Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 69 от 20.VIII

ДЕКЛАРАЦИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С УПРАЖНЕНОТО ПОЛИЦЕЙСКО НАСИЛИЕ ОТ ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА СРЕЩУ ПРОТЕСТИРАЩИ ГРАЖДАНИ В ПЕРИОДА ЮЛИ - СЕПТЕМВРИ 2020 Г.

 

ДЕКЛАРАЦИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С УПРАЖНЕНОТО ПОЛИЦЕЙСКО НАСИЛИЕ ОТ ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА СРЕЩУ ПРОТЕСТИРАЩИ ГРАЖДАНИ В ПЕРИОДА ЮЛИ - СЕПТЕМВРИ 2020 Г.

Издадена от Народното събрание

Обн. ДВ. бр.69 от 20 Август 2021г.

Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България и като взе предвид:

- публикуваните кадри с полицейското насилие над протестиращи граждани през лятото на 2020 г. пред сградата на Министерския съвет;

- че Народното събрание дължи защита на ценностите на демократичното общество и на правовата държава срещу всяка проява на произвол,


ДЕКЛАРИРА:


1. Осъжда бруталното полицейско насилие над протестиращи граждани, извършено по времето на протестите през 2020 г.

2. Определя това за позорящ акт на нечовешко и унизително третиране, забранен от Конституцията и от международните договори, по които Република България е страна.

3. Настоява за ефективно и безпристрастно разследване и за справедливо наказание както на преките извършители и ръководителите им, така и на отговорните лица за прикриването на техните деяния.

4. Поднася извинения на всички участници в протестите, жертва на полицейско насилие.

5. Настоява Министерският съвет да внесе необходимите законодателни промени в Народното събрание и приеме подзаконови разпоредби с цел недопускане на подобни случаи на насилие от служители на МВР, включително необходимото обучение, регистър на декларации за обучение и наказателни мерки за всички служители, участващи в операции по обществен ред в страната и чужбина, както и строго да регламентира връзките си с и контрола над частни фирми за сигурност.

6. Народното събрание ще засили контрола върху сектора за сигурност по най-добрите практики на демократичния свят за защита на българските граждани, включително чрез постоянните комисии.

-------------------------

Декларацията е приета от 46-ото Народно събрание на 17 август 2021 г. и е подпечатана с официалния печат на Народното събрание.


Промени настройката на бисквитките