Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 55 от 15.VII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 44 ОТ 20.10.2011 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ДЕЙНОСТТА НА КОЛЕКТИВНИТЕ ИНВЕСТИЦИОННИ СХЕМИ, УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДРУЖЕСТВА, НАЦИОНАЛНИТЕ ИНВЕСТИЦИОННИ ФОНДОВЕ И ЛИЦАТА, УПРАВЛЯВАЩИ АЛТЕРНАТИВНИ ИНВЕСТИЦИОННИ ФОНДОВЕ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 44 ОТ 20.10.2011 Г. ЗА ИЗИСКВАНИЯТА КЪМ ДЕЙНОСТТА НА КОЛЕКТИВНИТЕ ИНВЕСТИЦИОННИ СХЕМИ, УПРАВЛЯВАЩИТЕ ДРУЖЕСТВА, НАЦИОНАЛНИТЕ ИНВЕСТИЦИОННИ ФОНДОВЕ И ЛИЦАТА, УПРАВЛЯВАЩИ АЛТЕРНАТИВНИ ИНВЕСТИЦИОННИ ФОНДОВЕ (ДВ, БР. 85 ОТ 2011 Г.)

Издадена от Комисията за финансов надзор

Обн. ДВ. бр.55 от 15 Юли 2022г.

§ 1. В наименованието на наредбата след думите "националните инвестиционни фондове" се поставя запетая и се добавя "алтернативните инвестиционни фондове".

§ 2. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 думите "дейността на колективните инвестиционни схеми" и запетаята след тях се заличават.

2. В т. 6 думата "проспектите" се заменя с "проспекта, документа с ключова информация за инвеститорите", запетаята след думата "отчетите" се заменя със съюза "и", а думата "рекламни" се заменя с "маркетингови".

3. В т. 9 след думите "управляващите дружества" се поставя запетая и се добавя "алтернативните инвестиционни фондове".

§ 3. Член 3 се изменя така:

"Чл. 3. Писменият договор по чл. 35а, ал. 2 от Закона за дейността на колективните инвестиционни схеми и на други предприятия за колективно инвестиране (ЗДКИСДПКИ) трябва да съдържа елементите по чл. 2 от Делегиран регламент (ЕС) 2016/438 на Комисията от 17 декември 2015 г. за допълнение на Директива 2009/65/ЕО на Европейския парламент и на Съвета по отношение на задълженията на депозитарите (ОВ, L 78/11 от 24 март 2016 г.)."

§ 4. Членове 4 - 7 се отменят.

§ 5. В чл. 11 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 5 думата "прилага" се заменя с "прилагат".

2. Създава се ал. 6:

"(6) Когато управляващо дружество за сметка на управлявана от него колективна инвестиционна схема извършва суап за обща доходност или инвестира в други деривативни финансови инструменти с подобни характеристики, по отношение на тези активи от портфейла на колективната инвестиционна схема се прилагат чл. 45 - 49 ЗДКИСДПКИ."

§ 6. В чл. 15 в текста преди т. 1 след думата "отговаря" се добавя "на".

§ 7. В чл. 16 ал. 1 се отменя.

§ 8. В чл. 19, ал. 2 думите "чл. 17, ал. 1, т. 1 - 3, букви "а" - "в" се заменят с "чл. 17, ал. 1, т. 1 - 3".

§ 9. Член 21а се изменя така:

"Чл. 21а. (1) Колективна инвестиционна схема, която инвестира при условията на чл. 46 ЗДКИСДПКИ, ясно посочва това в проспекта си.

(2) Колективната инвестиционна схема не може да инвестира във финансов индекс, който има само един компонент, чието въздействие върху общата възвращаемост на индекса надвишава изискванията за диверсификация на портфейла. При инвестиция в индекс с ливъридж при спазването на изискването по изречение първо се взима предвид ливъриджът.

(3) Колективната инвестиционна схема може да инвестира чрез договори върху стокови индекси само когато тези индекси се състоят от различни стоки. Подкатегориите на една стока следва да бъдат разглеждани като една и съща стока при изчисляване на ограниченията за диверсификация само ако са тясно свързани помежду си. По отношение на корелационния коефициент два компонента на стоковия индекс, които са подкатегории на една и съща стока, не следва да се разглеждат като силно зависими, ако 75 % от наблюдаваните стойности на този коефициент са под 0,8. Стойностите на корелационния коефициент по изречение трето следва да се изчисляват едновременно въз основа на равно претеглени дневни възвращаемости на съответните цени на стоките и въз основа на плъзгащ се времеви прозорец от 250 дни през петгодишен период.

(4) Колективната инвестиционна схема трябва да може да докаже, че даден индекс отговаря на критериите по чл. 46 ЗДКИСДПКИ и чл. 19, в това число, че са база за сравнение на пазара, за който се отнася. За тази цел:

1. индексът следва да има ясна единствена цел, за да представлява адекватна база за сравнение на пазара;

2. инвеститорите и компетентните органи следва да са наясно относно съвкупността от компонентите на индекса и да знаят на каква база тези компоненти са подбрани за стратегията;

3. ако управлението на паричните средства е включено като част от стратегията за индекса, колективната инвестиционна схема трябва да докаже, че това не засяга обективния характер на методологията за изчисляване на индекса.

(5) Индексът не следва да се разглежда като адекватна база за сравнение на пазара, ако е бил създаден и изчислен по искане на един участник или на много малък брой участници на пазара и в съответствие със спецификациите на тези участници на пазара.

(6) В проспекта на колективната инвестиционна схема се посочва честотата на ребалансиране и нейното въздействие върху разходите в рамките на стратегията.

(7) Колективната инвестиционна схема не може да инвестира във финансов индекс, чиято честота на ребалансиране не дава на инвеститорите възможност да репликират финансовия индекс. Такива са индекси, които се ребалансират в течение на деня или ежедневно. Техническите промени във финансовите индекси, извършени в съответствие с публично достъпни критерии, не следва да се считат за ребалансиране по смисъла на изречение първо.

(8) Колективната инвестиционна схема не инвестира във финансови индекси, за които пълната методология за изчисляване на индекса, даваща възможност на инвеститорите да репликират финансовия индекс, не е разкрита от доставчика на индекса. Това включва предоставяне на подробна информация относно компонентите на индекса, изчисляване на индекса (в това число ефект от ливъриджа в индекса), методологии на ребалансиране, промени на индекса и данни за евентуални оперативни трудности при предоставяне на своевременна или точна информация. В методологиите за изчисляване на индекса не трябва да липсват важни параметри или елементи, които да бъдат взети предвид от инвеститорите за репликиране на финансовия индекс. Тази информация следва да бъде лесно достъпна и безплатна за инвеститорите и очакваните инвеститори. Информацията за резултатите от индекса се предоставя безплатно на инвеститорите.

(9) Колективната инвестиционна схема не може да инвестира във финансови индекси, които не публикуват своите компоненти заедно със съответните теглови коефициенти. Информацията по изречение първо се предоставя по лесно достъпен начин и безплатно на настоящи и очаквани инвеститори. Тегловите коефициенти може да се публикуват след всяко ребалансиране с обратна сила. Информацията по изречение трето обхваща предходния период след последното ребалансиране и включва всички нива на индекса.

(10) Колективната инвестиционна схема не инвестира във финансови индекси, чиято методология за подбора и ребалансирането на компонентите не се основава на набор от предварително определени правила и обективни критерии.

(11) Колективната инвестиционна схема не инвестира във финансови индекси, чийто доставчик приема плащания от потенциални компоненти на индекса за включване в индекса.

(12) Колективната инвестиционна схема не инвестира във финансови индекси, чиято методология за изчисляване на индекса дава възможност за ретроспективни промени в публикуваните преди това стойности на индекса ("обратно попълване").

(13) Колективната инвестиционна схема се отнася с дължимата документирана грижа към качеството на индекса, като вземе под внимание дали методологията за изчисляване на индекса включва адекватно обяснение на тегловите коефициенти и класификацията на компонентите въз основа на инвестиционната стратегия и дали индексът представлява адекватен бенчмарк. Дължимата грижа следва да обхваща и въпроси, свързани с компонентите на индекса. Колективната инвестиционна схема следва да направи и оценка на достъпността на информацията относно индекса, в това число:

1. дали има ясно и подробно описание на бенчмарка;

2. дали има независим одит и обхвата на такъв одит;

3. честотата на публикуване на индекса и дали тя ще повлияе на способността на колективната инвестиционна схема да изчисли нетната ѝ стойност на активите.

(14) Колективната инвестиционна схема гарантира, че финансовият индекс подлежи на независима оценка."

§ 10. В чл. 26 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се отменя.

2. В ал. 2:

а) в текста преди т. 1 думите "в чужбина" се заличават;

б) в т. 1 думите "в деня на" се заменят със "за деня, към който се извършва";

в) в т. 2 думите "пазарът не е затворил до 15 ч. в деня на оценката" се заменят с "мястото за търговия не работи в деня, към който се извършва оценката";

г) точка 3 се отменя.

§ 11. В чл. 27, т. 3 думите "работния ден, предхождащ деня на оценката, ако мястото за търговия не е затворило до 15 ч. българско време" се заменят с "последния работен ден, ако мястото за търговия не работи в деня, към който се извършва оценката".

§ 12. В чл. 31 навсякъде думите "деня на оценката" се заменят с "деня, към който се извършва оценката".

§ 13. В чл. 32 се създава т. 5:

"5. за справедливата стойност на финансови инструменти на дружества, които са обявени в несъстоятелност, се използва коефициент нула, съответно се приема, че тяхната справедлива стойност е нула."

§ 14. В чл. 36 ал. 2 се изменя така:

"(2) Вътрешните правила за управление на риска уреждат ефективни процедури за установяване на рисковете, с помощта на които управляващото дружество може за всяка управлявана колективна инвестиционна схема да оцени степента, в която съответната колективна инвестиционна схема е изложена на пазарен риск, ликвиден риск, рискове за устойчивостта и риск на насрещната страна, както и на всички други рискове, включително оперативните рискове, които могат да бъдат съществени за съответната колективна инвестиционна схема."

§ 15. В чл. 38 ал. 2 се изменя така:

"(2) Периодичният преглед, контрол и оценка по ал. 1 за съответната година се извършват в срок 90 дни от края на годината и се документират, като се посочва датата на извършването им."

§ 16. В чл. 41 се създава ал. 6:

"(6) Когато управляващото дружество делегира функции по управление на портфейл на колективна инвестиционна схема на трето лице, следва да гарантира, че третото лице спазва изискванията за независимост по чл. 45г, с оглед недопускане на зависимост и прекаленото повлияване от извършените от третото лице стрес тестове."

§ 17. В чл. 43, ал. 2 думата "страница" се заменя със "страницата", а накрая се добавя "и следва да остане налична до извършване на следващия преглед".

§ 18. В чл. 44, ал. 3, т. 3 думите "при необходимост периодични стрес тестове" се заменят с "периодични, но не по-малко от веднъж годишно, стрес тестове на ликвидността".

§ 19. В чл. 45 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 3:

"(3) Управляващото дружество може да извършва стрес тест на ликвидността на всеки три месеца или по-често, или при възникване на необходимост, като причините за определянето на по-ниска или по-висока честота се посочват в политиката по чл. 45б, ал. 1."

2. Алинея 4 се изменя така:

"(4) При определяне честотата на извършване на стрес тестове на ликвидността управляващото дружество взема предвид ликвидността на колективната инвестиционна схема и нейните активи, факторите, описани в т. 27 от Насоките относно стрес тестовете за ликвидност в ПКИПЦК и АИФ, като честотата на извършване на стрес тестове на ликвидността следва да бъде адаптирана към вида и характеристиките на колективната инвестиционна схема, без да се възприема универсален подход към всички управлявани средства."

3. Досегашната ал. 3 става ал. 5.

4. Досегашната ал. 5 става ал. 6 и в нея думите "ал. 2 и 4" се заменят с "ал. 3 и чл. 44, ал. 3, т. 3", думата "него" се заменя с "тях", а думите "процедурите по ал. 1" се заменят с "политиката по чл. 45б, ал. 1".

§ 20. Създават се чл. 45а - 45е:

"Чл. 45а. (1) Управляващо дружество на фонд на паричния пазар провежда стрес тестове при спазване изискванията на чл. 28 от Регламент (ЕС) 2017/1131 на Европейския парламент и на Съвета от 14 юни 2017 г. относно фондовете на паричния пазар (ОВ, L 169/8 от 30 юни 2017 г.) (Регламент (ЕС) 2017/1131), като се ръководи от общите референтни параметри за сценариите, които да бъдат включени в стрес тестовете, определени в Насоките за сценариите, използвани при стрес тестовете, съгласно чл. 28 от Регламента относно фондовете на паричния пазар (ESMA34-49-115).

(2) Сценариите за стрес тестовете на фонд на паричния пазар е необходимо да изследват въздействието на различните фактори, посочени в чл. 28, параграф 1 от Регламент (ЕС) 2017/1131, както по отношение на портфейла или нетната стойност на активите му, така и по отношение на способността на управляващото дружество да изпълни всички поръчки за обратно изкупуване.

(3) При извършване на стрес тестовете управляващото дружество следва да се съобрази освен с изброените в чл. 28, параграф 1 от Регламент 2017/1131 фактори, така и с всички други относими фактори, отчитайки специфичните особености на управлявания фонд на паричния пазар.

(4) Управляващото дружество на фонд на паричния пазар провежда сценарии с различни степени на сложност, които обединяват всички съотносими фактори, като не трябва да провежда само отделни стрес тестове за всеки фактор.

(5) Резултатите от разиграните общи референтни сценарии за стрес тестове по чл. 28 от Регламент (ЕС) 2017/1131 се отразяват в образеца, представляващ приложение към Регламент за изпълнение (ЕС) 2018/708 на Комисията от 17 април 2018 г. за определяне на технически стандарти за изпълнение по отношение на образеца, който трябва да се използва от лицата, управляващи фондове на паричния пазар, когато докладват пред компетентните органи по силата на чл. 37 от Регламент (ЕС) 2017/1131 на Европейския парламент и на Съвета (ОВ, L 119/5 от 15 май 2018 г.).

Чл. 45б. (1) Политиката за провеждане на стрес тестове за ликвидност на колективната инвестиционна схема, която управляващото дружество приема и прилага, включва най-малко следното:

1. модели на стрес тестовете за ликвидност, в които се определя следното:

а) рисковите фактори, които могат да окажат влияние върху ликвидността на колективната инвестиционна схема;

б) видовете сценарии, които да се използват, и степента на тяхната тежест;

в) различните резултати и показатели, които трябва да бъдат наблюдавани въз основа на резултатите от стрес теста на ликвидността;

г) докладването на резултатите от стрес тестовете на ликвидността, резултатите и показателите по отношение на управлението;

д) начина, по който резултатите от стрес теста на ликвидността се използват от управлението на риска, управлението на портфейла и от управляващото дружество;

2. определяне на ролята на висшето ръководство в процеса;

3. административни звена и управленски функции, ангажирани и отговорни за нейното изпълнение;

4. взаимодействието с други процедури за управление на ликвидния риск, включително плановете за действие в извънредни ситуации и функцията по управление на портфейла;

5. изискване за редовно вътрешно отчитане на резултатите за стрес теста на ликвидността, в което се посочват честотата на докладване и получателите на доклада;

6. периодичен преглед и документиране на резултатите от прилагане на политиката за провеждане на стрес тестове за ликвидност и процедура за изменение на политиката, когато това се изисква от прегледа;

7. обстоятелствата, които изискват интензивни мерки, включително при нарушаване на ограниченията/праговете на ликвидност;

8. първоначално утвърждаване на моделите на стрес теста на ликвидността и обосноваващите ги допускания, които следва да се извършват независимо от управлението на портфейла;

9. видовете и тежестта на използваните сценарии за стрес тестове и причините за техния избор;

10. използваните допускания, свързани с наличието на сценариите, тяхната обосновка и честотата на тяхното преразглеждане;

11. честотата на извършване на стрес тестовете на ликвидността и причините за избор на тази честота;

12. методите за ликвидиране на активи, включително ограниченията и използваните допускания.

(2) Когато за няколко колективни инвестиционни схеми се създава една обща политика по ал. 1, в нея изрично се посочват фондовете, за които е приложима.

(3) Управляващото дружество гарантира, че стрес тестът на ликвидността е съобразен с рисковия профил на всяка колективна инвестиционна схема, използва широк спектър от сценарии, който обхваща по подходящ начин разнообразието от рискове, отчита основните фактори на ликвидния риск и предоставя информация, даваща възможност за последващи действия от страна на управляващото дружество.

Чл. 45в. (1) Управляващото дружество съобразява по подходящ начин стрес теста на ликвидността за всяка колективна инвестиционна схема, като отчита:

1. видовете и тежестта на сценариите, които се използват за създаване на неблагоприятни условия, трябва да са достатъчно тежки, но реалистични, и да се основават на ликвидните рискове, произтичащи от активите и пасивите на счетоводния баланс на колективната инвестиционна схема, както и от цялостния ѝ ликвиден профил;

2. допусканията относно поведението на инвеститорите (брутни и нетни обратни изкупувания) и ликвидиране на активи;

3. сложността на модела на стрес теста на ликвидността, която трябва да отчита инвестиционната стратегия на колективната инвестиционна схема в цялост, състава на портфейла, инструментите за управление на ликвидността и използването на ефективни техники за управление на портфейла;

4. при стрес тест на ликвидността на борсово търгуван фонд се отчитат неговите особености, ролята на оторизираните участници, моделите за обратно изкупуване и моделите на възпроизвеждане;

5. рисковете, свързани с инвестиции в по-малко ликвидни активи и пасиви.

(2) При извършване на стрес тест на ликвидността следва да се използват хипотетични и исторически сценарии и когато е целесъобразно - обратно стрес тестване. Когато се използва обратно стрес тестване, следва да се симулира процес на ликвидация на активи, който отразява начина, по който управляващото дружество би ликвидирало активи в период на извънредно напрежение на пазара. При обратното стрес тестване следва да се вземе предвид третирането на оставащите, както и на извършващите обратно изкупуване притежатели на дялове, както и ролята на разходите по сделките и дали ще бъдат приети или не цените за спешна продажба.

(3) Колективните инвестиционни схеми, чиито инвестиционни стратегии ги излагат на рискове с ниска степен на вероятност, но с потенциално голямо въздействие, следва да отделят специално внимание на използването на обратно стрес тестване за оценка на последиците от извънредно пазарно събитие върху техните ликвидни профили.

(4) Разпоредбите на чл. 41, ал. 6 и чл. 45б се прилагат за фондовете на паричния пазар, без да се засягат Регламент (ЕС) 2017/1131 и насоките на ЕОЦКП, приложими изключително за фондовете на паричния пазар, които са с по-голяма тежест, в случай че възникнат евентуални противоречия.

(5) Управляващото дружество може да извърши стрес тест на ликвидността едновременно за няколко колективни инвестиционни схеми, когато прецени, че това е подходящо за тези колективни инвестиционни схеми чрез прилагането на един и същи стрес тест за ликвидност спрямо повече от една колективна инвестиционна схема със сходни стратегии и експозиции.

Чл. 45г. Управляващото дружество предприема необходимите мерки срещу възникване на конфликт на интереси с цел осигуряване независимото функциониране на звеното за управление на риска, включително от функцията по управление на портфейл, във връзка с провеждане на стрес тестовете за ликвидност, като тези мерки включват следното:

1. предотвратяване предоставянето на възможност на други страни, като персонал за управление на портфейли или трети лица, на които са делегирани функции по управление на портфейли, да упражняват неправомерно влияние върху изпълнението на стрес тестовете за ликвидност, включително разчитане на решения, свързани с ликвидността на активите;

2. управление на информацията относно стрес тестовете, така че, ако информацията се споделя с клиент, да се гарантира, че това не би било в противоречие със задължението на управляващото дружество да третира справедливо всички инвеститори по начина, по който оповестява информацията относно колективната инвестиционна схема.

Чл. 45д. (1) За извършения стрес тест на ликвидността звеното по чл. 41 изготвя и предоставя на управителния орган на управляващото дружество доклад, съдържащ резултати, които:

1. удостоверяват дали ликвидността на колективната инвестиционна схема съответства на приложимите правила и условията за обратно изкупуване, предвидени в документацията на колективната инвестиционна схема;

2. допринасят за управлението на ликвидността на колективната инвестиционна схема в най-добър интерес на инвеститорите, включително при планирането на периоди на повишен риск, свързан с ликвидността;

3. спомагат за идентифициране на потенциални слабости в ликвидността на дадена инвестиционна стратегия и съдействат при вземането на инвестиционни решения;

4. подпомагат наблюдението и вземането на решения за управление на риска, включително определянето на съответни вътрешни ограничения от страна на управляващото дружество по отношение на ликвидността на колективната инвестиционна схема като допълнителен инструмент за управление на риска;

5. подпомагат управляващото дружество при подготовката на колективната инвестиционна схема за криза и за планиране на действия при извънредни ситуации.

(2) Докладът по ал. 1 се представя в Комисията в срока по чл. 45, ал. 5.

(3) Резултатите от стрес теста на ликвидността следва да докажат, че управляващото дружество е в състояние да преодолее ограниченията, свързани с наличието на данни, включително чрез избягване на оптимистичните допускания, чрез обосноваване на използването на модели за стрес тест на ликвидността на трети страни, включително когато моделът е разработен от трето лице, управляващо портфейл, както и чрез извършване на експертна оценка на качеството.

(4) Подходящите намаления на ликвидността на активите следва да бъдат симулирани както при нормални, така и при неблагоприятни пазарни условия, особено когато историческите данни не предоставят достатъчно силни примери за неблагоприятни условия. Не следва да се допуска, че портфейлът може да бъде ликвидиран при пълен среднодневен търгуван обем на даден актив, освен ако такова допускане може да бъде оправдано въз основа на емпирични доказателства.

(5) Управляващото дружество следва да оцени времето и/или разходите за ликвидация на активите в даден портфейл, както и дали подобна дейност би била допустима, като отчете:

1. целите и инвестиционната политика на колективната инвестиционна схема;

2. задължението за управление на колективната инвестиционна схема в интерес на инвеститорите;

3. всякакви приложими задължения за ликвидиране на активи при ограничени разходи;

4. задължението за поддържане на рисковия профил на колективната инвестиционна схема след ликвидацията на част от нейните активи.

(6) При извършване на оценката по ал. 5 управляващото дружество следва да вземе предвид съответно посоченото в т. 43 - 48 от Насоките относно стрес тестовете за ликвидност в ПКИПЦК и АИФ.

(7) При стрес тестването на ликвидността следва да бъдат включени сценарии, свързани с пасивите на колективната инвестиционна схема, включително обратно изкупуване и други потенциални източници на риск за ликвидността, които произтичат от страната на пасива на счетоводния баланс на колективната инвестиционна схема, както и рисковите фактори, свързани с вида на инвеститора и концентрацията, в съответствие с характера, мащаба и сложността на фонда. Управляващото дружество следва да включи в стрес тестовете за ликвидността и сценарии, свързани с други видове пасиви в нормални и неблагоприятни условия, когато това е подходящо.

(8) За определяне цялостното въздействие върху ликвидността на колективната инвестиционна схема управителният орган на управляващото дружество следва да комбинира правилно резултатите от стрес тестването на ликвидността, след като поотделно са подложени на стрес тестове активите и пасивите в счетоводния баланс на колективната инвестиционна схема. В зависимост от резултата от стрес тестването и определеното въздействие върху ликвидността на фонда управляващото дружество следва да извърши оценка относно необходимостта от засилено наблюдение на колективната инвестиционна схема, съответно планиране на действия при кризи и извънредни ситуации.

Чл. 45е. При създаването на нова колективна инвестиционна схема управляващото дружество в производството по чл. 12 ЗДКИСДПКИ е необходимо:

1. да може да докаже, че основните елементи на фонда, включително неговата стратегия и честотата на сделките, позволяват той да остане достатъчно ликвиден при нормални и неблагоприятни пазарни условия;

2. при необходимост да предприема стрес тестове за ликвидност за активите, използвайки модела на портфейла, както и за пасивите, като включи очаквания профил на фонда, както от ранните, така и от по-късните етапи на съществуването му."

§ 21. В чл. 48а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3:

а) в т. 1 след думата "ликвидност" се поставя тире и се добавя "всяко обезпечение, което не е получено в парични средства, следва да има висока ликвидност и да се търгува на регулиран пазар или в многостранна система за търговия с прозрачно определяне на цените, така че да може да бъде продадено бързо на цена, близка до остойностяването преди продажбата; полученото обезпечение следва да отговаря на изискванията на чл. 49 ЗДКИСДПКИ";

б) в т. 2 след думата "оценяване" се поставя тире и се добавя "полученото обезпечение следва да бъде оценявано най-малко един път на ден и активи, показващи голяма изменчивост на цената, не следва да се приемат като обезпечение, освен ако не са предвидени достатъчно консервативни равнища на евентуални загуби";

в) в т. 3 след думите "качество на емитента" се поставя тире и се добавя "полученото обезпечение следва да е с високо качество";

г) в т. 4 след думите "корелация" се поставя тире и се добавя "обезпечението, получено от колективната инвестиционна схема, следва да бъде издадено от субект, който е независим от контрагента и от който се очаква да не прояви силна зависимост от резултатите от дейността на контрагента";

д) в т. 5 след думите "диверсификация на обезпечението" се поставя тире и се добавя "обезпечението следва да бъде диверсифицирано по отношение на държави, пазари и емитенти, като рискът за даден емитент не надхвърля 20 % от нетната стойност на активите на колективната инвестиционна схема";

е) в т. 6 след думата "обезпечението" се поставя тире и се добавя "тези рискове следва да са идентифицирани, управлявани и смекчени посредством процеса за управление на риска".

2. В ал. 9, т. 2 думите "извършени в съответствие с ал. 5" и запетаята пред тях се заличават.

§ 22. В чл. 51 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в текста преди т. 1 след думата "страни," се добавя "или обратни репо сделки" и се поставя запетая, а думата "ограничения" се заменя с "условия";

б) точка 1 се изменя така:

"1. договорът изрично да предвижда възможност за предсрочното му прекратяване от страна на колективната инвестиционна схема, при което същата да изкупи обратно дадените в заем финансови инструменти, предмет на договора, или да получи обратно пълната парична сума;".

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Срочни репо сделки и обратни репо сделки, чиято продължителност не надвишава седем дни, се считат за сделки, чиито условия позволяват колективната инвестиционна схема по всяко време да изкупи обратно активите."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3.

§ 23. Член 52 се изменя така:

"Чл. 52. Колективната инвестиционна схема може да сключва репо сделки за продажба на финансови инструменти с уговорка за обратното им изкупуване от страна на колективната инвестиционна схема на цена и в срок, определени в договора между страните. При настъпване на падежа колективната инвестиционна схема е длъжна да разполага с достатъчно средства за изплащането на сумата, договорена за обратното изкупуване на финансовите инструменти."

§ 24. В чл. 53 думата "заместник-председателя" се заменя с "Комисията", а думата "него" се заменя с "нея".

§ 25. В чл. 54 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "Заместник-председателят" се заменя с "Комисията по предложение на заместник-председателя".

2. В ал. 2 думата "заместник-председателя" се заменя с "Комисията".

§ 26. В чл. 57 думите "на заместник-председателя" се заменят с "в Комисията".

§ 27. В чл. 58, ал. 2 думата "заместник-председателя" се заменя с "Комисията".

§ 28. В чл. 59 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Дейността по издаване (продажба) и обратно изкупуване на дялове на колективна инвестиционна схема се осъществява чрез управляващо дружество въз основа на писмен договор или договор-поръчка по чл. 65, ал. 1 с клиента. Управляващото дружество сключва договора, съответно договора-поръчка по изречение първо, на адреса на управление, както и на посочените в проспекта на колективната инвестиционна схема места за подаване на поръчки, освен ако договорът, съответно договорът-поръчка, не се сключва по електронен път или чрез друга форма без присъствието на клиента."

2. Алинея 2 се отменя.

§ 29. В чл. 63 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думите "както и индикативната нетна стойност на активите на борсово търгувания фонд", както и запетаите преди и след тях се заличават.

2. Алинея 4 се отменя.

§ 30. В чл. 65 се правят следните изменения:

1. В ал. 1:

а) в т. 2 думата "даващо" се заменя с "подаващо";

б) в т. 3 думата "получаващо" се заменя с "приемащо";

в) точка 4 се изменя така:

"4. номера, датата и часа на подаване на поръчката";

г) в т. 7 думите "датата на" се заменят със "срока за".

2. В ал. 4 думата "архивира" се заменя със "съхранява", думите "ал. 4 или" се заменят с "ал. 3, съответно" и се създават изречение второ и трето: "Ако пълномощното е с многократно действие, управляващото дружество съхранява копие от него, заверено от пълномощника и от лицето, приемащо поръчката. Заверката се извършва с полагане на надпис "вярно с оригинала", дата и подпис на лицата."

§ 31. В чл. 66 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 7:

а) в т. 3 и 4 навсякъде думата "нареждането" се заменя с "поръчката";

б) в т. 6 думата "продажба" се заменя със "записване";

в) в т. 7 след думите "броя на" се добавя "записаните или обратно изкупени", а думата "дяловете" се заменя с "дялове";

г) в т. 11 думите "разходите и" се заменят с "разходи, и".

2. В ал. 8 думите "притежател на дялове" се заменят с "клиент", а думите "притежателя на дялове" се заменят с "клиента".

3. В ал. 9 думите "притежателя на дялове" се заменят с "клиента".

§ 32. В чл. 67 думите " , специално открита за тази цел в депозитаря на колективната инвестиционна схема" и запетаята след тях се заличават.

§ 33. В чл. 71 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) Проспектът на колективна инвестиционна схема със следване на индекс и проспектът на колективна инвестиционна схема със следване на индекс с ливъридж включва допълнително информацията съгласно приложение № 3."

2. Създават се ал. 3 и 4:

"(3) Проспектът на колективна инвестиционна схема, използваща суап за обща доходност или други деривативни финансови инструменти със същите характеристики, включва освен информацията по ал. 1 и информацията съгласно приложение № 4.

(4) Проспектът на колективна инвестиционна схема, която сключва сделки за финансиране с ценни книжа и суапове за обща доходност, съдържа информация за сделките за финансиране с ценни книжа и суаповете за обща доходност, които са допустими за колективната инвестиционна схема в съответствие с раздел Б на приложението към Регламент (ЕС) 2015/2365 на Европейския парламент и на Съвета от 25 ноември 2015 г. относно прозрачността при сделките за финансиране с ценни книжа и при повторното използване, и за изменение на Регламент (ЕС) № 648/2012 (ОВ, L 337/1 от 23 декември 2015 г.) (Регламент (ЕС) 2015/2365)."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 5.

4. Създават се ал. 6 - 9:

"(6) Документът с ключова информация за инвеститорите задължително съдържа ясно предупреждение, в случай че колективната инвестиционна схема допуска начисляване и изплащане на такси за постигнати резултати и в периоди на отрицателно представяне на колективната инвестиционна схема.

(7) В случай че таксите за постигнати резултати, удържани от инвеститорите, се изчисляват въз основа на пазарен индекс, в проспекта и документа с ключова информация за инвеститорите задължително се посочват името на пазарния индекс и миналите резултати спрямо него.

(8) В случаите по чл. 138в, ал. 5 проспектът на колективна инвестиционна схема следва да съдържа обосновка на избрания референтен показател.

(9) В проспекта на колективната инвестиционна схема, за която е предвидена такса за постигнати резултати, следва ясно да се посочи цялата необходима информация, за да могат инвеститорите правилно да разберат модела на таксата за постигнати резултати и методиката за нейното изчисляване, която включва описание на метода за изчисляване на таксите за постигнати резултати с посочване на конкретните параметри и датата, на която се изплаща таксата. Проспектът следва да включва конкретни примери за това как ще бъде изчислявана таксата за постигнати резултати, даващи на инвеститорите ясна представа за модела на таксите за постигнати резултати, особено когато този модел допуска начисляването на такси за постигнати резултати в случай на отрицателни резултати."

§ 34. В чл. 72 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се отменя.

2. В ал. 3 изречение първо се заличава.

§ 35. В чл. 73 се правят следните изменения и допълнения:

1. Точка 3 се изменя така:

"3. в случаите, когато колективната инвестиционна схема инвестира значителна част от активите си по реда на чл. 48, ал. 4 ЗДКИСДПКИ - информацията за максималния процент на начислените такси за управление, събрани както от самата колективна инвестиционна схема, така и от колективните инвестиционни схеми или предприятия за колективно инвестиране, в които тя инвестира;".

2. Създават се т. 7 - 8:

"7. информация относно метода, използван за изчисляване на общата рискова експозиция, съгласно Насоките на CESR за измерване на риска и изчисляване на общата рискова експозиция и риска на насрещната страна при колективните инвестиционни схеми (CESR/10-788), в случай че в инвестиционната политика на колективната инвестиционна схема изрично е предвидена възможността за инвестиране в деривативни финансови инструменти;

8. информация относно въздействието на таксите за постигнати резултати върху колективната инвестиционна схема, която включва общия размер на начислените и/или изплатени такси за постигнати резултати през отчетния период, както и процента на таксите на база нетната стойност на класа дялове на колективната инвестиционна схема."

§ 36. В чл. 74, ал. 1 думите "1 и" се заличават.

§ 37. В чл. 75 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2 накрая се добавя "и т. 8".

2. Създава се т. 3:

"3. информация относно въздействието на таксите за постигнати резултати върху колективната инвестиционна схема, която включва общия размер на начислените и/или изплатени такси за постигнати резултати през отчетния период, както и процента на таксите на база нетната стойност на класа дялове на колективната инвестиционна схема."

§ 38. В чл. 76 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 3:

"(3) Към годишния и шестмесечния отчет на колективна инвестиционна схема със следване на индекс, включително и на борсово търгуван фонд със следване на индекс, се представя информация относно големината на грешката от следване към края на отчитания период. Информацията по изречение първо към годишния отчет на колективната инвестиционна схема, съответно на борсово търгувания фонд със следване на индекс, включва и обяснение на отклонението между очакваната и постигнатата грешка от следване за съответния период, ако има такава, както и стойността и обяснение на годишната разлика на следването между резултатите от дейността на фонда и резултатите от следения индекс."

2. Създава се ал. 4:

"(4) В годишния отчет на колективната инвестиционна схема се включва и информация относно:

а) рисковата експозиция, постигната посредством техники за ефективно управление на портфейла, съответно базисната експозиция, получена посредством деривативни финансови инструменти;

б) идентичността на контрагента на използваните техники за ефективно управление на портфейла, съответно на контрагента на деривативните финансови инструменти;

в) вида и размера на обезпечението, получено от колективната инвестиционна схема за намаляване на експозицията на контрагента, а когато полученото от емитент обезпечение надвишава 20 % от нетната стойност на активите на колективната инвестиционна схема - и идентичността на емитента;

г) посочва се дали колективната инвестиционна схема е изцяло обезпечена с ценни книжа, емитирани или гарантирани от държава членка;

д) приходите в резултат на техники за ефективно управление на портфейла за отчетния период заедно с направените преки и непреки оперативни разходи и платените такси."

3. Досегашната ал. 3 става ал. 5.

§ 39. В чл. 77 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в текста преди т. 1 думите "най-малко два пъти" се заменят с "един път", а думите "на равни интервали от време" се заменят с "в срока по чл. 64, ал. 2 ЗДКИСДПКИ";

б) създава се т. 7:

"7. дата, за която са валидни определените стойности."

2. Алинея 3 се отменя.

§ 40. Член 78 се отменя.

§ 41. В чл. 79 думите "чл. 72, ал. 1" се заменят с "чл. 60, ал. 1, т. 1 и 2 ЗДКИСДПКИ".

§ 42. В чл. 81 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "както и" се заменят с "включително", след думата "изявления" се поставя запетая и се добавя "интервюта и презентации", а след думите "договор за управляващото дружество" се поставя запетая и се добавя "както и маркетинговите съобщения за дейността на колективните инвестиционни схеми, изготвяни и разпространявани от трети лица, използвани от инвестиционното или управляващото дружество за маркетингови цели".

2. Създава се нова ал. 2:

"(2) Привличането на инвеститори в колективна инвестиционна схема чрез телефонни обаждания е допустимо само въз основа на предварително изготвена информация, която е одобрена по ал. 1 и е в пълно съответствие с Насоките относно маркетинговите съобщения съгласно Регламента относно трансграничното разпространение на фондове (ESMA34-45-1272). За проведения телефонен разговор се изготвя и съхранява за период от поне 5 години запис, който при поискване се предоставя на инвеститора или заместник-председателя."

3. Досегашната ал. 2 става ал. 3 и се изменя така:

а) в текста преди т. 1 след думата "трябва" се добавя "допълнително";

б) създава се нова т. 2:

"2. потенциалният инвеститор се уведомява, че разговорът се записва;"

в) досегашната т. 2 става т. 3 и се изменя така:

аа) в текста преди буква "а" накрая се добавя "ясно и точно";

бб) създава се буква "д":

"д) мястото, където са достъпни допълнителна информация и документи за колективната инвестиционна схема."

§ 43. Член 82 се изменя така:

"Чл. 82. В маркетинговите съобщения и информационните материали на колективната инвестиционна схема, за която е предвидена такса за постигнати резултати, следва, ако е приложимо, ясно да се посочи цялата необходима информация, за да могат инвеститорите правилно да разберат модела на таксата за постигнати резултати и методиката за нейното изчисляване, която включва описание на метода за изчисляване на таксите за постигнати резултати с посочване на конкретните параметри и датата, на която се изплаща таксата."

§ 44. В чл. 82а, ал. 1 думата "потвърждаването" се заменя с "одобрението".

§ 45. В чл. 82в, ал. 1 и 2 след думите "борсово търгувания фонд" се поставя запетая, добавя се "под контрола на депозитаря" и се поставя запетая.

§ 46. В чл. 82д се правят следните изменения:

1. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Когато акциите/дяловете на борсово търгувания фонд, закупени на вторичен пазар, не се изкупуват обратно от фонда, в проспекта и маркетинговите съобщения на борсово търгувания фонд се включва предупреждение със следното съдържание: "Дяловете/акциите, закупени на вторичния пазар, не могат по принцип да се изкупуват обратно от борсово търгувания фонд. Инвеститорите трябва да купуват и продават дяловете на вторичен пазар с помощта на инвестиционен посредник и е възможно да дължат такси за това. Освен това инвеститорите е възможно да заплатят повече от текущата нетна стойност на активите, когато купуват дялове/акции на вторичен пазар, и да получат по-малко от текущата нетна стойност на активите, когато ги продават."

2. Алинея 5 се отменя.

§ 47. Член 82е се отменя.

§ 48. В глава втора се създава раздел XII с чл. 82ж:

"Раздел XII

Допълнителни изисквания към колективна инвестиционна схема със следване на индекс и със следване на индекс с ливъридж

Чл. 82ж. (1) Колективна инвестиционна схема със следване на индекс с ливъридж трябва да спазва ограниченията и правилата относно глобалната рискова експозиция, установени в чл. 43 ЗДКИСДПКИ. Колективната инвестиционна схема изчислява глобалния си риск, като използва метода на поетите задължения или метода на стойност под риск (VaR) в съответствие с Насоките на CESR за измерване на риска и изчисляване на общата рискова експозиция и риска на насрещната страна при колективните инвестиционни схеми (CESR/10-788). Ограничението за глобалната рискова експозиция се прилага и за колективната инвестиционна схема, която репликира индекс с ливъридж.

(2) Колективна инвестиционна схема със следване на индекс и колективна инвестиционна схема със следване на индекс с ливъридж включват в проспекта допълнителна информация съгласно приложение № 3."

§ 49. В чл. 98, ал. 3 думата "потвърждава" се заменя с "одобрява".

§ 50. В чл. 107 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в текста преди т. 1 думите "по образец, одобрен от заместник председателят" се заличават;

б) в т. 4 думите "име (собствено, бащино и фамилно)" се заменят с "имена";

в) в т. 5 накрая се поставя запетая и се добавя "ако не е платена по електронен път".

2. В ал. 2:

а) в текста преди т. 1 преди думите "за издаване на разрешение" запетаята се заличава и се добавя "заявление", а думите "заявление по образец, одобрен от заместник-председателя" и запетаята след тях се заличават;

б) в т. 1 думите "съвета на директорите" се заменят с "управителния орган".

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Не могат да бъдат назначавани за ликвидатори членове на управителния орган на инвестиционното дружество, на управляващото дружество, управлявало колективната инвестиционна схема, или други лица, работили по договор за инвестиционното дружество и управляващото дружество, спрямо които е установено системно нарушение на ЗДКИСДПКИ, ЗППЦК, ЗПФИ, отменения Закон за дружествата със специална инвестиционна цел, Закона за дружествата със специална инвестиционна цел и за дружествата за секюритизация и Закона за прилагане на мерките срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти или на актовете по прилагането им, както и на приложимите в сферата на капиталовите пазари регламенти на Европейския съюз."

4. В ал. 4 се създава изречение второ: "Обявяването на поканата в търговския регистър в съответствие с чл. 267, изр. второ от ТЗ се извършва по партидата на управляващото дружество."

§ 51. В чл. 108, изречение второ думите "Член 12, ал. 3 и 4" се заменят с "Член 12, ал. 4 и 5".

§ 52. В чл. 109, ал. 7 думите "Наредба № 11 от 2003 г. за лицензите за извършване на дейност като регулиран пазар, за организиране на многостранна система за търговия, за извършване на дейност като инвестиционен посредник, инвестиционно дружество, управляващо дружество и дружество със специална инвестиционна цел (обн., ДВ, бр. 109 от 2003 г.; изм., бр. 84 и 104 от 2005 г., бр. 101 от 2006 г., бр. 83 от 2007 г.; попр., бр. 87 от 2007 г.; изм., бр. 28 от 2009 г.)" се заменят с "Наредба № 11 от 3.12.2003 г. за лицензите за извършване на дейност като регулиран пазар, пазарен оператор, за организиране на многостранна система за търговия или организирана система за търговия, за извършване на дейност като инвестиционен посредник, инвестиционно дружество, управляващо дружество, дружество със специална инвестиционна цел, национален инвестиционен фонд и лице, управляващо алтернативен инвестиционен фонд (ДВ, бр. 109 от 2003 г.)".

§ 53. В чл. 110 се създава ал. 7:

"(7) Когато в последно актуализирания списък по ал. 1, т. 7 не са настъпили промени, инвестиционното дружество съхранява декларация от членовете на управителния му орган за липсата на промени за текущия месец."

§ 54. В наименованието на раздел III от глава пета "Допълнителни изисквания към дейността на колективните инвестиционни схеми" думите "Осигуряване на достъп на колективните инвестиционни схеми с произход от друга държава членка до актуална информация за законовите, подзаконовите нормативни актове и административните актове, които са извън приложното поле на Директива 2009/65/ЕО, и" се заличават.

§ 55. Член 111 се отменя.

§ 56. В чл. 113, ал. 2 накрая се добавя "при спазване изискванията на чл. 137, ал. 3 ЗДКИСДПКИ".

§ 57. В чл. 114 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) В електронното писмо по ал. 1 се описва извършената актуализация или изменение на съответния документ или към електронното писмо се прикачва актуализираният или изменен документ в широко употребяван електронен формат при спазване изискванията на чл. 131, ал. 2 ЗДКИСДПКИ."

§ 58. (В сила от 01.08.2022 г.) В чл. 115 се създава ал. 4:

"(4) Управляващото дружество взема под внимание рисковете за устойчивостта при изпълнение на изискванията по ал. 1."

§ 59. В чл. 117 се правят следните изменения и допълнения:

1. (В сила от 01.08.2022 г.) Създава се нова ал. 5:

"(5) За целите на ал. 1 - 3 и с оглед на ефективното отчитане на рисковете за устойчивостта управляващото дружество поддържа необходимите ресурси и експертен опит."

2. Досегашната ал. 5 става ал. 6.

§ 60. (В сила от 01.08.2022 г.) В чл. 120, ал. 2 се създава т. 7:

"7. носи отговорност за включването на рисковете за устойчивостта в дейностите по т. 1 - 6."

§ 61. В чл. 123 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 3 думите "10-о число" се заменят с "30-о число".

2. Създава се ал. 8:

"(8) При предоставянето от управляващото дружество на допълнителните услуги по чл. 86, ал. 2, т. 2 - 4 ЗДКИСДПКИ звеното за нормативно съответствие изпълнява и функциите на звено за проверка на съответствието. За дейността на звеното съответно се прилагат изискванията на чл. 40 - 46 и 49 - 52 от Наредба № 38."

§ 62. В чл. 125 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в текста преди т. 1 след думите "вътрешна информация" се добавя "по смисъла на чл. 7, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 596/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 16 април 2014 г. относно пазарната злоупотреба (Регламент относно пазарната злоупотреба) и за отмяна на Директива 2003/6/ЕО на Европейския парламент и на Съвета и директиви 2003/124/ЕО, 2003/125/ЕО и 2004/72/ЕО на Комисията (ОВ, L 173/1 от 12 юни 2014 г.) (Регламент (ЕС) № 596/2014)";

б) в т. 1, буква "а" думите "по смисъла на Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти" се заменят с "в противоречие с Регламент (ЕС) № 596/2014";

в) в т. 2 думите "ал. 1, т. 1 от тази алинея" се заменят с "т. 1", а думите "чл. 42, ал. 3, т. 1 и 2 от Наредба № 38" се заменят с "чл. 37, параграф 2, букви "а" или "б" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/565 на Комисията от 25 април 2016 г. за допълване на Директива 2014/65/ЕС на Европейския парламент и на Съвета по отношение на организационните изисквания и условията за извършване на дейност от инвестиционните посредници и за даването на определения за целите на посочената директива (ОВ, L 87/1 от 31 март 2017 г.) (Делегиран регламент (ЕС) 2017/565)";

г) в т. 3:

аа) в текста преди буква "а" думите "чл. 9, т. 1 от Закона срещу пазарните злоупотреби с финансови инструменти" се заменят с "чл. 10, параграф 1 от Регламент (ЕС) № 596/2014";

бб) в буква "а" думите "ал. 1, т. 1 от тази алинея" се заменят с "т. 1", а думите "чл. 42, ал. 3, т. 1 и 2 от Наредба № 38" се заменят с "чл. 37, параграф 2, букви "а" и "б" от Делегиран регламент (ЕС) 2017/565".

2. В ал. 5 думите "§ 1, т. 9 от допълнителните разпоредби на Наредба № 38" се заменят с "чл. 28 от Делегиран регламент (ЕС) 2017/565".

§ 63. (В сила от 01.08.2022 г.) В чл. 126 се създава ал. 3:

"(3) Управляващото дружество е длъжно при установяването на видовете конфликти на интереси, чието наличие би могло да навреди на интересите на дадена колективна инвестиционна схема, да установи сред тях и тези конфликти на интереси, които биха могли да възникнат в резултат на включването на рисковете за устойчивостта в неговите процеси, системи и вътрешен контрол."

§ 64. В чл. 132 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2, изречение второ накрая се поставя запетая и се добавя "който работи по трудов договор за него и е вписан в регистъра по чл. 30, ал. 1, т. 8 ЗКФН".

2. (В сила от 01.08.2022 г.) Създават се ал. 6 и 7:

"(6) Управляващото дружество взема под внимание рисковете за устойчивостта при изпълнение на изискванията по ал. 2 - 5.

(7) Когато управляващото дружество отчита основните отрицателни въздействия на инвестиционните си решения върху факторите за устойчивост, както е посочено в чл. 4, параграф 1, буква "а" от Регламент (ЕС) 2019/2088 на Европейския парламент и на Съвета от 27 ноември 2019 г. относно оповестяването на информация във връзка с устойчивостта в сектора на финансовите услуги (ОВ, L 317/1 от 9 декември 2019 г.) (Регламент (ЕС) 2019/2088), или в изпълнение на изискванията по чл. 4, параграфи 3 или 4 от същия регламент, то взема предвид тези основни неблагоприятни въздействия при изпълнение на изискванията по ал. 2 - 5."

§ 65. В чл. 136, ал. 1 думата "го" се заменя с "я".

§ 66. В чл. 137 ал. 3 се изменя така:

"(3) Място за изпълнение по ал. 2, т. 9 е "регулиран пазар" по смисъла на чл. 152, ал. 1 и 2 ЗПФИ, "многостранна система за търговия" по смисъла на § 1, т. 18, буква "а" от допълнителните разпоредби на ЗПФИ, "организирана система за търговия" по смисъла на § 1, т. 18, буква "б" от допълнителните разпоредби на ЗПФИ, "систематичен участник" по смисъла на § 1, т. 16 от допълнителните разпоредби на ЗПФИ или маркет мейкър, или друго лице, предоставящо ликвидност, или субект, който изпълнява в трета държава функция, сходна с функциите, изпълнявани от някой от посочените по-горе субекти."

§ 67. Създават се чл. 138а - 138д:

"Чл. 138а. Когато управляващо дружество, което управлява колективна инвестиционна схема, предвижда такси за постигнати резултати, управляващото дружество спазва изискванията на чл. 138б - 138д.

Чл. 138б. (1) Методът за изчисляване на таксите за постигнати резултати трябва да може да бъде проверяван, да не дава възможност за манипулиране и да включва най-малко следните елементи:

1. референтен показател, който да служи като база за измерване и сравнение на постигнатите от колективната инвестиционна схема резултати, като този референтен показател може да бъде индекс, модел на най-високата нетна стойност на активите, най-нисък процент на възвращаемост или комбинация от тях;

2. периода, за който се начислява таксата за постигнати резултати, и датата, на която се изплаща на управляващото дружество, която съвпада с края на периода, за който се изчислява таксата и не може да е повече от веднъж годишно;

3. референтен период, в който ефективността се измерва и в края на който може да бъде нулиран механизмът за компенсиране на резултатите, които са негативни или под очакваните;

4. размера на таксата за постигнати резултати;

5. методика за изчисляване на таксите за постигнати резултати въз основа на горепосочените входящи данни и други относими входящи данни;

6. честота на изчисляване, която следва да съвпада с тази на изчисляваната нетна стойност на активите.

(2) Използваният метод за изчисляване на таксата за постигнати резултати следва да гарантира, че таксите за постигнати резултати са винаги пропорционални на действителните постигнати резултати от инвестициите на колективната инвестиционна схема. Изкуствените завишения или намаления, поради нови вноски или обратни изкупувания в колективната инвестиционна схема, не се вземат предвид при изчисляването на постигнатите резултати.

(3) Във всеки един момент управляващото дружество трябва да може да обясни как моделът на таксите за постигнати резултати представлява основателен стимул за по-добро управление на колективната инвестиционна схема и как използването му е съобразено с интересите на инвеститорите.

(4) При определяне на таксите за постигнати резултати и техните окончателни плащания се спазва симетричен подход на разпределение и отпадане на изплащането им при положителни и съответно отрицателни резултати.

(5) Таксите за постигнати резултати могат да се изчисляват на базата на един инвеститор.

Чл. 138в. (1) Управляващото дружество е длъжно да създаде механизъм за оценка и контрол, чрез който периодично да следи дали моделът на таксите за постигнати резултати е в съответствие с инвестиционните цели, стратегия и политика на колективната инвестиционна схема.

(2) При създаването и прилагането на механизма за оценка и контрол по ал. 1 управляващото дружество съблюдава спазването на следните изисквания, съобразени с методиката на изчисляване и параметрите на таксата за постигнати резултати:

1. дали избраният модел на таксата за постигнати резултати е подходящ за колективната инвестиционна схема съобразно приетите инвестиционна политика, стратегия и цел;

2. дали за колективните инвестиционни схеми, при които таксата за постигнати резултати се изчислява въз основа на бенчмарк, бенчмаркът е подходящ с оглед на инвестиционната политика и стратегия на колективната инвестиционна схема и дали представя по подходящ начин профила риск-възвръщаемост на колективната инвестиционна схема, като преценката за това включва и всяка промяна или несъответствие между инвестиционните цели на колективната инвестиционна схема и избрания бенчмарк, както и показателя за съответствие по ал. 6.

(3) В случай че колективна инвестиционна схема се управлява в съответствие с индекс, таксата за постигнати резултати се определя в съответствие с този индекс, като определянето на резултата на колективната инвестиционна схема може да включва заедно или поотделно следното:

1. съпоставка на постигнати резултати с индекса;

2. проследяване на отклонението в структурата на портфейла на фонда и индекса.

(4) В случаите по ал. 3 бенчмаркът, използван за структурирането на портфейла на колективната инвестиционна схема, следва да бъде същият като бенчмарка, използван за изчисляване на таксата за постигнати резултати.

(5) В случай че колективната инвестиционна схема се управлява въз основа на индекс, но структурата на портфейла ѝ се различава от разпределението на дяловите участия в референтния индекс, показателят, използван за структуриране на портфейла, следва да съответства на референтния показател, използван за изчисляване на таксата за постигнати резултати. Оценката за съответствие се базира на сравнение с индекси, които имат подобен профил "риск-възвръщаемост" или попадат в една и съща група по отношение на синтетичния индикатор за риск и доходност.

(6) Във връзка с оценката за съответствие по ал. 5 в зависимост от видовете активи, които са използвани за структуриране на портфейла на колективната инвестиционна схема, управляващото дружество съобразява най-малко следните показатели за съответствие:

1. очаквана възвръщаемост;

2. съвкупност от инвестиции;

3. бета-експозиция към определен клас базови активи;

4. географска експозиция;

5. секторна експозиция;

6. разпределение на дохода на фонда;

7. мерки за ликвидност;

8. продължителност;

9. категория на кредитния рейтинг;

10. волатилност и/или историческа волатилност.

(7) Когато за определяне на таксата за постигнати резултати се използва целева възвръщаемост на колективната инвестиционна схема, определена като надбавка над стойността на конкретен бенчмарк, при изчисляването на таксата не се използва бенчмарк, с който се определя систематично по-нисък праг и се отклонява от предварително заложената цел.

(8) Когато за изчисляването на таксата за постигнати резултати се използва модел на базисна такса, определянето на таксата се основава на същия бенчмарк, използван за определяне на постигнатите резултати, надхвърлящи заложената цел.

(9) Във всички случаи резултатът на колективната инвестиционна схема, надхвърлящ предварително заложената цел, се изчислява след приспадане на всички разходи, но без да се приспада самата такса за постигнати резултати, ако това е в най-добрия интерес на инвеститора.

(10) Ако през референтния период са настъпили промени в референтния показател, стойностите на референтния показател за този период се изчисляват чрез свързване на базовия индекс, който е бил в сила преди датата на промяната, и новия референтен показател, използван впоследствие.

(11) Таксата за постигнати резултати насърчава разумното и ефективно управление на риска и не поощрява поемане на риск, несъответен на рисковите профили, правилата или учредителните документи на управляваните колективни инвестиционни схеми, както и не засяга изпълнението на задължението на управляващото дружество да действа в най-добър интерес на колективната инвестиционна схема.

Чл. 138г. (1) Честотата, с която натрупаната такса за постигнати резултати, в случай че има такава, става платима на управляващото дружество, не е по-голяма от веднъж годишно.

(2) Алинея 1 не се прилага в следните случаи:

1. когато колективната инвестиционна схема използва модел на най-високата нетна стойност на активите или модел на най-добрите постижения, когато референтният период на постигане на резултати е равен на целия период на съществуване на колективната инвестиционна схема и не може да бъде отменен;

2. по отношение на модела на "базисна такса" и други модели, при които се предвижда симетрична структура на таксите (при което таксите за постигнати резултати намаляват или се увеличават въз основа на резултатите от дейността на фонда).

(3) В случай на прекратяване или сливане на колективни инвестиционни схеми и/или при обратното изкупуване от страна на инвеститорите таксите за постигнати резултати, ако има такива, стават платими на управляващото дружество в съответните съотношения към датата на прекратяването, преобразуването и/или обратното изкупуване от страна на инвеститорите.

(4) Датата, на която натрупаната такса за постигнати резултати става платима на управляващото дружество, е една и съща за всички класове акции в даден фонд, за който се предвижда такса за постигнати резултати. Датата по изречение първо е 31 декември, в случай че в правилата на фонда не е предвидено друго.

Чл. 138д. (1) Таксата за постигнати резултати подлежи на плащане само в случаите, при които през референтния период колективната инвестиционна схема е реализирала абсолютни или относителни положителни резултати. Всяко неизпълнение на заложената цел или загуба, които са настъпили по време на референтния период, се възстановят, преди таксата за постигнати резултати да подлежи на плащане. С цел да се избегне разминаването между интересите на управляващото дружество и инвеститорите, при изрично и ясно отправено уведомление към инвеститора, такса за постигнати резултати може да подлежи на плащане и в периоди на абсолютна отрицателна възвръщаемост, когато резултатът на колективната инвестиционна схема през референтния период е превишил този на използвания референтен бенчмарк.

(2) Моделът на таксите за постигнати резултати следва да се разработва така, че да гарантира, че управляващото дружество няма стимули да поема прекомерни рискове, с цел да повиши собственото си възнаграждение и че кумулативните печалби се компенсират надлежно от кумулативните загуби.

(3) Резултатите от дейността на управляващото дружество следва да се оценяват и възнаграждават за период, който съответства, доколкото е възможно, на препоръчителния срок на държане на инвестицията.

(4) В случай че колективната инвестиционна схема използва модел за определяне на такса за постигнати резултати въз основа на бенчмарк, управляващото дружество следва да гарантира, че всеки незадоволителен резултат на колективната инвестиционна схема в сравнение с бенчмарка се възстановява, преди да стане дължима каквато и да било такса за постигнати резултати. За тази цел, ако продължителността на референтния период на постигане на резултати е по-кратка от целия период на съществуване на колективната инвестиционна схема, тя следва да се определя на най-малко 5 години.

(5) Когато колективната инвестиционна схема използва модел на най-висока нетна стойност на активите, таксата за постигнати резултати е платима, само когато през референтния период новата най-висока нетна стойност превиши предходната, като при изчислението следва да се използва първоначалната цена "продава" на дял/акция. При използване на модел на най-високата нетна стойност на активите, ако референтният период, за който се определя таксата, е по-кратък от целия жизнен цикъл на колективната инвестиционна схема, референтният период следва да е с продължителност най-малко пет години, като таксата за постигнати резултати може да бъде искана, само ако сумата на постигнатите по-добри резултати надвишава незадоволителните резултати през предходните пет години, като таксата е дължима не по-често от веднъж годишно.

(6) Референтният период на постигане на резултати не се прилага за модела на базисна такса и други модели, които предвиждат симетрична структура на таксите, при които нивото на таксата за постигнати резултати се увеличава или намалява пропорционално на инвестиционните резултати на колективната инвестиционна схема."

§ 68. В чл. 139 ал. 1, 2 и 6 - 9 се отменят.

§ 69. Членове 140 - 150 се отменят.

§ 70. Член 151 се изменя така:

"Чл. 151. (1) Управляващо дружество, което иска да получи разрешение по чл. 26, параграф 2 от Регламент (ЕС) № 575/2013 за включване на междинната или годишната печалба в базовия собствен капитал от първи ред, подава заявление до Комисията, към което прилага:

1. документ, заверен от избрания от управляващото дружество одитор за заверка на годишния финансов отчет, потвърждаващ печалбата, като:

а) относно годишната печалба се представя одиторски доклад или удостоверително писмо, в което се посочва, че одитът не е приключил и че одиторът не е установил нещо, което да му дава основание да счита, че окончателният доклад ще съдържа модифицирано мнение;

б) относно междинната печалба се представя одиторски доклад (в случай на извършен одит) или доклад за преглед по смисъла на МОС 2400 "Ангажименти за преглед на финансови отчети", или удостоверително писмо съгласно условията на буква "а", ако потвърждението, представено от управляващото дружество, е одиторски доклад;

2. декларация, подписана от лицата, които управляват и представляват управляващото дружество, че печалбата е записана съгласно предвидените в приложимата счетоводна програма принципи;

3. декларация, подписана от лицата, които управляват и представляват управляващото дружество, в която се посочват основните елементи на междинната или годишната печалба, включително приспаданията за очаквани отчисления от печалбата съгласно чл. 2 и 3 от Делегиран регламент (ЕС) № 241/2014 на Комисията от 7 януари 2014 г. за допълване на Регламент (ЕС) № 575/2013 на Европейския парламент и на Съвета по отношение на регулаторните технически стандарти за капиталовите изисквания за институциите (ОВ, L 74/8 от 14 март 2014 г.) (Делегиран регламент № 241/2014) или дивиденти съгласно приложение № 5;

4. заверен препис от решението/предложението на компетентния орган на управляващото дружество за включване на междинната или годишната печалба в базовия собствен капитал от първи ред;

5. документ, удостоверяващ внасянето на дължимата такса за издаване на исканото разрешение, ако не е платена по електронен път.

(2) Размерът на дивидентите, които се приспадат, се основава на официално решение/предложение на компетентния орган на управляващото дружество, а в случаите, когато няма такова решение/предложение, на най-високата стойност между:

1. максималния размер на дивидентите, изчислен в съответствие с дивидентната политика;

2. размера на дивидентите, изчислен въз основа на средното съотношение на изплащане през последните три години;

3. размера на дивидентите, изчислен въз основа на съотношението на изплащане за предходната година.

(3) Въз основа на представените документи Комисията установява доколко са изпълнени условията по Регламент (ЕС) № 575/2013, Делегиран регламент (ЕС) № 241/2014 и тази наредба за издаване на исканото разрешение. Ако представените документи са непълни или е нужна допълнителна информация, Комисията изпраща съобщение и определя срок за отстраняване на установените непълноти и несъответствия или за предоставяне на допълнителна информация и документи.

(4) Комисията по предложение на заместник-председателя издава или отказва да издаде разрешение по ал. 1 в 14-дневен срок от получаването на заявлението с приложените към него документи, а ако са поискани допълнителна информация и документи - от получаването им.

(5) Комисията отказва да издаде разрешение за включване на междинната или годишната печалба в базовия собствен капитал от първи ред, когато не са изпълнени условията за нейното включване по Регламент (ЕС) № 575/2013, Делегиран регламент (ЕС) № 241/2014 и тази наредба, както и когато не е внесена дължимата такса за издаване на исканото разрешение. Отказът се мотивира писмено.

(6) Заявителят се уведомява писмено за взетото решение в тридневен срок."

§ 71. Член 152 се отменя.

§ 72. В чл. 155 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1:

а) в т. 4 накрая се поставя запетая и се добавя "както и на лице, на което е възложено управлението на дружеството";

б) точка 9 се изменя така:

"9. сключване, съответно прекратяване на договор с инвестиционен консултант, с ръководител на звеното за нормативно съответствие или на звеното за вътрешен одит;"

в) в т. 10 думата "възлагане" се заменя с "прекратяване на договор за делегиране".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Задължението по ал. 1 трябва да бъде изпълнено в 7-дневен срок от вземане на решението или от възникване на обстоятелството или промяната, съответно от узнаване на възникването или на промяната в обстоятелството, а когато обстоятелството подлежи на вписване или обявяване в търговския регистър - в 7-дневен срок от вписването, съответно обявяването, като към уведомленията се прилагат и относимите документи по ал. 1, удостоверяващи съответните обстоятелства по т. 6 - 10 и 14 - 17."

§ 73. В чл. 156 се правят следните изменения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Управляващото дружество представя в Комисията отчетите по чл. 92, ал. 2 ЗДКИСДПКИ под формата на справки по образец, определени от заместник-председателя."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Управляващото дружество е длъжно да представи в Комисията годишен финансов отчет, изготвен съгласно МСС, заверен от регистриран одитор или от специализирано одиторско предприятие, заедно с одиторския доклад, както и доклада по чл. 39 от Закона за счетоводството."

3. В ал. 4 думите "чл. 43" се заменят с "чл. 25".

§ 74. В чл. 157 се създава ал. 3:

"(3) При преобразуване, в което участва управляващо дружество от друга държава членка, се представят документите по ал. 2 при спазване на специалните изисквания на глава шестнадесета, раздел V от ТЗ."

§ 75. В чл. 158, ал. 3 след думите "или приемащото дружество" се добавя "със седалище в Република България".

§ 76. В чл. 159 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Договорът с депозитаря, при който се съхраняват активите на националния инвестиционен фонд, има следното минимално съдържание:

1. описание на процедурите, включително тези, свързани със съхранение на активи, които трябва да бъдат възприети за всеки вид актив на националния инвестиционен фонд, поверен на депозитаря;

2. описание на процедурите, които трябва да бъдат следвани, когато се предвижда промяна на правилата или проспекта на националния инвестиционен фонд, и определящи случаите, при които депозитарят следва да бъде информиран или при които е необходимо предварително съгласие на депозитаря, за да се пристъпи към изменението;

3. описание на средствата и процедурите, посредством които депозитарят ще предаде на лицето, управляващо националния инвестиционен фонд, всяка съществена информация, необходима за изпълнение на неговите задължения, включително описание на средствата и процедурите относно упражняването на всякакви права, произтичащи от финансовите инструменти, и средствата и процедурите, прилагани с цел да се позволи на лицето, управляващо националния инвестиционен фонд, и на самия фонд да разполагат със своевременен и подходящ достъп до информацията, свързана със сметките на националния инвестиционен фонд;

4. описание на средствата и процедурите, посредством които депозитарят ще има достъп до цялата важна информация, която му е необходима за изпълнение на неговите задължения;

5. описание на процедурите, посредством които депозитарят е в състояние да изпраща запитвания относно дейността на лицето, управляващо националния инвестиционен фонд, и да оценява качеството на предадената информация, включително чрез посещения на място;

6. описание на процедурите, посредством които лицето, управляващо националния инвестиционен фонд, може да извършва преглед на дейността на депозитаря във връзка с договорните му задължения;

7. списък на цялата информация, която трябва да се обмени между националния инвестиционен фонд, лицето, което го управлява, и депозитаря, свързана с продажбата, издаването, обратното изкупуване и обезсилване на дяловете на националния инвестиционен фонд от отворен тип, включително информация, свързана с търговията на борсово търгуван фонд на регулиран пазар или многостранна система за търговия;

8. задълженията за поверителност, приложими по отношение на страните по споразумението;

9. информация относно задачите и отговорностите на страните по договора по отношение на задълженията в областта на предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризъм;

10. задължението на депозитаря да се отчита пред националния инвестиционен фонд за поверените му активи и извършените операции;

11. отговорността, която всяка от страните поема спрямо притежателите на дялове/акции на националния инвестиционен фонд за вреди, в резултат на неизпълнение на задълженията по договора;

12. реда за съхранение на активи при отнемане на лиценза за извършване на дейност, при прекратяване или обявяване в несъстоятелност на лицето, управляващо националния инвестиционен фонд;

13. условията, необходими за улесняване на замяната на депозитаря, и процедурата, по която цялата съществена информация се изпраща на новия депозитар, включително правилата за защита на притежателите на дялове, съответно акции при такава замяна;

14. срока на валидност на договора и условията, при които може да бъде изменен или прекратен;

15. разходите по видове, които ще бъдат поети от всяка от страните."

2. Създава се ал. 3:

"(3) Предвидените в договора по ал. 2 права и задължения следва да са формулирани така, че да не затрудняват достъпа на Комисията, съответно на компетентните органи на държавата членка по произход на лицето, управляващо националния инвестиционен фонд, до важни документи и информация."

§ 77. В чл. 164 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 се създава изречение второ: "Информацията по изречение първо се публикува по начин, определен в проспекта в срока по чл. 64, ал. 1 ЗДКИСДПКИ."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Националният инвестиционен фонд от отворен тип представя в Комисията в срок три работни дни от края на всеки месец обобщена информация за определените емисионна стойност и цена на обратно изкупуване на своите дялове или акции за предходния месец."

3. Създава се нова ал. 3:

"(3) За съдържанието на информацията по ал. 1 и 2 се прилага чл. 77."

4. Досегашната ал. 3 става ал. 4.

§ 78. В чл. 166 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 5 накрая се добавя "и при спазване на чл. 41, ал. 6".

2. В ал. 6 думите "чл. 45, 47" се заменят с "чл. 45 - 45д, чл. 47", а преди думите "чл. 49" се добавя "чл. 48а и".

3. В ал. 8 след думите "ал. 7" се добавя "за съответната година се извършват в срок 90 дни от края на годината и".

4. В ал. 9 думата "страница" се заменя със "страницата", а след думите "ал. 7" се добавя "и следва да остане налична до извършване на следващия".

5. Създава се ал. 12:

"(12) За нов национален инвестиционен фонд се прилага съответно чл. 45е."

§ 79. В чл. 167 думата "заместник-председателя" се заменя с "Комисията".

§ 80. Създава се чл. 169а:

"Чл. 169а. (1) Документът с ключова информация за инвеститорите задължително съдържа ясно предупреждение, в случай че националният инвестиционен фонд от отворен тип допуска начисляване и/или изплащане на такси за постигнати резултати и в периоди на отрицателно представяне на националния инвестиционен фонд.

(2) Документът с ключова информация за инвеститорите задължително посочва референтния показател и миналите резултати спрямо него, когато таксите за постигнати резултати, удържани от инвеститорите, се изчисляват въз основа на референтен показател."

§ 81. В чл. 173 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 числото "76" се заменя с "чл. 76, ал. 1 и 2".

2. Създава се ал. 6:

"(6) Национален инвестиционен фонд от отворен тип, който предвижда такса за постигнати резултати, прилага изискванията на чл. 71, ал. 6 - 9 и чл. 138б - 138д."

§ 82. Създава се чл. 173а:

"Чл. 173а. (1) Лицето, което управлява национален инвестиционен фонд от отворен тип, в 7-дневен срок от настъпване на съответното обстоятелство уведомява Комисията и за:

1. решение за промяна на лицето по чл. 77, ал. 3, т. 3 ЗПФИ, с което е сключен договор за инвестиционни консултации;

2. промяна в начина на представляване на националното инвестиционно дружество;

3. решение за промяна на инвестиционния посредник, чрез който основно се изпълняват нарежданията за сметка на националния инвестиционен фонд;

4. решение за временно спиране на обратното изкупуване на акции или дялове на национален инвестиционен фонд;

5. решението за възобновяване на обратното изкупуване;

6. решение за промяна на размера на разходите по емитирането, съответно по обратното изкупуване;

7. промяна в обстоятелствата, отразени в документи, послужили като основание да се издаде лиценз, съответно разрешение за организиране и управление на национален инвестиционен фонд;

8. откриване на производство по несъстоятелност;

9. вземане на решение за прекратяване;

10. настъпване на други обстоятелства, подлежащи на вписване в регистъра на Комисията, съответно промени в тези обстоятелства.

(2) Лицето, което управлява национален инвестиционен фонд от затворен тип, уведомява Комисията за обстоятелствата по ал. 1, т. 1 - 3 и 7 - 10 в 7-дневен срок от настъпване на съответното обстоятелство."

§ 83. В чл. 174, ал. 2 думите "чл. 82" се заменят с "чл. 81 и 82".

§ 84. В чл. 175 се създава ал. 3:

"(3) При преобразуване, в което участва лице, управляващо алтернативни инвестиционни фондове от друга държава членка, се представят документите по ал. 2 при спазване на специалните изисквания на глава шестнадесета, раздел V от ТЗ."

§ 85. В чл. 176, ал. 3 думата "новоучредените" се заменя с "новоучреденото", а след думите "или приемащото дружество" се добавя "със седалище в Република България".

§ 86. В чл. 177 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 9 думите "името (собствено, бащино и фамилно)" се заменят с "имената", а думите "чл. 12" се заменят с "чл. 77, ал. 3, т. 3".

2. В ал. 4 след думата "комисията" се добавя "незабавно", а думите "в 3-дневен срок от вписването" се заличават.

3. Създава се нова ал. 5:

"(5) Представляващите националното инвестиционно дружество представят в Комисията в 7-дневен срок от вписване на преобразуването документи и информация за отписване на дружеството и неговата емисия от регистъра по чл. 30, ал. 1, т. 3 ЗКФН."

4. Досегашната ал. 5 става ал. 6 и се изменя така:

"(6) Комисията отписва от водения от нея регистър дружеството като публично и неговата емисия в 14-дневен срок от уведомлението по ал. 5 и издава нов лиценз на дружеството."

§ 87. В чл. 178 се правят следните изменения:

1. В ал. 1, т. 8 думите "името (собствено, бащино и фамилно)" се заменят с "имената", а думите "чл. 12" се заменят с "чл. 77, ал. 3, т. 3".

2. Алинея 5 се изменя така:

"(5) За вписване на дружеството като публично и неговата емисия във водения от Комисията регистър се прилага чл. 122, ал. 3 ЗППЦК и Наредба № 22 от 29.07.2005 г. за условията и реда за вписване и отписване на публични дружества, други емитенти на ценни книжа и емисии ценни книжа в регистъра на Комисията за финансов надзор (ДВ, бр. 66 от 2005 г.). Комисията издава нов лиценз на дружеството в 14-дневен срок от уведомлението по ал. 4."

§ 88. В чл. 180 ал. 4 се изменя така:

"(4) Комисията издава нов лиценз, съответно разрешение за новоучредените фондове, в 14-дневен срок от уведомлението по ал. 3 и вписва новоучредените фондове, съответно отписва прекратените фондове от водения от Комисията регистър при съответно прилагане на чл. 177, ал. 5 и 6 или чл. 178, ал. 5."

§ 89. В чл. 181, ал. 4 след думите "новоучредените фондове" се поставя запетая и се добавя "съответно заличава прекратените фондове от", а думата "във" се заличава.

§ 90. В чл. 182 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1, т. 3 накрая се поставя запетая и се добавя "с изключение на основанията по чл. 183, ал. 1".

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Националното инвестиционно дружество уведомява Комисията за възникването на обстоятелствата по ал. 1, т. 2 и 3 в 7-дневен срок от настъпването на съответното обстоятелство и представя в Комисията информация и документи за одобрението на ликвидатора, както следва:

1. имена, ЕГН и адресна регистрация, професията или занятието, професионалния опит и квалификацията на предлагания ликвидатор (ликвидатори);

2. свидетелство за съдимост;

3. декларация, че не е бил обявяван в несъстоятелност или не се намира в производство по обявяване в несъстоятелност;

4. декларация, че не е бил член на управителен или на контролен орган или неограничено отговорен съдружник в дружество, за което е открито производство по несъстоятелност, или в прекратено поради несъстоятелност дружество, ако са останали неудовлетворени кредитори."

3. Създава се нова ал. 3:

"(3) Комисията одобрява ликвидатора в 14-дневен срок от представянето на документите по ал. 2, съответно от отстраняването на непълноти и несъответствия, ако такова е изискано."

4. Създава се ал. 4:

"(4) При прекратяване на националното инвестиционно дружество по ал. 1, т. 1 информацията и документите по ал. 2 за ликвидатора се представят в производството по чл. 119 ЗППЦК."

5. Досегашната ал. 3 става ал. 5 и се изменя така:

"(5) Комисията уведомява Агенцията по вписванията за настъпване на основание за прекратяване на националното инвестиционно дружество и за одобрения ликвидатор в 3-дневен срок от решението по ал. 1, т. 1, съответно по ал. 3. Агенцията по вписванията назначава ликвидатор на дружеството."

§ 91. В чл. 183 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 2 думата "ЗППЦК" се заменя с "от Закона за Комисията за финансов надзор", думите "комисията уведомява за решението за отнемане на лиценза Агенцията по вписванията за назначаване на ликвидатор на дружеството" се заменят с "дружеството представя в Комисията документи по чл. 182, ал. 2" и се създава изречение трето: "Комисията одобрява ликвидатора по реда на чл. 182, ал. 3 и уведомява за решението за отнемане на лиценза Агенцията по вписванията."

2. В ал. 3 се създава изречение трето: "При прекратяване на дружеството се прилагат съответно чл. 182, ал. 2 и 3."

3. В ал. 4 изречение второ се заличава.

4. Алинея 6 се изменя така:

"(6) В случая по ал. 5, т. 1 и 2 дружеството представя в Комисията договор с лице по чл. 77, ал. 3, т. 3 ЗПФИ, съответно с управляващо дружество или лице, управляващо алтернативни инвестиционни фондове, в 3-дневен срок от сключването му. Ако дружеството не сключи такъв договор в едномесечен срок от решението по ал. 5, т. 1 и 2 или вземе решение да се ликвидира, Комисията отнема издадения му лиценз. Член 182, ал. 2 и 3 се прилагат съответно."

§ 92. В чл. 184 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Националният договорен фонд уведомява Комисията за настъпване на обстоятелство по ал. 1, т. 2 - 4 в 7-дневен срок от настъпването му и представя в Комисията информация и документи за одобрението на ликвидатора, както следва:

1. имена, ЕГН и адресна регистрация, професията или занятието, професионалния опит и квалификацията на предлагания ликвидатор (ликвидатори);

2. свидетелство за съдимост;

3. декларация, че не е бил обявяван в несъстоятелност или не се намира в производство по обявяване в несъстоятелност;

4. декларация, че не е бил член на управителен или на контролен орган или неограничено отговорен съдружник в дружество, за което е открито производство по несъстоятелност, или в прекратено поради несъстоятелност дружество, ако са останали неудовлетворени кредитори."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Комисията одобрява ликвидатора в 14-дневен срок от представянето на информацията и документите по ал. 2, съответно от отстраняването на непълноти и несъответствия, ако такова е изискано."

3. В ал. 5 думите "прилага ал. 3" се заменят с "прилагат ал. 2 и 3".

§ 93. В чл. 185 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Националният договорен фонд уведомява Комисията за настъпване на обстоятелство по ал. 1, т. 2 и 3 в 7-дневен срок от настъпването му и представя в Комисията документи за одобрението на ликвидатора, както следва:

1. имена, ЕГН и адресна регистрация, професията или занятието, професионалния опит и квалификацията на предлагания ликвидатор (ликвидатори);

2. свидетелство за съдимост;

3. декларация, че не е бил обявяван в несъстоятелност или не се намира в производство по обявяване в несъстоятелност;

4. декларация, че не е бил член на управителен или на контролен орган или неограничено отговорен съдружник в дружество, за което е открито производство по несъстоятелност, или в прекратено поради несъстоятелност дружество, ако са останали неудовлетворени кредитори."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Комисията одобрява ликвидатора в 14-дневен срок от представянето на информацията и документите по ал. 2, съответно от отстраняването на непълноти и несъответствия, ако такова е изискано."

3. В ал. 5 думите "прилага ал. 3" се заменят с "прилагат ал. 2 и 3".

§ 94. В чл. 186 се правят следните изменения:

1. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Националният договорен фонд уведомява Комисията за настъпване на обстоятелството по ал. 1, т. 2 - 4 в 7-дневен срок от настъпването му и представя в Комисията информация и документи за одобрението на ликвидатора, както следва:

1. имена, ЕГН и адресна регистрация, професията или занятието, професионалния опит и квалификацията на предлагания ликвидатор (ликвидатори);

2. свидетелство за съдимост;

3. декларация, че не е бил обявяван в несъстоятелност или не се намира в производство по обявяване в несъстоятелност;

4. декларация, че не е бил член на управителен или на контролен орган или неограничено отговорен съдружник в дружество, за което е открито производство по несъстоятелност, или в прекратено поради несъстоятелност дружество, ако са останали неудовлетворени кредитори."

2. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Комисията одобрява ликвидатора в 14-дневен срок от представянето на информацията и документите по ал. 2, съответно от отстраняването на непълноти и несъответствия, ако такова е изискано."

3. В ал. 5 думите "прилага ал. 3" се заменят с "прилагат ал. 2 и 3".

§ 95. Членове 188 и 189 се отменят.

§ 96. В чл. 190 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се отменя.

2. В ал. 2 в текста преди т. 1 след думата "отчет" се добавя "на лицензираното лице, управляващо алтернативни инвестиционни фондове" и се поставя запетая.

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Лицензираното лице, управляващо алтернативни инвестиционни фондове, представя отчета по чл. 226, ал. 2 ЗДКИСДПКИ под формата на справки по образец, определени от заместник-председателя, както и тримесечен отчет за капиталовата си адекватност и ликвидност."

§ 97. В чл. 192 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в него:

а) думата "Лицето" се заменя с "Лицензираното лице";

б) точка 4 се изменя така:

"4. промяна в наименованието, правно-организационната форма, държавата на лицензиране, съответно държавата, в която е установен главният алтернативен инвестиционен фонд, и адреса на главния алтернативен инвестиционен фонд в случаите на захранващ алтернативен инвестиционен фонд;"

в) създават се нови т. 5 и 6:

"5. промяна в наименованието, държавата, в която е седалището или клонът на депозитаря, или адреса на депозитаря, с който е сключен договор за депозитарни услуги от името на управлявания алтернативен инвестиционен фонд;

6. промяна на действителните собственици на алтернативен инвестиционен фонд;"

г) създават се т. 7 - 10:

"7. промяна на членовете на управителните и контролните органи на алтернативен инвестиционен фонд;

8. упълномощаване на лице, което може да сключва самостоятелно или съвместно с друго лице сделки за сметка на алтернативния инвестиционен фонд;

9. сключване, съответно прекратяване на договор за делегиране на функции по чл. 222 ЗДКИСДПКИ;

10. изменения и/или допълнения на устава или дружествения договор и в другите документи, които са послужили като основание за издаване на лиценза на лицето, управляващо алтернативни инвестиционни фондове, както и на вътрешните правила;"

д) досегашните т. 5 и 6 стават съответно т. 11 и 12.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Лицето, регистрирано по чл. 214 ЗДКИСДПКИ, уведомява Комисията за съответните обстоятелства по ал. 1."

§ 98. Член 194 се изменя така:

"Чл. 194. За издаване на разрешение по чл. 251 ЗДКИСДПКИ към заявлението се прилагат:

1. актуални данни и документи по чл. 235 - 237 ЗДКИСДПКИ на български език;

2. актуални данни и документи по чл. 201, ал. 2, т. 1 ЗДКИСДПКИ на български език;

3. други документи, доказващи изпълнението на изискванията на чл. 251 ЗДКИСДПКИ."

§ 99. В чл. 195, ал. 1 думата "Лице" се заменя с "Лицензирано лице".

§ 100. Създават се членове 195а - 195в:

"Чл. 195а. Лицензирано лице, управляващо алтернативни инвестиционни фондове, което сключва сделки за финансиране с ценни книжа и суапове за обща доходност, посочва това в информацията по чл. 237 ЗДКИСДПКИ и представя информация за сделките за финансиране с ценни книжа и суаповете за обща доходност, които са допустими за конкретния алтернативен инвестиционен фонд в съответствие с раздел Б на приложението към Регламент (ЕС) 2015/2365.

Чл. 195б. (1) Към уведомлението по чл. 216, ал. 5 ЗДКИСДПКИ регистрираното лице, управляващо алтернативни инвестиционни фондове, прилага документи, доказващи настъпването на съответното обстоятелство, ако такива не са представени вече в Комисията.

(2) Заместник-председателят отписва лицето по ал. 1 от регистъра на Комисията в 14-дневен срок от представянето на всички необходими документи.

(3) Ако лицето, управляващо алтернативни инвестиционни фондове, не изпълни задължението си по чл. 216, ал. 5 ЗДКИСДПКИ, в 14-дневен срок от установяване на наличие на основание за отписване заместник-председателят уведомява дружеството и му предоставя срок за обяснения и възражения. В 14-дневен срок от получаването на обяснения и възражения, съответно от изтичането на срока за това по изречение първо, заместник-председателят се произнася с мотивирано решение.

Чл. 195в. (1) Лицензираното лице, управляващо алтернативни инвестиционни фондове, за всеки управляван алтернативен инвестиционен фонд, различен от алтернативен инвестиционен фонд от затворен тип, който не използва ливъридж, приема и прилага политики и процедури за извършване на стрес тестове за ликвидност на алтернативния инвестиционен фонд.

(2) За лицата по ал. 1 се прилагат изискванията на чл. 41, ал. 6, чл. 44, ал. 3, т. 3, чл. 45, ал. 1 - 3 и 5 и чл. 45а - 45д.

(3) При създаването на нов алтернативен инвестиционен фонд, различен от алтернативен инвестиционен фонд от затворен тип, който не използва ливъридж, лицето, управляващо алтернативни инвестиционни фондове, в производствата по чл. 201 или 239 ЗДКИСДПКИ е необходимо:

1. да може да демонстрира, че основните елементи на фонда, включително неговата стратегия и честотата на сделките, позволяват той да остане достатъчно ликвиден при нормални и неблагоприятни пазарни условия;

2. при необходимост да предприема стрес тестове за ликвидност за активите (използвайки модела на портфейла), както и за пасивите, като включи очаквания профил на фонда, както от ранните, така и от по-късните етапи на съществуването му.

(4) Разпоредбите по ал. 1 - 3 се прилагат и по отношение на борсово търгувани алтернативни инвестиционни фондове."

§ 101. В чл. 196 се правят следните изменения:

1. В ал. 1 думата "лицето" се заменя с "лицензираното лице".

2. В ал. 2 навсякъде думата "лицето" се заменя с "лицензираното лице".

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Управляващото дружество или лицензираното лице, управляващо алтернативни инвестиционни фондове, за постъпилите жалби:

1. водят регистър на жалбите, които се вписват в него в деня на постъпването им;

2. създават досие за всяка жалба, което съдържа всички събрани или създадени от управляващото дружество или лицето, управляващо алтернативни инвестиционни фондове, документи и информация по отношение на жалбата;

3. съхраняват в продължение на 5 години документите и информацията по т. 2;

4. определят нивото на достъп на информация при обработката на жалби съгласно изискванията на чл. 118 и 195."

§ 102. В чл. 197 се правят следните изменения:

1. В текста преди т. 1 думата "лицето" се заменя с "лицензираното лице".

2. В т. 2 думите "(ЕГН/ЕИК)" се заличават.

§ 103. В чл. 198, ал. 1 думата "лицето" се заменя с "лицензираното лице".

§ 104. В чл. 199, ал. 1 думата "лицето" се заменя с "лицензираното лице".

§ 105. В чл. 200 ал. 2 и 3 се отменят.

§ 106. В допълнителните разпоредби се правят следните изменения и допълнения:

1. В § 1:

а) в т. 6 думите "чл. 3 или 4 от Наредба № 50 от 2015" се заменят с "чл. 3 - 5 от Наредба № 50 от 30.03.2022", а думите "ДВ, бр. 52 от 2015 г." се заменят с "ДВ, бр. 27 от 2022 г.";

б) точка 16 се отменя;

в) създават се т. 21 - 25:

"21. "Рискове за устойчивостта" означава рисковете за устойчивостта, определени в чл. 2, точка 22 от Регламент (ЕС) 2019/2088.

22. "Фактори на устойчивост" означава факторите на устойчивост, определени в чл. 2, точка 24 от Регламент (ЕС) 2019/2088.

23. "Модел на базисна такса" е модел, базиран на вид такса за постигнати резултати, с която се предвижда увеличаването или намаляването на нивото на таксата пропорционално на резултата от инвестицията на фонда за определен период от време във връзка с инвестициите на подходящ референтен показател (включително отрицателна такса, приспадната от основната такса, начислена на фонда).

24. "Модел на най-високата нетна стойност на активите" е модел на таксите за постигнати резултати, при който такса за постигнати резултати може да се начислява само въз основа на постигнати по-високи от референтния показател резултати през референтния период на постигане на резултати.

25. "Модел на най-добри постижения" е модел на таксите за постигнати резултати, при който такса за постигнати резултати може да се начислява, само ако нетната стойност на активите надвишава тази, при която последно е начислена таксата за постигнати резултати."

2. В § 2:

а) в т. 1 думите "Директива 2010/44/ЕС" се заменят с "Директива 2010/42/ЕС", а накрая се добавя "(ОВ, L 176/28 от 10 юли 2010 г.)";

б) в т. 2 накрая се добавя "(ОВ, L 176/42 от 10 юли 2010 г.)";

в) в т. 3 накрая се добавя "(ОВ, L 79/11 от 20 март 2007 г.)";

г) в т. 4 накрая се добавя "(ОВ, L 257/186 от 28 август 2014 г.)";

д) създава се т. 5:

"5. Делегирана директива (ЕС) 2021/1270 на Комисията от 21 април 2021 г. за изменение на Директива 2010/43/ЕС по отношение на рисковете за устойчивостта и факторите на устойчивост, които трябва да бъдат вземани предвид при предприятията за колективно инвестиране в прехвърлими ценни книжа (ПКИПЦК) (ОВ, L 277/141 от 2 август 2021 г.)."

§ 107. В § 5 от преходните и заключителните разпоредби думите "§ 7 от преходните и заключителните разпоредби на" се заменят с "чл. 6, ал. 6, чл. 19, ал. 1, т. 5, чл. 21, ал. 10, чл. 23, ал. 2, чл. 24г, чл. 27, ал. 2, чл. 33, чл. 38, ал. 4, чл. 39, чл. 42, ал. 1, чл. 44, чл. 46, ал. 2, чл. 54, ал. 11, чл. 60, ал. 1, т. 3 и ал. 2, чл. 64, ал. 2, чл. 65, ал. 4, чл. 71, ал. 4, чл. 73, ал. 3, чл. 74, ал. 4, чл. 75, ал. 1, чл. 77, ал. 1, чл. 90, ал. 10, чл. 91, ал. 3, чл. 92, ал. 1 и 2, чл. 104, ал. 3, чл. 105, чл. 106, ал. 6, чл. 108, ал. 10, чл. 144, ал. 6, чл. 174, чл. 181, ал. 3, чл. 182, ал. 3, чл. 184, ал. 2, чл. 188, ал. 4, чл. 191, ал. 2, т. 3, чл. 192, чл. 215, ал. 1, т. 4, чл. 216, ал. 6 и 7, чл. 218, ал. 4, чл. 220, ал. 2, т. 5, чл. 222, ал. 9, чл. 226, ал. 1 и 2, чл. 227, ал. 1, т. 5, чл. 229, ал. 7 и 8, чл. 230, ал. 4, чл. 235, ал. 4, чл. 236, ал. 5".

§ 108. В приложение № 1 към чл. 71, ал. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 2.17 думите "и описание на изключителните пазарни условия, обосноваващи такава инвестиция" се заличават.

2. Създават се т. 2.18 и 2.19:

"2.18. Рисков профил и описание на рисковете, свързани с инвестирането в дялове на договорния фонд. Описание на рисковете, свързани с използването на техники за ефективно управление на портфейла, включително риска на контрагента и потенциалните конфликти на интереси, както и последиците от тях за резултатите от дейността на договорния фонд.

2.19. Информация за използвания метод за изчисляване на общата рискова експозиция, в случай че в инвестиционната политика на колективната инвестиционна схема изрично е предвидена възможността за инвестиране в деривативни финансови инструменти."

3. В т. 3.19 думите "и описание на изключителните пазарни условия, обосноваващи такава инвестиция" се заличават.

4. Създава се т. 3.20:

"3.20. Рисков профил и описание на рисковете, свързани с инвестирането в акции на инвестиционното дружество. Описание на рисковете, свързани с използването на техники за ефективно управление на портфейла, включително риска на контрагента и потенциалните конфликти на интереси, както и последиците от тях за резултатите от дейността на инвестиционното дружество."

5. В т. 8 се правят следните допълнения:

а) в т. 8.1 след думите "т. 2.14," се добавя "включително такси за постигнати резултати" и се поставя запетая;

б) създава се т. 8.2:

"8.2. Описание на политиката относно преките и косвени оперативни разходи и такси в резултат на използване на ефективни техники за управление на портфейла."

§ 109. В приложение № 2 към чл. 169, ал. 2 в т. 8.3 след думата "инвеститорите" се поставя запетая и се добавя "включително разходи, свързани с начисляване и изплащане на такси за постигнати резултати".

§ 110. Приложение № 3 към чл. 82е, ал. 3 става приложение № 3 към чл. 71, ал. 2 и чл. 82ж, ал. 2 и в него се правят следните изменения и допълнения:

1. В буква А:

а) наименованието се изменя така:

"А. Колективна инвестиционна схема със следване на индекс";

б) в т. 1:

аа) в текста преди т. 1.1 думите "борсово търгуваните фондове" се заменят с "колективна инвестиционна схема";

бб) в т. 1.4 думата "фонда" се заменя с "колективната инвестиционна схема";

вв) създава се т. 1.5:

"1.5. честота на ребалансиране на индекса и нейното въздействие върху разходите в рамките на инвестиционната стратегия на колективната инвестиционна схема.";

в) в т. 2 думите "борсово търгувания фонд" се заменят с "колективната инвестиционна схема".

2. В буква Б се правят следните изменения и допълнения:

а) наименованието се изменя така:

"Б. Колективна инвестиционна схема със следване на индекс с ливъридж";

б) в т. 1:

аа) в текста преди т. 1.1 думите "борсово търгуваните фондове" се заменят с "колективна инвестиционна схема";

бб) в т. 1.3 думата "фонда" се заменя с "колективната инвестиционна схема";

вв) създава се т. 1.4:

"1.4. честота на ребалансиране на индекса и нейното въздействие върху разходите в рамките на инвестиционната стратегия на колективната инвестиционна схема.";

в) в т. 2 думите "борсово търгувания фонд" се заменят с "колективната инвестиционна схема със следване на ливъридж".

§ 111. Създава се приложение № 4:

"Приложение № 4 към чл. 71, ал. 3


Информация към проспект на колективна инвестиционна схема, използваща суап за обща доходност или други деривативни финансови инструменти със същите характеристики:


1. Информация за основната стратегия и състава на инвестиционния портфейл или индекс;

2. Информация за контрагента/контрагентите на сделките;

3. Описание на риска от неизпълнение от страна на контрагента и последиците за възвръщаемостта на инвестициите;

4. Степента, в която контрагентът има дискреционни правомощия за вземане на решения относно състава или управлението на инвестиционния портфейл на колективната инвестиционна схема или за базисните експозиции на деривативните финансови инструменти, както и дали се изисква одобрението на контрагента във връзка с всяка сделка с инвестиционния портфейл на колективната инвестиционна схема;

5. Идентификация на контрагента като управител на инвестицията, когато има делегиране в съответствие с разпоредбите на чл. 106, ал. 7 ЗДКИСДПКИ."

§ 112. Създава се приложение № 5:

"Приложение № 5 към чл. 151, ал. 1, т. 3


ДЕКЛАРАЦИЯ

от…………………………………………………………………………………………………………..................……,

ЕИК по БУЛСТАТ…………………………………………………………………………………….................……….,

адрес за кореспонденция…………………………………………………………………………...............……………,

представлявано от   

Нетната печалба от (междинния/годишния) финансов отчет към (дата на баланса) на (наименование на управляващото дружество) за включване в базовия собствен капитал от първи ред е изчислена по следния начин:

а) неразпределена печалба преди данъчно облагане (0 лв.);

б) данъци (0 лв.);

в) други отчисления (0 лв.);

г) други очаквани отчисления, които не са включени в отчета за приходите и разходите (0 лв.);

д) общ размер на отчисленията [б + в + г] (0 лв.);

е) размер на дивидентите, за които е взето решение или е направено предложение (0 лв./празно поле)*;

ж) максимален размер на дивидентите в съответствие с дивидентната политика (0 лв.);

з) размер на дивидентите съгласно средното съотношение на изплащане (последните три години) (0 лв.);

и) размер на дивидентите съгласно съотношението на изплащане за предходната година (0 лв.);

й) размер на дивидентите, които ще бъдат приспаднати (максимален размер за букви "ж, "з", "и", ако няма данни за буква "е"; в противен случай буква "е") (0 лв.);

к) въздействие на нормативни ограничения (0 лв.);

л) печалба, която може да бъде включена в базовия собствен капитал от първи ред [а - д - й + к] (0 лв.).

С оглед включването на нетната печалба в базовия собствен капитал от първи ред на управляващото дружество и спазването на изискванията на Регламент (ЕС) № 241/2014 и тази наредба с настоящото декларираме, че:

1. Доколкото ни е известно, горепосочените цифри са точни.

2. Печалбата е потвърдена от независимо/и от управляващото дружество лице/а, което/които отговаря/т за одитирането на отчетите съгласно изискванията в чл. 26, параграф 2 от Регламент (ЕС) № 575/2013 и тази наредба.

3. Печалбата е оценена съгласно предвидените в приложимата счетоводна рамка принципи.

4. Всички очаквани отчисления от печалбата или дивиденти са приспаднати от размера на печалбата, както е посочено по-горе.

5. Размерът на дивидентите, които ще бъдат приспаднати, е оценен съгласно посоченото по-горе.

6. Управителният орган на (наименование на управляващото дружество) се задължава да направи предложение за разпределянето на дивидентите, което е в пълно съответствие с горепосоченото изчисление на нетната печалба.

Известно ни е, че за посочването на неверни данни носим отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.

Подписи:

* Тази стойност следва да е равна на нула единствено ако е налице официално решение или предложение да не се разпределят дивиденти. Ако няма такова решение или предложение, полето не се попълва.


"


Преходни и Заключителни разпоредби

§ 113. (1) Управляващите дружества, националните инвестиционни фондове и лицата, управляващи алтернативни инвестиционни фондове, привеждат дейността си в съответствие с изискванията на тази наредба в срок 6 месеца от влизането ѝ в сила.

(2) Лицата по чл. 138а, които управляват колективна инвестиционна схема, чието разрешение за организиране и управление е издадено след датата на влизане в сила на тази наредба и които предвиждат такса за постигнати резултати, както и лицата по чл. 138а, които управляват колективна инвестиционна схема, чието разрешение за организиране и управление е издадено преди тази дата, но които предвиждат такса за постигнати резултати за първи път след същата дата, започват да спазват изискванията на чл. 138а - 138д от влизането в сила на тази наредба.

(3) Лицата по чл. 138а, предвидили такса за постигнати резултати, които управляват колективна инвестиционна схема, чието разрешение за организиране и управление е издадено преди датата на влизане в сила на наредбата, започват да прилагат изискванията на чл. 138а - 138д от 1.01.2023 г.

§ 114. Започналите до влизане в сила на тази наредба производства се довършват по досегашния ред.

§ 115. Наредба № 25 от 22.03.2006 г. за изискванията към дейността на инвестиционните дружества и договорните фондове (обн., ДВ, бр. 36 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 106 от 2006 г., бр. 27 и 82 от 2007 г., бр. 29 от 2008 г. и бр. 18 от 2010 г.) се отменя.

§ 116. Наредба № 26 от 22.03.2006 г. за изискванията към дейността на управляващите дружества (обн., ДВ, бр. 36 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 106 от 2006 г., бр. 27 и 87 от 2007 г. и бр. 29 от 2008 г.) се отменя.

§ 117. В Наредба № 38 от 2020 г. (обн., ДВ, бр. 51 от 2020 г.; изм., бр. 48 и 68 от 2021 г. и бр. 26 и 27 от 2022 г.) се правят следните изменения и допълнения:

1. В чл. 1, ал. 4 след числото "52" се поставя запетая и се добавя "58".

2. В чл. 2, ал. 2 изречение трето се заличава.

§ 118. Навсякъде в наредбата думите "комисията" се заменят с "Комисията".

§ 119. Параграф 58, § 59, т. 1, § 60, 63 и § 64, т. 2 влизат в сила от 1.08.2022 г.

§ 120. Наредбата е приета с Решение № 239-Н от 30.06.2022 г. на Комисията за финансов надзор.

Промени настройката на бисквитките