Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 25 от 29.III

НАРЕДБА № 6 ОТ 18 МАРТ 2022 Г. ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПРОИЗШЕСТВИЯ ПО ВЪТРЕШНИТЕ ВОДНИ ПЪТИЩА

 

НАРЕДБА № 6 ОТ 18 МАРТ 2022 Г. ЗА РАЗСЛЕДВАНЕ НА ПРОИЗШЕСТВИЯ ПО ВЪТРЕШНИТЕ ВОДНИ ПЪТИЩА

Издадена от министъра на транспорта и съобщенията

Обн. ДВ. бр.25 от 29 Март 2022г.

Раздел I.
Общи разпоредби

Чл. 1. (1) С наредбата се определят условията и редът за разследване на произшествия, възникнали на кораб или между кораби, плаващи по вътрешните водни пътища на Република България.

(2) Изпълнителна агенция "Морска администрация" може да разследва и произшествие, възникнало по вътрешните водни пътища на Европа с кораб, плаващ под българско знаме, след като корабът е пристигнал или е бил провлачен до българско пристанище.

(3) Разследването на произшествия се извършва в съответствие с чл. 17, ал. 3, букви "а" и "б" от Правилата за речния надзор по Дунава, приети с Постановление № 82 на Министерския съвет от 2013 г. (ДВ, бр. 35 от 2013 г.), и има за цел:

1. да установи обстоятелствата, при които е възникнало произшествието;

2. да разкрие причините, предизвикали произшествието;

3. да установи последствията от произшествието;

4. да установи има ли нарушение на правилата за корабоплаване и кои лица са отговорни за това;

5. да предложи мерки, необходими за предотвратяване на подобни произшествия.

(4) Разследването по реда на тази наредба е независимо, не се извършва с цел установяване на степента на вината или отговорността и не препятства извършването на гражданско, административнонаказателно или наказателно производство.

Чл. 2. (1) Наредбата се прилага за всички кораби, плаващи по вътрешните водни пътища на Република България.

(2) Наредбата не се прилага при произшествия:

1. в случаите на чл. 17, ал. 3, буква "в" от Правилата за речния надзор по Дунава;

2. които са възникнали на кораби в строеж на територията на корабостроително предприятие;

3. които са възникнали само между военни и/или граничнополицейски кораби, и

4. на малки кораби, използвани за нетърговски цели.

Чл. 3. (1) Произшествие е събитие или последователност от събития при експлоатацията на кораба, в резултат на което са настъпили:

1. загуба или конструктивно разрушаване на кораба;

2. материални щети, нанесени на кораба;

3. засядане или неспособност за самостоятелно придвижване на кораба;

4. участие на кораба в сблъскване;

5. материални щети на речната инфраструктура извън кораба, които могат сериозно да застрашат безопасността на кораба, друг кораб или човек;

6. вреди на околната среда в резултат на изхвърляне на замърсяващи или отровни за околната среда продукти, причинено от кораб.

(2) Смърт, изчезване или сериозно нараняване на човек, причинени в резултат на събитие по ал. 1, се считат за произшествие.

Раздел II.
Категоризация на произшествията

Чл. 4. Произшествията се категоризират на:

1. много тежко произшествие;

2. тежко произшествие;

3. инцидент.

Чл. 5. (1) Много тежко произшествие е корабокрушение, смърт или изчезване на човек от кораба.

(2) Корабокрушение е пълна загуба или конструктивно разрушаване на кораб.

Чл. 6. Тежко произшествие е събитие с кораб, довело до:

1. сериозно нараняване на човек, настъпило в резултат на събитие по чл. 3, ал. 1;

2. замърсяване на околната среда, включително и на речното дъно, в резултат на изхвърляне на замърсяващи или отровни за околната среда продукти, от което са настъпили тежки вреди на околната среда;

3. удар на кораба в подводен предмет или сблъскване с друг кораб или друга повреда, довела до нарушаване на мореходността на кораба, за отстраняване на която са необходими повече от 48 часа;

4. пожар, експлозия на кораба или самозапалване на товар, превозван по вътрешните водни пътища;

5. престой в заседнало положение, при който корабът е причинил затваряне на фарватера за повече от 48 часа (за кораб, превозващ товари) или за повече от 24 часа (за кораб, превозващ пътници, или за кораб, превозващ опасни товари);

6. повреда на брегово съоръжение, плаващо устройство, плаващо съоръжение или мост от кораб, за отстраняването на която съоръжението трябва да излезе от експлоатация за повече от 48 часа;

7. цялостно или частично потопяване или изхвърляне на брега на кораб, който съдържа вещества, които замърсяват или могат да замърсят водите или дъното на реката.

Чл. 7. Инцидент е всяко произшествие с кораб, извън случаите по чл. 5 и 6, в резултат на което последва едно от следните обстоятелства:

1. повреда на кораба, довела до нарушаване на мореходността му, за отстраняване на която са необходими до 48 часа;

2. престой в заседнало положение, при който корабът е причинил затваряне на фарватера до 48 часа (за кораб, превозващ товари), или до 24 часа за кораб, превозващ пътници, или за кораб, превозващ опасни товари;

3. повреда на брегово съоръжение, плаващо устройство, плаващо съоръжение или мост от кораб, за отстраняването на която съоръжението излиза от експлоатация до 48 часа.

Раздел III.
Известяване за произшествия

Чл. 8. (1) За всяко произшествие капитанът на кораба или корабопритежателят е длъжен да уведоми при първа възможност най-близкия орган на речния надзор чрез дежурните оператори на специализирано поделение дирекция "Ръководство на корабния трафик - р. Дунав" на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура".

(2) В дирекция "Речен надзор - Русе" и "Речен надзор - Лом" на Изпълнителна агенция "Морска администрация" се водят книги за произшествията и електронни дневници за произшествията, в които след категоризация от директора по чл. 13 се вписва постъпилата информация.

(3) Когато вследствие на произшествие с кораб, плаващ под българско знаме, е причинена смърт или сериозно нараняване на граждани на чужда държава, Изпълнителна агенция "Морска администрация" незабавно информира тази държава чрез най-близкото дипломатическо представителство.

Раздел IV.
Разследване на произшествия

Чл. 9. (1) Подлежат на задължително разследване много тежките и тежките произшествия. Произшествия се разследват по реда на глава пета от Правилата за речния надзор по Дунава.

(2) Инцидентите се разследват въз основа на писмена заповед на директора на съответната дирекция "Речен надзор" на Изпълнителна агенция "Морска администрация", в чийто район на действие е възникнал инцидентът, след извършване на предварителна оценка за наличието на сериозни нарушения на правилата за експлоатацията и подържането на материалната част на кораба и/или неизпълнение на служебните задължения от членовете на екипажа на кораба.

(3) За всеки случай на телесна повреда или смърт при изпълнение на служебни задължения, които не са настъпили в резултат на възникналото произшествие, се извършва разследване по установения ред за трудова злополука.

Чл. 10. (1) Разследването на произшествията се извършва от комисия, съставена от служители на съответната дирекция "Речен надзор - Русе" или "Речен надзор - Лом" на Изпълнителна агенция "Морска администрация", в чийто район на действие е възникнало произшествието. Може да бъдат привличани и експерти от Главна дирекция "Аварийно-спасителна дейност" на Изпълнителна агенция "Морска администрация".

(2) Произшествие по чл. 1, ал. 2 се разследва от комисия от съответната дирекция "Речен надзор" на Изпълнителна агенция "Морска администрация", в чийто район се намира първото посетено българско пристанище или пристанището, в което корабът е бил довлечен.

(3) Директорът на съответната дирекция "Речен надзор" определя със своя заповед членовете на комисията, които да разследват произшествията, съобразявайки изискванията в зависимост от конкретния случай. В комисията се включват служители, които отговарят на следните условия:

1. висше образование, специалност "Корабоводене", "Корабни машини и механизми", "Корабостроене", "Радиоелектроника и свръзки" или "Екология";

2. плавателен стаж най-малко 5 години на длъжност от оперативно или управленско ниво или трудов стаж най-малко 3 години по специалността;

3. писмено и говоримо владеене руски, немски или английски език при разследване на произшествие с кораби, плаващи под знамето на държава, различна от Република България;

4. най-малко две години опит при извършване на проверки на кораби по реда на речния надзор;

5. опит в прилагането на националното законодателство, регламентиращо условията на труд и живот на борда на корабите;

6. опит в прилагането на Правилата за плаване по река Дунав.

Чл. 11. При настъпило произшествие капитанът на кораба изготвя констативен протокол. В протокола се прави подробно описание на нанесените щети и тяхната приблизителна стойност с точно посочване на паспортните технически данни на авариралите системи и механизми.

Чл. 12. (1) След пристигане в първото българско пристанище капитанът на кораба представя незабавно на съответния директор на съответната дирекция "Речен надзор" писмен доклад (рапорт), касаещ произшествието, придружен от констативния протокол по чл. 11.

(2) Докладът на капитана на кораба трябва да съдържа подробно изложение на обстоятелствата, при които е възникнало произшествието, причините, които са го предизвикали, включително лицата, свързани с произшествието, и последствията от него.

(3) Като приложения към доклада се представят:

1. заверени копия от дневниците, водени на кораба;

2. писмени показания на свидетели на произшествието;

3. фотографии на повредените детайли;

4. скици от местоположението на произшествието с последователно разположение на кораба (корабите) при сблъскване, засядане на плитковина и т.н.

(4) Представят се за проверка и дневниците, водени на кораба.

Чл. 13. (1) Въз основа на представените документи по чл. 12 директорът на съответната дирекция "Речен надзор" на Изпълнителна агенция "Морска администрация" взема решение за категоризиране на произшествието и регистрирането му в книгата за произшествия и електронен дневник за произшествията съгласно чл. 8, ал. 2.

(2) За точното категоризиране на произшествието директорът може да изисква от капитана на кораба допълнителна информация.

Чл. 14. (1) За разследване на произшествие директорът на съответната дирекция "Речен надзор" на Изпълнителна агенция "Морска администрация" с писмена заповед определя комисия от служители и срок, в който да бъде извършено разследването.

(2) На комисията се предоставя цялата налична информация по чл. 12 и чл. 13, ал. 2.

(3) С цел установяване на обстоятелствата и причините, довели до произшествието, комисията трябва:

1. да съпостави различните събития и наличната информация;

2. да изгради хипотеза/хипотези за причините, които в най-висока степен е вероятно да са предизвикали произшествието;

3. да отчете всички фактори, които са могли да доведат до вземане на погрешно решение, което да е причина за произшествието;

4. да разследва влиянието на човешкия фактор за възникването на произшествието.

(4) При разследването, ако е необходимо, директорът на съответната дирекция "Речен надзор" на Изпълнителна агенция "Морска администрация" по предложение на комисията може да привлича външни специалисти (по корабни машини и механизми, противопожарни средства, електронавигационни прибори и др.) от друга дирекция на Изпълнителна агенция "Морска администрация". Той може да разпореди да бъдат извършени експертизи, анализи, докуване или водолазен оглед на кораба.

(5) При необходимост комисията по ал. 1 може да разпитва свидетели на произшествието.

Чл. 15. (1) По искане на администрация от държава, заинтересована страна, когато кораб, плаващ под нейно знаме, участва в произшествието, отправено до Изпълнителна агенция "Морска администрация", като член на комисията по разследването със статут на наблюдател може да участва представител от администрацията на заинтересованата страна.

(2) Служителят по ал. 1 трябва да владее руски, немски или английски език.

Раздел V.
Докладване на произшествия

Чл. 16. (1) След завършване на разследването на произшествието комисията изготвя доклад за разследване на произшествие, който трябва да съдържа:

1. дата и номер на доклада;

2. обекти на произшествието;

3. уникален европейски идентификационен номер, (ENI или IMO номер) или официален идентификационен номер (за кораби, непритежаващи ENI номер);

4. дата и час, в който е възникнало произшествието;

5. място, където е възникнало произшествието;

6. пострадали лица (ако има такива);

7. характеристика на обекта (собственост, къде и под какъв № е регистриран, знаме, мощност, тонаж, име и правоспособност на капитана или водача на кораба по време на произшествието);

8. хидрометеорологична обстановка по време на произшествието (водно ниво, атмосферни явления, щормови предупреждения и т.н.);

9. същност на произшествието;

10. подробно описание на обстоятелствата, предизвикали произшествието;

11. подробно описание на щетите, произлезли в резултат на произшествието;

12. причини, предизвикали произшествието;

13. посочване на неправилните действия на екипажа или други лица (ако има такива) във връзка с произшествието;

14. ден, в който са представени всички необходими документи;

15. опис на всички приложени документи;

16. резултати от проверка за употреба на алкохол или наркотични вещества или техни аналози от дежурните или вахтени лица (ако е приложимо);

17. правилно комплектоване на кораба с екипаж съгласно международните изисквания и спазването на времето за работа и почивка по време на произшествието;

18. мерки за недопускане на произшествия;

19. подписи на членове на комисията.

(2) Докладът за разследване на произшествието се изготвя в един екземпляр и заедно с всички събрани писмени доказателства остава на съхранение в съответната дирекция "Речен надзор" на Изпълнителна агенция "Морска администрация", извършила разследването.

(3) За всяка календарна година номерата на докладите за разследване започват от № 1.

Чл. 17. Информацията, получена при разследване на произшествията, не се използва за други цели освен за целите на разследването и предотвратяването на произшествия.

Чл. 18. Следните документи не се предоставят за други цели освен за разследване на произшествие, освен ако компетентният орган в Република България определи, че е налице първостепенен обществен интерес от разгласяването на:

1. всички свидетелски и други показания, обяснения и бележки, взети или получени в хода на разследване на произшествие;

2. документи, разкриващи самоличността на лицата, дали показания по време на разследването на произшествие;

3. информация, свързана с лицата, засегнати от произшествието, която е от особено чувствително или лично естество, включително информация относно тяхното здраве.

Чл. 19. (1) Препис от доклада по чл. 16, ал. 1 се изпраща до изпълнителния директор на Изпълнителна агенция "Морска администрация".

(2) Преписи от доклада по чл. 16, ал. 1 се връчват срещу подпис или се изпращат по пощата с известие за доставяне на заинтересуваните страни.

Чл. 20. (1) Разследването на произшествие трябва да приключи в срок не по-дълъг от тридесет дни считано от деня на издаване на заповедта за разследване.

(2) При наличие на уважителни причини директорът на съответната дирекция "Речен надзор" на Изпълнителна агенция "Морска администрация" може да удължи със своя заповед срока за разследване на произшествието. При удължаване на срока се уведомяват заинтересованите лица.

(3) Докладът за разследването и събраните доказателства и материали във връзка с него се съхраняват 20 години в съответната дирекция "Речен надзор" на Изпълнителна агенция "Морска администрация", извършила разследването, и подлежат на оценка от експертна комисия, определена от директора на съответната дирекция "Речен надзор" на Изпълнителна агенция "Морска администрация", за евентуално продължаване на срока на съхранение.

Чл. 21. Когато се открият нови обстоятелства от съществено значение по приключено разследване, но не по-късно от една година от датата на произшествието, и тези обстоятелства при извършване на разследването не са могли да бъдат известни, директорът на съответната дирекция "Речен надзор" на Изпълнителна агенция "Морска администрация" разпорежда извършване на повторно разследване.

Раздел VI.
Мерки за недопускане на произшествия

Чл. 22. Корабопритежателят е длъжен, след като му бъде връчен препис от доклада за разследване на произшествието, да предприеме посочените в доклада превантивни действия.

Чл. 23. Корабопритежателят е длъжен да уведоми писмено директора на съответната дирекция "Речен надзор" на Изпълнителна агенция "Морска администрация" в 15-дневен срок от връчването на препис от доклада за изпълнението на превантивните действия по чл. 22.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Брегово съоръжение" е съоръжение, ситуирано на речния бряг (водоизточници, електрически захранващи табла, товарни кранове и др.).

2. "Сериозно нараняване" е нараняване, което води до нетрудоспособност, проявила се в срок до 7 дни от нараняването и продължила повече от 72 часа.

Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 79а, ал. 2 от Кодекса на търговското корабоплаване.

Промени настройката на бисквитките