Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 49 от 30.VI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 7 ОТ 31 МАРТ 2021 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЪСТАВЯНЕ НА СПИСЪК НА МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ ПО ЧЛ. 30А ОТ ЗАКОНА ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ И ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА СТОЙНОСТТА, ДО КОЯТО ТЕ СЕ ЗАПЛАЩАТ (ДВ, БР. 28 ОТ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 7 ОТ 31 МАРТ 2021 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА СЪСТАВЯНЕ НА СПИСЪК НА МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ ПО ЧЛ. 30А ОТ ЗАКОНА ЗА МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ И ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА СТОЙНОСТТА, ДО КОЯТО ТЕ СЕ ЗАПЛАЩАТ (ДВ, БР. 28 ОТ 2021 Г.)

В сила от 01.07.2022 г.
Издадена от министъра на здравеопазването

Обн. ДВ. бр.49 от 30 Юни 2022г.

§ 1. В чл. 53 накрая се добавя запетая и се добавя "в т.ч. и на съответните ремонтни дейности".

§ 2. В чл. 54 след думата "изделия" се добавя "и ремонтните дейности".

§ 3. Член 63 се изменя така:

"Чл. 63. (1) След приключване на процедурата по чл. 53 въз основа на спецификацията по чл. 56 управителят на НЗОК утвърждава спецификация - списък с групите помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хората с увреждания, наименования на договорените конкретни помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хората с увреждания и съответната стойност, до която се заплащат, в това число ремонтни дейности.

(2) Спецификацията - списък по ал. 1, съдържа следните основни данни за всяко конкретно помощно средство, приспособление, съоръжение и медицинско изделие за хората с увреждания:

1. група/подгрупа/технически характеристики на помощното средство, приспособлението, съоръжението и медицинското изделие за хората с увреждания, в това число ремонтни дейности, по спецификацията по чл. 56;

2. търговско наименование на помощното средство, приспособлението, съоръжението и медицинското изделие за хората с увреждания, съответно наименование на ремонтната дейност;

3. НЗОК код;

4. стойност, заплащана от НЗОК;

5. производител/доставчик;

6. заявител;

7. медицински условия, експлоатационни срокове и необходими медицински документи за предоставянето му, в това число изработване или ремонт.

(3) Спецификацията - списък, може да бъде допълвана веднъж годишно само след проведена процедура по чл. 53.

(4) Спецификацията - списък, е съобразена с резултатите от процедурата по чл. 53 и влиза в сила от 1 януари на следващата календарна година.

(5) Националната здравноосигурителна каса публикува на официалната си интернет страница спецификацията - списък по ал. 1, и указания във връзка с нейното прилагане.

(6) Когато спецификацията - списък по ал. 1, не бъде утвърдена в сроковете по тази наредба, НЗОК продължава да заплаща помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия за хората с увреждания до стойностите и при условията на предходната спецификация - списък."

Преходни разпоредби

§ 4. Актуалните към влизане в сила на тази наредба списък/списъци по чл. 63, ал. 1 от Наредба № 7 от 31.03.2021 г. за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия по чл. 30а от Закона за медицинските изделия и за определяне на стойността, до която те се заплащат (обн., ДВ, бр. 28 от 2021 г.; изм. и доп., бр. 104 от 2021 г.) се прилагат като спецификация - списък по настоящата наредба, до утвърждаване на първата спецификация - списък по нея, ако съдържат всички изискуеми от наредбата данни за помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия за хората с увреждания и бъдат утвърдени от управителя на НЗОК.

Заключителни разпоредби

§ 5. Наредбата влиза в сила от 1 юли 2022 г.

Промени настройката на бисквитките