Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 39 от 12.V

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 23 ФЕВРУАРИ 2017 Г. ЗА ПОКАЗАТЕЛИТЕ, МЕТОДИКАТА И РЕДА ЗА АТЕСТИРАНЕ НА СЪДИЯ, ПРЕДСЕДАТЕЛ И ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪД (ДВ, БР. 21 ОТ 2017 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 2 ОТ 23 ФЕВРУАРИ 2017 Г. ЗА ПОКАЗАТЕЛИТЕ, МЕТОДИКАТА И РЕДА ЗА АТЕСТИРАНЕ НА СЪДИЯ, ПРЕДСЕДАТЕЛ И ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪД (ДВ, БР. 21 ОТ 2017 Г.)

Издадена от Висшия съдебен съвет

Обн. ДВ. бр.39 от 12 Май 2021г.

§ 1. В чл. 2 думите "към всички съдии, с изключение на съдиите и председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд" се заменят с "във всички случаи на атестиране на съдии, предвидени в Закона за съдебната власт".

§ 2. В чл. 9, т. 1 се изменя така:

"1. предварително: за тригодишен период от назначаването на длъжност съдия - при участие в конкурс или при предложение за повишаване в ранг;".

§ 3. В чл. 9 т. 3 се изменя така:

"3. периодично - за 5-годишен период от атестирането за несменяемост на съдия, на административен ръководител и на заместник на административен ръководител;".

§ 4. В чл. 9, т. 4 се правят следните изменения и допълнения: заличават се думите "извършва се", думата "три" се заменя с "пет" и след думите "когато има" се добавя "правен".

§ 5. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, изречение първо думата "неравностойно" се заменя с "различно".

2. Създава се изречение второ: "В тези случаи атестирането се провежда за период, през който атестираният е работил реално в органи на съдебна власт, но не по-малко от две години."

3. Алинея 2 се отменя.

§ 6. В чл. 22 думата "очертава" се заменя с "определя".

§ 7. В чл. 33 т. 4 се изменя така:

"4. поощрения, влезли в сила дисциплинарни наказания и заповеди по чл. 327 ЗСВ през периода, за който се извършва атестирането, освен ако фактическите основания за тях не са били основание за намаляване на оценката по друг критерий."

§ 8. В чл. 34 т. 1 се отменя.

§ 9. Член 38 се изменя така:

"Чл. 38. Показателите по специфичния критерий в чл. 22 съобразно спецификата по отделните материи са: брой потвърдени, обезсилени, изцяло или частично отменени съдебни актове, прекратените, възобновени и недопуснати до касационно обжалване актове в периода на атестиране, спрямо общия брой върнати от инстанционен контрол съдебни актове в същия период."

§ 10. В чл. 45 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 1 се изменя така:

"1. общ брой и вид на делата за разглеждане от съдията през периода на атестиране, висящи от предходен период, новообразувани и върнати за ново разглеждане, отчетени към началото на атестационния период:".

2. В началото на т. 2 се добавя думата "Общ".

3. Създава се т. 2.1:

"2.1. обявени за решаване от делата по т. 2:

а) до три месеца;

б) от три до шест месеца;

в) от шест месеца до една година;

г) над една година;".

4. В т. 3 след думата "акт" думите "или обявяване на делото за решаване (независимо дали са изготвени решението/мотивите)" се заменят със "с който приключва производството".

5. В т. 3 буква "в" се изменя така:

"в) постъпили - новообразувани и върнати за ново разглеждане дела през периода на атестиране по години;".

6. В т. 3 буква "д" се изменя така:

"д) дела с продължителност над една година - по години; свършени в атестационния период; останали несвършени и причините за това;".

7. В т. 4 след думите "до един месец" се добавя "до два месеца (само за наказателни дела с фактическа и правна сложност в хипотезите на чл. 308, ал. 2 от НПК и чл. 340, ал. 1, предложение второ от НПК".

§ 11. В чл. 46 се правят следните изменения и допълнения:

1. В края на ал. 1 се поставя запетая и се добавя "както и чрез сравняване и анализ на:".

2. Създава се т. 1:

"1. съотношението между подлежащите на обжалване и обжалвани актове;".

3. Създава се т. 2:

"2. съотношението между общия брой потвърдени, обезсилени, изцяло или частично отменени съдебни актове, прекратените, възобновени и недопуснати до касационно обжалване в периода на атестиране спрямо общия брой върнати от инстанционен контрол съдебни актове в същия период."

§ 12. Член 47 се отменя.

§ 13. В чл. 48, ал. 1 след думите "проверка на" се добавя "не по-малко от 5, избрани на случаен принцип".

§ 14. В чл. 50, ал. 3 в края след думата "атестиране" се поставя запетая и се добавя "в случаите, когато такова е извършено".

§ 15. Наименованието на раздел II в глава V се изменя така: "Компетентни органи при атестиране".

§ 16. В чл. 52 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 3 думите "хипотезата на чл. 203, ал. 1, т. 4, буква "в" ЗСВ" се заменят с "в хипотезата на чл. 197, ал. 5, т. 3 от ЗСВ".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Предложението за атестиране за придобиване на несменяемост и за периодично атестиране се прави пред Комисията по атестирането и конкурсите към съдийската колегия на Висшия съдебен съвет не по-рано от един месец преди изтичането на 5-годишния срок."

3. Алинеи 3, 4, 5, 6 и 7 се заличават.

4. Алинея 8 се изменя така:

"(8) Извън случаите на извънредно атестиране атестационният период започва след приключване на статистическия период от предходното атестиране независимо от датата на решението, с което е приета комплексна оценка от предходното атестиране."

5. Създава се ал. 9:

"(9) Извънредното атестиране се провежда за последните 5 години от дейността на атестирания преди решението на Комисията за атестирането и конкурсите за откриване на процедура за атестиране. Когато основанието е участие в конкурсна процедура за повишаване или преместване, или в процедура за избор на административен ръководител, 5-годишният период се отчита към обявяването на решението за същата в "Държавен вестник"."

§ 17. Член 53 се изменя така:

"Чл. 53. (1) Комисията по атестирането и конкурсите при съдийската колегия на ВСС се подпомага от помощни атестационни комисии в съдилищата, които участват при провеждане на атестирането на съдии и предоставят на комисията предложение за комплексна оценка.

(2) Помощните атестационни комисии се състоят от трима редовни членове, един от които докладчик и един резервен член, и се избират на принципа на случайния подбор в съответните съдилища за всяко конкретно атестиране чрез софтуер, предоставен от Висшия съдебен съвет.

(3) Членовете на помощните атестационни комисии се избират съобразно материята на разглежданите дела, по които е работил атестираният магистрат през атестационния период. В случай на невъзможност да бъде определен такъв състав, двама членове следва да разглеждат дела съобразно материята на разглежданите от атестирания магистрат, а при невъзможност да се формира състав в по-горните две хипотези, такъв следва да бъде докладчикът.

(4) За член на помощната атестационна комисия може да бъде избиран съдия с високи професионални и нравствени качества, с придобит статут на несменяемост, с положителна комплексна оценка "много добра" от последното атестиране, на когото не е било налагано някое от дисциплинарните наказания по чл. 308, ал. 1, т. 3, 4, 5 или 6 от Закона за съдебната власт с влязло в сила решение. В състава на помощната атестационна комисия не може да участват административни ръководители и командировани съдии.

(5) Помощната атестационна комисия избира председател измежду своите членове.

(6) При невъзможност да се формира помощна атестационна комисия от съответния съд съставът ѝ се допълва с членове от горестоящия съд в съответния съдебен район.

(7) Всеки член на помощна атестационна комисия, участвал в изготвянето на атестация, получава възнаграждение в размер, определян ежегодно от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет."

§ 18. Член 54 се изменя така:

"Чл. 54. В състава на помощната атестационна комисия не може да участва съдия:

1. когато атестирането се провежда по отношение лично на него, на негов съпруг или роднина по права линия, по съребрена линия до четвърта степен или по сватовство до трета степен включително;

2. по отношение на който поради други обстоятелства може да се предполага, че е предубеден или заинтересован от вземането на определено решение;

3. член на Комисията по професионална етика, която следва да изрази становище за притежаваните от атестирания магистрат нравствени качества."

§ 19. Член 55 се изменя така:

"Чл. 55. (1) Атестираният магистрат и членовете на помощната атестационна комисия незабавно се уведомяват за избора и състава на комисията.

(2) Атестираният магистрат може да направи мотивиран отвод на член/ове на атестационната комисия в тридневен срок от съобщаването. Помощната атестационна комисия се произнася незабавно по отвода.

(3) Член на помощната атестационна комисия може да направи мотивиран самоотвод. В този случай на мястото на отвелия се член, за конкретното атестиране, встъпва резервния член, а на негово място се избира нов резервен член.

(4) Към преписката по атестиране се прилага пълната информация и документация, свързана с избора на помощната атестационна комисия, включително и документите по ал. 1 - 3."

§ 20. Член 56 се изменя така:

"Чл. 56. Помощната атестационна комисия извършва проверка на дейността на атестирания съобразно критериите и показателите, регламентирани в Закона за съдебната власт и настоящата наредба, констатира, анализира данните, изготвя Единен формуляр за атестиране и представя на Комисията по атестирането и конкурсите предложение за комплексна оценка от извършеното атестиране."

§ 21. В чл. 57 се правят следните изменения:

1. Алинеи 1, 2 и 3 се изменят така:

"Чл. 57. (1) Участващите в състава на Комисията по атестирането и конкурсите към съдийската колегия на Висшия съдебен съвет съдии извършват съобразно материята дела, разглеждани от атестирания магистрат, цялостна проверка на комплексните оценки на атестациите, предложени от съответните помощни комисии в органите на съдебната власт. Когато магистратът е разглеждал повече от една материя дела, се определят двама или повече членове на комисията, които да извършат проверката.

(2) Комисията по атестирането и конкурсите предлага на съдийската колегия проект на решение за провеждане на атестиране и приемане на комплексна оценка на съдия.

(3) Член на Комисията по атестирането и конкурсите при съдийската колегия на Висшия съдебен съвет няма право да участва при вземането на решения, свързани с атестирането, които се отнасят:

1. лично до него, негов съпруг или роднина по права линия, по съребрена линия до четвърта степен или по сватовство до трета степен включително;

2. лице, по отношение на което поради други обстоятелства може да се предполага, че е предубедено или заинтересовано от вземането на определено решение."

2. Алинея 4 се заличава.

§ 22. Преди чл. 58 се създава раздел III "Процедури по атестиране. Проверка на дейността на атестирания".

§ 23. В чл. 58 се правят следните изменения:

1. Създава се нова ал. 1:

"(1) Процедурата по атестиране се открива с решение на Комисията по атестирането и конкурсите при съдийската колегия на ВСС, в което се посочва и периодът на атестиране. Комисията по атестирането и конкурсите уведомява съответния орган на съдебна власт, в който работи атестираният магистрат, за решението и изисква документи и информация за дейността на атестирания."

2. Досегашната ал. 1 става ал. 2 и се изменя така:

"(2) Административният ръководител на съответния орган на съдебна власт предоставя на Комисията по атестирането и конкурсите при съдийската колегия на ВСС:".

3. Точка 4 на ал. 2 се изменя така:

"4. на принципа на случайния подбор 3 бр. влезли в сила съдебни актове ведно с резултатите от инстанционния контрол, ако такъв е осъществен - на електронен носител;".

4. Точка 5 на ал. 2 се изменя така:

"5. най-малко 3 бр. влезли в сила съдебни актове ведно с резултатите от инстанционния контрол, ако такъв е осъществен, избрани от атестирания магистрат - на електронен носител;".

5. Създава се нова т. 10:

"10. справка за делата с отменен ход по същество, за спрените дела и основанията за тяхното спиране, както и за делата, по които са налице отводи/самоотводи;".

6. Досегашната т. 10 става т. 11.

7. Досегашните т. 11 и 12 се заличават.

8. Досегашната ал. 2 става ал. 3, като след думата "При" думите "извършване на" се заличават и след думите "заместник-председател" се добавя "освен информацията по ал. 1".

9. Създава се ал. 4:

"(4) Комисията по атестирането и конкурсите извършва проверка на получените документи по чл. 58 и след отстраняване на евентуални непълноти или неточности изпраща преписката за атестиране на компетентната помощна атестационна комисия."

§ 24. Член 59 се изменя така:

"Чл. 59. (1) Помощната атестационна комисия извършва проверка за дейността на атестирания в срок до три месеца от получаване на преписката по атестационната процедура.

(2) При провеждане на атестирането помощната атестационна комисия има достъп до цялата информация относно атестирания. Извършва проверка на деловодните книги, протоколите за извършените процесуални действия, както и на постановените актове в периода на атестирането. Тя може да изслуша атестирания и да събира друга допълнителна информация по критериите за атестиране.

(3) Помощната атестационна комисия изготвя формуляр за атестиране, съдържащ резултатите от извършената проверка за дейността на атестирания магистрат, обобщен доклад и предложение за комплексна оценка.

(4) Във формуляра за атестиране се излагат подробни, мотивирани съображения за поставените конкретни оценки по всеки отделен критерий въз основа на цялостната преценка на констатациите по показателите за атестиране.

(5) Обобщеният доклад съдържа анализ на установените чрез методите на атестиране обективни факти и обстоятелства за дейността на атестирания и констатации по предвидените показатели за атестиране.

(6) При атестиране за придобиване на несменяемост се излагат изводи и за професионалното развитие на съдията, включително въз основа на индивидуалните планове за професионалното му развитие."

§ 25. В чл. 60 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) След изготвяне на формуляра за атестиране помощната атестационна комисия го предоставя на атестирания за запознаване."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Атестираният може да изрази становище или да направи възражение пред помощната атестационна комисия в 3-дневен срок от запознаване с формуляра, обобщения доклад и предложението за комплексна оценка."

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Единният формуляр за атестиране и материалите към него ведно с възражението, когато такова е направено, се изпращат на Комисията по атестирането и конкурсите."

4. Алинея 4 се заличава.

5. Алинея 5 се заличава.

§ 26. В чл. 61 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст се заличава и се създава ал. 1:

"(1) След запознаване с доклада на помощната атестационна комисия Комисията по атестирането и конкурсите може да върне преписката на атестационната комисия за отстраняване на непълноти, само когато не може сама да ги отстрани, или да изслуша атестирания, както и по свой почин да събира всякаква допълнителна информация по показателите за атестиране."

2. Създава се ал. 2:

"(2) В случай че по преписката липсва информацията по чл. 55, Комисията по атестирането и конкурсите изисква същата от помощната атестационна комисия."

3. Създава се ал. 3:

"(3) Комисията по атестирането и конкурсите връща преписката за атестиране, когато:

1. единният формуляр за атестиране не съдържа фактически констатации - описание на отменените съдебни актове, както и на основанията за тяхната отмяна, с оглед чл. 30 от наредбата;

2. не са изложени достатъчно мотиви, обусловени от фактическите констатации по наличната информация по преписката;

3. не е спазено изискването на чл. 54, т. 3 от наредбата."

4. Създава се ал. 4:

"(4) При проверка на атестационните формуляри Комисията по атестирането и конкурсите има всички правомощия по чл. 59, ал. 2 от наредбата."

§ 27. В чл. 63 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2, изречение първо след думата "атестирания" думите "като при необходимост събира допълнителна информация" се заличават.

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Комисията по атестирането и конкурсите към съдийската колегия изразява писмено становище по възражението и при необходимост събира допълнителна информация."

3. Алинея 4 се изменя така:

"(4) Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет след преценка на всички обстоятелства:

1. приема предложената комплексна оценка;

2. приема нова комплексна оценка;

3. връща преписката на Комисията по атестирането и конкурсите към съдийската колегия при непълна или неточна фактология, когато е необходимо събиране на допълнителна информация."

4. Създава се ал. 5:

"(5) Решението на съдийската колегия, с което се приема предложената комплексна оценка от атестирането или се определя нова комплексна оценка, подлежи на обжалване пред тричленен състав на Върховния административен съд. Решението на съда е окончателно."

§ 28. В чл. 64 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1, като след думите "Комплексната оценка" думата "периодичното" се заличава, а думата "атестиране" се заменя с "атестирането".

2. Създава се ал. 2:

"(2) В случаите, когато комплексната оценка от атестирането за придобиване статут на несменяемост е отрицателна, съдийската колегия на Висшия съдебен съвет с решение отказва придобиване статут на несменяемост и атестираният се освобождава от длъжност."

§ 29. Член 65 се заличава.

§ 30. Досегашният раздел III става раздел IV.

§ 31. Член 66 се изменя и допълва така:

1. Създава се нова ал. 3:

"(3) Словесна оценка по допълнителните критерии се изготвя и в случаите, когато в периода на атестиране магистратът е заемал длъжност "административен ръководител" и/или "заместник административен ръководител" не по-малко от 1 година, дори към момента на откриване на процедурата да не заема такава."

2. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и се изменя така:

"(4) Когато през периода на атестиране съдията е работил и на длъжност прокурор или следовател, за работата му в тези органи се изисква изготвена атестация от съответните компетентни органи, с която магистратът е запознат, ведно с пълната документация по преписката. В случай на несъгласие с изготвената комплексна оценка възражението на атестирания магистрат и изразеното становище по него също се прилагат към преписката."

3. Създава се ал. 5:

"(5) Крайната комплексна оценка от атестирането в случаите по ал. 4 се определя от Комисията по атестирането и конкурсите към съдийската колегия като среднопретеглена стойност след трансформиране на словесната оценка в Единния формуляр за атестиране, изготвен от Комисията по атестирането и конкурсите към прокурорската колегия, в цифров точков израз и отчитане продължителността на работа на атестирания като съдия и прокурор/следовател по следната методика:

1. Определяне цифров израз на словесната оценка в Единния формуляр за атестиране, изготвен от Комисията по атестирането и конкурсите към прокурорската колегия, в еквивалентен брой точки по настоящата наредба.

Цифровият точков израз (ЦТИ) се формира по следната формула:

R е средноаритметична стойност, представляваща частното, получено при деление на сбора от балообразуващите оценки по всеки един от критериите (общи и специфични) в Единния формуляр за атестиране, изготвен от Комисията по атестиране и конкурси към прокурорската колегия на ВСС, на общия брой на критериите.

2. Определяне на крайна претеглена оценка, формирана от точковите оценки в Единния формуляр за атестиране за работата на магистрата като съдия и ЦТИ за работата му като прокурор или следовател. Крайната претеглена оценка се определя по следната формула:

n1ЦТИпр/сл е произведението на месеците, в които магистратът е работил като прокурор или следовател, с цифровия точков израз на оценката за работата му като прокурор или следовател;

n2ЦТИс - произведението на месеците, в които магистратът е работил като съдия с цифровия точков израз на оценката в Единния формуляр за атестиране, за дейността като съдия;

n1 + n2 - общият брой месеци в периода на атестиране."

4. Досегашната ал. 4 става ал. 6.

§ 32. В чл. 67 ал. 2 се изменя така:

"(2) Идентични фактически констатации за един и същи период се отчитат при оценяването само един път по критерия, към чиито показатели са относими."

§ 33. В чл. 70 се правят следните изменения:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Индивидуалната натовареност на атестирания съдия се определя според статистическите данни и данните от Системата за изчисляване натовареността на съдиите съобразно Правилата за оценка на натовареността на съдиите, приети с решения на Висшия съдебен съвет."

2. Алинея 5 се изменя така:

"(5) Индивидуалната натовареност се съобразява при определяне на оценката по всеки критерий с цел гарантиране справедливост на оценяването."

§ 34. В чл. 71, ал. 6 след израза "допълнително развитие на професионални умения на съдия" се добавя "по негова инициатива или по предложение на помощната атестационна комисия или служебно".

§ 35. Досегашният раздел IV става раздел V.

§ 36. В чл. 75 се правят следните изменения:

1. Точка 2 се отменя.

2. В т. 9 след думите "доклад на" думите "на атестационния състав" се заменят с "на помощната атестационна комисия".

§ 37. В преходните и заключителните разпоредби се създават § 5 и 6:

"§ 5. Членовете на помощни атестационни комисии получават възнаграждение за изготвените от тях формуляри по приключили с решение на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет атестационни процедури след влизане в сила на ЗИДЗСВ (ДВ, бр. 11 от 2020 г.).

§ 6. Приема се нов образец на Единния формуляр за атестиране, представляващ приложението.

Приложение

 

ЕДИНЕН ФОРМУЛЯР

ЗА АТЕСТИРАНЕ НА СЪДИЯ, ПРЕДСЕДАТЕЛ И ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪД

Част І

Кадрова справка

Лични данни за лицето

(име, презиме, фамилия)

 

Дата и място на раждане

 

ЕГН

 

Телефон, е-mail

 

Диплома за висше образование по специалността "Право" № ..../дата; университет

 

Удостоверение за правоспособност № ..../дата

 

Орган на съдебната власт

 

Длъжност (включително адм. длъжност по чл. 172 ЗСВ)

 

Юридически стаж:

- в орган на съдебната власт (конкретизира се всяка заемана длъжност и периодът на заемането ѝ в съответния орган на съдебната власт, включително и периодът на командироване);

- извън органите на съдебната власт

 

Допълнителни квалификации и специализации

 

Придобиване статут на несменяемост (дата, решение,

по закон)

 

Повишаване на място в по-горен ранг и възнаграждение (последен ранг - решение на ВСС)

 

Дата, място и резултати от предходната атестация

 

Период на атестацията

 

 

 

Част ІІІ

Проверени дела; посетени съдебни заседания; събеседвания;
използвана достоверна писмена информация

Проверени дела:

 

 

Посетени съдебни заседания:

 

 

Събеседвания:

 

 

Достоверна писмена информация:

 

 

 

Част ІV-а

А. Съдии - граждански, административни

1.

Общ брой и вид на делата за разглеждане - висящи от предходен период, новообразувани и върнати за ново разглеждане, отчетени към началото на атестационния период

1.1

Първоинстанционни дела

граждански

ч. граждански

търговски

ч. търговски

администр.

ч. администр.

фирмени

 

 

 

 

 

 

 

1.2

Въззивни дела

граждански

ч. граждански

търговски

ч. търговски

 

 

 

 

1.3

Касационни дела

граждански

ч. граждански

търговски

ч. търговски

административни

ч. административни

 

 

 

 

 

 

Констатации:

                       

 

2.

Спазване на сроковете

2.1

Общ брой и вид на неприключилите дела и времевата им продължителност от датата на образуване към крайния момент на атестационния период

до 3 месеца

от 3 до 6 месеца

от 6 месеца до 1 година

над 1 година

 

 

 

 

2.1.1

Обявени за решаване от делата по т. 2.1.

до 3 месеца

от 3 до 6 месеца

от 6 месеца до 1 година

над 1 година

 

 

 

 

 

2.2

Срокове за разглеждане на делото от образуването до постановяване на съдебния акт, с който приключва производството

Дела през периода на атестиране - брой

година/вид

постъпили - новообразувани и върнати за ново разглеждане

свършени

дела с продължителност над една година

свършени в атестационния период

останали несвършени и
причините за това

........... година

граждански дела

 

 

 

 

ч. гр. дела

 

 

 

 

в. гр. дела

 

 

 

 

в. ч. гр. дела

 

 

 

 

търговски дела

 

 

 

 

ч. търг. дела

 

 

 

 

в. търг. дела

 

 

 

 

в. ч. търг. дела

 

 

 

 

фирмени дела

 

 

 

 

адм. дела

 

 

 

 

ч. адм. дела

 

 

 

 

касац. адм. дела

 

 

 

 

ч. касац. адм. дела

 

 

 

 

ОБЩО за годината:

 

 

 

 

ОБЩО за периода на атестация:

 

 

 

 

Констатации:

Забележка: посочва се и броят на делата, прекратени с медиация или съдебна спогодба, както и на делата, по които има уважени жалби за бавност.

2.3

Срокове за изготвяне на съдебните актове (от обявяването за решаване до изготвянето на съдебния акт)

година/вид

брой изготвени актове

изготвени в срок

до 1 месец

изготвени в срок

до 3 месеца

изготвени
в срок

до 1 година

изготвени
в срок

над 1 година

........... година

 

граждански дела

 

 

 

 

 

ч. гр. дела

 

 

 

 

 

в. гр. дела

 

 

 

 

 

в. ч. гр. дела

 

 

 

 

 

търговски дела

 

 

 

 

 

ч. търг. дела

 

 

 

 

 

в. търг. дела

 

 

 

 

 

в. ч. търг. дела

 

 

 

 

 

фирмени дела

 

 

 

 

 

първоинст. адм. дела

 

 

 

 

 

ч. първоинст. адм. дела

 

 

 

 

 

касац. адм. дела

 

 

 

 

 

ч. касац. адм. дела

 

 

 

 

 

ОБЩО за годината:

 

 

 

 

 

ОБЩО за периода на атестация:

 

 

 

 

 

Констатации:

(При забава на съдебния акт с повече от 3 месеца се посочва причината)

                 

 

3.

Резултати от инстанционен контрол (брой потвърдени и отменени актове и основанията за това)

година/вид

постановени

подлежащи на обжалване

обжал-вани

потвър-дени

изцяло отменени*1

изменени

прекра-тени

недопуснати до касац. обжалване*2

.......... година

граждански дела

 

 

 

 

 

 

 

 

ч. гр. дела

 

 

 

 

 

 

 

 

в. гр. дела

 

 

 

 

 

 

 

 

в. ч. гр. дела

 

 

 

 

 

 

 

 

търговски дела

 

 

 

 

 

 

 

 

ч. търг. дела

 

 

 

 

 

 

 

 

в. търг. дела

 

 

 

 

 

 

 

 

в. ч. търг. дела

 

 

 

 

 

 

 

 

фирмени дела

 

 

 

 

 

 

 

 

първоинст. адм. дела

 

 

 

 

 

 

 

 

ч. първоинст. адм. д.

 

 

 

 

 

 

 

 

ч. касац. адм. дела

 

 

 

 

 

 

 

 

ОБЩО за годината:

 

 

 

 

 

 

 

 

ОБЩО за периода на атестация:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*1 - от тях се посочва и брой отменени актове по извънредните способи за отмяна

*2 - отнася се само за граждански дела

Запознаване на атестирания с данните, посочени в част ІV-а

 

 

 

Част ІV-б

А. Съдии - наказателни

1.

Общ брой и вид на делата за разглеждане - висящи от предходен период, новообразувани и върнати за ново разглеждане, отчетени към началото на атестационния период

1.1

Първоинстанционни дела

НОХД

НЧХД

ЧНД

АНД

Дела по реда на възобновяването

 

 

 

 

 

1.2

Въззивни дела

ВНОХД

ВНЧХД

ВЧНД

ВНАХД

 

 

 

 

1.3

Касационни дела

КНОХД

КАНД

 

 

Констатации:

                   

 

2.

Общ брой и вид на неприключилите дела и времевата им продължителност от датата на образуване към крайния момент на атестационния период

2.1

 

Брой висящи дела (от датата на образуване)

до 3 месеца

от 3 до 6 месеца

от 6 месеца до 1 година

над 1 година

 

 

 

 

2.1.1

 

Обявени за решаване от делата по т. 2.1.

до 3 месеца

от 3 до 6 месеца

от 6 месеца до 1 година

над 1 година

 

 

 

 

 

2.2

Срокове за разглеждане на делото от образуването до постановяване на съдебния акт, с който приключва производството

Дела през периода на атестиране

година/вид

Постъпили -
новообразувани и върнати за ново разглеждане

свършени

дела с продължителност над една година

свършени в атестационния период

останали несвършени
и причините за това

......... година

нохд

 

 

 

 

нохд, внесено със споразумение

 

 

 

 

нохд - съкрат. съдебно следствие по чл. 371, т. 2 НПК (гл. 27 НПК)

 

 

 

 

нчхд

 

 

 

 

нахд

 

 

 

 

чнд - разпити пред съдия (чл. 222, чл. 223 НПК)

 

 

 

 

чнд - разрешения/
одобрения по чл. 164 НПК

 

 

 

 

чнд - мерки за неоткл. по чл. 64 и чл. 65 НПК

 

 

 

 

чнд - определения по чл. 243 НПК

 

 

 

 

чнд - други

 

 

 

 

внохд

 

 

 

 

внохд - приключило пред първата инстанция по чл. 371, т. 2 НПК

 

 

 

 

внчхд

 

 

 

 

внахд

 

 

 

 

вчнд - по чл. 64 и чл. 65 НПК

 

 

 

 

вчнд - по чл. 243 НПК

 

 

 

 

вчнд - други

 

 

 

 

дела по реда на възобновяването

 

 

 

 

ОБЩО за годината:

 

 

 

 

ОБЩО за периода на атестация:

 

 

 

 

Констатации:

2.3

Срокове за изготвяне на съдебните актове, респективно мотивите (от обявяването за решаване до изготвянето на съдебния акт)

година/вид

брой изготвени актове

изготвени в срок

до 1 месец

изготвени в срок

до 2 месеца

изготвени
в срок

до 3 месеца

изготвени в срок

до 1 година

изготвени
в срок

над 1 година

............... година

 

нохд

 

 

 

 

 

 

нчхд

 

 

 

 

 

 

нахд

 

 

 

 

 

 

чнд

 

 

 

 

 

 

 

 

вчнд

 

 

 

 

 

 

 

 

година/вид

брой изготвени актове

изготвени в срок

до 1 месец

изготвени в срок

до 2 месеца

изготвени
в срок

до 3 месеца

изготвени в срок

до 1 година

изготвени
в срок

над 1 година

 

 

вчнд - по чл. 243 НК

 

 

 

 

 

 

внохд

 

 

 

 

 

 

внчхд

 

 

 

 

 

 

внахд

 

 

 

 

 

 

дела по реда на възобновяването

 

 

 

 

 

 

ОБЩО за годината:

 

 

 

 

 

 

ОБЩО за периода на атестация:

 

 

 

 

 

 

Констатации:

(При забава на съдебния акт с повече от 3 месеца се посочва причината)

                                       

 

3.

Резултати от инстанционен контрол (брой потвърдени и отменени актове и основанията за това)

година/вид

постановени

подлежащи на обжал-

ване

обжал-вани

потвърдени

изцяло отменени*

изме-нени

прекра-тени

възоб-новени

.............. година

нохд

 

 

 

 

 

 

 

 

нохд - внесено със споразумение

 

 

 

 

 

 

 

 

нохд - съкрат. съдебно следствие по чл. 371, т. 2 НПК (гл. 27 НПК)

 

 

 

 

 

 

 

 

нчхд

 

 

 

 

 

 

 

 

нахд

 

 

 

 

 

 

 

 

чнд - мерки за неоткл. по чл. 64 и чл. 65 НПК

 

 

 

 

 

 

 

 

чнд - определения по чл. 243 НПК

 

 

 

 

 

 

 

 

чнд - други

 

 

 

 

 

 

 

 

внохд

 

 

 

 

 

 

 

 

внчхд

 

 

 

 

 

 

 

 

вчнд

 

 

 

 

 

 

 

 

ОБЩО за годината:

 

 

 

 

 

 

 

 

ОБЩО за периода на атестация:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

* - от тях се посочва и брой отменени актове по извънредните способи за отмяна

Запознаване на атестирания с данните, посочени в част ІV-б

 

 

Обща натовареност на съответния съдебен район и орган на съдебната власт, както и натовареността на атестирания в сравнение с другите съдии от същия орган на съдебната власт

година/

натовареност

брой постъпили дела

брой дела за разглеждане

брой свършени дела

отработени човекоме-
сеци

Действителна натовареност

към делата за разглеждане

към свършени дела

................ година

Натовареност на органа на съдебната власт

 

 

 

 

 

 

Натовареност на отделението

 

 

 

 

 

 

Натовареност на атестирания магистрат

 

 

 

 

 

 

Натовареност на равни по степен органи на съдебната власт (РС) в съответния съдебен район

Районен съд - ............

 

 

Районен съд - ............

 

 

Натовареност на равни по степен органи на съдебната власт (ОС) в съответния апелативен район

Окръжен съд - ............

 

 

Окръжен съд - ............

 

 

Натовареност на равни по степен органи на съдебната власт (АдС)

Административен съд - .................

 

 

Административен съд - .................

 

 

3абележка: По посочените параметри - постъпили, за разглеждане и свършени дела са включени общ брой граждански и наказателни дела.

Индивидуалната натовареност на атестирания съдия се определя според статистическите данни и данните от Системата за изчисляване натовареността на съдиите съобразно Правилата за оценка на натовареността на съдиите, приети с решение на ВСС.

               

 

 

Част V

Констатации и словесна оценка от Управителния съвет на Националния институт на правосъдието за времето, прослужено от атестирания съдия в случаите по чл. 198, ал. 4 ЗСВ

Част VІ

Общи критерии за атестиране на съдия, председател и заместник-председател - констатации, цифрова оценка

1.

Правни познания и умения за прилагането им

Констатации:

 

Оценка:

 

2.

Умение за анализ на правнорелевантните факти

Констатации:

 

Оценка:

 

3.

Умение за оптимална организация на работата

Констатации:

 

Оценка:

 

4.

Експедитивност и дисциплинираност

Констатации:

 

Оценка:

 

5.

Спазване на правилата за етично поведение

Констатации:

 

Оценка:

 

 

Част VII

Специфични критерии за атестиране на съдия, председател и заместник-председател - констатации, цифрова оценка

1.

Спазване на графика за провеждане на съдебни заседания

Констатации:

 

Оценка:

 

2.

Умение за водене на съдебно заседание и съставяне на протокол

Констатации:

 

Оценка:

 

3.

Администриране на дела и жалби, подготовка за съдебно заседание

Констатации:

 

Оценка:

 

4.

Брой необжалвани от подлежащите на обжалване съдебни актове; потвърдените обжалвани съдебни актове; отменените или обезсилени съдебни актове, изцяло или частично, и основанията за това

Констатации:

 

Оценка:

 

 

Част VIII

Допълнителни критерии за заемане на ръководна длъжност - словесна оценка

1.

Способност за работа в екип и разпределение на задачи в него

Констатации:

 

 

2.

Способност за вземане на решения

Констатации:

 

 

3.

Поведение, което издига авторитета на съдебната власт, и умение да отстоява и защитава независимостта на съдебната власт

Констатации:

 

 

4.

Умение за комуникация с други държавни органи, граждани и юридически лица

 

 

 

Словесна оценка:

Част IХ

Обобщен доклад на помощната атестационна комисия, предложение за комплексна оценка

1. Обобщен доклад на помощната атестационна комисия:

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Предложение за комплексна оценка:

Положителна:

Точки

Изпълнение на работата

1. Задоволителна

 

Задоволително изпълнение на работата

2. Добра

 

Съответно на длъжността изпълнение на работата

3. Много добра

 

Много добро изпълнение на работата

Отрицателна:

 

Неприемливо изпълнение на работата

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:

1. .............................................................   ..................

               (име и фамилия)                          (подпис)

ЧЛЕНОВЕ:

1. .............................................................   ..................

               (име и фамилия)                           (подпис)

2. .............................................................   ..................

               (име и фамилия)                           (подпис)

Единният формуляр е изготвен на: ....................................

                                                                             (дата)

 

Част Х

Окончателно предложение за комплексна оценка на Комисията по атестирането и конкурсите

Положителна:

Точки

Изпълнение на работата

1. Задоволителна

 

Задоволително изпълнение на работата

2. Добра

 

Съответно на длъжността изпълнение на работата

3. Много добра

 

Много добро изпълнение на работата

Отрицателна:

 

Неприемливо изпълнение на работата

Мотиви на комисията относно комплексната оценка и препоръки към атестирания:

 

 

 

 

Единният формуляр ми бе връчен на: .......................................

                                                                                    (дата)

..................................................................                 ..................

                    (име и фамилия)                                     (подпис)

..................................................................                .................."

             (имам/нямам възражения)                                 

 


Промени настройката на бисквитките