Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 51 от 18.VI

ПРОГРАМА ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ САНКЦИЯ ИЛИ НАМАЛЯВАНЕ НА САНКЦИИ

 

ПРОГРАМА ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ САНКЦИЯ ИЛИ НАМАЛЯВАНЕ НА САНКЦИИ

Издадена от Комисията за защита на конкуренцията

Обн. ДВ. бр.51 от 18 Юни 2021г.

Раздел I.
ЦЕЛ И ОБХВАТ НА ПРОГРАМАТА

Чл. 1. Програмата е свързана с прилагането на чл. 15 от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) и чл. 101 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС) и урежда условията и реда, въз основа на които участник в таен картел, независимо от другите участници в картела, сътрудничи при разследването на комисията, като доброволно предоставя данните, с които разполага, относно картела и ролята му на участник в него, в замяна на което участникът се освобождава от санкция или размерът на неговата санкция се намалява.

Чл. 2. Програмата има за цел да създаде условия за разкриване на картели, като предоставя стимул за предприятията, участници в такива картели, сами да разкрият пред КЗК противоправното си поведение срещу възможност за освобождаване или значително намаляване на санкциите, които в противен случай биха им били наложени.

Чл. 3. Освобождаването от санкция или намаляването на санкции се прилага от КЗК само в случай на картел между предприятия.

Чл. 4. Картел е споразумение и/или съгласувана практика между две или повече предприятия с цел координиране на тяхното конкурентно поведение на съответния пазар или повлияване на съответните параметри на конкуренция чрез практики, като например определяне или координиране на покупните или продажните цени или други условия на търговия, включително по отношение на правата на интелектуална собственост, определяне на квоти за производството или продажбите, подялба на пазари и клиенти, включително манипулиране на публични търгове или конкурси, ограничения на вноса или износа или антиконкурентни действия срещу други конкуренти.

Чл. 5. Картелът е едно от най-тежките нарушения на правилата на ефективна пазарна конкуренция. Негова основна цел е завишаване на цените посредством намаляване или премахване на конкуренцията, което непосредствено уврежда потребителите на стоки и услуги. Картелите увреждат и икономиката като цяло, като премахват стимулите на предприятията за иновативност и оптимизация на продуктивността им.

Чл. 6. Предвид обществено опасния характер на картела законът предоставя на КЗК възможност за освобождаване от санкция за този участник в картел, който изпълни изискванията, предвидени в чл. 101, ал. 1, 2 и 5 от ЗЗК, като пръв по своя инициатива разкрие пред КЗК съществуването му. Освобождаване от санкция може да бъде предоставено само на едно предприятие - участник в картела. Освобождаване от санкция е възможно дори и при вече започнало производство за установяване на картел, при условие че участник в него пръв спомогне за доказването му и отговаря на определените условия.

Чл. 7. Съществуването и функционирането на картела се отличава с голяма трудност на доказване поради тайния си характер. Затова КЗК освен освобождаване от санкция предоставя и намаляване на санкциите за всеки следващ участник в картела, който ѝ предостави доказателства от съществено значение за доказването му. Колкото по-рано спрямо останалите участници участник в картела предостави такова доказателство, толкова по-голямо намаление на санкцията може да получи.

Чл. 8. Не може да бъде освободено от санкция за участие в картел предприятие, което е предприемало действия да принуди останалите предприятия да участват или да продължат участието си в картела. Същевременно санкциите на предприятието, играло такава роля в картела, може да бъдат намалени при условията за намаляване на санкции, предвидени в тази програма.

Чл. 9. В случай че освобождаване не може да бъде предоставено, КЗК оценява искането на предприятието като искане за намаляване на санкции, освен в случай, когато предприятието изрично се е противопоставило на това.

Чл. 10. Самоличността на подалия искането за освобождаване и намаляване на санкция, както и всички факти и обстоятелства, свързани с идентификацията му като подател на искането, се запазват в тайна до предявяване от комисията на твърденията за извършени нарушения на ответните страни.

Раздел II.
ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ САНКЦИЯ

Чл. 11. Комисията може да освободи дадено предприятие от имуществена санкция за извършено нарушение по чл. 15 от ЗЗК и/или по чл. 101 от ДФЕС, изразяващо се в участие в таен картел, ако доброволно разкрие участието си в картела и предостави на КЗК преди останалите участници в него доказателство, въз основа на което:

Освобождаване вариант І - по чл. 101, ал. 1, т. 1 от ЗЗК

1. комисията може да осъществи проверка на място, като е необходимо към този момент комисията да не е разполагала с достатъчно данни и доказателства, за да отправи искане за издаване на съдебно разрешение по реда на чл. 51 от ЗЗК; в случай че КЗК вече е осъществила проверка на място или вече разполага с достатъчно данни за отправяне на искане за издаване на съдебно разрешение за извършването на проверка на място, освобождаване от санкция вариант І не се прилага;

Освобождаване вариант ІІ - по чл. 101, ал. 1, т. 2 от ЗЗК

2. комисията може да докаже твърдяното нарушение, като е необходимо към този момент да не е предоставила на друго предприятие условно освобождаване от санкции, както и да не е разполагала с достатъчно доказателства, за да постанови решение за установяване на нарушение.

Раздел III.
НАМАЛЯВАНЕ НА САНКЦИИ

Чл. 12. КЗК може да намали санкциите на предприятие, участващо в картел, при условие че предприятието доброволно по собствена инициатива до приключване на производството пред КЗК предостави доказателство, което има съществено значение за доказване на нарушението.

Чл. 13. Преценката за това, дали дадено доказателство притежава "съществено значение за доказване на нарушението", се прави от КЗК спрямо вече събраните доказателства по производството към момента на представяне на доказателството и касае степента, в която то съобразно своя вид, естество, качество, детайлизация и време на представяне улеснява комисията при доказване на нарушението.

Чл. 14. Размерът на намаляването на санкциите може да е най-много до 50 % от санкцията, която следва да бъде наложена на предприятието за извършване на нарушението, изчислена съгласно Методиката за определяне на санкциите по Закона за защита на конкуренцията, и се определя от КЗК във всеки конкретен случай, като се вземе предвид поредността на съответното предприятие спрямо останалите участници в картела, поискали намаляване на санкцията, като:

1. за първото по ред предприятие намаляването е в размер от 30 % до 50 %;

2. за второто по ред предприятие намаляването е в размер от 20 % до 30 %;

3. за всяко следващо предприятие намаляването е в размер от 10 % до 20 %.

Чл. 15. В случай че предприятие представи с искането си за намаляване на санкция достатъчно доказателства, които комисията използва за доказването на допълнителни факти, свързани с нарушението, което води до увеличение на имуществените санкции на предприятията, участници в тайния картел, в сравнение със санкциите, които биха били наложени без наличието на тези доказателства (например във връзка с определяне продължителността на нарушението или др.), комисията не взема предвид тези допълнителни факти при определянето на санкцията на това предприятие.

Раздел IV.
ДОПЪЛНИТЕЛНО НАМАЛЯВАНЕ НА САНКЦИИ ПРИ РАЗКРИВАНЕ НА ВТОРИ КАРТЕЛ

Чл. 16. Във връзка с разследването на даден картел (картел 1) предприятие, участвало в него, може до края на производството да предостави на КЗК информация по отношение на участието си във втори картел (картел 2). На това основание предприятието може при спазване на всички условия по чл. 20 от програмата да получи намаляване на санкциите в размер до 10 % по повод участието си в първия картел.

Чл. 17. Намаляването на санкции за картел 1 по настоящия ред може да бъде кумулирано с намаляване на санкциите по общия ред, предвиден в тази програма.

Чл. 18. По отношение на искането за освобождаване от санкция за картел 2 се прилага общия ред на тази програма.

Чл. 19. В случай че предприятие е уведомило КЗК по настоящия ред за съществуването на повече от един картел, КЗК може да намали санкцията за първия в размер до 10 % за всеки следващ, но не повече от общо 30 %.

Раздел V.
ОБЩИ УСЛОВИЯ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ САНКЦИЯ/НАМАЛЯВАНЕ НА САНКЦИЯТА ПО ЧЛ. 101, АЛ. 5 ОТ ЗЗК (ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ПРЕДПРИЯТИЕТО)

Чл. 20. За да бъде предоставено освобождаване или намаляване на санкции за участие в картел, предприятието е длъжно да изпълнява следните задължения от момента на подаване на искане по програмата до постановяване на крайното решение на КЗК по производството:

1. предприятието преустановява участието си в тайния картел най-късно непосредствено след като е подало своето искане за освобождаване от санкция или намаляване на размера на санкцията, освен ако комисията е преценила, че продължаването на това участие е необходимо за проучването; в тази връзка предприятието следва да спазва след подаване на искането си указанията на КЗК относно прекратяване или продължаване на участието си в картела с оглед опазване ефективността на проучването;

2. предприятието сътрудничи доброволно, непрекъснато и пълноценно с комисията от момента на подаването на искането до приключването на производството; сътрудничество с комисията включва:

а) незабавно предоставяне на цялата информация и доказателства относно твърдения таен картел, които заявителят придобие или до които има достъп;

б) да представя своевременно отговори на искания на комисията, които могат да допринесат за установяване на фактите;

в) да осигурява възможност на комисията да снеме устни обяснения от всички настоящи и при възможност - предишни, директори, управители, членове на управителни или контролни органи и други членове на персонала на съответното предприятие;

г) да не унищожава, подправя или укрива свързани с картела доказателства;

д) да не разкрива по какъвто и да било начин намерението си да участва в настоящата програма и съдържанието на искането си до КЗК преди и след неговото подаване до момента, в който комисията предяви твърдение за извършено нарушение по чл. 74, ал. 1, т. 3 от ЗЗК, в рамките на производството, освен ако комисията не укаже друго; искания, подадени до други органи по конкуренция или до Европейската комисия (ЕК), не се считат за неизпълнение на това задължение.

Раздел VI.
СРОК ЗА ОКОМПЛЕКТОВАНЕ НА ИСКАНЕТО ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ ОТ САНКЦИЯ С ДАННИ И ДОКАЗАТЕЛСТВА (Т. НАР. "МАРКЕР")

Чл. 21. В случай че предприятие има информация за картел, в който то участва или е участвало, но към момента на подаване на искането си пред КЗК не разполага с необходимите доказателства, то може да поиска срок, в рамките на който да се снабди с тях и да ги предостави на КЗК.

Чл. 22. КЗК предоставя по своя преценка срок за окомплектоване на искането за освобождаване от санкция. По време на този срок позицията на предприятието в поредността на подаване на информация и доказателства в комисията се запазва.

Чл. 23. Ако до изтичане на определения срок предприятието представи цялата информация и доказателства, необходими за освобождаване от санкция, се счита, че информацията и доказателствата са представени на датата на получаване на искането.

Чл. 24. В искането си за маркер предприятието предоставя на КЗК само минималния обем информация по чл. 27.

Раздел VII.
СЪДЪРЖАНИЕ НА ИСКАНЕ ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ/НАМАЛЯВАНЕ НА САНКЦИИ

Чл. 25. Заявител по програмата е предприятие, което подава искане за освобождаване от санкции или намаляване на техния размер.

Чл. 26. Предприятието подава искане за освобождаване/намаляване на санкции, като към него прилага всички доказателства относно организацията и дейността на картела, които притежава или до които има достъп (най-вече доказателства от периода, през който е извършвано нарушението).

Чл. 27. Искането за освобождаване/намаляване на санкции съдържа най-малко следната информация във връзка с картела, в който предприятието участва:

1. наименованието, адреса и данни за регистрацията на предприятието, подаващо искането - участник в картела;

2. наименованието, адреса и данни за регистрацията на останалите предприятия - участници в картела;

3. подробно описание на картела, включително:

а) засегнатите продукти и/или услуги;

б) засегнатата територия;

в) естество на поведението (като например определяне на цени, разпределяне на пазари, определяне на производствени квоти, обмен на чувствителна търговска информация и др.);

г) начин на функциониране (като например срещи, място на провеждането им и участниците, телефонни разговори, кореспонденция, съдържанието на обменяната информация и др.);

д) период на действие на картела;

4. информация за всички други предишни или възможни бъдещи искания за освобождаване/намаляване на санкции, подадени до който и да е друг орган по конкуренция (във или извън ЕС) във връзка с картела.

Раздел VIII.
ОСОБЕНОСТИ НА ДЕЙСТВИЕ НА ПРОГРАМАТА ПРИ НАРУШЕНИЯ НА ЧЛ. 101 ОТ ДФЕС

Чл. 28. В случаите на участие в картел, засягащ търговията между страните - членки на ЕС, който представлява нарушение на чл. 101 от ДФЕС, исканията за освобождаване/намаляване на санкция, подадени до други органи по конкуренция или до ЕК, не се считат за искания, подадени до КЗК. Отговорност на предприятията е да преценят до кой орган по конкуренция ще подадат искането си.

Чл. 29. (1) Когато ЕК е в най-добра позиция да разследва конкретния случай по чл. 101 от ДФЕС, съгласно § 14 от Известие на Комисията относно сътрудничеството в рамките на мрежата от органите по конкуренция, предприятията, които са подали или подават искане до ЕК за освобождаване от санкция или за намаляване на санкция или искане за маркер, могат също така да подадат до КЗК съкратено искане1.

(2) Съкратеното искане за освобождаване от санкции не е основание за образуване на производство от КЗК по смисъла на чл. 38, ал. 1, т. 4 от ЗЗК.

Чл. 30. Съкратеното искане трябва да съдържа кратко описание на:

1. наименованието и адреса на заявителя;

2. наименованията на другите страни в твърдения таен картел;

3. засегнатия продукт/продукти, услуга/услуги и територия;

4. продължителността и естеството на твърдения таен картел;

5. държавата или държавите членки, където е вероятно да бъдат намерени доказателствата за твърдения таен картел;

6. информация за всяко друго подадено искане или възможно бъдещо искане за освобождаване от санкции или намаляване на техния размер, подадено пред който и да е друг орган по конкуренция или органи по конкуренция на трети държави, във връзка с твърдения таен картел.

Раздел IX.
ОЦЕНКА НА ИСКАНИЯТА ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ/НАМАЛЯВАНЕ НА САНКЦИИ

Чл. 31. КЗК оценява исканията за освобождаване/намаляване на санкции (включително и исканията за маркер, съкратените искания и исканията за допълнително намаляване на санкции при разкриване на втори картел) и представените с тях данни и доказателства във връзка с един и същ картел по реда на получаването им.

Чл. 32. Поредността на исканията се определя от датата и часа на получаването им.

Раздел X.
ПРЕДОСТАВЯНЕ ИЛИ ОТКАЗ ЗА УСЛОВНО И ОКОНЧАТЕЛНО ОСВОБОЖДАВАНЕ/НАМАЛЯВАНЕ НА САНКЦИИ

Чл. 33. След оценка на представените с искането данни и доказателства във връзка с изискванията за освобождаване/намаляване на санкции председателят на КЗК с писмено разпореждане предоставя или отказва условно освобождаване/намаляване на санкции на предприятието. За това разпореждане предприятието се уведомява писмено.

Чл. 34. Окончателното освобождаване/намаляване на санкции се постановява от КЗК с крайното ѝ решение след преценка на изпълнението от предприятието на всички задължения по чл. 20 на програмата.

Допълнителни разпоредби

§ 1. Настоящата програма е приета с Решение № 604 от 10.06.2021 г. на КЗК на основание чл. 101, ал. 6 от ЗЗК.

§ 2. Прилагането на тази програма е уредено в правила, приети с Решение № 604 от 10.06.2021 г. на КЗК.

§ 3. Настоящата програма подлежи на изменение и допълнение с разпоредби, отразяващи последното развитие на антикартелното правоприлагане с оглед повишаване на нейната ефективност.


_______________


1 Съкратените искания се считат за искания по смисъла на § 41(1) от Известие на Комисията относно сътрудничеството в рамките на мрежата от органите по конкуренция.


Извадка от Неофициален раздел бр. 51 от 18.06.2021 г. на ДВ

Промени настройката на бисквитките