Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 78 от 17.IX

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № Із-417 ОТ 10 МАРТ 2010 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ТЕХНОЛОГИЯТА НА РАБОТА В СТРУКТУРИТЕ НА МВР ПРИ ИЗДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ (ДВ, БР. 22 ОТ 2010 Г.)

 

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № Із-417 ОТ 10 МАРТ 2010 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И ТЕХНОЛОГИЯТА НА РАБОТА В СТРУКТУРИТЕ НА МВР ПРИ ИЗДАВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ (ДВ, БР. 22 ОТ 2010 Г.)

В сила от 17.09.2021 г.
Издадена от министъра на вътрешните работи

Обн. ДВ. бр.78 от 17 Септември 2021г.

§ 1. В чл. 4, ал. 1 след думата "съдържащо" се добавя "баркод и".

§ 2. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Заявление, което не е регистрирано, се анулира автоматично след 40 дни."

2. Алинея 2 се отменя.

3. В ал. 3 думата "разписката" се заменя със "заявлението".

4. В ал. 4 думата "разписката" се заменя със "заявлението".

5. В ал. 6 след думите "РУ на МВР при СДВР/ОДМВР" се добавя "или звената "БДС" при СДВР/ОДМВР".

6. Алинея 7 се изменя така:

"(7) При отпечатване на заявлението се извършва автоматична проверка за дължими глоби по ЗДвП и за невръчени електронни фишове и наказателни постановления. При установени дължими глоби, невръчени електронни фишове и наказателни постановления на лицето се връчва срещу подпис разпечатано чрез НАИФ "НРБЛД" уведомление."

§ 3. Член 9 се отменя.

§ 4. Член 18 се отменя.

§ 5. В чл. 40, ал. 3 изречение трето се заличава.

§ 6. В чл. 45 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "(обикновена или бърза)" се заменят с "(обикновена, бърза или ускорена)".

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Когато искането не е направено в звеното "Пътна полиция" към ОДМВР/СДВР по постоянен адрес, заявителят се насочва към съответната компетентна структура."

§ 7. В чл. 46 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) изречение второ се изменя така: "Извършва се проверка за дължими глоби по ЗДвП и за невръчени електронни фишове и наказателни постановления.";

б) създава се изречение трето: "При установени дължими глоби, невръчени електронни фишове и наказателни постановления лицето се насочва към оправомощен служител по ЗДвП."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) При подаване на заявлението лицето може да посочи, че желае да получи готовото СУМПС в РУ на МВР, звеното "Пътна полиция" или звеното "Български документи за самоличност" при СДВР/ОДМВР по постоянния си адрес, освен когато е заявена ускорена услуга."

§ 8. В чл. 47 ал. 2 се отменя.

§ 9. В чл. 53, ал. 1 думите "отдел "Пътна полиция" - СДВР (ОПП - СДВР) и секторите "Пътна полиция" при ОДМВР" се заменят със "звената "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР".

§ 10. В чл. 55 ал. 2 се изменя така:

"(2) Служителят изработва контролен талон за всяко едно СУМПС, отразява номера му върху заявлението за издаване на СУМПС и въвежда информацията за него в АИС "АНД."

§ 11. В чл. 56 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "ОПП - СДВР, сектори "Пътна полиция" при ОДМВР или звената "БДС" при ОДМВР" се заменят със "звената "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР".

2. Алинея 2 се отменя.

§ 12. В чл. 57 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 изречение четвърто се заличава.

2. Алинея 5 се изменя така:

"(5) При наличие на актове за установяване на административни нарушения или наказателни постановления тези обстоятелства се отразяват на гърба на заявлението, като СУМПС и контролният талон не се връчват на лицето, а остават в структурното звено "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР до отпадане на основанието за това."

3. Алинея 6 се отменя.

4. Алинея 7 се изменя така:

"(7) Връчването на персонализираните СУМПС се извършва в РУ на МВР, в звеното "Пътна полиция" или в звеното "БДС" при СДВР/ОДМВР по постоянен адрес, където е прието заявлението. При заявена бърза или обикновена услуга и посочено в заявлението място на получаване връчването се извършва в посоченото от заявителя звено на МВР по постоянен адрес."

5. Алинея 9 се отменя.

§ 13. В заглавието на глава пета след думите "в РУ на МВР" се добавя "и звената "Български документи за самоличност".

§ 14. Член 60 се изменя така:

"Чл. 60. В РУ на МВР и звената "БДС" при СДВР/ОДМВР могат да бъдат подавани заявления за издаване на СУМПС на български граждани само за обикновена услуга в случаите на подмяна на СУМПС поради изтичане на срока на валидност, при вече изтекъл срок на валидност, при промяна в данните на водача, отнасящи се до смяна на постоянния адрес от едно населено място в друго населено място, фамилия и транслитерация, както и при издаване на дубликат."

§ 15. В чл. 61 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 4:

"(4) При отпечатване на заявлението се извършва автоматична проверка за дължими глоби по ЗДвП и за невръчени електронни фишове и наказателни постановления. При установени дължими глоби, невръчени електронни фишове и наказателни постановления на лицето се връчва срещу подпис разпечатано чрез НАИФ "НРБЛД" уведомление и се насочва към оправомощен служител по ЗДвП."

2. Досегашната ал. 4 става ал. 5.

§ 16. В чл. 62, ал. 3 и 4 се отменят.

§ 17. Заглавието на раздел II от глава пета се изменя така:

"Приемане на заявление, обработка на заявлението и връчване на СУМПС".

§ 18. В чл. 64 се създава ал. 3:

"(3) Когато заявителят не е заплатил дължимите глоби за нарушения на ЗДвП, в указания в уведомление/декларация 3-дневен срок се прилага разпоредбата на чл. 159, ал. 2 от ЗДвП и преписката се прекратява. Заявлението се изтрива в НАИФ "НРБЛД" и прекратената преписка се предава по реда на чл. 65, ал. 3."

§ 19. В член 65 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Приетите по реда на чл. 33, ал. 2 ПИБЛД заявления за издаване на СУМПС в РУ на МВР и звената "БДС" при СДВР/ОДМВР се подреждат в папки и с опис се изпращат на съответното звено "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР."

2. Създават се нова ал. 4 и ал. 5 - 8:

"(4) Дейността "Въвеждане на приетото заявление в НАИФ "НРБЛД" и "Контрол преди персонализация" се извършва от съответното звено "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР.

(5) След връчване на СУМПС данните се актуализират в системата АИС "АНД" от съответното звено "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР.

(6) За върнатите и унищожени в НАИФ "НРБЛД" СУМПС след връчване на новите се прилага чл. 3, ал. 5 от Инструкция Iз-59 от 11.01.2011 г. за реда и условията за унищожаване на български лични документи.

(7) При наличие на дължими и неплатени глоби по ЗДвП СУМПС и контролният талон не се връчва на лицето. Заявителят се насочва към оправомощен служител по ЗДвП.

(8) След връчване на новото СУМПС и контролния талон заявленията и унищожените СУМПС се подреждат в папки и с опис и придружително писмо се изпращат в съответното звено "Пътна полиция" при СДВР/ОДМВР."

3. Досегашната ал. 4 става ал. 9.

Заключителни разпоредби

§ 20. Инструкцията влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".


Промени настройката на бисквитките