Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 55 от 15.VII

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 5 ОТ 1 ЮНИ 2017 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И РЕДА ЗА ВОДЕНЕ, СЪХРАНЯВАНЕ И ДОСТЪП ДО ЕЛЕКТРОННИТЕ ДЕЛА И НАЧИНА НА СЪХРАНЯВАНЕ НА ДОКАЗАТЕЛСТВАТА И ДОКАЗАТЕЛСТВЕНИТЕ СРЕДСТВА ПО ДЕЛАТА, КАКТО И ВЪТРЕШНИЯ ОБОРОТ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 5 ОТ 1 ЮНИ 2017 Г. ЗА ОРГАНИЗАЦИЯТА И РЕДА ЗА ВОДЕНЕ, СЪХРАНЯВАНЕ И ДОСТЪП ДО ЕЛЕКТРОННИТЕ ДЕЛА И НАЧИНА НА СЪХРАНЯВАНЕ НА ДОКАЗАТЕЛСТВАТА И ДОКАЗАТЕЛСТВЕНИТЕ СРЕДСТВА ПО ДЕЛАТА, КАКТО И ВЪТРЕШНИЯ ОБОРОТ И СЪХРАНЯВАНЕТО НА ДРУГА ИНФОРМАЦИЯ, ОБРАБОТВАНА ОТ СЪДЕБНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ (ДВ, БР. 47 ОТ 2017 Г.)

В сила от 15.07.2022 г.
Издадена от Висшия съдебен съвет

Обн. ДВ. бр.55 от 15 Юли 2022г.

§ 1. В чл. 9, ал. 4, т. 2 буква "б" се изменя така:

"б) идентификатор на юридическото лице, съответно едноличния търговец - код по БУЛСТАТ на юридическото лице или ЕИК на вписано в търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел търговско дружество, кооперация или юридическо лице с нестопанска цел, а в случаите на чуждестранно юридическо лице - уникален номер или други данни съгласно националното законодателство;".

§ 2. В чл. 9, ал. 4, т. 3 буква "б" се изменя така:

"б) идентификатор на клона на юридическото лице - ЕИК по БУЛСТАТ на клона на юридическото лице или ЕИК на вписан в търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел клон на чуждестранен търговец."

§ 3. В чл. 28, ал. 2 думите "чл. 76, ал. 2 от Правилника за администрацията в съдилищата" се заменят с "чл. 80, ал. 2 от Правилника за администрацията в съдилищата".

§ 4. В чл. 28, ал. 4 думите "чл. 76, ал. 1 от Правилника за администрацията в съдилищата" се заменят с "чл. 80, ал. 1 от Правилника за администрацията в съдилищата".

§ 5. В чл. 31, ал. 1 думите "в съдилища с брой на магистратските длъжности, равен или по-голям от петдесет, административният ръководител на съответния съд може да определи техническото създаване на дело да се извършва и от съдебни служители" се заменят с "дейността по техническото създаване и случайното разпределение на делата може да се възложи на съдебен служител въз основа на мотивирана заповед на административния ръководител".

§ 6. В чл. 46 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) След окончателното му изготвяне електронният документ се подписва с електронен подпис съгласно изискванията на правилника по чл. 360к от Закона за съдебната власт."

2. Алинея 2 се изменя така:

"(2) Подписаният от или за всички участващи съдии и служители електронен документ се регистрира в информационната система на органа на съдебната власт след нарочно действие на потребител чрез създаването на уникален регистров номер по чл. 22, ал. 1, т. 6 или 7 и след регистрирането си не може да се заменя."

3. Алинея 3 се изменя така:

"(3) Чрез електронен печат върху подписания електронен документ се отразяват генерираният при регистрацията уникален регистров номер и дата, текстови данни за подписалите го съдии и служебни служители и за свързаните особени мнения."

Заключителни разпоредби

§ 7. Наредбата влиза в сила от обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките