Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 83 от 18.X

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 40 ОТ 1 ДЕКЕМВРИ 2020 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РАЗМЕРА НА ТАКСИТЕ ЗА ПОКРИВАНЕ НА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ РАЗХОДИ НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА БАНКА, ПРОИЗТИЧАЩИ ОТ ФУНКЦИИТЕ ПО НАДЗОР И ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ (ДВ, БР. 105 ОТ

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 40 ОТ 1 ДЕКЕМВРИ 2020 Г. ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА РАЗМЕРА НА ТАКСИТЕ ЗА ПОКРИВАНЕ НА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ РАЗХОДИ НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА БАНКА, ПРОИЗТИЧАЩИ ОТ ФУНКЦИИТЕ ПО НАДЗОР И ПРЕСТРУКТУРИРАНЕ (ДВ, БР. 105 ОТ 2020 Г.)

В сила от 18.10.2022 г.
Издадена от Управителния съвет на Българската народна банка

Обн. ДВ. бр.83 от 18 Октомври 2022г.

§ 1. В чл. 4 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в т. 3 след думата "представител" се добавя "съгласно правото на установяване".

2. Създава се ал. 2:

"(2) Задължен субект - банкова група, финансов холдинг или финансов холдинг със смесена дейност, определя субект от групата или холдинга, който заплаща индивидуалната годишна надзорна такса, дължима от групата или холдинга. Така определеният субект уведомява БНБ за това, като уведомлението се изпраща най-късно до 30 септември на всяка година. В случай че не получи уведомление в срок, БНБ сама определя субект от групата или холдинга, който заплаща индивидуалната годишна надзорна такса. Независимо от уведомлението по изречение второ БНБ може по всяко време да определи друг субект от групата или холдинга, който да заплаща индивидуалната годишна надзорна такса, за което уведомява този субект и съответната група или холдинг."

§ 2. В чл. 5 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създават се нови ал. 2 и 3:

"(2) Когато нововъзникналият задължен субект е банкова група, финансов холдинг или финансов холдинг със смесена дейност, спрямо който БНБ осъществява надзор на консолидирана основа, дължимите такси от този субект се изчисляват по реда и в сроковете по чл. 7 и 8, като индивидуалният размер на таксата се определя за цялата година, независимо от периода, през който БНБ е упражнявала функциите по чл. 2, т. 1 и 2 по отношение на новия субект. Когато новият задължен субект включва банка, която е била задължен субект по чл. 4, ал. 1, т. 1 и 2, за тази банка не се определят отделни такси във връзка с осъществяване на функциите по чл. 2, т. 1 и 2.

(3) При възникване на нов задължен субект, който е банкова група, финансов холдинг или финансов холдинг със смесена дейност, след 30 септември на съответната година уведомлението по чл. 4, ал. 2 се изпраща в 14-дневен срок от възникването."

2. Досегашните ал. 2, 3, 4 и 5 стават съответно ал. 4, 5, 6 и 7 и в ал. 5 и 6 думите "ал. 2" се заменят с "ал. 4".

§ 3. В чл. 9 думите "разходите си" се заменят с "индивидуалните такси".

§ 4. Създава се допълнителна разпоредба с § 1:

"ДОПЪЛНИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА

§ 1. "Банкова група" по смисъла на тази наредба е група, която се състои от предприятие майка банка и дъщерни дружества други банки и/или финансови институции."

§ 5. Досегашните § 1, 2, 3 и 4 от преходните и заключителните разпоредби стават съответно § 2, 3, 4 и 5.

§ 6. В приложение № 2 към чл. 7, ал. 2 в т. 1 текстът след думите "както следва:" се изменя така:

"1.1. банки, които не са част от банкова група, финансов холдинг и финансов холдинг със смесена дейност;

1.2. банкови групи, финансови холдинги и финансови холдинги със смесена дейност;

1.3. клонове на банки от държави - членки на ЕС;

1.4. клонове на банки от трети държави."

§ 7. В приложение № 3 към чл. 7, ал. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 1.3 и т. 3.2.4 след думата "представител" се добавя "съгласно правото на установяване".

2. В т. 3.2.6, параграф трети и в т. 3.2.8 след думата "страната" се добавя "чрез клон или представител съгласно правото на установяване".

Заключителни разпоредби

§ 8. Тази наредба е приета с Решение № 354 от 12.10.2022 г. на Управителния съвет на Българската народна банка и влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките