Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 21 от 15.III

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 26 ОТ 10 МАРТ 2022 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН КООРДИНАЦИОНЕН МЕХАНИЗЪМ ЗА ПРЕГЛЕД НА ПРОЕКТНАТА ГОТОВНОСТ, ПРИОРИТИЗИРАНЕ И МОНИТОРИНГ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТИТЕ В СЕКТОР "ТРАНСПОРТ", ОТГОВАРЯЩИ НА УСЛОВИЯТА ЗА ФИНАНСИРАНЕ ПО КОХ

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 26 ОТ 10 МАРТ 2022 Г. ЗА СЪЗДАВАНЕ НА НАЦИОНАЛЕН КООРДИНАЦИОНЕН МЕХАНИЗЪМ ЗА ПРЕГЛЕД НА ПРОЕКТНАТА ГОТОВНОСТ, ПРИОРИТИЗИРАНЕ И МОНИТОРИНГ НА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ПРОЕКТИТЕ В СЕКТОР "ТРАНСПОРТ", ОТГОВАРЯЩИ НА УСЛОВИЯТА ЗА ФИНАНСИРАНЕ ПО КОХЕЗИОННИЯ ФОНД СЪГЛАСНО РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2021/1153 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА ЗА СЪЗДАВАНЕ НА МЕХАНИЗЪМ ЗА СВЪРЗВАНЕ НА ЕВРОПА (МСЕ) И ЗА ОТМЯНА НА РЕГЛАМЕНТИ (ЕС) № 1316/2013 И (ЕС) № 283/2014

Обн. ДВ. бр.21 от 15 Март 2022г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


Чл. 1. (1) Създава се координационен механизъм на национално ниво за преглед на проектната готовност, приоритизиране и мониторинг на изпълнението на проектите в сектор "Транспорт", отговарящи на изискванията за финансиране от Кохезионния фонд по реда на Регламент (ЕС) 2021/1153 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на Механизъм за свързване на Европа (МСЕ) и за отмяна на регламенти (ЕС) № 1316/2013 и (ЕС) № 283/2014.

(2) С постановлението се цели осигуряване на ефективна координация между всички компетентни органи, ангажирани с процеса на подготовка, приоритизиране и мониторинг на изпълнението на проектите по ал. 1.

Чл. 2. Координационният механизъм по чл. 1 се прилага за проектите в сектор "Транспорт", отговарящи на условията за финансиране от Кохезионния фонд, съгласно чл. 4, параграф 8 от Регламент (ЕС) 2021/1153 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на Механизъм за свързване на Европа (МСЕ) и за отмяна на регламенти (ЕС) № 1316/2013 и (ЕС) № 283/2014, които са подадени до края на 2023 г. Съгласно чл. 4, параграф 9 от Регламент (ЕС) 2021/1153 за Република България до края на 2024 г. се гарантират 70 на сто от 70 на сто от сумата, която е прехвърлена към МСЕ от Кохезионния фонд.

Чл. 3. Приоритизирането на проектите се извършва с оглед на подаването им за финансиране по реда на чл. 11, параграф 6 от Регламент (ЕС) 2021/1153 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на Механизъм за свързване на Европа (МСЕ) и за отмяна на регламенти (ЕС) № 1316/2013 и (ЕС) № 283/2014.

Чл. 4. Етапите на координационния механизъм по чл. 1, ал. 1 включват:

1. преглед на подготовката на проектите на шестмесечна база; прегледът се осъществява въз основа на информация, подготвена съвместно от дирекция "Координация на програми и проекти" в Министерството на транспорта и съобщенията (МТС) и от конкретния бенефициент, който е Възложител на проекта; за пътните проекти по МСЕ, сектор "Транспорт", информацията се подготвя от Министерството на регионалното развитие и благоустройството съвместно с Агенция "Пътна инфраструктура";

2. разработване на индикативен годишен график за подготовката и подаването на проектите в сектор "Транспорт" по Регламент (ЕС) 2021/1153 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на Механизъм за свързване на Европа (МСЕ) и за отмяна на регламенти (ЕС) № 1316/2013 и (ЕС) № 283/2014 за одобрение от Европейската комисия;

3. одобряване на индикативния годишен график по т. 2;

4. преглед на изпълнението на индикативния годишен график и докладване пред министъра на транспорта и съобщенията за възникнали забавяния по изпълнението му и предоставяне на предложения за компенсаторни мерки;

5. преглед на проектната готовност на проектите, които ще бъдат подадени за финансиране пред Европейската изпълнителна агенция за климат, инфраструктура и околна среда (CINEA) към Европейската комисия; прегледът на проектната готовност включва и оценка за съответствие с правилата за държавните помощи;

6. приемане на решение за приоритизиране на проектите, отговарящи на условията за финансиране от Кохезионния фонд, в сектор "Транспорт" по Регламент (ЕС) 2021/1153 въз основа на извършения преглед по т. 5;

7. одобряване на решенията за приоритизиране на проектите;

8. валидиране/сертифициране на приоритизираните проекти, предвидени за подаване пред CINEA за получаване на безвъзмездно финансиране по реда на Регламент (ЕС) 2021/1153 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на Механизъм за свързване на Европа (МСЕ) и за отмяна на регламенти (ЕС) № 1316/2013 и (ЕС) № 283/2014.

Чл. 5. Дейностите по изпълнение на етапите по чл. 4, т. 3, 7 и 8 се извършват от министъра на транспорта и съобщенията, като за пътните проекти отговорността за изпълнение на задълженията по т. 3, 7 и 8 е на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Чл. 6. (1) Дейностите по изпълнение на етапите по чл. 4, т. 1, 2, 4, 5 и 6 се извършват от работна група, като прегледът на готовността на проектите, които ще бъдат подадени по реда на Регламент (ЕС) 2021/1153 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на Механизъм за свързване на Европа (МСЕ), се извършва въз основа на становища за зрялост и релевантност на проектите, изготвени от дирекция "Координация на програми и проекти" в МТС, МРРБ или от външни експерти, Европейската инвестиционна банка и/или Инициативата JASPERS.

(2) Решенията за приоритизиране на проектите по чл. 4, т. 6 се вземат с квалифицирано мнозинство от две трети от присъстващите на заседанието членове на работната група, които имат право на глас. Членовете, гласували против, както и въздържалите се представят своето особено мнение, което се вписва в протокола от заседанието.

(3) Протоколът с решенията по ал. 2 се одобрява от министъра на транспорта и съобщенията.

Чл. 7. (1) Работната група по чл. 6, ал. 1 се състои от председател и членове. Председателят и членовете на работната група имат право на глас при вземане на решения.

(2) Председател на работната група е заместник-министър на транспорта и съобщенията, определен със заповедта по ал. 8.

(3) Членове на работната група са:

1. заместник-министърът на финансите;

2. заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството;

3. директорът на дирекция "Координация на програми и проекти" в МТС;

4. директорът на дирекция "Национална транспортна политика" в МТС;

5. директорът на дирекция "Централно координационно звено".

(4) При необходимост на заседанията на работната група могат да бъдат канени представители на други ведомства, които имат отношение по изпълнение на проектите по Механизма за свързване на Европа, сектор "Транспорт" 2021 - 2027 г. Те имат ролята на наблюдатели по време на заседанията на работната група и нямат право на глас при вземане на решения.

(5) Представители на Национална компания "Железопътна инфраструктура", Агенция "Пътна инфраструктура", Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав", Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение", Изпълнителна агенция "Морска администрация" и други потенциални бенефициенти следва да присъстват на заседания на работната група след отправена им покана с оглед представяне на проектните им предложения, които следва да бъдат разгледани и приоритизирани от работната група преди подаването им за финансиране по МСЕ, сектор "Транспорт". Представителите на бенефициентите не са официални членове на работната група и имат право само на съвещателен глас.

(6) Координацията, административната и техническата работа, свързани с дейността на работната група, се извършват от секретар, който е служител в дирекция "Координация на програми и проекти" в МТС.

(7) Лицата по ал. 3, т. 1 - 5 определят по един свой заместник, който да участва на заседанията на работната група с право на глас, в случай на тяхно отсъствие и уведомяват писмено председателя и секретаря на работната група.

(8) Поименният състав на работната група се определя със заповед на министъра на транспорта и съобщенията въз основа на предложения на съответните органи и организации. Заповедта посочва членовете на работната група и техните заместници.

(9) Членовете на работната група могат да предложат за участие в заседанията експерти, които при необходимост да подпомагат тяхната работа.

Чл. 8. (1) Заседанията на работната група по чл. 6, ал. 1 се свикват по инициатива на председателя най-малко два пъти годишно.

(2) Дневният ред и всички документи и материали за заседанията се изпращат от секретаря на членовете на работната група и на заинтересованите страни най-малко 10 работни дни преди датата на заседанието по електронен път.

(3) Предложения за промени в дневния ред могат да бъдат внасяни от всеки член на работната група най-късно 5 работни дни преди заседанието. Предложенията за промени в дневния ред се гласуват от работната група на съответното заседание.

(4) За всяко заседание на работната група се съставя протокол, в който се отразяват темите на обсъждане, констатациите, взетите решения и се прилагат материалите, разгледани на съответното заседание.

(5) До 5 работни дни след заседание на членовете на работната група се изпраща по електронен път проектът на протокол от заседанието, по който те могат да дадат бележки в срок до 5 работни дни от датата на изпращането му. Окончателният вариант на протокол от заседанието се изготвя до 3 работни дни след получаване на бележките по проекта на протокол. Окончателният вариант се изпраща по електронен път повторно на всички членове на работната група.

Чл. 9. Проектите, приоритизирани по реда на постановлението, се изпращат до CINEA за кандидатстване и получаване на безвъзмездно финансиране по реда на Регламент (ЕС) 2021/1153 на Европейския парламент и на Съвета за създаване на Механизъм за свързване на Европа (МСЕ) и за отмяна на регламенти (ЕС) № 1316/2013 и (ЕС) № 283/2014.

Чл. 10. (1) Съгласно чл. 21, параграф 3 от Регламент (ЕС) 2021/1153 бенефициентите представят доклади за напредъка по изпълнение на проектите, както са определени в съответните споразумения за предоставяне на безвъзмездни средства, без предварително одобрение от страна на държавите членки. Комисията предоставя на държавите членки достъп до докладите относно действията, предприети на тяхна територия.

(2) Финансирането за изпълнение на одобрените проекти на бенефициентите в ресора на МТС и МРРБ, отговарящи на изискванията за финансиране по Кохезионния фонд по реда на Регламент (ЕС) 2021/1153, се осигурява чрез предоставяне на безвъзмездни финансови средства от CINEA и осигуряване на съфинансиране от държавния бюджет на държавата членка. Разчетите за средствата, получавани по тези проекти от CINEA, както и разходите на бенефициентите по източници на финансиране (европейски средства и национално съфинансиране) се включват в бюджетната прогноза и в проектобюджета на съответния първостепенен разпоредител с бюджет, в съотвествие с указанията на министъра на финансите за изготвяне на необходимата информация от първостепенните разпоредители с бюджет на отделните етапи от бюджетната процедура за съответната година.

(3) Първостепенните разпоредители с бюджет, в чийто ресор са бенефициентите на помощта по проектите, отговарящи на условията за финансиране по Кохезионния фонд на МСЕ за периода 2021 - 2027 г., осъществяват технически мониторинг и финансов контрол на действията с оглед на гарантиране на ефективното им изпълнение и ефикасното и законосъобразното разходване на предоставения им публичен финансов ресурс.

(4) За проектите на бенефициенти, които не са държавни органи, държавни предприятия или други държавни структури, и проектите по "Общия пакет" на МСЕ, сектор "Транспорт", съфинансирането се осигурява от съответния бенефициент.

Заключителни разпоредби

§ 1. Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на транспорта и съобщенията.

§ 2. Постановлението се приема на основание чл. 7а от Закона за нормативните актове.

Промени настройката на бисквитките