Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 53 от 25.VI

НАРЕДБА № 4 ОТ 18 ЮНИ 2021 Г. ЗА РЕДА ЗА ВОДЕНЕ НА ПУБЛИЧНИЯ РЕГИСТЪР НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ БИБЛИОТЕКИ

 

НАРЕДБА № 4 ОТ 18 ЮНИ 2021 Г. ЗА РЕДА ЗА ВОДЕНЕ НА ПУБЛИЧНИЯ РЕГИСТЪР НА ОБЩЕСТВЕНИТЕ БИБЛИОТЕКИ

В сила от 25.06.2021 г.
Издадена от министъра на културата

Обн. ДВ. бр.53 от 25 Юни 2021г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. (1) С тази наредба се определя редът за създаване и поддържане на публичен регистър на обществените библиотеки, наричан по-нататък "регистъра".

(2) Регистърът по ал. 1 се поддържа в електронен вид чрез информационна система от администрацията на Министерството на културата, както и на хартия.

(3) Достъпът до регистъра се осъществява чрез интернет страницата на Министерството на културата.

Чл. 2. (1) В регистъра задължително се вписват обществени библиотеки, които изпълняват изискванията на чл. 8, ал. 1 и 2 от Закона за обществените библиотеки (ЗОБ).

(2) Регистърът съдържа публична част и информация за служебно ползване и показва състоянието на посочените обстоятелства след последното вписване, като дава възможност да се проследят хронологично промените във вписаните обстоятелства.

Чл. 3. (1) Действията по вписване в регистъра се извършват от служители, определени със заповед на министъра на културата.

(2) Служителите по ал. 1:

1. извършват вписвания, актуализации и заличавания в регистъра;

2. проверяват заявленията и електронните информационни карти, както и заявените с тях данни, и потвърждават извършената проверка в информационната система;

3. изготвят уведомления до обществената библиотека за отстраняване на недостатъци в заявлението за регистрация, за прекратяване на производството по вписване в регистъра, за отказа от вписване и за заличаване на вписана обществена библиотека;

4. изготвят удостоверенията за регистрация на вписана в регистъра обществена библиотека;

5. осигуряват публикуването на публичната информация от регистъра до данните съгласно чл. 4, ал. 1, т. 1 - 19, подадени от съответната обществена библиотека, чрез интернет страницата на Министерството на културата.

(3) Служителите по ал. 1 отговарят за достоверността и пълнотата на въвежданите данни, както и за спазването на сроковете за вписване.

(4) Контролът върху дейността на служителите по ал. 1 се извършва от директора на съответната дирекция от специализираната администрация в Министерството на културата.

(5) Регионалните библиотеки оказват съдействие на Министерството на културата, като предоставят данни, събирани и съхранявани съгласно чл. 27, ал. 1, т. 10 от ЗОБ.

Раздел II.
Подлежащи на вписване обстоятелства

Чл. 4. (1) В регистъра се вписват следните данни:

1. наименование на обществената библиотека;

2. седалище и адрес на управление;

3. единен идентификационен код по БУЛСТАТ;

4. електронна поща, факс, телефон;

5. интернет страница;

6. законен представител (директор, председател/секретар на читалище);

7. акт за създаване - за националната и за регионална и общинска библиотека;

8. териториален обхват на дейността;

9. филиали;

10. брой библиотечни единици на библиотечния фонд;

11. заети библиотечни документи;

12. брой посещения;

13. видове библиотечни услуги;

14. работно време за предоставяни библиотечни услуги на гражданите;

15. обща площ на библиотеката;

16. площ за обслужване на читатели;

17. условия за достъп на хора с увреждания;

18. оборудване и обзавеждане;

19. персонал в библиотеката, в т.ч. квалифициран персонал;

20. източници на финансиране;

21. участия в проекти;

22. средна месечна брутна заплата на едно лице.

(2) Информацията по ал. 1 се предоставя:

1. за първоначалното вписване на обществената библиотека в регистъра;

2. за актуализиране и заличаване на вписаните данни до изтичането на първото тримесечие на всяка година.

(3) При първоначалното вписване се посочва:

1. акт на Министерския съвет за създаване на библиотеката - за държавна или регионална библиотека;

2. решение на общинския съвет за създаване на общинска библиотека - за общинска библиотека;

3. регистрационен номер в Регистъра на народните читалища и на читалищните сдружения - за читалищни библиотеки.

Раздел III.
Ред за вписване

Чл. 5. (1) Данните, които подлежат на вписването в регистъра, се заявяват от обществената библиотека чрез попълване на заявление (електронна информационна карта) по образец, достъпно на интернет страницата на Министерството на културата в електронен формат.

(2) Заявлението по ал. 1 се подава за:

1. първоначалното вписване на обществената библиотека в регистъра;

2. актуализиране на вписаните данни до изтичането на първото тримесечие на всяка година.

(3) Заявлението с приложените към него документи може да се подава по електронен път, включително чрез информационна система по чл. 1, ал. 2, или на хартия, като данните се представят на електронен носител. В случаите, когато заявлението се подава по електронен път, се спазват изискванията на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги.

Чл. 6. Заявления, подадени по реда на чл. 5, подлежат на проверка от служителите по чл. 3, ал. 1, като за актуалността на данните, подадени за вписване, се извършват необходимите справки чрез регионалните библиотеки.

Чл. 7. (1) След извършване на проверката по ал. 6 служителите по чл. 3, ал. 1 одобряват подадените данни, като отразяват това в информационната система по чл. 1, ал. 2, или се изготвя уведомление, с което се дават писмени указания от органа по чл. 8, ал. 1, т. 1 за отстраняване на несъответствията в подадените данни, които се отразяват в информационната системата и се изпращат на заявителя.

(2) Обществената библиотека е длъжна да изпълни указанията по чл. 3, ал. 2, т. 3 в 10-дневен срок от получаването им, като в случай че след изтичането на посочения срок указанията не са изпълнени, процедурата по регистрация се прекратява, за което заявителят се уведомява писмено.

Чл. 8. (1) В 14-дневен срок от постъпване на заявлението (електронна идентификационна карта):

1. министърът на културата или оправомощено от него длъжностно лице:

а) разпорежда извършване на вписване в регистъра или мотивирано отказва вписване в регистъра;

б) издава удостоверение за вписване след извършено вписване;

2. служителят по чл. 3, ал. 1 извършва вписване в регистъра.

(2) Отказът по ал. 1, т. 1, буква "а" подлежи на обжалване по реда на Административно-процесуалния кодекс.

Чл. 9. При вписването всяка обществена библиотека получава индивидуален регистрационен номер в регистъра, който съдържа пореден номер, генериран от информационната система при първоначалното заявяване на данните по реда на чл. 5, и датата на вписване, както и дата на последваща актуализация.

Чл. 10. (1) Заличаване от регистъра на обществена библиотека се извършва въз основа на разпореждане на органа по чл. 8, ал. 1, т. 1, когато обществената библиотека не отговаря на изискванията на чл. 8, ал. 1 и 2 от ЗОБ и е отпадало основанието за вписване.

(2) Заличаването се заявява от общината или читалището, към което е функционирала обществената библиотека, в случай че дейността ѝ е прекратена. В случай че не е заявено заличаване на обществена библиотека, преустановила дейността си, заличаването се извършва служебно въз основа на доклад от съответната специализирана дирекция, одобрен от органа по чл. 8, ал. 1, т. 1, след извършване на справки в съответните регистри или след събиране на съответната информация.

(3) В случай че вписана обществена библиотека не предостави данни за ежегодна актуализация на регистъра, служителите по чл. 3 заличават информацията за обществената библиотека само от публичната част на регистъра, като библиотеката остава вписана в регистъра.

(4) Обществена библиотека по ал. 3 се заличава окончателно от регистъра, в случай че не подаде данни за дейността в период от две години след заличаването ѝ от публичната част на регистъра.

(5) Заличаването от регистъра на обществените библиотеки подлежи на обжалване по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. (1) Всички обществени библиотеки, които са получили регистрация в Министерството на културата до влизане в сила на настоящата наредба по реда на Заповед № РД09-120 от 2.03.2016 г. на министъра на културата, запазват регистрационния си номер.

(2) Актуализацията на информацията за обществените библиотеки по ал. 1 се извършва по реда на тази наредба.

§ 2. Тази наредба се издава на основание чл. 10, ал. 1 от Закона за обществените библиотеки и влиза в сила от датата на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките