Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 30 от 13.IV

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 38 ОТ 16.04.2004 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ИЗПИТИТЕ НА КАНДИДАТИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРОВЕРОЧНИТЕ ИЗПИТИ (

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 38 ОТ 16.04.2004 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ИЗПИТИТЕ НА КАНДИДАТИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРОВЕРОЧНИТЕ ИЗПИТИ (ДВ, БР. 42 ОТ 2004 Г.)

В сила от 14.05.2021 г.
Издадена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията

Обн. ДВ. бр.30 от 13 Април 2021г., изм. ДВ. бр.55 от 15 Юли 2022г.

§ 1. В чл. 1, т. 1 думите "и 3" се заличават.

§ 2. В чл. 4, ал. 2 се изменя така:

"(2) За явяване на теоретичен изпит в случаите, когато кандидатите не подлежат на вътрешен теоретичен изпит, те могат да подават документите си за явяване на теоретичен изпит сами."

§ 3. В чл. 6 се правят следните допълнения:

1. В ал. 2 след думата "тест" се добавя "на електронен носител (електронен тест)".

2. В ал. 3 след думите "населено място" се поставя запетая и се добавя "а за категории С1, С, D1, D, С1Е, СЕ, D1Е, DЕ и извън населено място".

§ 4. В чл. 7 се създава ал. 12:

"(12) Лицата, които кандидатстват за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория А1, А2, А, В1, В и ВЕ и притежават правоспособност за управление на МПС от същата категория с код 78 (ограничено до превозни средства с автоматично предаване), полагат само практически изпит."

§ 5. В чл. 8 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 накрая се поставя запетая и се добавя "а за категории С1Е, СЕ, D1Е, DЕ и извън населено място".

2. В ал. 3 думата "само" се заличава, накрая се поставя запетая и се добавя "а за категории С1, С, D1, D и извън населено място".

§ 6. В чл. 10, ал. 5 думите "В случаите по ал. 4, т. 3 и 4" се заличават и се създава изречение второ: "След заплащане на разходите всеки кандидат получава индивидуален ваучер, с който се индивидуализира в информационната система на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация."

§ 7. В чл. 11 се създава ал. 5:

"(5) Теоретичните изпити се провеждат под постоянно видеонаблюдение. Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" със заповедта по чл. 53а, ал. 2 определя лицата и реда за извършване на видеонаблюдението на провежданите теоретични изпити."

§ 8. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2, т. 3 се създава изречение второ: "работното място е оборудвано със:

а) техническо устройство за решаване на тестовете;

б) техническо средство за видеонаблюдение;

в) огледална плоскост, която осигурява на лицето, провеждащо изпита, видимост на действията на кандидата."

2. В ал. 4, т. 3 думите "светлинен и" се заличават.

3. Създава се ал. 10:

"(10) Помещението за провеждане на теоретичните изпити е оборудвано със:

1. технически устройства за проверка за наличието на метални/електронни устройства в кандидатите - стационарна рамка и преносимо устройство;

2. устройство за проверка за наличието на радиоизлъчвания;

3. система за заснемане и разпознаване на лицето на кандидатите преди да заемат работното си място, която осигурява:

а) направа на снимка на кандидата, позволяваща неговото идентифициране;

б) автоматично сравняване на снимката на кандидата, направена по реда на буква "а", със снимката от неговите лични документи и сигнализиране на лицето, провеждащо изпита, с цел недопускане до изпит на кандидата, когато има несъответствие;

в) възможност за допускане до изпит, когато лицето, провеждащо изпита, установи, че лицето, което решава теста, е вписаното в протокола лице;

г) възможност за запазване и визуализиране в протокола на снимката на кандидата, направена преди изпита;

4. система за разпознаване на лицето на кандидата по време на провеждане на теоретичния изпит, която:

а) осигурява сравняване на определени параметри на лицето на кандидата, който решава теста, с неговата снимка, направена преди изпита;

б) извежда графична информация, когато има несъответствие при сравняването по т. 3, буква "б" и осигурява възможност на лицето, определено за провеждане на изпита, да го прекрати;

в) осигурява прилагане на пет снимки на лицето на кандидата, решавал теста, в произволно избрани моменти от изпита към решените тестове;

5. система за генериране и решаване на електронните тестове, която:

а) осигурява автоматизирано генериране на случаен принцип на електронните тестове при спазване на изискванията на методиката за провеждане на изпитите за придобиване на правоспособност за управление на МПС по чл. 33 и изискванията на чл. 39 - 41;

б) осигурява запазване и съхранение на решените електронни тестове с възможност за последващо преглеждане;

6. индивидуални заключващи се шкафчета, където кандидатите оставят металните предмети и/или електронните си устройства, както и други материали и предмети, които нямат право да използват по време на изпита."

§ 9. В чл. 13 се създава ал. 3:

"(3) Практическият изпит извън населено място за категории С1, С, С1Е, СЕ, D1, D, D1Е и DЕ се провежда по пътища първи, втори, трети клас или автомагистрала и по участъци, в които максимално разрешената скорост на движение за съответния път и категория пътно превозно средство не е ограничена с пътен знак."

§ 10. В чл. 15 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 2 думите "400 cm3" се заменят с "250 cm3";

б) в т. 8, буква "а" думите "която осигурява не по-малко от осем предавателни отношения при движение напред" и запетаята пред тях се заличават;

в) създава се т. 19:

"19. за придобиване на права за управление на тролейбус - МПС от категория D - тролейбус с дължина не по-малко от 10 m, широчина не по-малко от 2,40 m, с допустима максимална скорост не по-малка от 40 km/h."

2. В ал. 3, т. 3 се създава изречение второ: "Кандидатът може да прегледа записа от проведения изпит в учебния център чрез предоставения му от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" оторизационен код."

3. (*) Алинея 4 се изменя така:

"(4) Моторното превозно средство, с което се провеждат практическите изпити, с изключение на мотоциклетите, е оборудвано и с техническо средство за указване на маршрута, което осигурява:

1. своевременно гласово и графично указване на посоката, в която да продължи движението си кандидата в съответствие с предварително зададен маршрут в информационната система;

2. възможност председателят на комисията да отразява допуснатите грешки от кандидата, като се регистрират времето на отразяване и броят на регистрираните наказателни точки;

3. възможност за регистриране на промяната на маршрута, когато движението по предварително зададения маршрут е невъзможно, поради ремонт, задръстване, пътнотранспортно произшествие и др.;

4. визуализиране на общия брой отразени наказателни точки в края на изпита."

3. Създава се нова ал. 5:

"(5) Техническите средства по ал. 3 и 4 се осигуряват от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация."

4. Досегашната ал. 5 стават ал. 6 и след думите "по ал. 3" се добавя "и техническо средство по ал. 4".

5. Досегашната ал. 6 става ал. 7 и се отменя.

6. Създават се ал. 8 и 9:

"(8) По време на практическия изпит се забранява използването на устройства, които възпрепятстват нормалното функциониране на техническото средство по ал. 4. Когато председателят на комисията констатира, че поради използването на такива устройства техническото средство по ал. 4 не може да функционира нормално и това обстоятелство не може да се преодолее, прекратява изпита.

(9) Когато превозните средства, с които се провежда изпитът, са оборудвани с автоматична скоростна кутия, това обстоятелство се отразява в протокола за изпит."

§ 11. В чл. 16 се правят следните изменения:

1. Алинея 6 се изменя така:

"(6) При запазването на датите за практическите изпити по чл. 24, ал. 4, т. 1 учебните центрове заплащат таксата по чл. 10, ал. 4, т. 4, а разходите по чл. 10, ал. 5 се заплащат преди изпита."

2. Алинея 7 се отменя.

§ 12. В чл. 18 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и се изменя така:

"(1) За допускане до теоретичен изпит за придобиване на правоспособност за управление на МПС кандидатите по чл. 4, ал. 2 заплащат разходите по чл. 10, ал. 5, такса за теоретичен изпит съгласно Тарифа № 5 за таксите, които се събират в системата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, и представят:

1. заявление за допускане до изпит (приложение № 2);

2. декларация, че отговарят на изискванията за допускане до изпит (приложение № 2а)."

2. Създават се ал. 2 - 5:

"(2) Лицата по чл. 1, т. 2, освен документите по ал. 1, прилагат и копие на легализиран превод на свидетелството си за управление на МПС.

(3) Когато кандидатите по чл. 4, ал. 2 подават заявлението за допускане до теоретичен изпит по електронен път, таксата по чл. 10, ал. 4 и разходите по чл. 10, ал. 5 се заплащат чрез информационната система.

(4) За допускане до теоретичен изпит за придобиване на правоспособност за управление на МПС кандидатите по чл. 4, ал. 1 представят документите по ал. 1 и 2 в съответния учебен център.

(5) Учебният център съхранява документите по ал. 4 за срок от една година."

§ 13. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "съответната регионална дирекция "Автомобилна администрация" се заменят със "съответното регионално звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" или по електронен път при условията и по реда на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги и на Закона за електронното управление".

2. В ал. 4 думите "теоретичен и/или" се заличават.

3. (*) Алинея 7 се изменя така:

"(7) За първо явяване на теоретичен и/или практически изпит се допуска кандидат да се представи от учебен център, различен от посочения в ал. 4, когато кандидатът по негово искане се явява на изпит в област, различна от тази, в която се е обучавал. Кандидатът, чрез учебния център, който го явява на изпит, подава заявление (приложение № 6) в съответното регионално звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" или по електронен път при условията и по реда на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги и на Закона за електронното управление."

4. Създава се ал. 9:

"(9) Когато заявлението се подава в регионалното звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", то може да бъде подадено лично или чрез упълномощено съгласно чл. 18 от Административнопроцесуалния кодекс лице. При подаване на заявлението служителят на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" проверява самоличността на заявителя и извършва служебна проверка на българските лични документи на заявителя и упълномощеното лице."

§ 14. В чл. 21, ал. 1 накрая се добавя "по реда на чл. 171, т. 1, буква "в" от Закона за движението по пътищата".

§ 15. Член 22 се изменя така:

"Чл. 22. Лице, което е загубило правоспособност по реда на чл. 157, ал. 4 от Закона за движението по пътищата, не се допуска до изпит до изтичане на шестмесечния срок по чл. 157, ал. 5 от Закона за движението по пътищата. Не се допуска до изпит за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство и лице, на което свидетелството му за управление на моторно превозно средство временно е отнето с принудителна административна мярка по реда на чл. 171, т. 1 от Закона за движението по пътищата или с мярка за процесуална принуда по реда на чл. 69а от Наказателно-процесуалния кодекс - до изтичане на срока на наложената принудителна мярка, съответно до отмяната на постановеното по реда на чл. 69а от Наказателно-процесуалния кодекс временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство."

§ 16. В чл. 23 след думите "чл. 157, ал. 5" се добавя "от Закона за движението по пътищата".

§ 17. В чл. 24 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се отменя.

2. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Вписването на кандидатите в групите за изпит по ал. 4, т. 1 и 2 се преустановява до 17 ч. в последния работен ден преди деня на изпита."

3. Създават се ал. 12 и 13:

"(12) Кандидати, вписани в група за изпит по ал. 4, т. 2, могат да бъдат отписани след подаване на заявление до ръководителя на съответното регионално звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" до 3 дни преди датата на изпита. Заявлението се подава лично от заявителя или чрез упълномощено съгласно чл. 18 от Административнопроцесуалния кодекс лице, като при подаване на заявлението пълномощникът представя пълномощно. Служителят, приел заявлението, прилага към него копие на пълномощното. Заявлението може да бъде подадено и по електронен път при условията и по реда на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги и на Закона за електронното управление.

(13) Свободните места в графика за изпит се обявяват 2 дни преди съответния изпит в часа, определен със заповедта по ал. 10."

§ 18. В чл. 25, ал. 2, т. 3 думите "или съответно от който ще започне практическият изпит, или за адреса на учебната площадка - когато практическият изпит се провежда на учебна площадка" се заличават.

§ 19. В чл. 26 се правят следните изменения и допълнения.

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) За провеждане на изпитите се изготвят протоколи. За всяка група за изпит се изготвя отделен протокол от ръководителя на съответното регионално звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" или оправомощено от него длъжностно лице чрез информационната система по чл. 27, ал. 7 от Наредба № 37. Протоколите съдържат следната информация:

1. за провеждане на теоретичен изпит:

а) часа за начало на изпита;

б) адрес на кабинета;

в) три имена и ЕГН на лицето, определено за провеждане на изпита;

г) наименование на учебния център и номер на разрешението;

д) снимки на кандидатите, които се предлагат за допускане до изпит;

е) три имена и ЕГН на кандидатите, които се предлагат за допускане до изпит;

ж) категорията, за която се полага изпитът;

з) език, на който се провежда електронният тест;

и) номер на изпитния тест;

й) оценка (Да/Не);

к) брой точки;

л) постоянен адрес на кандидатите;

м) забележка;

2. за провеждане на практически изпит:

а) часа за начало на изпита;

б) адреси на кабинета и учебната площадка;

в) три имена и ЕГН на комисията по чл. 27, ал. 1;

г) наименование на учебния център и номер на разрешението;

д) три имена и ЕГН на кандидатите, които се предлагат за допускане до изпит;

е) категорията, за която се полага изпитът;

ж) регистрационните номера, марките и моделите на автомобилите за провеждане на практическия изпит;

з) номер/дата на протокола от успешно положен теоретичен изпит;

и) оценка (учебна площадка; път в населено и/или извън населено място) Да/Не;

й) окончателен резултат (Издържал/Неиздържал);

к) забележка;

л) подписи на председателя, на члена на комисията и на кандидата."

2. Алинея 6 се изменя така:

"(6) Протоколите по ал. 1 се изготвят в електронен вариант и се разпечатват на хартиен носител в два екземпляра. Хартиените протоколи се заверяват с печат на съответното регионално звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", като единият екземпляр остава в регионалното звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация", а другият се изпраща в съответната областна дирекция на Министерството на вътрешните работи в срок до два работни дни от издаването му. Електронен вариант на протоколите се изпраща на Министерството на вътрешните работи чрез системата за обмен на информация между двете ведомства."

3. Алинея 7 се изменя така:

"(7) При допуснати явни фактически грешки председателят на комисията с доклад уведомява началника на регионалното звено и изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". След отразяване на грешката в информационната система, върху хартиения носител се вписва забележка, отразяваща промяната, която се заверява с подписа на председателя на комисията. Информация за нанесените корекции се изпраща на Министерството на вътрешните работи на хартиен носител и по електронен път."

§ 20. В чл. 32 се правят следните изменения:

1. В ал. 4, изречение първо след думата "изпита" се поставя точка и текстът до края се заличава.

2. В ал. 5 след думата "изпит" запетаята и думите "като не се изисква учебните центрове да представят минимален брой кандидати за изпит" се заличават.

§ 21. В чл. 34 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се отменя.

2. В ал. 3 думите "техническото устройство по чл. 15, ал. 3 за видеонаблюдение на практическите изпити и техническо устройство за нанасяне на резултатите" се заменят с "техническите устройства по чл. 15, ал. 3 и 4 и по чл. 42, ал. 3".

§ 22. В чл. 35 се правят следните изменения:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Председателят на изпитната комисия преди пристигане на мястото на изпита проверява в информационната система включени ли са в списъка към разрешението на учебния център, заявил за изпит кандидата, преподавателят, който е предложен за член на изпитната комисия и ППС, с което ще се проведе практическият изпит."

2. В ал. 5 думите "техническото устройство по чл. 15, ал. 3" се заменят с "техническите устройства по чл. 15, ал. 3 и 4".

§ 23. В чл. 35а се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и се изменя така:

"(1) В кабинета за изпит изпитваните лица нямат право да ползват и/или държат у себе си други електронни устройства и/или допълнителни материали на хартиен носител, освен електронното устройство, предназначено за провеждане на изпита. Преди да заемат работните си места, изпитваните лица оставят металните предмети, електронните си устройства или допълнителни вещи и материали, които не се допускат по време на изпита на определените за целта места по чл. 12, ал. 10, т. 6. Изпитваните лица подлежат на проверка с техническо устройство за наличието на електронни устройства у тях. В случай на сигнал от стационарното устройство, лицето определено за провеждане на изпита извършва проверка с преносимото техническо устройство по чл. 12, ал. 11 за наличието на електронни устройства в кандидатите."

2. Създават се ал. 2 - 5:

"(2) Преди кандидатът да заеме работното си място, лицето, определено за провеждане на теоретичния изпит, прави снимка на лицето на кандидата, която в системата по чл. 12, ал. 10, т. 3 автоматично се сравнява със снимката от документа за самоличност на кандидата.

(3) Когато при сравняването по ал. 2 се установи несъответствие, лицето, определено за провеждане на теоретичния изпит, не допуска кандидата до изпит.

(4) В случаите по ал. 3 лицето, определено за провеждане на теоретичния изпит, може да допусне кандидата до изпит, когато установи, че лицето, което се явява на изпит, е идентично с лицето от изпитния протокол при спазване на процедурата, определена със заповедта по чл. 53а, ал. 2.

(5) Работното място на кандидата се определя от информационната система по чл. 12, ал. 10."

§ 24. В чл. 36 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) точка 1 се изменя така:

"1. изисква от кандидатите, които се явяват на практически изпит, подписана от тях декларация (приложение № 5), че са запознати с условията за провеждане на изпита; преподавател от учебния център запознава кандидата с условията за провеждане на изпита, посочени в декларацията, и му предоставя декларацията за подпис преди провеждането на изпита; декларацията се прилага за съхранение към изпитната документация;"

б) в т. 2 думата "изпита" се заменя с "теоретичния изпит";

в) точка 6 се изменя така:

"6. уведомява кандидатите, явяващи се на теоретичен изпит, че:

а) изпитът се провежда под постоянно видеонаблюдение;

б) по време на изпита автоматично се прави сравнение на лицето на кандидата, който решава теста, с направената снимка по чл. 35а, ал. 2 и при несъответствие лицето, определено за провеждане на изпита, може да прекрати изпита на съответния кандидат;

в) по време на изпита се прави проверка за радиоизлъчвания и ако се установи нерегламентирана комуникация, изпитът на съответния кандидат се прекратява;

г) по време на изпита кандидатът няма право да нарушава дисциплината, да комуникира с други кандидати и да ползва помощни материали (учебници, учебни помагала, записки и др.), а ако се установи нарушаване на правилата, изпитът на съответния кандидат се прекратява;"

г) точка 8 се отменя.

2. В ал. 2 думите "документ за самоличност" се заменят с "валиден документ за самоличност, без валидно свидетелство за управление на МПС (за лицата, които вече имат правоспособност)".

§ 25. В чл. 38 се правят следните изменения и допълнения:

1. (*) Алинея 2 се изменя така:

"(2) Тестовете по чл. 6, ал. 2 съдържат текстови изпитни въпроси, въпроси със стационарни графични изображения и интерактивни видеоклипове. Тестовете се решават на електронно устройство, като резултатите от изпита се отчитат автоматично. Тестовете за различните категории обхващат само темите за съответната категория. Тестът на всеки кандидат е индивидуален и обозначен с уникален номер."

2. В ал. 3 думата "три" се заменя с "пет".

3. Създава се нова ал. 4 както следва:

"(4) Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" публикува на интернет страницата си езиците, на които може да бъде проведен теоретичният тест."

4. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и думите "английски език" се заменят с "един от езиците, посочени в ал. 4, избран от кандидата".

§ 26. В чл. 42 ал. 3 се изменя така:

"(3) Грешките, които кандидатите допускат по време на управление, и резултатите от практическите изпити се отразяват в контролна електронна карта чрез електронните устройства по чл. 15, ал. 4."

§ 27. В чл. 43 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1 след всяко срещане на думите "населено място" се поставя запетая и се добавя "а за категории С1Е, СЕ, D1E и DE и извън населено място".

2. В ал. 2 навсякъде след думите "населено място" се поставя запетая и се добавя "а за категории С1Е, СЕ, D1E и DE и извън населено място".

§ 28. В чл. 48, ал. 3 след думите "прекратява при" се добавя "повторна".

§ 29. В чл. 53 ал. 1 се изменя така:

"(1) Председателят на комисията оценява знанията, уменията и поведението на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС. Председателят на изпитната комисия определя оценката от практическия изпит."

§ 30. В чл. 53а се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" определя със заповед реда за използване на системата за заснемане и за разпознаване на лицето на кандидата и за прегледа на записите от теоретичните и практическите изпити."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Снимките, направени в произволно избрани моменти от изпита на кандидата, към решените тестове се съхраняват 12 месеца, а снимката към изпитния протокол - в срока по чл. 26, ал. 8."

3. В ал. 4 думите "теоретичните и" се заличават и след думата "месеца" се поставя запетая и се добавя "а в случай на подадена жалба по реда на чл. 55а - три месеца след приключване на производството".

§ 31. Създава се чл. 55а:

"Чл. 55а. (1) Резултатът от практическия изпит може да се обжалва от кандидата пред изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" в 14-дневен срок от провеждане на изпита.

(2) Когато е постъпила жалба по реда на ал. 1 или е получен сигнал за нарушение при провеждането на практическия изпит, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" или оправомощено от него длъжностно лице със заповед определя комисия за проверка на резултата от практическия изпит.

(3) Комисията по ал. 2 по своя преценка може:

1. да иска сведения и обяснения от лицата, присъствали на изпита, или трети лица, имащи отношение към проверката;

2. да предложи да се проведе повторен практически изпит.

(4) Ръководителят на съответното регионално звено на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" определя комисия за провеждане на повторния изпит и съгласувано с учебния център, където се е обучавал кандидатът, определя дата за провеждането му. За председател на изпитната комисия не може да бъде определено лицето, което е било председател на комисията, провела обжалвания изпит.

(5) Повторният практически изпит по ал. 4 се провежда без заплащане на държавна такса от кандидата.

(6) В едномесечен срок от получаване на жалбата или сигнала комисията по ал. 2 представя на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" доклад, съдържащ становище по основателността им.

(7) Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" или оправомощено от него длъжностно лице със заповед може да потвърди резултата от изпита или да го промени въз основа на становището по ал. 6 и/или резултата от повторния изпит.

(8) Заповедта по ал. 7 може да се обжалва по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Обжалването не спира изпълнението на заповедта."

§ 32. В чл. 56 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и се изменя така:

"(1) Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" или оправомощено от него длъжностно лице анулира резултата от теоретичния и/или практическия изпит, когато:

1. за допускане до изпит на кандидата е представен неистински документ или документ с невярно съдържание или такъв документ е представен при записването или по време на обучението му по реда на Наредба № 37;

2. кандидатът се е явил на изпит в срока на изтърпяване на наказанието лишаване от право да управлява моторно превозно средство, наложено по съдебен или административен ред, или след като свидетелството му за управление на моторно превозно средство е отнето с принудителна административна мярка по реда на чл. 171, т. 1, букви "а", "б", "г", "д", "е" и "ж" от Закона за движението по пътищата или с мярка за процесуална принуда по реда на чл. 69а от Наказателно-процесуалния кодекс;

3. кандидатът не е отговарял на изискванията за допускане до изпит;

4. кандидатът е решил изпитен тест, който не е индивидуализиран и обозначен съгласно изискванията по чл. 38, ал. 2;

5. кандидатът е решил изпитен тест, който е предоставен за решаване от друг кандидат;

6. кандидатът не е решил самостоятелно изпитния си тест;

7. кандидатът е извършил някое от нарушенията, посочени в чл. 35а, ал. 1."

2. Създава се ал. 2:

"(2) Заповедта по ал. 1 подлежи на оспорване по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Оспорването не спира изпълнението на заповедта."

§ 33. В приложение № 2 към чл. 18, т. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Думите "чл. 18, т. 1" се заменят с "чл. 18, ал. 1, т. 1".

2. Думите "документ за платена такса за теоретичен изпит съгласно Тарифа № 5 за таксите, които се събират в системата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията" се заличават;

3. Думите "чл. 18, т. 3" се заменят с "чл. 18, ал. 1, т. 2"

4. След думите "копие на легализиран превод на свидетелството за управление на МПС (за лица, чието чуждестранно национално свидетелство не отговаря на изискванията по чл. 162, ал. 5 ЗДвП)" се създава нов ред:

"Информиран съм, че личните ми данни ще бъдат обработвани и съхранявани на основание нормативната уредба на Република България и Европейския съюз за вписване в регистъра по чл. 27, ал. 7 от Наредба № 37."

§ 34. В приложение № 2а към чл. 18, т. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. Думите "чл. 18, т. 3" се заменят с "чл. 18, ал. 1, т. 2".

2. Навсякъде в декларацията думите "чл. 157, ал. 5" се заменят с "чл. 157, ал. 4".

3. Навсякъде след думите "чл. 171, т. 1, буква "в" се добавя "от Закона за движението по пътищата".

4. Думите "ДЕКЛАРИРАМ, че не изтърпявам наказание "лишаване от право да управлява МПС" и не ми е наложена административна мярка "отнемане на правоспособността за управление на МПС" се заменят с "ДЕКЛАРИРАМ, че не съм в срока на изтърпяване на наказание лишаване от право да управлявам моторно превозно средство, наложено по съдебен или административен ред, и свидетелството ми за управление на моторно превозно средство не е отнето с принудителна административна мярка по реда на чл. 171, т. 1, букви "а", "б", "г", "д", "е" и "ж" от Закона за движението по пътищата и не е отнето с мярка за процесуална принуда по реда на чл. 69а от Наказателно-процесуалния кодекс.

Информиран съм, че личните ми данни ще бъдат обработвани и съхранявани на основание нормативната уредба на Република България и Европейския съюз за вписване в регистъра по чл. 27, ал. 7 от Наредба № 37."

§ 35. В приложение № 3а към чл. 12, ал. 4 се правят следните изменения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. Панорамна камера със заснемане на 360 градуса."

2. Точка 2 се изменя така:

"2. Цветна камера, осигуряваща изображение за действията на участниците в изпита, оборудвана с микрофон за запис на аудио/звук по времето на провеждане на изпита."

3. В т. 3:

а) в изречение второ думите "всички камери" се заменят с "камерата";

б) в изречение трето думата "камерите" се заменя с "камерата";

в) в изречение последно думите "всички камери" се заменят с "камерата".

4. В т. 4:

а) в третото тире думата "камерите" се заменя с "камерата" и думите "всички камери едновременно" се заменят с "камерата";

б) в четвъртото тире думите "всички камери едновременно" се заменят с "камерата";

в) в петото тире изречение първо се изменя така: "техниката, на която е инсталирана системата, да е монтирана в помещението за провеждане на изпита, оборудвано с камера за видеонаблюдение и заключена в шкаф."

§ 36. Приложение № 4 към чл. 26, ал. 1 се отменя.

§ 37. Приложение № 4а към чл. 26, ал. 1 се отменя.

§ 38. Създава се приложение № 5 към чл. 36, ал. 1, т. 1:

"Приложение № 5 към чл. 36, ал. 1, т. 1



ДЕКЛАРАЦИЯ

Долуподписаният/ата ................................................................................., ЕГН ........................................,

лична карта № ........................., изд. ................. г., МВР - гр. ....................................................................,

постоянен адрес: гр. (с.) ......................................................................, област ............................................,

ж.к./ул. ........................................................................................................................, тел..............................

ДЕКЛАРИРАМ, ЧЕ съм запознат със следните условия и ред за провеждане на практически изпит на кандидати за придобиване на правоспособност за управление на МПС:

1. Съдържанието на изпита и продължителността на управлението по време на изпита за съответната категория.

2. Не се допускат до изпит лица, непредставили необходимия документ за самоличност (лична карта, международен паспорт, свидетелство за управление, удостоверение за продължително или постоянно пребиваване на територията на Република България, лична карта на чужденеца за продължително или постоянно пребиваване на територията на Република България) или необходимото свидетелство за управление на МПС (лица с отнет контролен талон и акт за административно нарушение или наказателно постановление се допускат до изпит в срока на валидност на акта).

3. При практическите изпити преди започване на управлението комисията проверява уменията на кандидатите за техническа проверка на превозното средство във връзка с безопасността на движението и подготовката на водача преди потегляне - председателят на изпитната комисия задава въпроси и поставя задачи на изпитваните.

4. В зависимост от категорията, за която се провеждат практическите изпити, изпитът по управление се състои от една или от две части:

- изпълнение на маневри на учебна площадка;

- управление по път в населено място;

- изпълнение на маневри на учебна площадка и управление по път в населено място, а за категории С1Е, СЕ, D1Е, DЕ и извън населено място.

5. Когато практическият изпит се състои от две части, първо се провежда частта на учебна площадка.

6. Когато практическият изпит се състои от две части, до управление по път в населено място се допускат само кандидати, получили положителна оценка от първата част на изпита (изпълнение на маневри на учебна площадка).

7. За провеждане на практическия изпит по пътища в населено място, а за категории С1, С, D1, D, С1Е, СЕ, D1Е, DЕ и извън населено място, редът за явяване на изпитваните на практическите изпити се определя с жребий, който се организира от обучаващите.

8. Началото и краят на изпита се указват от председателя на изпитната комисия.

9. Указанията за промяна на посоката на движение се определят от техническото средство за определяне на маршрута или при необходимост от председателя на изпитната комисия, ако има разминаване между указанията от техническото средство и председателя на изпитната комисия, се изпълняват указанията на председателя на изпитната комисия.

10. Председателят на изпитната комисия оценява поведението на изпитвания, като преценява способността на кандидата да управлява безопасно автомобила. Възможните видове грешки са основни, второстепенни и опасни:

а) за основни грешки се считат неправилни действия, породени от липсата на знания и умения, заложени в изискванията към водачите на МПС от съответната категория - начисляват се по 3 наказателни точки;

б) за второстепенни грешки се считат правилни, но неточни действия, породени от недостатъчния практически опит на изпитвания - начислява се по 1 наказателна точка;

в) за опасна грешка се поставят 10 наказателни точки в следните случаи:

- когато изпитваният не изпълни забраняващ сигнал на светофар или указания на регулировчик;

- когато изпитваният навлезе срещу движението на пътен възел или път с еднопосочно движение;

- когато изпитваният не спре при наличието на пътен знак Б2;

- при намеса на комисията в управлението на моторното превозно средство за предотвратяване на действия на изпитвания, които са опасни за другите участници в движението (разпореждане за конкретно действие или насочване на вниманието);

- когато изпитваният създаде предпоставка за допускане на ПТП;

- когато изпитваният превиши максимално допустимата скорост за движение с повече от 10 km/h.

11. Изпитът е успешно положен, като на изпитвания са поставени не повече от 9 наказателни точки, като не повече от 6 са от основни грешки.

12. Изпитът се провежда под постоянно видеонаблюдение.

Гр. ......................

Дата: ..................                                                                           ДЕКЛАРАТОР: .............................

                                                                                                                                          (подпис)


".

§ 39. Създава се приложение № 6 към чл. 19, ал. 7:

"Приложение № 6 към чл. 19, ал. 7



ДО

РЪКОВОДИТЕЛЯ НА

РЕГИОНАЛНО ЗВЕНО НА

ИА "АВТОМОБИЛНА

АДМИНИСТРАЦИЯ"

ГР. ........................................

ЧРЕЗ

...........................................................................................................................................................................,

(наименование на учебния център)

притежаващ разрешение за обучение № ….../..... г.

ЗАЯВЛЕНИЕ

от г-н/г-жа ........................................................................................................., ЕГН ....................................,

лична карта № ..........................................................................................., изд. .......................................... г.,

МВР - гр. ............................................................................................................, тел. ....................................,

постоянен адрес: гр. (с.) ..................................................................................................................................,

област ................................, ж.к./ул. .................................................................................................................

Уважаема госпожо/Уважаеми господине,

Желая да бъда представен/а от ................................................................................................................,

(наименование на учебния център)

притежаващ разрешение № ............./............г. за:

0 теоретичен изпит за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория ...............

0 практически изпит за придобиване на правоспособност за управление на МПС от категория ...............

Гр. (с.): ........................                                                                                       Подпис: ..........................

Дата:............................


"

Допълнителни разпоредби

§ 40. С наредбата се въвеждат изисквания на Директива (ЕС) 2020/612 на Комисията от 4 май 2020 г. за изменение на Директива 2006/126/ЕО на Европейския парламент и на Съвета относно свидетелства за управление на превозни средства (ОВ, L 141 от 5.05.2020 г.).

Заключителни разпоредби

§ 41. (Изм. - ДВ, бр. 55 от 2022 г., в сила от 15.07.2022 г.) Наредбата влиза в сила 30 дни след обнародването ѝ в "Държавен вестник" с изключение на:

1. параграф 10, т. 3 относно чл. 15, ал. 4 относно оборудването с техническо средство за определяне на маршрута и § 25, т. 1 относно чл. 38, ал. 2 относно интерактивните видеоклипове, които влизат в сила 24 месеца след обнародването ѝ в "Държавен вестник";

2. параграф 13, т. 3 относно чл. 19, ал. 7 относно подаване на документи по електронен път, който влиза в сила 12 месеца след обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 38 ОТ 16.04.2004 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕТО НА ИЗПИТИТЕ НА КАНДИДАТИ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ПРАВОСПОСОБНОСТ ЗА УПРАВЛЕНИЕ НА МОТОРНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО И РЕДА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ПРОВЕРОЧНИТЕ ИЗПИТИ

(ОБН. - ДВ, БР. 55 ОТ 2022 Г., В СИЛА ОТ 15.07.2022 Г.)


§ 2. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките