Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 51 от 18.VI

ПРАВИЛА ЗА ПРИОРИТИЗИРАНЕ НА ИСКАНИЯ ЗА ОБРАЗУВАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВА ПО ГЛАВА ДЕВЕТА И ГЛАВА ДВАНАДЕСЕТА ОТ ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА

 

ПРАВИЛА ЗА ПРИОРИТИЗИРАНЕ НА ИСКАНИЯ ЗА ОБРАЗУВАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВА ПО ГЛАВА ДЕВЕТА И ГЛАВА ДВАНАДЕСЕТА ОТ ЗАКОНА ЗА ЗАЩИТА НА КОНКУРЕНЦИЯТА

В сила от 18.06.2021 г.
Издадени от Комисията за защита на конкуренцията

Обн. ДВ. бр.51 от 18 Юни 2021г.

(*)

Раздел I.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

Предмет и цел на правилата

Чл. 1. (1) Настоящите правила определят приоритети за правоприлагане на производства по глава девета и глава дванадесета от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК) и процедура за оценка на съответствие с приоритетите за правоприлагане на искания за образуване на производство по чл. 38, ал. 1, т. 2, 3, 4 и 9 от ЗЗК.

(2) Целта на приоритизирането е да се осигури ефективно използване на ресурсите на КЗК и насочване на усилията ѝ към предотвратяването и прекратяването на най-съществените нарушения на конкуренцията.

(3) Тези правила не се прилагат по отношение на отказа за образуване на производство при неотстраняване в срок на допуснати нередовности в искането съгласно чл. 38, ал. 2 от ЗЗК и по отношение на основанията, предвидени в чл. 41 от ЗЗК.

Оперативна самостоятелност на КЗК

Чл. 2. (1) За да използва по най-добрия начин ресурсите си, КЗК концентрира усилията си в области, където се очаква те да осигурят най-голяма полза за обществото, като същевременно се стреми към справедлив баланс между:

- случаи, които се отличават с липса на фактическа и правна сложност и разследване на най-явните нарушения, по-сложни или нови по естество и характер случаи;

- картелни споразумения, вертикални ограничения и злоупотреба с господстващо положение;

- производства по глави седма и седма "б";

- производства, които могат да бъдат приключени относително бързо, и такива, които изискват по-дълъг период за разследване;

- различни икономически сектори с оглед гарантиране на баланс между стратегически сектори с макроикономическо значение и други сектори, в които законодателството в областта на конкуренцията е еднакво приложимо.

(2) Преценката за приоритетност може да се извършва за всеки конкретен случай независимо от предпоставките за отказ за образуване на производство.

Раздел II.
ПРИОРИТЕТИ ЗА ПРАВОПРИЛАГАНЕ ПО ГЛАВИ ДЕВЕТА И ДВАНАДЕСЕТА ОТ ЗЗК

Критерии за приоритизиране

Чл. 3. С цел приоритизиране на производствата по глави девета и дванадесета от ЗЗК комисията може да извършва оценка съгласно следните критерии: съществено влияние върху конкуренцията на пазара, съществено значение за благосъстоянието на потребителите, стратегическо значение за политиката по правоприлагане на правилата за защита на конкуренцията, вероятност за установяване на нарушение, вероятно въздействие от действията на КЗК, рационално използване на ресурсите, въздействие върху икономическото положение на доставчика при твърдения за нарушения по глава седма "б", годишни приоритети.

Съществено влияние върху конкуренцията на пазара

Чл. 4. (1) Комисията ще разглежда дали конкретният случай би могъл с достатъчна степен на вероятност да е довел или да доведе до съществено влияние върху конкуренцията на пазара.

(2) Съществено влияние върху конкуренцията на пазара ще е налице при индикации за вероятно нарушение, което оказва или би могло да окаже значително и трайно във времето въздействие върху конкурентната среда на пазара, както и всички случаи на картел и стратегически злоупотреби.

(3) Вероятност за съществено влияние върху конкуренцията на пазара ще се счита, че е налице и когато съществуват индикации едно или две предприятия да имат значителен пазарен дял.

(4) Обикновено най-негативните ефекти върху конкуренцията могат да бъдат причинени от нарушения:

1. касаещи цената, качеството и разнообразието на стоките;

2. ограничаващи способността на предприятията да оперират на съответния пазар, като водят до разпределяне на пазара или до затварящ ефект.

Съществено значение за благосъстоянието на потребителите

Чл. 5. (1) Съществено значение за благосъстоянието на потребителите е налице, когато има голяма вероятност твърдяното нарушение да е оказало или да окаже влияние върху благосъстоянието на голям кръг потребители на базата на prima faciе данни, особено при пазарите със съществено социално-икономическо въздействие върху благосъстоянието на потребителите.

(2) Обикновено най-голямото пряко или непряко отрицателно въздействие върху потребителските интереси се счита, че е налице в случаите, когато:

- цените са по-високи за потребителите;

- предлагането на продукти/услуги и разнообразието им е по-малко, или

- качеството или иновативността на предлаганите стоки/услуги са по-ниски, отколкото би било, в случай че не е осъществено твърдяното нарушение.

Стратегическо значение за политиката по правоприлагане на правилата за защита на конкуренцията

Чл. 6. Обикновено най-голямото стратегическо значение имат производствата относно:

1. повторни/многократни нарушения от предприятия - тези нарушения показват, че постановено решение за установяване на нарушение от КЗК не е имало достатъчен възпиращ ефект;

2. нови пазарни явления и действия, чийто характер КЗК не е оценявала преди, с цел разследването им да осигури по-голяма правна сигурност по отношение на съответствието им с разпоредбите на ЗЗК;

3. нарушения, в резултат на които пряко и реално се уврежда конкурентната среда;

4. нарушения, които засягат процедури и механизми за разпределение и използване на обществени и европейски средства.

Вероятност за установяване на нарушение

Чл. 7. Въз основа на представените с искането за образуване на производството и/или събрани в хода на предварителното проучване данни и доказателства комисията ще разглежда дали може с достатъчна степен на вероятност да се обоснове наличието на нарушение.

Вероятно въздействие от действията на КЗК

Чл. 8. Комисията ще анализира при разглеждане на определено искане дали това би довело до ефективно преустановяване на евентуално нарушение. В тази връзка КЗК извършва оценка доколко е в по-добра позиция от секторни регулатори, други държавни органи и/или организации при упражняване на специалната им компетентност или от това да бъдат предприети действия по частноправна защита на интересите на засегнатите лица по съдебен или извънсъдебен ред.

Рационално използване на ресурсите

Чл. 9. Комисията взема предвид евентуалните нужни ресурси за провеждане на съответното проучване. КЗК се стреми да организира и разпредели ресурсите си по начин, позволяващ да се фокусира и да използва своя капацитет върху тези свои действия, които биха имали най-висок възпиращ ефект. КЗК оценява по-специално:

1. целите на конкретното разследване и вероятността те да бъдат постигнати;

2. времето, необходимо за провеждане на разследването, както и необходимите и налични човешки и финансови ресурси.

Въздействие върху икономическото положение на доставчика при твърдения за нарушения по глава седма "б"

Чл. 10. Във връзка с приложението на глава седма "б" и евентуалното образуване на производство освен оценка въз основа на критериите по чл. 4 - 9 и чл. 11 комисията извършва оценка на твърдяната нелоялна търговска практика по отношение на:

1. вид, характер, тежест, еднократност, повтаряемост и продължителност на нелоялната търговска практика;

2. вид и естество на засегнатите от нелоялната търговска практика селскостопански и хранителни продукти;

3. въздействия върху икономическото положение на доставчика, включително водещи до ограничаване на достъпа и/или предлагането;

4. данни за същото или подобно поведение по отношение на други доставчици на съответния купувач;

5. степен на вероятност от настъпване на вреда, както и степен и размер на вредата за доставчика в резултат на нелоялната търговска практика;

6. степен на ползата за доставчика/други доставчици, произтичаща от намесата на КЗК и забраната на нелоялната търговска практика.

Годишни приоритети

Чл. 11. (1) Комисията определя ежегодно своите приоритети за правоприлагане през съответната календарна година, отчитайки актуалната икономическа обстановка, необходимостта от разширяване на конкуренцията на определени пазари или подобряване на условията, при които функционират пазарите.

(2) Комисията приема с решение и публикува до 31 януари на съответната година на интернет страницата си своите годишни приоритети, като ги залага също в годишния доклад за дейността си по чл. 14, ал. 1 от ЗЗК.

Прилагане на критериите

Чл. 12. (1) За да оцени случая, комисията може да се позове на един или повече от посочените критерии в чл. 4 - 11. Тежестта, дадена на всеки от тях, се основава на оперативната самостоятелност на комисията съгласно чл. 38, ал. 4 от ЗЗК.

(2) При прилагането на критериите за приоритизиране комисията взема под внимание конкретните факти и обстоятелства за всеки отделен случай.

Раздел III.
ПРОЦЕДУРА ЗА ОЦЕНКА НА СЪОТВЕТСТВИЕ С ПРИОРИТЕТИТЕ ЗА ПРАВОПРИЛАГАНЕ

Приложно поле на процедурата

Чл. 13. Процедурата относно извършване на оценка за приоритизиране може да се приложи по отношение на искания за образуване на производство по глави девета и дванадесета от ЗЗК, подадени от:

1. прокурор;

2. лицата, чиито интереси са засегнати или застрашени от нарушение по този закон;

3. лице, подало искане за освобождаване от санкция;

4. доставчици на селскостопански и хранителни продукти, от организации на производители на селскостопански продукти, от организации на доставчици или сдружения на такива организации по искане на един или повече от техните членове или на един или повече от членовете на членуващи в тях организации, включително от други организации с правен интерес да представляват доставчици по искане на доставчик и в негов интерес, при условие че такива организации са юридически лица с нестопанска цел.

Предварително проучване

Чл. 14. (1) С цел изясняване на факти и обстоятелства, свързани с представеното искане за образуване на производство, във връзка с оценка за съответствие с приоритетите по правоприлагане комисията може да упражни правомощията си за извършване на предварително проучване по чл. 38а от ЗЗК.

(2) Събраната информация се прилага към искането или към преписката в случай на образуване на производство.

(3) Не се прилагат към искането вътрешните документи на Комисията по смисъла на § 1, т. 1 от допълнителните разпоредби на ЗЗК.

Разпореждане за образуване на производство

Чл. 15. Когато случаят попада в приоритетите за правоприлагане на комисията и искането отговаря на изискванията за редовност по чл. 71 ЗЗК, председателят на комисията с разпореждане образува производство съгласно чл. 39, ал. 1 от ЗЗК.

Разпореждане за отказ за образуване на производство

Чл.16. (1) Когато случаят не попада в приоритетите за правоприлагане на комисията, председателят на комисията с мотивирано разпореждане отказва образуване на производство.

(2) Подателят на искането се уведомява за разпореждането на председателя по ал. 1 в 7-дневен срок от постановяването му.

(3) Разпореждането на председателя на комисията за отказ за образуване на производство по чл. 38, ал. 4 от ЗЗК съдържа:

1. фактическите и правните основания за постановяването му;

2. оценка на твърдяното нарушение съгласно приоритетите по раздел II;

3. диспозитивна част, в която се отказва образуване на производство;

4. данни за срока и органа, пред който може да се обжалва.

(4) В случай че разпореждането по ал. 1 е влязло в сила и е била заплатена държавна такса за образуване на производство, таксата подлежи на връщане след подаване на молба за нейното възстановяване.

Достъп до материали по предварително проучване

Чл. 17. В случай на отказ за образуване на производство на основание чл. 38, ал. 4 от ЗЗК молителят има право на достъп до искането и събраните в хода на предварително проучване материали, с изключение на материалите, съдържащи производствена, търговска или друга защитена от закон тайна, съгласно Правилата на КЗК за достъп, използване и съхраняване на документи, представляващи производствена, търговска или друга защитена от закон тайна, публикувани на интернет страницата на КЗК.

Раздел IV.
ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§ 1. Настоящите правила са приети с Решение № 606 на КЗК от 10.06.2021 г. на основание чл. 38, ал. 4 от ЗЗК. Те се основават на опита на други органи по конкуренция на държави - членки на Европейския съюз, натрупан във връзка с упражняване на правомощието по приоритизиране на производствата.

§ 2. Правилата подлежат на периодично изменение и допълнение с оглед тяхната актуалност.

§ 3. Правилата се прилагат от деня на обнародването им в "Държавен вестник". По отношение на искания, подадени по чл. 38, ал. 1, т. 9, правилата влизат в сила на 1 ноември 2021 г.


Извадка от Неофициален раздел бр. 51 от 18.06.2021 г. на ДВ

Промени настройката на бисквитките