с мотивирана оценка на възможността да се извършва професионално обучение за всяка от професиите/специалностите, посочени в подаденото заявление, или на възможността за извършване на дейността по информиране и професионално ориентиране.

(4) Експертната комисия по чл. 26, ал. 1, т. 2 провежда заседание за разглеждане на докладите на външните експерти и взема решение за издаване на лицензия, за изменение на издадена лицензия с добавяне на нови професии и специалности или за отказ. За решението си експертната комисия изготвя протокол.

(5) Въз основа на протокола по ал. 4 председателят на експертната комисия изготвя и представя доклад до председателя на НАПОО с мотивирано предложение за издаване на лицензия, за добавяне на нови професии и/или специалности към издадена лицензия или за отказ.

(6) Въз основа на доклада по ал. 5 председателят на НАПОО издава заповед, с която:

1. издава лицензия за извършване и удостоверяване на професионално обучение или на лицензия за информиране и професионално ориентиране;

2. отказва да издаде лицензия;

3. изменя издадена лицензия с добавяне на нови професии/специалности.

(7) Отказът за издаване на лицензия може да се обжалва при условията и по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Чл. 28. (1) Лицензията съдържа реквизитите по чл. 49а, ал. 4 от ЗПОО.

(2) Издадената лицензия по ал. 1 е безсрочна. Правата по лицензията не подлежат на прехвърляне и преотстъпване.

(3) Вписването на лицензията в публичния регистър се осъществява непосредствено след внасянето на съответната държавна такса, определена в тарифата по чл. 60, ал. 2, т. 3 от Закона за професионалното образование и обучение.

Чл. 29. (1) Въз основа на писмено заявление в издадената лицензия могат да бъдат извършвани промени, свързани със:

1. изменение на наименованието на центъра за професионално обучение или на центъра за информиране и професионално ориентиране;

2. включване на друга професия от същото професионално направление на мястото на изменена или на заличена професия от Списъка на професиите за професионално образование и обучение при условията на чл. 49е, ал. 2 от ЗПОО.

(2) Включването на нова професия по ал. 1, т. 2 се извършва при условията на чл. 23, ал. 3, т. 1, 4 - 8 и по реда на чл. 24 - 27 и се удостоверява с приложение към лицензията, което съдържа данните, посочени в чл. 49а, ал. 4 от ЗПОО. За тази промяна центърът за професионално обучение не дължи държавна такса.

(3) Професия и специалност се заличават от издадената лицензия, когато:

1. настъпят промени в наименованията и кодовете на професиите или специалностите в Списъка на професиите за професионално образование и обучение;

2. отпаднат професии или специалности от Списъка на професиите за професионално образование и обучение;

3. центровете за професионално обучение не са извършвали обучение повече от 5 последователни години по включена в лицензията професия.

(4) Промените по ал. 1 - 3 се отразяват в информационната система на Националната агенция за професионално образование и обучение и в публичните регистри по чл. 42, т. 10 от Закона за професионалното образование и обучение.

Чл. 30. (1) Дубликат се издава по заявление по образец на лицата по чл. 22, ал. 2 - 5 от ЗПОО, когато оригиналната лицензия е изгубена, унищожена или е станала негодна за употреба.

(2) Дубликатът на лицензията съдържа реквизитите, посочени в чл. 49а, ал. 4 от ЗПОО.

(3) Председателят на НАПОО издава заповед за дубликат на лицензията в 14-дневен срок от подаването на заявлението.

(4) Заповедта за издаване на дубликат се вписва в информационната система на НАПОО.

(5) За издаване на дубликат на лицензията заявителят по ал. 1 заплаща държавна такса по чл. 60, ал. 2, т. 4 от Закона за професионалното образование и обучение."

§ 19. Създава се глава шеста с чл. 31 - 37:

"Глава шеста

ПОСЛЕДВАЩ КОНТРОЛ НА ДЕЙНОСТТА НА ЛИЦЕНЗИРАНИТЕ ИНСТИТУЦИИ В СИСТЕМАТА НА ПРОФЕСИОНАЛНОТО ОБУЧЕНИЕ. ПРЕКРАТЯВАНЕ И ОТНЕМАНЕ НА ЛИЦЕНЗИЯТА

Чл. 31. (1) Националната агенция за професионално образование и обучение осъществява последващ контрол относно изпълнението на изискванията по чл. 49а, ал. 2 от ЗПОО и чл. 23, ал. 2 от този правилник, както и за представяне на информацията по чл. 22, ал. 8 от ЗПОО от центровете за професионално обучение и от центровете за информация и професионално ориентиране.

(2) Последващият контрол има за цел осигуряване извършването на дейността на центровете за професионално обучение и на центровете за информация и професионално ориентиране в съответствие с условията на получената лицензия при спазване на изискванията на ЗПОО и на този правилник.

(3) Последващият контрол включва проверка на дейността на центровете по ал. 1 относно:

1. осигуряване на качествено и ефективно провеждане на професионално обучение или на информиране и професионално ориентиране съгласно условията на получената лицензия, изискванията на ЗПОО и на държавните образователни стандарти за придобиване на квалификация по професии;

2. поддържане на вътрешна система за осигуряване на качеството в съответствие с изискванията на чл. 9а от ЗПОО;

3. изпълнение на изискването на чл. 22, ал. 8 от ЗПОО за представяне на информация за извършената дейност за предходната календарна година;

4. поддържане в актуално състояние на документацията за провеждане и удостоверяване на професионалното обучение или на документацията за информиране и професионално ориентиране;

5. осигуряване на необходимата материална база за провежданото професионално обучение или за извършване на дейността по информиране и професионално ориентиране;

6. осигуряване на дейността по професионално обучение или на дейността по информиране и професионално ориентиране с необходимите човешки ресурси;

7. предоставяне и поддържане в информационната система на НАПОО на актуална информация за:

а) документите по чл. 38, ал. 2, т. 2 и 3 и ал. 3, както и за тези по чл. 40, ал. 7 от ЗПОО, издадени от центровете за професионално обучение;

б) провежданото професионално обучение в съответствие с чл. 50, ал. 4 от ЗПОО;

8. редовността на издаваните от центровете за професионално обучение документи по чл. 38, ал. 2, т. 2 и чл. 40, ал. 7, т. 1 от ЗПОО за включването им в регистъра по чл. 42, т. 11 от ЗПОО, ако професионалното обучение е извършено при спазване на изискванията по чл. 40б, ал. 2 от ЗПОО.

Чл. 32. (1) Последващият контрол на дейността на лицензираните центрове за професионално обучение или за информиране и професионално ориентиране е:

1. текущ контрол, който се извършва при:

а) получаване на сигнал или жалба в Националната агенция за професионално образование и обучение относно извършване на дейност от център за професионално обучение или център за информация и професионално ориентиране в нарушение на условията на получената лицензия, изискванията на ЗПОО и на този правилник;

б) непредставяне на информация по чл. 22, ал. 8 от ЗПОО;

в) представяне на информация по чл. 22, ал. 8 от ЗПОО, в която е посочено, че дейността, за която е получена лицензията, не се осъществява;

2. периодичен контрол, който се извършва по процедурата на текущия контрол по утвърден от председателя на агенцията план-график.

(2) Последващият контрол се осъществява:

1. по документи в информационната система на НАПОО и въз основа на допълнително изискани документи, при необходимост;

2. проверка на място.

Чл. 33. (1) За осъществяване на последващия контрол на дейността на лицензираните центрове за професионално обучение или за информиране и професионално ориентиране председателят на агенцията издава заповед, в която определя:

1. обект и обхват на проверката и начин на извършването ѝ;

2. длъжностни лица;

3. експерти в съответната област, когато проверката е сложна или изисква специални знания, при необходимост;

4. срок за извършване на проверката.

(2) Проверката по документи в информационната система на НАПОО и въз основа на допълнително изисканите документи включва:

1. проверка на годишната информация и на докладите за самооценка на качеството по чл. 22, ал. 8 от ЗПОО;

2. проверка на информацията и документите, които ЦПО имат задължението да въвеждат, съгласно чл. 50, ал. 4 от ЗПОО.

(3) За проверката по ал. 2, т. 1 председателят на НАПОО издава заповед за определяне на комисия, която да направи преглед в информационната система на НАПОО на подадените информация за извършената дейност през предходната календарна година и годишен доклад за самооценка на качеството чрез информационната система на агенцията и да изготви констативни протоколи за установените факти и обстоятелства.

(4) За проверката по ал. 2, т. 2 председателят на НАПОО издава заповед за извършване на проверка на ЦПО по документи - през информационната система (ИС) на НАПОО, както и на допълнително изискани документи.

(5) За проверката на ЦПО през ИС на НАПОО и въз основа на допълнително изисканите документи се съставя констативен протокол в срок до 7 дни от нейното приключване, който съдържа препоръки и срок за изпълнението им. Констативният протокол се подписва от длъжностните лица (експерти).

(6) Проверката на място се извършва в присъствието на проверяваното лице или лица, които работят за него в административния офис или база за обучение. В отсъствие на такива лица проверката се осъществява с участието на най-малко един свидетел, като това обстоятелство се отразява в констативния протокол по ал. 8.

(7) Длъжностните лица, осъществяващи проверка на място, имат право:

1. на достъп в помещенията, в които се извършва дейността на центъра;

2. да изискват представянето на документите, които съгласно нормативните изисквания трябва да са на мястото на проверката;

3. да изискват писмени и устни обяснения от всеки, който работи за проверяваното лице.

(8) За проверката се съставя констативен протокол в срок до 7 дни след нейното приключване, който съдържа препоръки и срок за изпълнението им.

(9) Констативният протокол, придружен с уведомително писмо от председателя на агенцията, се представя на центъра за становище или възражение в срок, не по-дълъг от 7 дни считано от датата на получаването му.

(10) След изтичането на 7-дневния срок по ал. 9 длъжностните лица представят на председателя на агенцията доклад, придружен с констативния протокол за извършената проверка, заедно със становището или възражението на центъра, ако има такива, в срок до 5 работни дни.

(11) Центърът е длъжен да представи до председателя на агенцията доклад с информация за предприетите мерки и действия заедно с доказателства за изпълнението им в срока, определен в констативния протокол по ал. 8.

Чл. 34. В случай че центърът не представи доклад с доказателства за отстраняване на нарушенията и изпълнение на препоръките в определения срок или препоръките са частично изпълнени, председателят на НАПОО предоставя документите за осъществения контрол за разглеждане от експертна комисия.

Чл. 35. (1) Експертната комисия разглежда документите за осъществения контрол и становището или възражението на центъра, ако има такива, и изготвя мотивиран доклад до председателя на агенцията, в който предлага:

1. да бъде временно отнета лицензията на центъра при наличие на основанията по чл. 49г, ал. 3 от ЗПОО;

2. да бъде окончателно отнета лицензията на центъра при наличие на основанията по чл. 49г, ал. 6 от ЗПОО.

(2) Въз основа на доклада на експертната комисия председателят на агенцията издава мотивирана заповед за временно отнемане за определен срок или окончателно отнемане на лицензията на центъра.

(3) Заповедта по ал. 2 се съобщава на лицето, представляващо центъра, по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

(4) Лицето, представляващо центъра, на който е отнета временно или окончателно лицензията, е длъжно в 7-дневен срок от уведомяването за издадената заповед по ал. 2 да преустанови извършваната дейност и да върне в Националната агенция за професионално образование и обучение издадената лицензия, за което се съставя протокол.

(5) Заповедта за отнемане на лицензията може да се обжалва при условията и по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

(6) Условията и редът за предаване и съхранение на документите за професионално обучение на лица, навършили 16 години, от центровете с прекратени права по лицензиите се извършват по реда, определен в наредбата по чл. 17в, ал. 2 от ЗПОО.

Чл. 36. (1) Временното или окончателното отнемане на лицензията за извършване и удостоверяване на професионално обучение или за информиране и професионално ориентиране се вписва в публичните регистри на лицензираните центрове по чл. 42, т. 10 от ЗПОО.

(2) Когато лицензията по ал. 1 е отнета временно, след изтичането на срока на отнемането по чл. 35, ал. 2 документът за лицензията се връща, ако съответният център е отстранил нарушението в срок и е представил доклад в НАПОО с информация за предприетите мерки и действия заедно с доказателства за изпълнението им.

Чл. 37. Веднъж годишно председателят на агенцията представя на управителния съвет информация за резултатите от осъществения последващ контрол и направените предложения и препоръки за отстраняване на допуснатите нарушения."

§ 20. В § 2 от допълнителните разпоредби след думите "експертните комисии" се добавя "и външните експерти".

§ 21. Приложението към чл. 2, ал. 2 се изменя така:

"Приложение към чл. 2, ал. 2


Обща численост на персонала на Националната агенция за професионално образование и обучение - 21 щатни бройки


Председател

1

Заместник-председател

1

Главен секретар

1

Обща администрация

5

в т.ч.:

 

дирекция "Административно-правно и финансово обслужване"

5

Специализирана администрация

13

в т.ч.:

 

дирекция "Професионална квалификация и лицензиране"

13"


Преходни разпоредби

§ 22. Заварените процедури за издаване на лицензия за извършване и удостоверяване на професионално обучение с придобиване на степен на професионална квалификация по професии от списъка по чл. 6, ал. 1 от ЗПОО или за извършване на информиране и професионално ориентиране, които не са приключили до влизането в сила на това постановление, се довършват по досегашния ред.

Промени настройката на бисквитките