Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 31 от 14.IV

НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВПИСВАНЕ НА ЛАБОРАТОРИИТЕ В РЕГИСТЪРА ПО ЧЛ. 20, АЛ. 1, Т. 4 ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА, ЗА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ИЗПИТВАНЕ И РЕДА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРОВЕРКИ НА ИГРАЛНОТО ОБОРУДВАНЕ, ДЖАКПОТ СИСТЕМИТЕ, ИГРАЛНИЯ СОФТУЕР И КОМУНИКАЦИО

 

НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ВПИСВАНЕ НА ЛАБОРАТОРИИТЕ В РЕГИСТЪРА ПО ЧЛ. 20, АЛ. 1, Т. 4 ОТ ЗАКОНА ЗА ХАЗАРТА, ЗА ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ИЗПИТВАНЕ И РЕДА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРОВЕРКИ НА ИГРАЛНОТО ОБОРУДВАНЕ, ДЖАКПОТ СИСТЕМИТЕ, ИГРАЛНИЯ СОФТУЕР И КОМУНИКАЦИОННОТО ОБОРУДВАНЕ И УСТРОЙСТВА НА САМООБСЛУЖВАНЕ ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА ЛОТАРИЙНИ ИГРИ

Приета с ПМС № 153 от 12.04.2021 г.

Обн. ДВ. бр.31 от 14 Април 2021г.

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Чл. 1. С наредбата се определят:

1. условията и редът за вписване в регистъра по чл. 20, ал. 1, т. 4 от Закона за хазарта (ЗХ) на лабораториите, които могат да извършват изпитвания на типовете и модификациите на игралното оборудване, джакпот системите, игралния софтуер и комуникационното оборудване и устройства на самообслужване за организиране на лотарийни игри, предназначени за използване на територията на Република България;

2. изискванията за изпитване на игралното оборудване, джакпот системите, игралния софтуер и комуникационното оборудване и устройства на самообслужване за организиране на лотарийни игри;

3. редът за извършване на проверки за съответствието на игралното оборудване, джакпот системите, игралния софтуер и комуникационното оборудване и устройства на самообслужване за организиране на лотарийни игри с допустимите за използване на територията на страната.

Чл. 2. Всички искания и документи по наредбата се подават до Националната агенция за приходите (НАП) на български език. Документ, представен на език, различен от българския, се придружава от превод на български език, извършен съгласно изискванията на Правилника за легализациите, заверките и преводите на документи и други книжа, утвърден с Постановление № 184 на Министерския съвет от 1958 г. (ДВ, бр. 73 от 1958 г.).

Глава втора.
УСЛОВИЯ И РЕД ЗА ВПИСВАНЕ В РЕГИСТЪРА НА ЛАБОРАТОРИИТЕ, КОИТО ИЗВЪРШВАТ ИЗПИТВАНИЯ НА ИГРАЛНО ОБОРУДВАНЕ, ДЖАКПОТ СИСТЕМИ, ИГРАЛЕН СОФТУЕР И КОМУНИКАЦИОННО ОБОРУДВАНЕ И УСТРОЙСТВА НА САМООБСЛУЖВАНЕ ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА ЛОТАРИЙНИ ИГРИ, ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА ИЗПОЛЗВАНЕ НА ТЕРИТОРИЯТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Чл. 3. За вписване в регистъра на лабораториите по чл. 20, ал. 1, т. 4 от ЗХ могат да кандидатстват лаборатории, които:

1. са юридически лица, учредени и регистрирани в Република България, в други държави - членки на Европейския съюз, в други държави - страни по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или в Конфедерация Швейцария;

2. притежават валиден сертификат за акредитация съгласно стандарт ISO/IEC 17025 за изпитване на игрално оборудване и/или джакпот системи, и/или игрален софтуер, и/или комуникационно оборудване;

3. не са "свързани лица" по смисъла на § 1 от допълнителните разпоредби на Търговския закон с производители, вносители, разпространители, осигуряващи сервизна поддръжка на игрално оборудване, джакпот системи, игрален софтуер и/или комуникационно оборудване и устройства на самообслужване за организиране на лотарийни игри, и с организатори на хазартни игри.

Чл. 4. (1) Лабораториите, които кандидатстват за вписване в регистъра по чл. 20, ал. 1, т. 4 от ЗХ, подават искане до изпълнителния директор на НАП по образец.

(2) Искането по ал. 1 задължително съдържа:

1. данни за идентификация на искателя и данни за контакт;

2. обхвата на изпитване, за който кандидатства:

а) игрално оборудване - игрални автомати с едно или повече места, игрални маси в игрално казино, игрални съоръжения за числови лотарийни игри - тото, лото, бинго, кено, и/или

б) джакпот системи, и/или

в) игрален софтуер и комуникационно оборудване - централна компютърна система, виртуално игрално оборудване, контролен локален сървър;

г) устройства на самообслужване за организиране на лотарийни игри.

(3) Към искането по ал. 1 се прилагат следните документи:

1. копие на документ за регистрация на юридическото лице, в който се съдържат данни за неговия законен представител, седалище и адрес на управление; ако в искането е посочен идентификационен номер ЕИК по БУЛСТАТ, ЕИК по ЗТРРЮЛНЦ, служебен номер от регистъра на НАП, документът не се представя;

2. копие на сертификат за акредитация съгласно стандарт EN ISO/IEC 17025 за изпитване на игрално оборудване, джакпот системи, игрален софтуер и/или комуникационно оборудване;

3. декларация по чл. 3, т. 3 по образец от лицето - законен представител на лабораторията, в оригинал;

4. образец на протокол от изпитване;

5. документ за платена държавна такса по Тарифата за таксите, които се събират по Закона за хазарта.

(4) Всички документи, за които не е посочено изрично в наредбата, че се представят в оригинал, могат да се представят и като официално заверени преписи.

(5) В случай че документите се подават от лица, които не са граждани на или не са регистрирани в Република България, същите се предоставят във вид и със съдържание съгласно националното законодателство на лицето. Ако съответното национално законодателство не предвижда издаването на съответния документ, това се удостоверява в изрична нотариално заверена декларация от лицето, в която декларира и наличието или липсата на обстоятелствата, за които се изисква представянето на документа.

(6) Когато искане по наредбата се подписва от пълномощник, към него се прилага и нотариално заверено изрично пълномощно в оригинал.

(7) Искането с приложените към него документи може да бъде подадено и по електронен път, подписано с квалифициран електронен подпис, когато заявената от искателя услуга се предоставя като електронна услуга от НАП, при спазване на реда и изискванията на Закона за електронното управление и Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги.

(8) Към електронното искане по ал. 7 се прилагат сканирани изображения на изискуемите съгласно наредбата документи, както и сканирано изображение на декларация, подписана от искателя по чл. 4, ал. 1 от ЗХ, с която се декларира, че заявените обстоятелства и приложените документи са истински.

(9) Изпълнителният директор на НАП със заповед утвърждава образци на предвидените в наредбата писмени искания и декларации. В случаите, когато е заявена услуга по електронен път, се попълва електронно искане. Електронното искане съдържа всички реквизити на утвърдения образец и допълнителни реквизити, отразяващи особеностите на електронното предоставяне на услугата съобразно изискванията на Наредбата за общите изисквания към информационните системи, регистрите и електронните административни услуги, приета с Постановление № 3 на Министерския съвет от 2017 г. (ДВ, бр. 5 от 2017 г.).

Чл. 5. (1) Разглеждането на искането и приложените към него документи по чл. 4 се извършва в 30-дневен срок от получаването му.

(2) След разглеждане на искането и приложените документи се изготвя мотивирано предложение до изпълнителния директор на НАП относно вписване на искателя в регистъра на лабораториите по чл. 20, ал. 1, т. 4 от ЗХ.

(3) Въз основа на предложението по ал. 2 изпълнителният директор на НАП се произнася с решение за вписване и уведомява искателя по реда на чл. 27, ал. 1 от ЗХ.

(4) При несъответствие на искането и документите по чл. 4 изпълнителният директор на НАП уведомява искателя по реда на чл. 23, ал. 6 от ЗХ.

(5) Когато искателят представи доказателства за отстраняване на установените несъответствия в срока по чл. 23, ал. 6 от ЗХ, срокът по ал. 1 започва да тече отново от датата на представянето им.

(6) Ако при прегледа на представените доказателства се констатира, че несъответствията са отстранени, вписването се извършва по реда на ал. 2 и 3.

(7) При неизпълнение на задължението по чл. 23, ал. 6 от ЗХ от страна на искателя изпълнителният директор на НАП постановява отказ за вписването му в регистъра на лабораториите по чл. 20, ал. 1, т. 4 от ЗХ, като информира искателя по реда на чл. 27, ал. 1 от ЗХ.

(8) Отказът за вписване на искателя в регистъра на лабораториите може да бъде обжалван по реда на Административнопроцесуалния кодекс (АПК).

Чл. 6. (1) Лабораториите, вписани в регистъра по чл. 20, ал. 1, т. 4 от ЗХ, са длъжни да уведомяват НАП за всички промени в обстоятелствата по чл. 3 в 7-дневен срок от настъпването им, като подадат писмено искане за вписване на промени в данните и прилагат актуални документи по чл. 4, ал. 2 и 3, удостоверяващи промяната. Вписването в регистъра на актуалните данни се извършва по реда на чл. 5.

(2) Когато се установи, че лаборатория, вписана в регистъра по чл. 20, ал. 1, т. 4 от ЗХ, престане да отговаря на изискванията по чл. 3, изпълнителният директор на НАП се произнася с решение за заличаване на лабораторията от регистъра.

Глава трета.
ИЗИСКВАНИЯ ЗА ИЗПИТВАНЕ НА ИГРАЛНО ОБОРУДВАНЕ, ДЖАКПОТ СИСТЕМИ, ИГРАЛЕН СОФТУЕР И КОМУНИКАЦИОННО ОБОРУДВАНЕ И УСТРОЙСТВА НА САМООБСЛУЖВАНЕ ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА ЛОТАРИЙНИ ИГРИ

Чл. 7. (1) Изпитванията на тип, версия или модификация на игрално оборудване, джакпот системи, игрален софтуер и комуникационно оборудване и устройства на самообслужване за организиране на лотарийни игри, предназначени за използване на територията на Република България, могат да се извършват само от лаборатории, вписани в регистъра по чл. 20, ал. 1, т. 4 от ЗХ.

(2) Игрално оборудване, джакпот системи, игрален софтуер и комуникационно оборудване и устройства на самообслужване за организиране на лотарийни игри се използват на територията на Република България само след положителни резултати от изпитване от лаборатории, вписани в регистъра по чл. 20, ал. 1, т. 4 от ЗХ.

Чл. 8. (1) Игрално оборудване, предназначено за използване на територията на Република България, трябва да е произведено от производител, притежаващ лиценз, съгласно изискванията на чл. 42, ал. 1 от ЗХ.

(2) Изпитванията на игрално оборудване, джакпот системи, игрален софтуер и комуникационно оборудване и устройства на самообслужване за организиране на лотарийни игри се извършват по заявление до лаборатория, вписана в регистъра по чл. 20, ал. 1, т. 4 от ЗХ от лицензиран или подал искане за издаване на лиценз по смисъла на ЗХ производител, вносител или организатор, който внася игрално оборудване, джакпот системи, игрален софтуер и комуникационно оборудване и устройства на самообслужване за организиране на лотарийни игри за собствени нужди.

(3) Игралното оборудване, джакпот системите, игралният софтуер и комуникационното оборудване и устройства на самообслужване за организиране на лотарийни игри се представят за изпитване функциониращи и в пълна комплектност, придружени с техническа документация.

(4) Техническата документация по ал. 3 се състои най-малко от инструкция за експлоатация, копие от декларациите за съответствие съгласно Закона за техническите изисквания към продуктите и подзаконовите актове по прилагането му, когато е приложимо, и техническо описание, съдържащо:

1. техническа спецификация:

а) комплектност на съоръжението;

б) система за управление и захранване;

в) устройства за приемане и изплащане на игрални кредити и устройствата за текущ контрол;

г) диаграми, показващи подробности за всички основни компоненти (хардуерни и/или софтуерни) на оборудването и връзките между тях;

д) теоретичен процент на възвръщаемост за всяка от предлаганите игри за всички възможни настройки;

2. ръководство за работа:

а) управляващата програма с описание на нивата за достъп, позволените настройки, кодовете за грешки и начина на отстраняването им;

б) процедура за нулиране на паметта с непосредствен достъп (RAM Clear);

3. ръководство на потребителя:

а) описание на осъществяваните игри;

б) функции на потребителския интерфейс;

в) достъп до променливите параметри при осъществяване на игра (избор на деноминация, сила на звук и др.);

4. инструкции за монтаж и поддръжка (когато е приложимо):

а) инструкции за механичен монтаж (например: премахване на приспособленията за транспорт, начин на монтиране с оглед на стабилност и безопасност, околни отстояния за нормална работа);

б) инструкции за въвеждане в експлоатация, въвеждане на необходимите параметри за пускане на оборудването в действие;

в) подробности за текуща поддръжка, като смяна на осветителна крушка или електрически предпазител, почистване на монитора и др.;

г) информация за ремонт и подмяна на основни компоненти на оборудването, в т. ч. списък на детайлите.

(5) Производителите на игрален софтуер и комуникационно оборудване трябва да представят и копие на валиден сертификат за изпълнение на изискванията на EN ISO/IEC 27001, издаден от сертифициращ орган.

Чл. 9. (1) Лабораториите, вписани в регистъра по чл. 20, ал. 1, т. 4 от ЗХ, трябва да извършат всички изпитвания за доказване на съответствието на даден тип, версия или модификация на игрално оборудване, джакпот системи и игрален софтуер и комуникационно оборудване и устройства на самообслужване за организиране на лотарийни игри с изискванията към тях съгласно наредбите по чл. 17, ал. 3, т. 2 и/или т. 4, и/или т. 6 от ЗХ.

(2) Лабораториите са длъжни да впишат в протокола от изпитване всички резултати от изпитването и да декларират съответствието/несъответствието на изпитания от тях продукт с изискванията на наредбите по чл. 17, ал. 3, т. 2 и/или т. 4, и/или т. 6 от ЗХ.

(3) При прилагане на нови технологии или иновативни решения, за които няма изисквания или изискванията на наредбите по чл. 17, ал. 3, т. 2 и/или т. 4, и/или т. 6 от ЗХ са недостатъчни, неприложими или неуместни, лабораторията е длъжна да поиска становище от Националната агенция по приходите, преди да започне изпитванията.

(4) В искането си по ал. 3 лабораторията посочва конкретните изисквания в наредбите по чл. 17, ал. 3, т. 2 и/или т. 4, и/или т. 6 от ЗХ, които счита за недостатъчни, неприложими или неуместни, или липсата на изисквания, придружени с обяснение за извършването на такава преценка и предложение за извършване на изпитванията.

(5) Срокът за изготвяне на становище по ал. 3 е 30 дни от получаването на искането.

Глава четвърта.
РЕД ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ПРОВЕРКИ ЗА СЪОТВЕТСТВИЕ НА ИГРАЛНО ОБОРУДВАНЕ, ДЖАКПОТ СИСТЕМИ, ИГРАЛЕН СОФТУЕР И КОМУНИКАЦИОННО ОБОРУДВАНЕ И УСТРОЙСТВА НА САМООБСЛУЖВАНЕ ЗА ОРГАНИЗИРАНЕ НА ЛОТАРИЙНИ ИГРИ С РЕГИСТРИРАНИТЕ ТИПОВЕ И МОДИФИКАЦИИ

Чл. 10. (1) Проверките за съответствието на игрално оборудване, джакпот системи и игрален софтуер и комуникационно оборудване и устройства на самообслужване за организиране на лотарийни игри с регистрираните типове и модификации се извършват от Българския институт по метрология (БИМ) по искане на органите на НАП.

(2) Искането по ал. 1 се прави, когато в хода на извършване на контрол по ЗХ длъжностните лица на НАП констатират нередност относно игралното оборудване, джакпот системи, игралния софтуер и комуникационното оборудване и устройства на самообслужване за организиране на лотарийни игри.

(3) Искането по ал. 1 може да се отнася за установяване на съответствие на съоръжението с вписаните в регистрите по чл. 20, ал. 2 с типа/модификацията или на отделни параметри/характеристики на типа, или за констатиране на резултати от функционирането му.

(4) Проверките може да бъдат извършвани съвместно с органи по приходите по ред и начин, определени в съвместна инструкция на изпълнителния директор на НАП и на председателя на БИМ по чл. 26, ал. 2, т. 2 от Закона за Националната агенция за приходите.

Чл. 11. (1) Проверките на игрално оборудване, джакпот системите и устройства на самообслужване за организиране на лотарийни игри се извършват на мястото на експлоатация им, съответно - на мястото на съхранение на оборудването.

(2) Проверките на игралния софтуер и комуникационното оборудване се извършват чрез дистанционен достъп до потребителския и административен интерфейс на централната компютърна система (ЦКС) и контролния локален сървър (КЛС) и/или на място в помещенията, в които е разположена ЦКС, съответно КЛС.

(3) При необходимост при извършване на проверка на устройства на самообслужване за организиране на лотарийни игри организаторът предоставя и достъп до административния интерфейс на ЦКС.

Чл. 12. (1) При постъпило искане по чл. 10, ал. 1 председателят на БИМ определя служители и срок за извършване на проверка в 7-дневен срок от получаване на искането. Срокът за извършване на проверките е до 30 дни от датата на постъпване на искането.

(2) При проверките на игрално оборудване, джакпот системите, игралния софтуер и комуникационното оборудване организаторът на хазартни игри е длъжен да осигури достъп до съоръженията.

(3) При поискване от длъжностните лица, осъществяващи проверката, организаторът е длъжен:

1. да ограничи достъпа на външни лица, с изключение на представител на организатора, обслужващия персонал на обекта, в който се организират игрите, лицето, което поддържа КЛС и свързаността му с ЦКС, и при необходимост - сервизен техник;

2. да осигури външни принадлежности към съоръженията (жетони, магнитни карти, ключове, външни клавиатури и др.), необходими за извършване на проверката;

3. да осигури необходимата оторизация за достъп до потребителския и административния интерфейс на ЦКС.

(4) Проверките се извършват чрез изследване и определяне състоянието на игрално оборудване, джакпот системите, игралния софтуер и комуникационното оборудване и устройства на самообслужване за организиране на лотарийни игри, включително неговите технически характеристики.

(5) След извършване на проверката служителите изготвят протокол с резултатите от нея в два екземпляра, който съдържа:

1. датата на извършване на проверката;

2. наименованието, типа, производителя, идентификационния номер и техническите характеристики на провереното съоръжение;

3. използваните от тях оборудване и методи за изследване и условията при извършване на проверката (когато е приложимо);

4. констатациите от външния оглед на проверяваното съоръжение преди извършване на проверката;

5. резултатите от извършеното при проверката изследване на игралното съоръжение;

6. имената и длъжностите на служителите, извършили проверката.

(6) Екземпляр от протокола се изпраща на Националната агенция по приходите в 7-дневен срок от съставянето му.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на наредбата:

1. "Официално заверен препис" е нотариално заверен препис от документ или препис от документ, заверен от лицето, което го е издало или съставило.

2. "Съоръжение" е игрално оборудване - игрални автомати с едно или повече места, игрални маси в игрално казино, игрални съоръжения за числови лотарийни игри - тото, лото, бинго, кено, системи за формиране на джакпот, игрален софтуер и комуникационно оборудване - централна компютърна система, виртуално игрално оборудване, контролен локален сървър, устройства на самообслужване за организиране на лотарийни игри.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се приема на основание чл. 42, ал. 2 от ЗХ.

§ 3. Лабораториите, включени в списъка по отменения чл. 22, ал. 1, т. 8 от ЗХ, се вписват служебно в регистъра по чл. 20, ал. 1, т. 4 от Закона за хазарта, като предприемат необходимите действия за отстраняване на несъответствията, ако има такива, в 6-месечен срок от влизането в сила на наредбата и уведомят НАП за направените промени съгласно чл. 6, ал. 1.

§ 4. Производителите на игрален софтуер и комуникационно оборудване, за изпитването на които са подадени заявления преди влизането в сила на наредбата, са длъжни да приведат дейността си в съответствие с изискванията на чл. 8, ал. 5 в шестмесечен срок от влизането ѝ в сила.

Промени настройката на бисквитките