Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 59 от 16.VII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № РД-07-7 ОТ 28.06.2019 Г. ЗА ВКЛЮЧВАНЕ В МЕХАНИЗМА ЛИЧНА ПОМОЩ (ДВ, БР. 53 ОТ 2019 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № РД-07-7 ОТ 28.06.2019 Г. ЗА ВКЛЮЧВАНЕ В МЕХАНИЗМА ЛИЧНА ПОМОЩ (ДВ, БР. 53 ОТ 2019 Г.)

В сила от 16.07.2021 г.
Издадена от министъра на труда и социалната политика

Обн. ДВ. бр.59 от 16 Юли 2021г.

§ 1. В чл. 1 ал. 2 се изменя така:

"(2) Кметовете на общини упражняват контрол за предоставянето на личната помощ и извършват наблюдение за нейното качество по ред, определен в глава четвърта."

§ 2. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думите "Човек с" се добавя "трайно".

2. В ал. 2 след думите "Човек с" се добавя "трайно".

3. В ал. 3, изречение първо след думите "човекът с" се добавя "трайно".

4. В ал. 4, т. 2 думите "родител, настойник, попечител" и тирето преди тях се заличават.

5. В ал. 5:

а) в изречение първо думите "изрично и безусловно" се заличават и след думата "дава" се добавя "писмено";

б) в изречение второ думата "увреждания" се заменя с "трайно увреждане".

6. Алинея 6 се изменя така:

"(6) Конкретният размер на средствата от месечната помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане, предоставена по чл. 8д, ал. 5, т. 2 от Закона за семейни помощи за деца, за заплащане на отработените часове по механизма лична помощ се определя, като средствата по чл. 31 от Закона за личната помощ се умножат по определените в направлението брой часове. Коефициентът от размера на минималната часова работна заплата, установена за страната за съответната година, е, както следва:

1. за 2019 г. - 1,0;

2. за 2020 г. и 2021 г. - 1,2;

3. от 1 януари 2022 г. - 1,4."

7. В ал. 11, т. 5 думите "съгласно чл. 3, ал. 13" и запетаята преди тях се заличават.

§ 3. В чл. 2а, ал. 2 след думите "Кодекса за социално осигуряване и" се добавя "за него се предоставя".

§ 4. В чл. 3 ал. 4 се изменя така:

"(4) В срок до 7 дни от постъпването на заявлението по чл. 2, ал. 2, съответно от изтичането на срока по чл. 2, ал. 7, след проверка за съответствие с изискванията на Закона за личната помощ кметът на общината подготвя и сключва споразумението по ал. 3. Споразумението се изготвя в три еднообразни екземпляра - по един за всяка от страните. Кметът на общината уведомява писмено заявителя при невъзможност за предоставяне на личната помощ поради липса на кандидати за асистенти."

§ 5. В чл. 3а се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 6 се изменя така:

"(6) Основното месечно трудово възнаграждение в трудовия договор се определя, като посоченият в споразумението по чл. 3, ал. 3 брой часове за предоставяне на лична помощ се умножи по размера на средствата, предназначени за заплащане на отработен час по механизма лична помощ съгласно чл. 31 от Закона за личната помощ."

2. Алинея 7 се изменя така:

"(7) Ползвателят на личната помощ участва в договарянето, управлението и контрола при предоставянето на личната помощ, включително на вида и времетраенето й, и предлага прекратяване на трудовия договор чрез писмено заявление до доставчика на лична помощ при спазване на разпоредбите на Кодекса на труда."

§ 6. В чл. 6 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "ал. 1 или 2" и запетаята преди тях се заличават.

2. В ал. 3, изречение първо след думата "списъка" предлогът "на" се заменя със "за".

3. В ал. 6 думите "документи, удостоверяващи успешно преминат курс на обучение за асистент, или документ, удостоверяващ наличието на подходящо образователно и/или квалификационно равнище" се заменят с "документ, удостоверяващ професионален опит за предоставяне на асистентски грижи, и/или документ, удостоверяващ професионална квалификация, при наличие на такъв".

§ 7. В чл. 7 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "ал. 1 или 2" и запетаята преди тях се заличават и думите "документи, удостоверяващи успешно преминат курс на обучение за асистент, или документ, удостоверяващ наличието на подходящо образователно и/или квалификационно равнище" се заменят с "документ, удостоверяващ професионален опит за предоставяне на асистентски грижи, и/или документ, удостоверяващ професионална квалификация".

2. В ал. 2, изречение второ след думите "човека с" се добавя "трайно".

§ 8. В чл. 8, ал. 3 след думите "чл. 8д, ал. 5" се поставя запетая и се добавя "т. 2".

§ 9. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 5:

"(5) В искането за плащане по ал. 3 и 4 се включват средства за администриране на механизма лична помощ от общината в размер на три на сто от средствата за финансиране на личната помощ съгласно предоставения месечен брой часове."

2. Досегашната ал. 5 става ал. 6.

3. Досегашната ал. 6 става ал. 7 и в нея след думите "съответния месец" се поставя запетая и се добавя "включително средствата по ал. 5,".

4. Досегашната ал. 7 става ал. 8 и в нея след думите "съответния месец" се поставя запетая и се добавя "включително средствата по ал. 5,".

§ 10. В чл. 12 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "механизма лична помощ" се заменят с "личната помощ и наблюдение за нейното качество".

2. В ал. 3:

а) в основния текст думите "посещение в дома" се заменят с "проверка на място";

б) ал. 3, т. 3 думата "потребителя" се заменя с "ползвателя".

3. В ал. 4 след думата "протокол" се добавя "по образец (приложение № 6)".

§ 11. В приложение № 1 към чл. 2, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. След думите "лицето с" се добавя "трайно".

2. В раздел II:

а) думите "Избирам за асистент следното лице" се заменят с "Избирам за асистент/асистенти следното лице/следните лица" и под тях се добавя "(Добавят се толкова редове, колкото са необходими в зависимост от броя на избраните от човека с трайно увреждане асистенти)";

б) думите "1Избирам за асистент-заместник следното лице" се заменят с "1Избирам за асистент-заместник/заместници следното лице/следните лица" и под тях се добавя "(Добавят се толкова редове, колкото са необходими в зависимост от броя на избраните от човека с трайно увреждане асистент-заместници)".

3. В раздел III изречението "(Конкретният размер на средствата от месечната помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане, предоставена по чл. 8д, ал. 5, т. 2 от Закона за семейни помощи за деца, за заплащане на положения труд по механизма лична помощ се определя, като часовата ставка по чл. 31 от Закона за личната помощ се умножи по заявените в раздел I брой часове месечно.)" се изменя така:

"(Конкретният размер на средствата от месечната помощ за отглеждане на дете с трайно увреждане, предоставена по чл. 8д, ал. 5, т. 2 от Закона за семейни помощи за деца, за заплащане на отработените часове по механизма лична помощ се определя, като средствата по чл. 31 от Закона за личната помощ се умножат по заявените в раздел I брой часове месечно.)"

4. В раздел IV, т. 4 след думите "човек с" се добавя "трайно".

5. В раздел V, т. 4 и 5 думите "ал. 1 и 2" и запетаята преди тях се заличават.

§ 12. В приложение № 2 към чл. 3, ал. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 4, т. 1 след думите "личната помощ" се добавя "и наблюдение за нейното качество".

2. В чл. 9 ал. 5 се изменя така:

"(5) Настоящото споразумение по предоставяне и ползване на лична помощ се прекратява при смърт на ползвателя на личната помощ, по искане на ползвателя на личната помощ, упълномощеното от него лице или лицето по чл. 8, ал. 2 от ЗЛП до доставчика на личната помощ, с изтичането на срока на направлението за предоставяне на лична помощ и/или индивидуалната оценка на потребностите, както и при невъзможност за продължаване предоставянето на лична помощ поради липса на кандидати за асистенти."

§ 13. В приложение № 4 към чл. 6, ал. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. Изречението "Не са ми налагани мерки като извършител по Закона за защита от домашното насилие спрямо ползвател на лична помощ." се заменя с "Не са ми налагани мерки за защита като извършител на домашно насилие по Закона за защита от домашното насилие на ползвател на лична помощ."

2. Изречението "Притежавам .................. години професионален опит в предоставяне на услуги в домашна среда." се заменя с "Притежавам .................. години професионален опит в предоставяне на асистентски грижи."

3. Думите "декларация, че не са ми налагани мерки като извършител по Закона за защита от домашното насилие спрямо ползвател на лична помощ" се заменят с "декларация, че не са ми налагани мерки за защита като извършител на домашно насилие по Закона за защита от домашното насилие на ползвател на лична помощ".

4. След ред "* декларация, че не са ми налагани мерки като извършител по Закона за защита от домашното насилие спрямо ползвател на лична помощ" се създава ред "* медицински документ за постъпване на работа".

§ 14. Създава се приложение № 6 към чл. 12, ал. 4:

"Приложение № 6 към чл. 12, ал. 4


ПРОТОКОЛ ЗА ПРОВЕРКА НА МЯСТО

Днес .................................... г., в ...................................... ч.,

                                                                  (дата)                                   (час)

Място на проверката: .............................................................................................................,

…………………………………………………………………………………………………..

……………………………………………………………………………………….….……… служител/и ................................................................................................................................,

………………………………………………………………………………………………….

……………………………………………………………………………………..…….…….

определен/и със Заповед № ............................. на кмета на община ...............................,

извърши/ха проверка на място на:

Ползвател на лична помощ: ..........................................................................................................................,

предоставяна му по реда на Закона за личната помощ от личен/лични асистент/и: ...

…………………………………………………………………………………………………..

 

 

Констатирани обстоятелства

Мнение на ползвателя

Мнение на проверяващия

1. Как се извършва водене на месечен отчет за положения труд от асистента? ………………….

……………………......…………

………………………......………

…………………………......……

………………………….......……

………………………….......……

………………………........……..

0 много добро 

 

0 добро

 

0 незадоволително

 

0 друго: ...............,............

………………………………..

………………………………..

………………………………..

0 много добро 

 

0 добро

 

0 незадоволително

 

0 друго: ................................

…………………………………….

…………………………………….

…………………………………….

2. Съответства ли съдържанието на месечния отчет с реално извършените от асистента дейности?.......................................

……………………………………..

……………………………….……

……………………………………..

……………………………………..

……………………………………..

……………………………………..

0 много добро 

 

0 добро

 

0 незадоволително

 

0 друго: ...........................

………………………………..

………………………………..

………………………………..

0 много добро 

 

0 добро

 

0 незадоволително

 

0 друго: ................................

…………………………………….

…………………………………….

…………………………………….

3. Удовлетворен ли е ползвателят от предоставената му лична помощ? …………........………….

……………………………………..

……………………………………..

……………………………………..

……………………………………..

……………………………………..

…………………………………….

…………………………………….

0 много добро 

 

0 добро

 

0 незадоволително

 

0 друго: ...........................

………………………………..

………………………………..

………………………………..

0 много добро 

 

0 добро

 

0 незадоволително

 

0 друго: ...............................

…………………………………….

…………………………………….

…………………………………….

4. Други обстоятелства, констатирани по време на проверката, имащи отношение към предоставянето на личната помощ? …………………………..

……………………………………

……………………………………

……………………………………

……………………………………

……………………………………

0 много добро 

 

0 добро

 

0 незадоволително

 

0 друго: ...........................

…………………………………….

…………………………………….

…………………………………….

0 много добро 

 

0 добро

 

0 незадоволително

 

0 друго: ................................

…………………………………….

…………………………………….

…………………………………….

 

 

Ползвател/законен представител:

……………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………

(име и фамилия)

                                                                                                                      ......................................................

                                                                                                                                               (подпис)

Личен/лични асистент/и:

……………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………

(име и фамилия)

                                                                                                                        ......................................................

                                                                                                                                               (подпис)

Извършил/и проверката:

……………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………

……………………………………………………………………………………………………………………

(име и фамилия)

                                                                                                                       ......................................................

                                                                                                                                            (подпис)


"

Заключителни разпоредби

§ 15. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките