Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 14 от 18.II

НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ, ВРЪЩАНЕ И СЪХРАНЕНИЕ НА ДИПЛОМАТИЧЕСКИ И СЛУЖЕБНИ ПАСПОРТИ

 

НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ, ВРЪЩАНЕ И СЪХРАНЕНИЕ НА ДИПЛОМАТИЧЕСКИ И СЛУЖЕБНИ ПАСПОРТИ

В сила от 05.03.2022 г.
Приета с ПМС № 14 от 11.02.2022 г.

Обн. ДВ. бр.14 от 18 Февруари 2022г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С наредбата се определят условията и редът за издаване, връщане и съхранение на дипломатически и служебни паспорти.

Чл. 2. Дипломатически и служебни паспорти се издават от министъра на външните работи или от оправомощени от него длъжностни лица след извършване на проверка за наличието на законово основание за тяхното издаване.

Чл. 3. Дипломатически паспорт се издава на лицата по чл. 38, ал. 1, т. 1 от Закона за българските лични документи (ЗБЛД).

Чл. 4. Служебен паспорт се издава на лицата по чл. 38, ал. 1, т. 2 от ЗБЛД.

Раздел II.
Условия и ред за издаване на дипломатически и служебни паспорти

Чл. 5. (1) За издаването на дипломатически и служебен паспорт се отправя писмено искане до министъра на външните работи от:

1. лицето, осъществяващо административно ръководство, или от ръководителя на административното звено, осъществяващо протоколни функции на съответната институция, организация или лицензирана спортна федерация за лицата по чл. 38, ал. 1, т. 1, букви "а" - "в", "д", "з", "и", "к", "л", "м", буква "н", хипотеза първа, и буква "о" от ЗБЛД и чл. 38, ал. 1, т. 2, буква "а", предложения първо и трето, букви "б" - "к" и "м" от ЗБЛД, както и по чл. 38, ал. 1, т. 1, буква "с" от ЗБЛД, с изключение на членовете на семействата на лицата по чл. 38, ал. 1, т. 1, букви "г" и "е" и чл. 38, ал. 1, т. 2, буква "а", предложение второ от ЗБЛД;

2. ръководителя на административното звено по управление на човешките ресурси в Министерството на външните работи за лицата по чл. 38, ал. 1, т. 1, буква "г" от ЗБЛД и членовете на техните семейства, както и за лицата по чл. 38, ал. 1, т. 1, буква "т" от ЗБЛД;

3. лицата по чл. 38, ал. 1, т. 1, буква "п" от ЗБЛД;

4. ръководителя на административното звено по управление на човешките ресурси в Министерството на външните работи за държавни служители без дипломатически ранг, работещи в Министерството на външните работи, служители без дипломатически ранг и административно-технически служители, командировани дългосрочно в дипломатическите и консулските представителства на Република България, както и на членовете на техните семейства;

5. ръководителя на административното звено по сигурността в Министерството на външните работи за лицата по чл. 38, ал. 1, т. 1, буква "н", предложение второ от ЗБЛД;

6. ръководителя на административното звено по управление на човешките ресурси в Министерството на външните работи или съответната организация за лицата по чл. 38, ал. 1, т. 1, буква "е" от ЗБЛД и членовете на техните семейства;

7. лицата по чл. 38, ал. 1, т. 1, буква "ж" от ЗБЛД;

8. лицето, осъществяващо административно ръководство на съответната институция, възложила външнополитическите задачи за лицата по чл. 38, ал. 1, т. 1, буква "р" и чл. 38, ал. 1, т. 2, буква "л" от ЗБЛД, като в случаите, когато външнополитическите задачи са възложени от министъра на външните работи - от съответното лице.

(2) Искането съдържа име, презиме, фамилия и длъжността на лицето, основанието по чл. 38 от ЗБЛД за издаване на паспорта, срока и условията за ползване, като в случаите по ал. 1, т. 8 задължително се мотивира с описание на конкретните външнополитически задачи, за изпълнението на които е необходимо издаването на съответния вид паспорт.

(3) Към искането в зависимост от основанието се прилагат следните придружаващи документи:

1. за лицата по чл. 38, ал. 1, т. 1, буква "е" от ЗБЛД:

а) документ, удостоверяващ назначаването на лицето;

б) справка за притежаването на дипломатически ранг;

2. копие на документа за избирането за лицата по чл. 38, ал. 1, т. 1, буква "ж" от ЗБЛД;

3. за лицата по чл. 38, ал. 1, т. 1, буква "п" от ЗБЛД:

а) справка за придобит дипломатически ранг "посланик" или "пълномощен министър", стаж над 20 години в дипломатическата кариера и пенсиониране в дипломатическата служба, издадена от ръководителя на административното звено по управление на човешките ресурси в Министерството на външните работи;

б) декларация, че лицето ще ползва дипломатическия си паспорт при спазване на разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения;

4. документ за продължаване на образованието в приемащата държава за лицата по чл. 38, ал. 1, т. 1, буква "т" от ЗБЛД, като при първоначално заминаване на семейството на дългосрочно командирован служител документът се представя в 6-месечен срок;

5. удостоверителен документ за раждане за лицата под 18 години, в случай че не притежават валиден документ за самоличност, с който да се идентифицират;

6. документ, удостоверяващ заемането на съответната длъжност за лицата по чл. 5, ал. 1, т. 1, 2, 4 и 5.

(4) Документите по ал. 3, издадени на чужд език, се представят заедно със заверен превод на български език.

(5) По служебен път се извършва проверка на качеството член на семейство - съпруг, съпруга и деца.

(6) При необходимост се прилагат допълнителни документи, удостоверяващи съответствието със законовите основания за издаване на дипломатически или служебен паспорт.

Чл. 6. (1) Писмените искания по чл. 5 постъпват при оправомощените от министъра на външните работи длъжностни лица в Министерството на външните работи, които извършват проверка за наличието на законово основание за тяхното издаване. Когато не е налице законово основание, се изготвя писмено становище до министъра на външните работи за произнасяне по компетентност и вземане на решение.

(2) Дипломатически и служебен паспорт по ал. 1 се издава след произнасяне на министъра на външните работи или на оправомощени от него длъжностни лица, изразено в писмена форма.

Чл. 7. Писмените искания по чл. 5, ал. 1, т. 8 се проверяват за наличие на законово основание и за целесъобразност, за което се изготвя писмено становище до министъра на външните работи за произнасяне по компетентност и вземане на решение. Дипломатически и служебен паспорт на лица, посочени в чл. 5, ал. 1, т. 8, се издават само по преценка на министъра на външните работи, изразена в писмена форма.

Чл. 8. Когато искането по чл. 6 или 7 за издаване на дипломатически или служебен паспорт е одобрено, се пристъпва към подаване на заявление по реда на чл. 9.

Чл. 9. (1) Дипломатически и служебен паспорт се издава въз основа на попълнено и подписано заявление по образец съгласно приложение № 2 към чл. 5, ал. 1 от Правилника за издаване на български лични документи (обн., ДВ, бр. 12 от 2010 г.; изм. и доп., бр. 42 от 2010 г., бр. 51 от 2011 г., бр. 60 от 2012 г., бр. 31 от 2013 г., бр. 50 и 60 от 2014 г., бр. 57 от 2015 г., бр. 4 от 2016 г., бр. 37, 70 и 85 от 2017 г., бр. 57 от 2018 г., бр. 27, 57 и 89 от 2019 г.; попр., бр. 92 от 2019 г.; изм. и доп., бр. 73 от 2020 г. и бр. 13 и 66 от 2021 г.), подадено лично от заявителя до оправомощените от министъра на външните работи длъжностни лица.

(2) Заявления за издаване на дипломатически и служебни паспорти на служители, дългосрочно командировани в дипломатическо или консулско представителство на Република България в чужбина, както и на членовете на техните семейства могат да бъдат подавани и чрез съответното дипломатическо или консулско представителство.

(3) Заявление за издаване на дипломатически и служебен паспорт може да се подаде и от лице, упълномощено от заявителя с нотариално заверено изрично пълномощно, в случаите по чл. 17, ал. 5 от ЗБЛД.

(4) Към заявлението се прилага документ за платена държавна такса, когато такава се събира.

Чл. 10. (1) Приемат се само изцяло попълнени заявления без поправки и зачертавания, придружени с необходимите документи.

(2) При извършване на служебната проверка на данните в заявлението, в случай че са констатирани несъответствия на данните в заявлението с тези в Националния автоматизиран информационен фонд "Национален регистър на българските лични документи", се дава 3-дневен срок за отстраняването им. В случай че всички несъответствия не бъдат отстранени в посочения срок, процедурата за издаване на дипломатически или служебен паспорт се прекратява.

(3) При приемане на заявлението по служебен път се прилага задължително и писменото искане, одобрено от министъра на външните работи и/или от оправомощените от министъра на външните работи лица.

Чл. 11. (1) Дипломатически и служебни паспорти се персонализират в Министерството на вътрешните работи, с изключение на страница трета.

(2) Страница трета на дипломатическите и служебните паспорти се персонализира на ръка от калиграф, като се вписват следните данни:

1. фамилното и собственото име на притежателя, изписани на английски език;

2. заеманата длъжност и мястото на работа или дипломатическият ранг и мястото на работа, изписани на английски език.

(3) При издаване на дипломатически паспорти на дългосрочно командировани служители в дипломатическите и консулските представителства на Република България в чужбина, при отчитане на спецификите на местното законодателство на приемащата държава, по преценка на оправомощените от министъра на външните работи длъжностни лица в дипломатическите паспорти се изписва дипломатическият ранг или заеманата длъжност.

(4) Страница трета на дипломатическите и служебните паспорти се подписва от министъра на външните работи или от оправомощени от него длъжностни лица.

(5) Оправомощените от министъра на външните работи длъжностни лица връчват на лицата срещу подпис персонализираните дипломатически и служебни паспорти, указват условията, при които документът може да бъде използван, и сроковете за връщане на паспорта.

(6) Дипломатическите и служебните паспорти на лицата, подали заявления по чл. 9, ал. 2, се връчват от консулското длъжностно лице в съответното дипломатическо или консулско представителство на Република България в чужбина по реда на ал. 5.

(7) За запознаването с обстоятелствата по ал. 5 лицата подписват декларация.

Раздел III.
Връщане и съхранение на дипломатическите и служебните паспорти

Чл. 12. (1) Служителите на Министерството на външните работи без дипломатически ранг връщат за съхранение в Министерството на външните работи дипломатическите или служебните паспорти в 7-дневен срок след приключване на краткосрочна командировка и в 15-дневен срок след приключване на дългосрочна командировка.

(2) Служители от централната и териториалната администрация и служителите в българските културни институти на Република България в чужбина и членовете на техните семейства връщат паспортите в Министерството на външните работи или в административното звено, осъществяващо протоколни функции на съответната администрация, в сроковете по ал. 1.

(3) Членовете на ръководствата на лицензираните спортни федерации, вписани в регистъра по чл. 9, ал. 1, т. 1 от Закона за физическото възпитание и спорта, както и членовете на ръководствата на представителните организации на работниците и служителите на национално равнище и представителните организации на работодателите на национално равнище връщат паспортите в съответната федерация или организация, по чието искане са издадени, в 7-дневен срок след приключването на краткосрочна командировка.

(4) При последваща необходимост от ползване на издаден дипломатически или служебен паспорт, чиято валидност не е изтекла, лицата по ал. 1 - 3 следва да представят заповед за командировка извън страната.

(5) В случаите по ал. 1 - 4 се съставят и подписват приемно-предавателни протоколи.

(6) Дипломатическите и служебните паспорти подлежат на връщане в Министерството на външните работи в тримесечен срок след изтичането на тяхната валидност или след отпадането на основанието за издаването или ползването им.

(7) Ръководителите на ведомствата, организациите и лицензираните спортни федерации, на чиито представители са издадени дипломатически или служебни паспорти, са длъжни в срока по ал. 6 да уведомят писмено Министерството на външните работи за отпадането на основанието за тяхното издаване или ползване.

(8) След изтичането на срока по ал. 6 Министерството на външните работи обявява дипломатическия или служебния паспорт за невалиден.

(9) Ръководителите на ведомствата, организациите или лицензираните спортни федерации по ал. 7 контролират и отговарят за връщането на дипломатическите и служебните паспорти в срок в съответното ведомство, организация или федерация.

(10) В случай че дипломатическият или служебният паспорт не е върнат в срока по ал. 6, се прилага разпоредбата на чл. 81, ал. 1, т. 6 от Закона за българските лични документи.

Чл. 13. В случаите по чл. 12, ал. 2 и 3 централните и териториалните органи на изпълнителната власт, както и ръководителите на организации и лицензирани спортни федерации, на чиито служители са издадени дипломатически или служебни паспорти, организират тяхното съхранение по начин, осигуряващ защита от посегателства, повреждане и унищожаване.

Чл. 14. (1) В случай на изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на дипломатически или служебен паспорт лицето в тридневен срок подава писмена декларация за тези обстоятелства в Министерството на външните работи или в дипломатическо или консулско представителство на Република България в чужбина.

(2) В случай на изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на дипломатически или служебен паспорт, настъпили при съхранението им по реда на чл. 12, ал. 2 и 3, ръководителят на съответното ведомство, организация или лицензирана спортна федерация незабавно уведомява за тези обстоятелства Министерството на външните работи.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 1. Наредбата се приема на основание чл. 47а от Закона за българските лични документи.

§ 2. Изпълнението на наредбата се възлага на министъра на външните работи.

Промени настройката на бисквитките