Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 103 от 10.XII

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № КОВ-04-02-351 ОТ 15.08.2013 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЪГЛАСУВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯТА ЗА ИЗДАВАНЕ НА ВИЗИ (ДВ, БР. 90 ОТ 2013 Г.)

 

ИНСТРУКЦИЯ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ИНСТРУКЦИЯ № КОВ-04-02-351 ОТ 15.08.2013 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЪГЛАСУВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯТА ЗА ИЗДАВАНЕ НА ВИЗИ (ДВ, БР. 90 ОТ 2013 Г.)

Издадена от министъра на външните работи, министъра на вътрешните работи и председателя на Държавната агенция "Национална сигурност"

Обн. ДВ. бр.103 от 10 Декември 2021г.

§ 1. В чл. 1, т. 1, в наименованието на глава трета и в чл. 7, ал. 1 думата "задгранични" се заменя с "дипломатически и консулски".

§ 2. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думите "с ДАНС" и "съвместно" се заличават.

2. В ал. 3 думите "чл. 1, т. 1 и 2" се заменят с "чл. 1, т. 1, 2 и 4".

3. В ал. 4 думите "Система за визов контрол (СВК)" се заменят с "Националната визова информационна система (НВИС)", а абревиатурата "СВК" се заменя с "НВИС".

§ 3. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и думата "задгранични" се заменя с "дипломатически и консулски".

2. Създават се ал. 2 - 6:

"(2) Заявленията по ал. 1 се проверяват и във Визовата информационна система на Европейския съюз, като се правят справки в режим само за четене за целите на:

1. разглеждането на заявления за визи за краткосрочно пребиваване;

2. вземането на решения по тези заявления, включително решението дали да се анулира, отмени, удължи или съкрати срокът на валидност на визите.

(3) За целите, определени в ал. 2, на компетентния за издаването на визи орган се предоставя достъп за търсене по един или няколко от следните видове данни:

1. номер на заявлението;

2. фамилно име, собствено(и) име(имена); дата на раждане, гражданство(а); пол;

3. вид и номер на документа за пътуване; трибуквен код на държавата, издала документа за пътуване, и дата, на която изтича срокът на валидност на документа за пътуване;

4. пръстови отпечатъци;

5. номер на визов стикер и дата на издаване на всяка една издадена по-рано виза.

(4) (*) Заявленията по ал. 1 се проверяват и в Системата за влизане/излизане (СВИ) на Европейския съюз, като се правят справки пряко чрез ВИС в режим само за четене за целите на:

1. разглеждането на заявления за визи за краткосрочно пребиваване;

2. вземането на решения по тези заявления, включително решението дали да се анулира, отмени, удължи или съкрати срокът на валидност на визите.

(5) (*) За целите, определени в ал. 4, на компетентния за издаването на визи орган се предоставя достъп за търсене по един или няколко от следните видове данни:

1. фамилно име; собствено(и) име(имена); дата на раждане; гражданство на една или повече държави; пол;

2. вид и номер на документа или документите за пътуване и трибуквен код на държавата, издала документа или документите за пътуване;

3. датата, на която изтича срокът на валидност на документа или документите за пътуване;

4. номер на стикера на визата за краткосрочно пребиваване, включително трибуквен код на издаващата държава членка, вид на визата за краткосрочно пребиваване, датата, на която изтича максималният срок на престоя, разрешен с визата за краткосрочно пребиваване, като този срок се актуализира при всяко влизане, и ако е приложимо - датата на изтичане на валидността на визата за краткосрочно пребиваване;

5. данните за пръстови отпечатъци или данните за пръстови отпечатъци в комбинация с портретната снимка.

(6) (*) Визовите органи извършват справки в СВИ относно:

1. данните в личното досие на гражданина на трета страна и записите за влизане/излизане, както и записите за отказ за влизане, свързани с това лично досие;

2. установяване на максималния оставащ срок на разрешен престой чрез автоматичния калкулатор на СВИ, в случай че лицето вече е пребивавало на територията на Европейския съюз за период от 90 дни в рамките на последните 180 дни;

3. разглеждането и вземането на решения във връзка с нови заявления за издаване на виза с цел да се определи максималният срок на разрешен престой."

§ 4. В чл. 8 и 16 абревиатурата "СВК" се заменя с "НВИС".

§ 5. В чл. 10 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 след думите "чл. 9, ал. 2" се добавя "и ако е налице някое от основанията за отказ по чл. 10, ал. 1 от Закона за чужденците в Република България".

2. В ал. 3 думите "са налице другите необходими условия" се заменят с "има положително становище на визовите органи, че не са налице основанията по чл. 10, ал. 1 от Закона за чужденците в Република България".

§ 6. В чл. 18 думите "писмено уведомява ДАНС с цел изготвяне на съвместно становище" се заменят с "предоставя постъпилите заявления за издаване на визи по чл. 1, т. 4 на ДАНС".

§ 7. В чл. 19 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Дирекция "Миграция" - МВР, и ДАНС в срок до 30 работни дни след постъпване на заявлението за издаване на виза за дългосрочно пребиваване по чл. 30, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за издаване на визи и определяне на визовия режим, приета с ПМС № 198 от 2011 г. (ДВ, бр. 55 от 2011 г.), предоставят становищата си на ДКО."

2. В ал. 2 след абревиатурите "ДМ - МВР" се добавя "и ДАНС", а думите "предоставя съвместното становище" се заменят с "предоставят становища".

3. Създава се ал. 3:

"(3) В случаите по чл. 30, ал. 4 от Наредбата за условията и реда за издаване на визи и определяне на визовия режим, когато заявлението за виза е подадено на основание чл. 24и, 24к, 33к и 33п от Закона за чужденците в Република България, решението за издаване на виза се взема в срок от 20 календарни дни след съгласуване само с ДАНС."

§ 8. В чл. 20 се правят следните изменения и допълнения:

1. Основният текст става ал. 1 и се изменя така:

"(1) Консулските длъжностни лица издават или отказват издаване на виза за дългосрочно пребиваване след разрешение от ДКО и след получаване на становища на ДМ - МВР, и ДАНС."

2. Създават се ал. 2 - 4:

"(2) ДМ - МВР, и ДАНС предоставят становищата си по електронен път в НВИС в случаите, когато нямат възражения по издаването на визи по чл. 15, ал. 1 от Закона за чужденците в Република България. В случай на отрицателно становище от ДМ - МВР, и/или от ДАНС същото се изпраща на хартиен носител до ДКО.

(3) При наличие на отрицателно становище по чл. 19 от ДМ - МВР, и/или от ДАНС и ако е налице някое от основанията по чл. 10, ал. 1 от Закона за чужденците в Република България, визовите органи отказват издаването на визата.

(4) Ако няма отрицателни становища по чл. 19 и има положително становище на визовите органи, че не са налице основанията по чл. 10, ал. 1 от Закона за чужденците в Република България, издаването на визата се разрешава."

Заключителни разпоредби

§ 9. Параграф 3 относно чл. 5, ал. 4 - 6 се прилага от датата, определена от Европейската комисия съгласно чл. 66, параграф 1 от Регламент (ЕС) 2017/2226 на Европейския парламент и на Съвета от 30 ноември 2017 г. за създаване на Система за влизане/излизане (СВИ) с цел регистриране на данните относно влизането и излизането и данните относно отказа за влизане на граждани на трети страни, преминаващи външните граници на държавите членки, за определяне на условията за достъп до СВИ за целите на правоприлагането и за изменение на Конвенцията за прилагане на Шенгенското споразумение и регламенти (ЕО) № 767/2008 и (ЕС) № 1077/2011 (ОВ, L 327, 9.12.2017 г., стр. 20 - 82).

Промени настройката на бисквитките