Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 62 от 27.VII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8 ОТ 3.09.2020 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ДЕЙНОСТТА НА ЦЕНТРАЛНИТЕ ДЕПОЗИТАРИ НА ЦЕННИ КНИЖА, ЦЕНТРАЛНИЯ РЕГИСТЪР НА ЦЕННИ КНИЖА И ДРУГИ ЛИЦА, ОСЪЩЕСТВЯВАЩИ ДЕЙНОСТИ, СВЪРЗАНИ СЪС СЕТЪЛМЕНТА НА ЦЕННИ КНИЖА (

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8 ОТ 3.09.2020 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ДЕЙНОСТТА НА ЦЕНТРАЛНИТЕ ДЕПОЗИТАРИ НА ЦЕННИ КНИЖА, ЦЕНТРАЛНИЯ РЕГИСТЪР НА ЦЕННИ КНИЖА И ДРУГИ ЛИЦА, ОСЪЩЕСТВЯВАЩИ ДЕЙНОСТИ, СВЪРЗАНИ СЪС СЕТЪЛМЕНТА НА ЦЕННИ КНИЖА (ДВ, БР. 81 ОТ 2020 Г.)

Издадена от Комисията за финансов надзор

Обн. ДВ. бр.62 от 27 Юли 2021г.

§ 1. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 т. 2 се изменя така:

"2. вида, броя и номиналната стойност на притежаваните финансови инструменти;".

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) Централният депозитар на ценни книжа обособява информацията в книгите по ал. 1 в самостоятелни раздели за юридическите лица, лицата по чл. 133 от ЗПФИ и физическите лица."

3. Досегашните ал. 3 - 5 стават съответно ал. 4 - 6.

§ 2. В чл. 59, ал. 1, т. 4 след думата "начална" се добавя "и крайна", а накрая се добавя "чрез лице по чл. 64".

§ 3. В чл. 62 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в изречение първо след думите "чл. 64" се добавя "на следващия работен ден след получаване на сумата по чл. 61, ал. 1";

б) в изречение второ думите "Централният депозитар" се заменят с "В срока по изречение първо централният депозитар".

2. В ал. 3, изречение първо думите "в брой" се заменят с "от лицето по чл. 64", след думата "следващия" се добавя "работен", а накрая думите "от лицето по чл. 64" се заличават.

3. В ал. 4 думите "1 година" се заменят със "срока за изплащането му чрез лицето по чл. 64, определен от общото събрание, но не по-рано от 6 месеца" и се поставя запетая.

§ 4. В чл. 64 след думата "дивиденти" се добавя "и плащанията по облигационни емисии".

§ 5. В чл. 70 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 след думата "данъци" се добавя "чрез определеното лице по чл. 64".

2. В ал. 4 думите "а в случаите, когато финансовите инструменти, във връзка с които се извършват плащания, се водят по лична сметка на притежател - съгласно договора, сключен между централния депозитар на ценни книжа и емитента на финансови инструменти" се заличават.

§ 6. В чл. 71 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 изречение второ се изменя така: "Лицата по изречение първо в срок до 3 работни дни от разпределянето на сумите на облигационерите изпращат на централния депозитар на ценни книжа потвърждение за разпределяне на сумите по сметките на облигационерите и информация за неразпределените суми и превеждат на централния депозитар на ценни книжа неразпределените суми."

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Централният депозитар на ценни книжа превежда по сметка на емитента неизплатените суми на облигационерите в срок до 3 работни дни след получаване на сумите по ал. 1, като изпраща и списъка по чл. 65, ал. 1, съдържащ информация относно изплатените и неизплатените суми по облигационери."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и в нея думите "обслужващата банка" се заменят с "определено от емитента лице по чл. 64", а след думите "Член 62, ал." се добавя "1" и се поставя запетая.

§ 7. В чл. 83 думите "т. 1" и запетаята преди тях се заличават.

§ 8. В § 5 от преходните и заключителните разпоредби след думите "чл. 115в, ал. 4 и 8" се поставя запетая и се добавя "чл. 100х, ал. 3, т. 3".

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 9. Неприключилите до влизането в сила на тази наредба процедури по изплащане на дивиденти се довършват по досегашния ред.

§ 10. Плащанията по облигационни емисии за финансовите инструменти, които са емитирани до влизането в сила на тази наредба, и в случаите, когато финансовите инструменти се водят по лична сметка на притежател, се извършват съгласно сключените договори между централните депозитари на ценни книжа и емитентите на финансови инструменти.

§ 11. Наредбата е приета с Решение № 226-Н от 15.07.2021 г. на Комисията за финансов надзор.

Промени настройката на бисквитките