Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 109 от 21.XII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8 ОТ 2008 Г. ЗА ФУНКЦИИТЕ И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ДЕЙНОСТТА НА БЮРАТА ЗА СЪДИМОСТ (ДВ, БР. 24 ОТ 2008 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 8 ОТ 2008 Г. ЗА ФУНКЦИИТЕ И ОРГАНИЗАЦИЯТА НА ДЕЙНОСТТА НА БЮРАТА ЗА СЪДИМОСТ (ДВ, БР. 24 ОТ 2008 Г.)

Издадена от министъра на правосъдието

Обн. ДВ. бр.109 от 21 Декември 2021г.

§ 1. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Бюрото за съдимост по месторождение на лицето изпраща информация до Централното бюро за съдимост, когато в бюрото за съдимост е постъпил бюлетин за съдимост или за наложено административно наказание по чл. 78а НК за лице, което е:

1. гражданин на друга държава;

2. едновременно български гражданин и гражданин на друга държава;

3. без гражданство или лице, чието гражданство не е известно."

§ 2. В чл. 3 се създава ал. 4:

"(4) За целите на обмена на информация за съдимост на граждани на държава членка и за целите на Регламент (ЕС) 2019/816 на Европейския парламент и на Съвета от 17 април 2019 г. за създаване на централизирана система за установяване на държавите членки, разполагащи с информация за присъди срещу граждани на трети държави и лица без гражданство (ECRIS-TCN), с цел допълване на Европейската информационна система за съдимост и за изменение на Регламент (ЕС) 2018/1726 (ОВ, L 135 от 22 май 2019 г.), наричан по-нататък "Регламент (ЕС) 2019/816", Централното бюро за съдимост събира, съхранява и обменя информация за лицата, които са:

1. граждани единствено на друга държава;

2. едновременно български граждани и граждани на друга държава;

3. без гражданство или гражданството им не е известно."

§ 3. В чл. 7, ал. 1, т. 3 след думите "личен номер за чужденец (ЛНЧ)" се поставя запетая и се добавя "ако притежава такъв".

§ 4. В чл. 26, ал. 1, т. 3 след думите "или ЛНЧ" се поставя запетая и се добавя "ако притежава такъв".

§ 5. (В сила от 01.09.2022 г.) В чл. 34 се създава ал. 5:

"(5) Когато заявлението за издаване на свидетелство за съдимост се подава от лице, което притежава гражданство на държава, която не е членка на Европейския съюз, лице без гражданство или с неизвестно гражданство, Централното бюро за съдимост извършва проверка в системата ECRIS-TCN."

§ 6. (В сила от 01.09.2022 г.) В чл. 35 се правят следните допълнения:

1. В ал. 1, т. 2 след думата "ЛНЧ" се поставя запетая и се добавя "ако притежава такъв".

2. В ал. 3 се създава изречение второ: "Заявлението може да се подаде и от адвокат по силата на пълномощно по чл. 33 от Гражданския процесуален кодекс в обикновена писмена форма."

3. В ал. 5 се създава изречение второ: "Когато се иска издаване на свидетелство за съдимост на чужденец, който не представя издаден български документ за самоличност или за пребиваване и удостоверява самоличността си само с националния си документ за самоличност, се издава документ по образец съгласно приложение № 3а."

§ 7. В чл. 35а се правят следните изменения:

1. Алинеи 3 и 4 се изменят така:

"(3) Заявител може да бъде само физическо лице, което притежава електронен идентификатор по смисъла на Закона за електронната идентификация или на което е издаден квалифициран електронен подпис или друго средство по смисъла на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги, необходимо за идентифицирането на заявителя и за заявяването на електронното свидетелство за съдимост. Системата автоматично зарежда данните от него за ЕГН с цел получаване на данните за името, презимето и фамилията, като заявителят въвежда само допълнителна информация за име, презиме и фамилия с английска транслитерация, съответстващи на документа за самоличност.

(4) След идентифициране на заявителя системата генерира регистрационен номер на заявката и визуализира информация, въз основа на която заявителят заплаща държавна такса за извършване на услугата."

2. Алинея 5 се отменя.

§ 8. (В сила от 01.09.2022 г.) В чл. 36 се създават ал. 5, 6 и 7:

"(5) По искане на органа по ал. 1 справка за съдимост за лице, което притежава гражданство на държава, която не е членка на Европейския съюз, лице без гражданство или с неизвестно гражданство се издава след извършване на проверка от Централното бюро за съдимост в системата ECRIS-TCN.

(6) В справката за съдимост за лице по ал. 5 Централното бюро за съдимост включва и информация за всяка присъда, постановена в държава, която не е членка на Европейския съюз, в случай че разполага с нея.

(7) По искане на органа по ал. 1 проверка в системата ECRIS-TCN може да се направи и за български гражданин или гражданин на друга държава членка, когато съществува съмнение, че това лице може да притежава и гражданство на държава, която не е членка на Европейския съюз."

§ 9. (В сила от 01.09.2022 г.) В чл. 50 се правят следните допълнения:

1. В ал. 2 се създава изречение второ: "Право да поиска информация за съдимост има и лице, което притежава гражданство на държава, която не е членка на Европейския съюз, лице без гражданство или с неизвестно гражданство."

2. Създават се ал. 3 и 4:

"(3) В случай на съответствие в системата ECRIS-TCN при проверка по чл. 34, ал. 5 и чл. 36, ал. 5 и 7 Централното бюро за съдимост отправя искане към централния орган на съответната държава членка.

(4) При искане по ал. 2 информацията се предоставя на лицето в срок до 25 работни дни срещу заплащане на държавна такса, определена с Тарифа № 1 към Закона за държавните такси за таксите, събирани от съдилищата, прокуратурата, следствените служби и Министерството на правосъдието, съгласно приложение № 7а."

§ 10. (В сила от 01.09.2022 г.) В чл. 50б, ал. 1 се създава изречение второ: "Исканията и отговорите се изпращат чрез системата ECRIS или ако това не е възможно - по друг начин, позволяващ писмен запис и удостоверяване на автентичността."

§ 11. (В сила от 01.09.2022 г.) В глава пета се създават чл. 50д - 50ж:

"Чл. 50д. (1) В съответствие с изискванията на Регламент (ЕС) 2019/816 Централното бюро за съдимост създава запис на данни в системата ECRIS-TCN за всяко лице, осъдено или освободено от наказателна отговорност с налагане на административно наказание на територията на Република България, което е:

1. гражданин единствено на държава, която не е членка на Европейския съюз;

2. едновременно гражданин на държава членка и на държава, която не е членка на Европейския съюз;

3. без гражданство или гражданството му не е известно.

(2) Записът съдържа буквено-цифрени данни и данни за пръстови отпечатъци. Данните за пръстови отпечатъци се въвеждат в записа, когато на лицето е наложено наказание лишаване от свобода за срок не по-малко от шест месеца, включително и когато изпълнението му е отложено.

(3) За целите на включването на пръстови отпечатъци в записа Централното бюро за съдимост изпраща искане за предоставяне на съответните данни за лицата по ал. 1 до Националния институт по криминалистика към Министерството на вътрешните работи. Редът и начинът за предоставянето на необходимите данни се определят със споразумение между Министерството на правосъдието и Министерството на вътрешните работи.

(4) Запис на данни за лицата по ал. 1 се създава и когато присъдите срещу тях са постановени преди началната дата за въвеждане на данните в системата ECRIS-TCN, определена от Европейската комисия.

Чл. 50е. Записът на данни се заличава:

1. след изтичане на срока по чл. 24, ал. 1 или съответно по чл. 31, ал. 1;

2. при отмяна на влязла в сила присъда по реда на глава тридесет и трета от НПК;

3. в случай че престъплението, за което лицето е осъдено, е амнистирано.

Чл. 50ж. При запитване от страна на Евроюст съгласието по чл. 17, параграф 3 от Регламент (ЕС) 2019/816 се предоставя от министъра на правосъдието."

§ 12. Параграф 1а от допълнителните разпоредби се отменя.

§ 13. В приложение № 3 към чл. 35, ал. 1, раздел "Приложения" след ред "Нотариално заверено пълномощно в оригинал, когато се изисква свидетелство за съдимост за друго лице, различно от посочените" се създава ред "Пълномощно по чл. 33 от Гражданския процесуален кодекс в обикновена писмена форма".

§ 14. (В сила от 01.09.2022 г.) Създава се приложение № 3а към чл. 35, ал. 5:

"Приложение № 3а към чл. 35, ал. 5


МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО

ЦЕНТРАЛНО БЮРО ЗА СЪДИМОСТ ИЛИ

РАЙОНЕН СЪД - ГР. ... БЮРО ЗА СЪДИМОСТ

Рег. №

СВИДЕТЕЛСТВО ЗА СЪДИМОСТ

МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО - ЦЕНТРАЛНО БЮРО ЗА СЪДИМОСТ ИЛИ

РАЙОНЕН СЪД - ГР. .................................................................................................................

УДОСТОВЕРЯВА ПО ДАННИ, ПОЛУЧЕНИ ОТ БЮРОТО ЗА СЪДИМОСТ ПРИ

(МП/РС - гр. .............................................................................................................................. ),

ЧЕ ЛИЦЕТО, ПО ДАННИ ЗА САМОЛИЧНОСТ ОТ НАЦИОНАЛЕН

ДОКУМЕНТ №... , издаден от.............. (държава) на дата.................. :

ИМЕНА

(пълното име на лицето на латиница)

РОДЕН(А):

(дата и място на раждане)

ГРАЖДАНСТВО/А:

Други лични данни от документа (личен идентификационен номер)

НЕ Е ОСЪЖДАНО

НАСТОЯЩОТО ВАЖИ ЗА

(посочват се държавата, целта, а когато е за работа - точната длъжност)

Проверката за осъждане е извършена само по подадените лични данни и не включва проверка за осъждания с различни данни от горепосочените.

РЪКОВОДИТЕЛ НА БЮРОТО

ЗА СЪДИМОСТ/ЮРИСТ:

(подпис)

(име и фамилия)

СЛУЖИТЕЛ

БЮРО СЪДИМОСТ:

(подпис)

(име и фамилия) (печат)"

§ 15. Създава се приложение № 7а към чл. 50, ал. 4:

"Приложение № 7а към чл. 50, ал. 4


МИНИСТЕРСТВО НА ПРАВОСЪДИЕТО

ЦЕНТРАЛНО БЮРО ЗА СЪДИМОСТ

Рег. № и дата на издаване

"Информация за съдимост, получена от Европейската информационна
система за съдимост (ECRIS)"

По информация от централния орган на............................ (държава членка), получена чрез
Европейската информационна система за съдимост (ECRIS), за лицето:

Имена:

Дата на раждане:

Месторождение:

Гражданство:

Допълнителни данни, ако са предоставени (идентификационен номер, номер на документ за самоличност, адрес, имена на родители и др.):

НЯМА ДАННИ ЗА ПРИСЪДИ В................... (държава членка)/

ИМА ДАННИ ЗА ПРИСЪДИ В ....................  (държава членка), както следва:

..........................................................................................................................................................

..........................................................................................................................................................

СЛУЖИТЕЛ ЦЕНТРАЛНО БЮРО ЗА СЪДИМОСТ:

(подпис)

(име и фамилия)

(печат)"

Допълнителни разпоредби

§ 16. Наредбата въвежда изискванията на Директива (ЕС) 2019/884 на Европейския парламент и на Съвета от 17 април 2019 г. за изменение на Рамково решение 2009/315/ПВР на Съвета във връзка с обмена на информация за гражданите на трети държави и във връзка с Европейската информационна система за съдимост (ECRIS) и за замяна на Решение 2009/316/ПВР на Съвета (ОВ, L 151/143 от 7 юни 2019 г.).

Заключителни разпоредби

§ 17. В едномесечен срок от влизане на наредбата в сила министърът на правосъдието уведомява Агенцията на Европейския съюз за оперативното управление на широкомащабни информационни системи в пространството на свобода, сигурност и правосъдие (eu-LISA) за централния орган по чл. 34, параграф 1 от Регламент (ЕС) 2019/816.

§ 18. Параграфи 5, 6, 8, 9, 10, 11 и 14 влизат в сила от 1 септември 2022 г.

§ 19. В § 49 от Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 8 от 2008 г. за функциите и организацията на дейността на бюрата за съдимост (обн., ДВ, бр. 67 от 2020 г.; изм., бр. 108 от 2020 г.) думите "1 януари 2022 г." се заменят с "1 септември 2022 г.".

Промени настройката на бисквитките