Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 59 от 16.VII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 9 ОТ 19.11.2003 Г. ЗА НАЧИНА И РЕДА ЗА ОЦЕНКА НА АКТИВИТЕ И ПАСИВИТЕ НА ФОНДОВЕТЕ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ И НА ПЕНСИОННООСИГУРИТЕЛНОТО ДРУЖЕСТВО, НА СТОЙНОСТТА НА НЕТНИТЕ АКТИВИ НА ФОНДА, З

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 9 ОТ 19.11.2003 Г. ЗА НАЧИНА И РЕДА ЗА ОЦЕНКА НА АКТИВИТЕ И ПАСИВИТЕ НА ФОНДОВЕТЕ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ПЕНСИОННО ОСИГУРЯВАНЕ И НА ПЕНСИОННООСИГУРИТЕЛНОТО ДРУЖЕСТВО, НА СТОЙНОСТТА НА НЕТНИТЕ АКТИВИ НА ФОНДА, ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И ОБЯВЯВАНЕ НА СТОЙНОСТТА НА ЕДИН ДЯЛ, ЗА ИЗЧИСЛЯВАНЕ И СЪПОСТАВЯНЕ НА ДОХОДНОСТТА ОТ ИНВЕСТИЦИОННИТЕ ИМОТИ И ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ВОДЕНЕТО НА ИНДИВИДУАЛНИТЕ ПАРТИДИ (ДВ, БР. 109 ОТ 2003 Г.)

Издадена от Комисията за финансов надзор

Обн. ДВ. бр.59 от 16 Юли 2021г.

§ 1. Наименованието на наредбата се изменя така: "Наредба № 9 от 19.11.2003 г. за начина и реда за оценка на активите и пасивите на пенсионноосигурителното дружество и на управляваните от него фондове, на стойността на нетните активи на фондовете, за изчисляване и обявяване на стойността на един дял, за изчисляване и съпоставяне на доходността от инвестиционните имоти и за изискванията към воденето на индивидуалните партиди и на аналитичните сметки във фонд за разсрочени плащания".

§ 2. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1 след думите "пенсионно осигуряване" се добавя "и на фонд за извършване на плащания, както", а думите "нетните му активи" се заменят с "нетните им активи".

2. В т. 3 думите "за допълнително пенсионно осигуряване" се заличават.

3. Създава се нова т. 6:

"6. изискванията към воденето на аналитичните сметки на лицата във фонд за разсрочени плащания;".

4. Досегашната т. 6 става т. 7.

§ 3. Наименованието на раздел II се изменя така: "Начин и ред за оценка на активите и пасивите на фонд за допълнително пенсионно осигуряване и на фонд за извършване на плащания. Определяне на стойността на нетните активи на фондовете".

§ 4. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Оценката на активите и пасивите на фонд за извършване на плащания се извършва от пенсионноосигурителното дружество, което го управлява, към края на всеки месец в първия работен ден на следващия месец, с изключение на оценката към края на месец декември, която се извършва до петия работен ден на следващия месец, въз основа на:

1. информация от банката попечител за всички приключени операции с активите на фонда за последния работен ден на предходния месец;

2. извършено осчетоводяване на задълженията на фонда и на операциите с активите му за последния работен ден на предходния месец;

3. информация за пазарните цени на активите на фонда за последния работен ден на предходния месец;

4. определяне на справедливата стойност на активите, за които не се прилагат пазарни цени, чрез използване на съответни приложими методи."

§ 5. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 и 2 думите "фонд за допълнително пенсионно осигуряване" се заменят с "фонд по чл. 1, т. 1".

2. В ал. 3 след думите "чл. 23, ал. 1" се поставя запетая и се добавя "съответно по чл. 23, ал. 2".

§ 6. В чл. 4 думите "фонд за допълнително пенсионно осигуряване" се заменят с "фонд по чл. 1, т. 1".

§ 7. В чл. 5, ал. 1 след думите "Последваща оценка на" се добавя "притежаваните от фонд за допълнително пенсионно осигуряване", а думата "държавните" се заменя с "държавни".

§ 8. В чл. 5а след думите "Последващата оценка на" се добавя "притежаваните от фонд за допълнително пенсионно осигуряване".

§ 9. В чл. 5б, ал. 1 след думите "Последваща оценка на" се добавя "притежаваните от фонд за допълнително пенсионно осигуряване".

§ 10. В чл. 5в след думите "последващата оценка на" се добавя "притежаваните от фонд за допълнително пенсионно осигуряване".

§ 11. Създава се чл. 5в1:

"Чл. 5в1. (1) Последващата оценка на притежаваните от фонд за извършване на плащания дългови ценни книжа по чл. 176, ал. 1, т. 1 от Кодекса за социално осигуряване се извършва по справедлива стойност съответно по реда на чл. 5 - 5в. Когато дълговите ценни книжа по изречение първо са държани до падеж, последващата оценка може да се извърши и по амортизирана стойност съгласно приложимите изисквания на международните счетоводни стандарти.

(2) Последващата оценка на притежавани от фонд за извършване на плащания дългови ценни книжа, извън посочените по ал. 1, се извършва по реда на чл. 5б и 5в."

§ 12. В чл. 5г, ал. 1 думите "ежедневната оценка на активите" се заменят с "оценката по чл. 2, ал. 1, съответно по чл. 2, ал. 2".

§ 13. В чл. 6а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "по чл. 23, ал. 1 обосновка" се заменят с "по чл. 23, ал. 1, съответно по чл. 23, ал. 2, обосновка".

2. В ал. 2 накрая се поставя запетая и се добавя "съответно по чл. 23, ал. 2".

3. В ал. 5 думите "по чл. 23, ал. 1 направените изчисления" се заменят с "по чл. 23, ал. 1, съответно по чл. 23, ал. 2, направените изчисления".

§ 14. В чл. 7а думите "по чл. 23, ал. 1 обосновка" се заменят с "по чл. 23, ал. 1, съответно по чл. 23, ал. 2, обосновка".

§ 15. В чл. 10а, ал. 4 и 5 думите "пенсионния фонд" се заменят с "фонд по чл. 1, т. 1".

§ 16. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "за допълнително пенсионно осигуряване" се заменят с "по чл. 1, т. 1", а думата "фонда" се заменя със "съответния фонд".

2. В ал. 2, т. 3 думите "ал. 2, 4 и 5" се заменят с "ал. 3, 5 и 6".

3. Създава се нова ал. 3:

"(3) Пасивите на фонд за извършване на плащания, които се вземат предвид при определяне стойността на нетните му активи, са:

1. задълженията към пенсионноосигурителното дружество за заплащане на таксата по чл. 201, ал. 1, т. 3 от Кодекса за социално осигуряване;

2. задълженията към пенсионноосигурителното дружество по чл. 192а, ал. 15, т. 1 и ал. 17 от Кодекса за социално осигуряване;

3. задълженията към пенсионноосигурителното дружество по чл. 192б, ал. 6, т. 1 и ал. 8 от Кодекса за социално осигуряване;

4. други задължения на фонда, различни от задълженията към пенсионерите и техните наследници и към лицата, получаващи разсрочени плащания по чл. 167а, ал. 1 от Кодекса за социално осигуряване, и техните наследници."

4. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и в нея думите "на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване" се заличават, а след думите "по ал. 2" се добавя "и 3".

§ 17. В чл. 13 се правят следните изменения и допълнения:

1. В изречение първо думите "за допълнително пенсионно осигуряване" се заменят с "по чл. 1, т. 1", а накрая се поставя запетая и се добавя "съответно по ал. 3".

2. В изречение второ след думата "активи" се добавя "на фонд за допълнително задължително пенсионно осигуряване".

§ 18. В чл. 14 след думите "пенсионно осигуряване" се добавя "и на фонд за извършване на плащания".

§ 19. В чл. 15 ал. 2 се изменя така:

"(2) Активите, в които са инвестирани средствата на резервите по чл. 192, ал. 2, чл. 193, ал. 8, чл. 193а, ал. 1 и чл. 213, ал. 2 от Кодекса за социално осигуряване, и активите по чл. 121в, ал. 7 от Кодекса за социално осигуряване се оценяват при спазване на принципите за оценка на активите по раздел II, с изключение на чл. 5в1."

§ 20. Наименованието на раздел IV се изменя така: "Задължения на пенсионноосигурителното дружество във връзка с оценката на активите и пасивите на управляван фонд за допълнително пенсионно осигуряване, фонд за извършване на плащания и на собствените му активи и пасиви".

§ 21. В чл. 17 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 и 2 след думите "допълнително пенсионно осигуряване" се добавя "и фондове за извършване на плащания".

2. В ал. 3 се правят следните изменения и допълнения:

а) в т. 3 думите "за допълнително пенсионно осигуряване" се заличават;

б) в т. 8 думите "за допълнително пенсионно осигуряване" се заличават, а след думите "направената оценка" се добавя "на активите и пасивите на фондовете за допълнително пенсионно осигуряване";

в) в т. 9 думите "за допълнително пенсионно осигуряване" се заличават.

3. В ал. 5 думите "за допълнително пенсионно осигуряване" се заличават.

§ 22. В чл. 17а думите "за допълнително пенсионно осигуряване" се заличават.

§ 23. В чл. 18 думите "т. 5" се заменят с "т. 6".

§ 24. Наименованието на раздел V се изменя така: "Изчисляване и обявяване на стойността на един дял и представяне на справки за стойността на нетните активи".

§ 25. В чл. 20, ал. 2 след думите "фонда" се добавя "за допълнително пенсионно осигуряване".

§ 26. В чл. 23 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) Пенсионноосигурителните дружества представят в комисията до 18 ч. на първия работен ден на месеца справка за стойността на нетните активи към края на последния работен ден на предходния месец на всеки управляван фонд за извършване на плащания по образец, утвърден от заместник-председателя. Справката за стойността на нетните активи към края на последния работен ден на месец декември се представя до петия работен ден на следващия месец."

2. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и в нея след думите "по ал. 1" се добавя "и 2".

3. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и в нея думите "ал. 2" се заменят с "ал. 3".

4. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и в нея след думите "пенсионно осигуряване" се добавя "и фонд за извършване на плащания".

§ 27. Наименованието на раздел VI се изменя така: "Изисквания към воденето на индивидуалните партиди и на аналитичните сметки на лицата във фонд за разсрочени плащания".

§ 28. В чл. 24 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

а) в т. 1 думите "трите имена" се заменят с "имената";

б) създава се нова т. 9:

"9. размер на средствата от резерва за гарантиране на брутния размер на вноските на пенсионноосигурителното дружество, управляващо универсалния пенсионен фонд, дата на допълване на индивидуалната партида, съответстващ брой дялове, и стойност на един дял, при която е определен броят дялове;"

в) досегашната т. 9 става т. 10.

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) В случаите по чл. 127, ал. 6 и 7 от Кодекса за социално осигуряване индивидуалната партида на лице в универсален пенсионен фонд съдържа:

1. имената, ЕГН и постоянен адрес на лицето;

2. номер и дата на пенсионния договор, съответно номер и дата на договора за разсрочено изплащане;

3. дата и размер на постъпилите осигурителни вноски;

4. дата и размер на прехвърлените средства от индивидуалната партида към фонд за извършване на плащания;

5. дата и размер на удържаните такси;

6. брой дялове, съответстващи на всяка вноска, съответно прехвърлени средства към фонд за извършване на плащания и стойност на един дял, при която е определен броят дялове;

7. дата и размер на изплатени средства от индивидуалната партида;

8. брой дялове, съответстващи на изплатените средства, и стойност на един дял, при която е определен броят дялове;

9. друга информация."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и в нея в т. 1 и 2 думите "трите имена" се заменят с "имената".

4. Досегашните ал. 3 и 4 стават съответно ал. 4 и 5.

§ 29. В чл. 25, т. 2 думите "трите имена" се заменят с "имената".

§ 30. В чл. 26 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "прехвърлена сума" се поставя запетая и се добавя "с изключение на сумата по ал. 2".

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Броят на дяловете и частите от дялове, съответстващи на всяка постъпила сума за допълване на индивидуалната партида в универсален пенсионен фонд до брутния размер на преведените осигурителни вноски, се изчисляват, като размерът на прехвърлените средства от резерва за гарантиране на брутните вноски се раздели на стойността на един дял, валидна за деня, предхождащ деня на прехвърлянето."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и в нея след думите "друг фонд" се добавя "за допълнително пенсионно осигуряване, съответно във фонд за извършване на плащания".

4. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и в нея думите "ал. 2" се заменят с "ал. 3".

5. Досегашната ал. 4 става ал. 5.

6. Досегашната ал. 5 става ал. 6 и в нея думите "от индивидуалната партида и изплащане на пенсии" се заменят с "и на изплащане на пенсии от индивидуалната партида".

7. Досегашната ал. 6 става ал. 7.

§ 31. В чл. 27 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "в пенсионните фондове" се заменят с "във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване".

2. В ал. 2, т. 3 думите "пенсионния фонд" се заменят с "фонда за допълнително пенсионно осигуряване".

§ 32. Създава се чл. 27а:

"Чл. 27а. (1) Аналитичната сметка на лице, получаващо плащания от фонд за разсрочени плащания, съдържа:

1. имената, ЕГН и постоянен адрес на осигуреното лице;

2. номер и дата на договора за разсрочено изплащане;

3. дата и размер на постъпилите суми;

4. дата и размер на изплатени суми;

5. гарантиран размер на разсроченото плащане;

6. данни за актуализацията на разсрочените плащания;

7. друга информация.

(2) Аналитичната сметка по ал. 1 се открива в деня на прехвърляне на средствата по чл. 167а, ал. 6 от Кодекса за социално осигуряване във фонда за разсрочени плащания."

§ 33. В чл. 28 след думите "пенсионно осигуряване" се добавя "и по аналитичните сметки във фондове за разсрочени плащания".

§ 34. В чл. 29 думите "пенсионерите с посочените в чл. 24 данни" се заменят с "пенсионерите, както и на аналитичните сметки на лицата във фонд за разсрочени плащания с посочените в чл. 24, съответно в чл. 27а, ал. 1, данни".

§ 35. В приложение № 1 към чл. 5г, ал. 1, т. 2, буква "а" думите "пенсионния фонд" се заменят с "фонда за допълнително пенсионно осигуряване/фонда за извършване на плащания".

Заключителни разпоредби

§ 36. Наредбата е приета с Решение № 223-Н от 29.06.2021 г. на Комисията за финансов надзор.


Промени настройката на бисквитките