Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 58 от 13.VII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 226 ОТ 12 ЮЛИ 2021 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПОКАЗАТЕЛИ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИТЕ ВИСШИ УЧИЛИЩА И УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА АКТУАЛИЗИРАНЕ НА СПИСЪКА НА ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИТЕ ВИСШИ УЧИЛИЩА

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 226 ОТ 12 ЮЛИ 2021 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА ПОКАЗАТЕЛИ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИТЕ ВИСШИ УЧИЛИЩА И УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА АКТУАЛИЗИРАНЕ НА СПИСЪКА НА ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКИТЕ ВИСШИ УЧИЛИЩА

В сила от 13.07.2021 г.

Обн. ДВ. бр.58 от 13 Юли 2021г., изм. ДВ. бр.43 от 10 Юни 2022г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. С постановлението се определят:

1. система от показатели за оценка на приноса на висшите училища за развитието на важни обществени области чрез върхови научни изследвания и на резултатите им от научноизследователската дейност;

2. условията и редът за актуализиране на Списъка на изследователските висши училища.

Чл. 2. (1) За изследователско висше училище по смисъла на чл. 17а, ал. 1 от Закона за висшето образование се определя висше училище, което дава значим принос за развитието на важни обществени области чрез върхови научни изследвания и има високи резултати от научноизследователска дейност, оценени по следните показатели:

1. научни резултати съгласно приложение № 1;

2. научен капацитет и възпроизводство на академичния състав съгласно приложение № 2;

3. обществено и икономическо въздействие съгласно приложение № 3.

(2) Общата оценка на съответното висше училище се изчислява по формула съгласно приложение № 4.

(3) Висше училище, което е оценено съгласно ал. 2 с не по-малко от 1000 (хиляда) точки, се включва в Списъка за изследователско висше училище за срок 4 години.

Чл. 3. (1) Списъкът на изследователските висши училища се приема от Министерския съвет и се актуализира ежегодно по предложение на министъра на образованието и науката.

(2) Искане за включване в списъка по ал. 1 се внася от ректора на висшето училище, след решение на Академичния съвет, до 1 септември в Министерството на образованието и науката.

(3) При необходимост към искането по ал. 2 се предоставят и доказателства (справки и други документи, както и връзка към съответната електронна база данни) за обстоятелствата, необходими за изчисление по формулите в приложенията към чл. 2, ал. 1 и 2.

Чл. 4. (1) (Изм. - ДВ, бр. 43 от 2022 г., в сила от 10.06.2022 г.) Към министъра на образованието и науката се създава междуведомствена комисия с представители на Министерството на образованието и науката, на Министерството на иновациите и растежа, на Българската академия на науките и на Съвета на ректорите, която прави оценка на резултатите на висшите училища съгласно показателите по чл. 2, ал. 1 за четиригодишен период, предхождащ годината на оценката.

(2) Комисията представя на министъра на образованието и науката доклад, съдържащ анализ на направените оценки по ал. 1, както и преглед на действащия списък относно срока по чл. 2, ал. 2, и прави предложение за актуализиране на Списъка на изследователските висши училища.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на това постановление "Изследователски състав" са служителите във висшите училища на трудов договор, заемащи академични длъжности или притежаващи образователна и научна степен "доктор".

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 2. За 2021 г. искането за включване по чл. 3, ал. 2 се подава в тридневен срок от влизането в сила на постановлението.

§ 3. Постановлението се приема на основание чл. 17а, ал. 1 и 2 от Закона за висшето образование.

§ 4. Постановлението влиза в сила от датата на обнародването му в "Държавен вестник".


Заключителни разпоредби
КЪМ ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 115 ОТ 8 ЮНИ 2022 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НОРМАТИВНИ АКТОВЕ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ

(ОБН. - ДВ, БР. 43 ОТ 2022 Г., В СИЛА ОТ 10.06.2022 Г.)


§ 12. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".


Приложение № 1 към чл. 2, ал. 1, т. 1



Формула за определяне на показател "Научни резултати"

П1=П1.1+П1.2+П1.3+П1.4, където:

 

П1.1

Подпоказател П1.1 се определя от броя научни публикации (N) в издания, реферирани в международни бази данни Scopus и/или Web of Science, като се отчита категорията на изданието чрез системата от квартили (Q).

Категорията на изданията, в които са публикувани статиите, се отчита с коефициент, с който се умножава броят на публикациите в издания със съответната категория:

- в издания от категория Q1: коефициент a1 = 6

- в издания от категория Q2: коефициент a2 = 4

- в издания от категория Q3: коефициент а3 = 2

- за всички останали публикации, включително в издания от категория Q4: коефициент а4 = 1

Забележка: При отчитане на публикации, в които частта на съавторите от съответната организация е: (а) под 10% от авторите, се прилага коригиращ коефициент 0.5, и (б) под 1%, се прилага коригиращ коефициент 0.05.

П1.1= a1NQ1 + a2NQ2 +

a3NQ3 + (N - NQ1- NQ2- NQ3)

П1.2

Подпоказател П1.2 се определя от броя научни монографии (Nм) и от броя глави от книги (NBC), видими в базите данни Scopus и/или Web of Science, умножени съответно с коефициенти b1=30 и b2=3.

П1.2=b1NМ + b2NBC

П1.3

Подпоказател П1.3 се определя от броя независими цитирания в Scopus и/или Web of Science (NС), получени през оценявания период на публикации на изследователите от състава на организацията към 31 декември на годината, предхождаща оценката, като се прилага коефициент k, отразяващ спецификата на цитируемост по различните области, в които ВУ извършва научни изследвания и публикува.

Забележка 1: При определяне на коефициента k за всяко ВУ се използва средно претеглен коефициент по научните области, в които публикува ВУ, като се отчита тяхната тежест (fi) в продукцията на ВУ през последните 10 години съгласно международните бази данни Scopus или Web of Science към датата на извършване на оценката.

k=∑fiki , където ∑fi=1

fi - стойностите се вземат от международни бази данни Scopus и/или Web of Science за период от 10 години

ki - изчислява се по данни от ISI Web of Science (Fields rating, анализът обхваща срок от 10 години), като се използват стойностите за цитати за една статия (нормирани към най-високо цитируемата област)

Забележка 2: При цитиране на публикации, в които частта на съавторите от съответната организация е под 10%, се прилага коригиращ коефициент 0.5, а под 1% - коригиращ коефициент 0.05.

Забележка 3: Прилага се коефициент А=0.2, който определя относителната тежест на подпоказател П1.3 в стойността на показателя П1.

П1.3=A x kNС

П1.4

Подпоказател П1.4 се определя от броя подадени заявки за патенти от висшето училище, публикувани в официалния бюлетин на съответното ведомство за международните и европейските заявки за патенти (NР1) и за национални заявки за патенти (NР2), умножени съответно с коефициенти р1=30 и р2= 6

П1.4 = р1NР1 + р2NР2

 




Приложение № 2 към чл. 2, ал. 1, т. 2



Формула за определяне на показател "Научен капацитет и възпроизводство на академичния състав"

П2=П2.1+П2.2, където:

 

П2.1

Подпоказател П2.1 се определя от броя защитили докторанти (NPhD) в рамките на отчетния период. Прилага се коефициент d1= 10

П2.1=d1NPhD

П2.2

Подпоказател П2.2 се определя от броя учени NDSc, придобили научна степен "доктор на науките" през отчетния период. Прилага се коефициент d2=40.

П2.2=d2NDSc



Приложение № 3 към чл. 2, ал. 1, т. 3



Формула за определяне на показател "Обществено и икономическо въздействие"

П3=П3.1+П3.2+П3.3+П3.4, където:

 

П3.1

Подпоказател П3.1 се определя от изразходваните парични средства в десет хиляди лева (СFP), получени от европейски рамкови програми за научни изследвания и иновации или други международни програми с приложен коефициент s1=3

П3.1=s1СFP

 

П3.2

Подпоказател П3.2 се определя от изразходваните парични средства за НИРД в десет хиляди лева (СNP), получени от външно за организацията финансиране по национални проекти и програми с приложен коефициент s2=1

П3.2=s2СNP

 

П3.3

Подпоказател П3.3 се определя от привлечените средства за НИРД в десет хиляди лева от договори за научни изследвания с български или чуждестранни фирми предприятия и/или от комерсиализация (продажба на интелектуална собственост или лицензионни договори) за реализиране на интелектуални продукти (СС), с приложен коефициент s3=3

П3.3=s3СC

П3.4

Подпоказател П3.4 се определя от броя създадени стартиращи предприятия и извършващи дейност минимум 2 години през отчетния период - NSPIN, с приложен коефициент s4=30

П3.4=s4NSPIN

 


Приложение № 4 към чл. 2, ал. 2


Обща формула за оценка на научноизследователската дейност

 

П = 0.5ПE + 0.5 (100ПИ)

 

ПE = 0.7П1 + 0.15П2 + 0.15П3

 

ПИ = ПЕ/Nn

 

Където:

П е общата оценка; ПE е екстензивна оценка; ПИ е интензивна оценка; Nn е броят на изследователския състав във ВУ към 31 декември на годината, предхождаща извършването на оценката.


Промени настройката на бисквитките