Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 106 от 15.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 435 ОТ 10 ДЕКЕМВРИ 2021 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ОЦЕНКА ЗА СЪВМЕСТИМОСТТА НА ПЛАНОВЕ, ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ И ИНВЕСТИЦИОННИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ С ПРЕДМЕТА И ЦЕЛИТЕ НА ОПАЗВАНЕ НА ЗАЩИТЕНИТЕ ЗО

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 435 ОТ 10 ДЕКЕМВРИ 2021 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБАТА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ОЦЕНКА ЗА СЪВМЕСТИМОСТТА НА ПЛАНОВЕ, ПРОГРАМИ, ПРОЕКТИ И ИНВЕСТИЦИОННИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ С ПРЕДМЕТА И ЦЕЛИТЕ НА ОПАЗВАНЕ НА ЗАЩИТЕНИТЕ ЗОНИ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 201 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2007 Г. (ДВ, БР. 73 ОТ 2007 Г.)

Обн. ДВ. бр.106 от 15 Декември 2021г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 2 се правят следните изменения:

1. Алинеи 2 и 3 се изменят така:

"(2) За планове, програми, проекти и инвестиционни предложения извън обхвата на ал. 1, включително техни разширения и изменения, в зависимост от техния характер и местоположение и след проверка за допустимост по смисъла на чл. 12, когато е приложимо, компетентният орган по чл. 6а указва начина на процедиране, въз основа на попълнен контролен лист и включените в него критерии, съгласно приложение № 1. В 14-дневен срок от подаването на уведомлението по ал. 3 компетентният орган уведомява писмено възложителя дали е необходимо провеждането на процедура по реда на наредбата, като при необходимост дава указания и определя срок за изпълнението им. Компетентният орган оповестява писмото на интернет страницата си в 7-дневен срок.

(3) Възложителите на планове, програми, проекти или инвестиционни предложения по ал. 2 уведомяват на най-ранен етап компетентния орган по чл. 6а за своето намерение чрез уведомление, което съдържа данни съгласно приложение № 2 (част А - за планове, програми и проекти, част Б - за инвестиционни предложения). Уведомлението се представя в един екземпляр на хартиен носител и в един екземпляр на електронен носител."

2. Алинея 5 се изменя така:

"(5) При констатиране на недопустимост на елементи на плана, програмата, проекта или инвестиционното предложение по смисъла на чл. 12 или чл. 13, ал. 3 компетентният орган уведомява възложителя и дава указания за отстраняване на недопустимостта, когато това е приложимо, и определя срок. При неизпълнение на указанията по изречение първо, когато отстраняването на недопустимостта не е възможно или когато възложителят не изпълни указанията по ал. 2 или 4, процедурата се прекратява."

§ 2. В чл. 6а, т. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова буква "а":

"а) планове, програми, инвестиционни предложения или техни изменения или разширения по приложения № 1 и 2 към ЗООС, за които министърът на околната среда и водите е компетентен орган за извършване на процедурите по реда на глава шеста от ЗООС;".

2. Досегашната буква "а" става буква "б".

3. Досегашната буква "б" става буква "в" и в нея думите "инвестиционни предложения" се заменят с "планове, програми, проекти, инвестиционни предложения".

4. Досегашната буква "в" става буква "г".

5. Създават се букви "д", "е" и "ж":

"д) планове, програми, проекти, инвестиционни предложения или техни изменения или разширения, когато възложител е директорът на РИОСВ;

е) планове, програми, проекти, инвестиционни предложения или техни изменения или разширения за обекти, определени като такива с национално значение с акт на Министерския съвет;

ж) планове, програми, проекти, инвестиционни предложения или техни изменения или разширения за обекти, изцяло попадащи в акваторията на Черно море или на река Дунав."

§ 3. В чл. 10 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) в изречение първо думите "приложение № 1" се заменят с "приложение № 2";

б) в изречение второ думите "два екземпляра" се заменят с "един екземпляр".

2. В ал. 2, т. 2 думите "приложение № 2" се заменят с "приложение № 3".

§ 4. В чл. 13 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) При констатиране на недопустимост на елементи на планове, програми, проекти или инвестиционни предложения с режима на дейностите в защитените зони, съответно в защитените територии или спрямо режими, определени в утвърдени планове за управление на речните басейни, планове за управление на риска от наводнения и по Закона за водите и в случаите по ал. 3, компетентният орган уведомява възложителя и дава указания за отстраняване на недопустимостта, когато това е приложимо, и определя срок. При неизпълнение на указанията в определения срок или когато отстраняването на недопустимостта не е възможно, процедурата по ОС се прекратява, за което компетентният орган уведомява възложителя и съответния орган, одобряващ плана, програмата, проекта или инвестиционното предложение."

2. В ал. 2 думите "чл. 19, ал. 1 ЗБР или по чл. 45, ал. 1 ЗЗТ" се заменят с "чл. 19, ал. 1 от ЗБР, по чл. 45, ал. 1 от ЗЗТ, планове за управление на речните басейни или планове за управление на риска от наводнения".

§ 5. В чл. 16 се правят следните изменения и допълнения:

1. В основния текст след думите "се извършва въз основа на" се добавя "попълнен контролен лист съгласно приложение № 4 и".

2. Създава се нова т. 3:

"3. характеристики на защитената зона - предмет и цели на опазване, наличие на приоритетни типове природни местообитания и видове, фактори, допринасящи за природозащитната стойност на зоната, специфична значимост и/или уязвимост, елементи на защитената зона, чувствителни към промени;".

3. Досегашната т. 3 става т. 4 и в нея в буква "а" след думите "защитената зона" се добавя "в съответния биогеографски регион".

4. Досегашната т. 4 става т. 5 и се изменя така:

"5. вероятност от въздействие върху степента на съхранение на засегнатите местообитания и/или видове съгласно стандартния формуляр за данни (СДФ) за съответната защитена зона;".

5. Създава се т. 6:

"6. вероятност от въздействие върху природозащитните цели, целостта на защитените зони и свързаността между тях."

§ 6. В чл. 18 ал. 2 се изменя така:

"(2) Решението по ал. 1 съдържа:

1. наименование на органа, който го издава;

2. наименование на акта;

3. фактически и правни основания за издаване;

4. данни за възложителя и за плана, програмата и проекта/инвестиционното предложение;

5. разпоредителна част;

6. подробни мотиви по критериите по чл. 16, обосноваващи решението;

7. изисквания и условия за опазване на защитените зони;

8. пред кой орган и в какъв срок може да се обжалва решението;

9. дата на издаване, подпис и длъжност на лицето, издало акта."

§ 7. В чл. 20, ал. 3, т. 6 след думата "мотиви" се добавя "по критериите по чл. 16".

§ 8. В чл. 24, ал. 1 думите "два екземпляра" се заменят с "един екземпляр".

§ 9. В чл. 28, ал. 2, т. 6 след думата "мотиви" се добавя "по критериите по чл. 22".

§ 10. В чл. 34а думите "чл. 13, ал. 1, чл. 15, ал. 5, чл. 24, ал. 8" се заменят с "чл. 13, ал. 1 и 3, чл. 15, ал. 5, чл. 20, ал. 5, чл. 24, ал. 8, чл. 26, ал. 2".

§ 11. Създава се ново приложение № 1 към чл. 2, ал. 2:

"Приложение № 1 към чл. 2, ал. 2



Контролен лист за процедурата по чл. 2, ал. 2 от Наредбата за условията и реда за извършване на оценка на съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони (наредбата за ОС)

Преписка с вх. №...

1.

Въз основа на внесено уведомление по чл. 10, ал. 1 от наредбата за ОС 0

Поискана 0 и предоставена допълнителна информация по чл. 2, ал. 4 от

наредбата за ОС 0 прекратяване по чл. 2, ал. 5 от наредбата за ОС 0

След изключване на наличие на хипотезата по чл. 2, ал. 1 от наредбата за ОС 0

2.

Проверка за местоположението на планове, програми, проекти (ППП) и инвестиционни предложения (ИП) спрямо защитени зони (ЗЗ) и защитени територии (ЗТ)→

 

0 ППП/ИП попада в

границите на ЗЗ/ЗТ

0 ППП/ИП не попада в

границите на ЗЗ/ЗТ

 

 

 

 

 

3.

Проверка за допустимост на ППП/ИП по чл. 12 и чл. 13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 допустимо

0 недопустимо

 

 

 

 

 

0 Процедурата продължава съгласно т. 5

  0 Процедурата се прекратява по реда на наредбата за ОС

 

 

 

 

 

4.

Проверка за ППП/ИП предвижда ли дейности непосредствено свързани/необходими за управлението на защитената/ите зона/и или са с благоприятно/положително въздействие

             ↓                              ↓

 

 

 

 

 

 

 

0 Не

0 Да

 

 

 

 

 

 

 

 

0 Преценка по всеки от изброените критерии в матрицата спрямо елементите и дейностите в ППП/ИП

0 Писмо по чл. 2, ал. 2, че не е необходимо провеждане на процедура по реда на глава втора от наредбата за ОС

 

 

 

 

 

 

 

 

                             

 

5. Проверката за начина на процедиране включва анализ по следните критерии: *забележка

(1) Загуба на площ на

природно местообитание и/или местообитание на вид

0 Да

0 Не

(2) Фрагментация на

природно местообитание и/или местообитание на вид

0 Да

0 Не

(3) Увреждане на

природно местообитание или на вид

Абиотични фактори

Антропогенни фактори

0 Да

0 Не

0 Да

0 Не

(4) Безпокойство

 

на видове

0 Да

0 Не

(5) Нарушаване кохерентността между зоните

Да

0 Не

(6) Възможни емисии в някои от следните компоненти на околната среда: повърхностни или подземни води, атмосферен въздух, почви, които могат да доведат до въздействие върху предмета и целите на опазване на защитените зони

0Да

0 Не

(7) Фактори, замърсяващи или увреждащи околната среда, които могат да доведат до въздействие върху предмета и целите на опазване на защитените зони

0 Да

0 Не

(8) Кумулативни въздействия

0 Да

0 Не

             

 

Забележки: Посочените критерии се отчитат, като се използват наличните данни от Информационната система за защитените зони от мрежата Натура 2000, публикувани на интернет страницата на МОСВ и друга налична информация.

(1) Проверката за наличие на въздействие по критерий 1 се отразява с "да", когато ППП/ИП е свързано с трайно и необратимо отнемане на площи от местообитания или местообитания на видове. Временно и обратимо отнемане на площи се отразява в матрицата като "не" и се преценява по критерий 3.

(2) Проверката за наличие на въздействие по критерий 2 се преценява с "да", когато ППП/ИП е свързано със създаване на трайна и непреодолима преграда, възпрепятстваща свободното придвижване на видовете или с изолиране на отделни полигони от местообитанието.

(3) Проверката за наличие на въздействие по критерий 3 се отразява с "да", когато ППП/ИП може да доведе до някоя от хипотезите, описани в § 3, т. 4 и 5 от допълнителните разпоредби на наредбата за ОС.

(4) Проверката за наличие на въздействие по критерий 4 се отразява с "да", когато ППП/ИП може да доведе до значителни - шум, вибрации, светлинно излъчване или засилено човешко присъствие и др.

(5) Проверката за наличие на въздействие по критерий 5 се отразява с "да", когато ППП/ИП може да предизвика нарушаване на функционалните връзки между отделните зони в мрежата Натура 2000 - биокоридори на видове, елементите на ландшафта, които въз основа на своята линейна и непрекъсната структура или свързваща функция са значими за миграцията, географското разпространение и генетичния обмен в растителните и животинските популации и видове.

(6) Проверката за наличие на въздействие по критерий 6 се отразява с "да", когато ППП/ИП е свързано с генериране на емисии в някои от следните компоненти на околната среда: повърхностни или подземни води, атмосферен въздух и почви, във вид и количества, които могат да доведат до въздействие върху предмета и целите на опазване на защитените зони.

(7) Проверката за наличие на въздействие по критерий 7 се отразява с "да", когато ППП/ИП е свързано с генериране на антропогенни вещества и процеси; различни видове отпадъци и др., които могат да доведат до въздействие върху предмета и целите на опазване на защитените зони.

(8) Проверката за наличие на въздействие по критерий 8 се отразява с "да", когато ППП/ИП в комбинация с други минали, настоящи и очаквани бъдещи ППП/ИП (не само от същия характер и независимо от кого са осъществявани) могат да доведат до въздействие върху предмета и целите на опазване на защитените зони. За целите на проверката се прави описание (характеристика, брой) на взетите предвид други ППП/ИП (в същото землище, община, защитена зона), при взаимодействие с които оценяваният ППП/ИП може да окаже отрицателно кумулативно въздействие върху защитената зона.

Забележки1:

1. Един отговор "да" е достатъчен компетентният орган (КО) да изиска провеждане на процедура по реда на глава ІІ от наредбата за ОС.

2. При отсъствие на хипотезата по т. 1 КО се произнася с писмо по чл. 2, ал. 2 с диспозитив "Не е необходимо провеждане на процедура по реда на глава ІІ от наредбата за ОС."

Приложения:

1. Картен материал с местоположението на ППП/ИП спрямо защитената зона или нейни ключови елементи;

2. Списък на всички минали, настоящи и очаквани бъдещи ППП/ИП, които в комбинация с разглежданото намерение могат да доведат до кумулативни въздействия, взети предвид при проверката по критерий 8.

Изготвил: име, фамилия - длъжност

Дата:

(Подпис)

 

 

"


§ 11. Досегашните приложение № 1 и приложение № 2 стават съответно приложение № 2 и приложение № 3.

§ 12. Създава се приложение № 4 към чл. 16:

"Приложение № 4 към чл. 16



Контролен лист за процедурата по преценяване на вероятната степен на отрицателно въздействие върху защитени зони

I. Обща информация

1. Възложител

 

2. Наименование на планове, програми, проекти (ППП)/инвестиционни предложения (ИП)

 

3. Местоположение на ППП/ИП - землище, община, област.

 

4. ППП/ИП попада ли в границите на защитена зона по Натура 2000?

(ДА/НЕ)

Ако отговорът на въпроса е "ДА", се преминава към отговор на въпрос 5.

Ако отговорът на въпроса е "НЕ", се посочва на какво разстояние е отдалечен ППП/ИП от близко разположените защитени зони.

5. ППП/ИП пряко свързан ли е или необходим за управлението на защитената зона/зони по Натура 2000?

(ДА / НЕ)

Ако отговорът на въпроса е "ДА", не се изисква провеждане на оценка за съвместимост (ОС) и се отива на резултати от преценката.

Ако отговорът на въпроса е "НЕ", процедурата по преценка продължава.

6. Характеристики на ППП и фактори на въздействие - описание на отделни компоненти на ППП, които могат да доведат до въздействия върху защитена зона по Натура 2000;

- обхват, подробност, времева рамка, местоположение на предвижданите инвестиционни предложения спрямо защитената зона или нейни ключови елементи, кумулативни въздействия с други планове, програми и проекти и инвестиционни предложения.

Попълва се за ППП

6а. Характеристики на ИП и фактори на въздействие

- описание на отделни елементи на ИП, които могат да доведат до въздействия върху защитена зона по Натура 2000;

- обем, площ, генерирани емисии и отпадъци, необходима инфраструктура, природни ресурси, предвидени за използване, продължителност на строителството, местоположение на инвестиционните предложения спрямо защитената зона или нейни ключови елементи, възможни кумулативни въздействия с други инвестиционни предложения, планове, програми и проекти.

Попълва се за ИП

II. Специфична информация

1. Характеристики на засегнатите/близко разположените защитени зони, които може да бъдат засегнати от ППП/ИП:

Ако ППП/ИП засяга повече от една защитена зона/близко разположените са повече от една, информацията се попълва за всяка една защитена зона поотделно.

 

1.1. Име и код на защитената зона.

 

 

 

1.2. Описание на целите на опазване.

 

 

 

1.3. Специфична значимост на защитената зона в природозащитен и екологичен план - стандартен формуляр за данни (СДФ) - фактори, допринасящи за природозащитната стойност на зоната (наличие на приоритетни типове природни местообитания/видове/ популации; наличие на редки или застрашени видове/популации - съгласно националната Червена книга или европейски червен списък на IUCN; разполагане на зоната на миграционен коридор за видове и др.

 

1.4. Специфична уязвимост на защитената зона - СДФ - елементи на защитената зона (видове и местообитания), най-чувствителни към факторите на въздействие; способността им да се възстановяват след промени, имайки предвид както крехкостта, така и устойчивостта; основни заплахи от СДФ.

 

2. Вероятни въздействия/вероятни промени в защитената зона по Натура 2000.

Величината на положителните или отрицателните въздействия (преки, косвени или кумулативни) се определя от мащаба, интензивността, честотата и продължителността на въздействието в пространството и времето.

Трябва да се прецени дали със сигурност могат да се изключат значителни отрицателни въздействия.

Мерки за предотвратяване не се вземат предвид.

Ако на един от отговорите в т. 2.1 до т. 2.6 се отрази с "ДА", следва да се изиска извършването на оценка на степента на въздействие (ОСВ).

2.1. Загуба на природни местообитания (сухоземни, сладководни или морски);

(ДА/НЕ/Неприложимо)

- площ на загубената територия (дка), или промяна в ползването ѝ (промяна на режима на води);

- процент на загубената площ от дадено местообитание спрямо площта на местообитанието в защитената зона, в съответния биогеографски регион или в мрежата като цяло.

 

2.2. Фрагментация на природни местообитания или местообитания на видове (в зависимост от продължителността или постоянството);

(ДА/НЕ/Неприложимо) - степен на фрагментация на местообитанията или популацията на видовете спрямо първоначалното им състояние, продължителност.

 

2.3. Безпокойство на видове (сухоземни или морски), в резултат на шум, светлина, човешко присъствие или др.)/прогонване от местообитанията/сблъсък, прегазване, смъртност на индивиди

(ДА/НЕ/Неприложимо)

- посочва се разстояние, продължителност и ефект върху популациите на видовете (преки или косвени щети върху размера, характеристиките или възможностите за възпроизводство на популациите в защитената зона);

- времетраене на безпокойството на видове;

- време за възстановяване на засегната популация.

 

2.4. Вероятност от значително въздействие върху степента на съхранение на засегнати местообитания/видове съгласно СДФ за защитената зона

(ДА/НЕ)

- посочва се обосновка за избрания отговор, като се съобразяват критериите, посочени в т. 2.1, 2.2, 2.3 и 2.6, както и съображения и фактори, произтичащи от спецификата на конкретните ППП/ИП.

 

2.5. Вероятност от въздействие върху природозащитните цели на защитената зона

(ДА/НЕ)

- посочва се обосновка за избрания отговор, като се взимат предвид характеристиките на конкретните ППП/ИП и природозащитните цели за предмета на опазване на защитените зони.

 

2.6. Описание (характеристика, брой) на взетите предвид други ППП/ИП (в същото землище, община, защитена зона, не само от същия характер и независимо от кого са осъществявани), при взаимодействие с които оценяваният ППП/ИП може да окаже значително отрицателно въздействие върху защитената зона. Вероятност от кумулативни въздействия.

(ДА/НЕ)

 

3. Резултат от преценката.

Когато значителни въздействия са вероятни, несигурни или неизвестни на етапа на преценката, се изисква извършването на ОСВ.

Вземайки предвид представената от Възложителя информация и документация, отчитайки служебно известната информация, наличните научна информация и данни, както и актуалната Натура 2000 база данни, достигнах до следното заключение от преценката:

Вариант 1. Не се изисква провеждане на ОС, тъй като ППП/ИП е пряко свързан или необходим за управлението на защитената зона.

Вариант 2. Има вероятност ППП/ИП (самостоятелно или в комбинация с други ППП/ИП) да окаже значително въздействие върху защитената зона.

или

Остава несигурност/съмнение по отношение на вероятността ППП/ИП (самостоятелно или в комбинация с други ППП/ИП) да окаже значително въздействие върху защитената зона,

поради което се изисква извършването на ОСВ.

Вариант 3. Няма вероятност ППП/ИП (самостоятелно или в комбинация с други ППП/ИП) да окаже значително въздействие върху защитената зона, поради което не е необходимо извършването на ОСВ.

4. Приложение: карта с местоположението на ППП/ИП спрямо защитената зона или нейни ключови елементи.

 

 

Изготвил: име, фамилия - длъжност

Дата:

(Подпис)

 

 

"

"

Преходни разпоредби

§ 13. Висящите процедури по Наредбата за условията и реда за извършване на оценка за съвместимостта на планове, програми, проекти и инвестиционни предложения с предмета и целите на опазване на защитените зони, започнали преди влизането в сила на това постановление, се довършват по досегашния ред.

Промени настройката на бисквитките