Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 11 от 2.II

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 16 ОТ 30 ЯНУАРИ 2023 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ПУБЛИЧНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 85 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2020 Г. (ДВ, БР. 40 ОТ 2020 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 16 ОТ 30 ЯНУАРИ 2023 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА ПУБЛИЧНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ, ПРИЕТ С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 85 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2020 Г. (ДВ, БР. 40 ОТ 2020 Г.)

В сила от 01.03.2023 г.

Обн. ДВ. бр.11 от 2 Февруари 2023г.


МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 7 думите "в период от 3 до 5 години" се заменят със "за период 3 или 5 години".

§ 2. В чл. 16 се създава ал. 4:

"(4) Оценката на изпълнението на одобрените бизнес програми на публичните предприятия, извън тези по ал. 2 и 3, се извършва от органа, упражняващ правата на държавата в публичното предприятие по реда на чл. 17."

§ 3. В чл. 17 думата "държавното" се заличава, а в изречение второ думите "Агенцията за публичните предприятия и контрол" се заменят с "Министерския съвет".

§ 4. В чл. 18 думите "общото събрание на съдружниците/акционерите" се заменят с "органа, упражняващ правата на държавата в публичното предприятие" и след тях се поставя запетая.

§ 5. В чл. 20 думите "Компетентният орган" се заменят с "Органът, упражняващ правата на държавата в публичното предприятие" и след тях се поставя запетая.

§ 6. В чл. 25 се правят следните изменения и допълнения:

1. В т. 4 след думите "поемане на задължения за поръчителство" се поставя запетая и се добавя "поемане на задължения като съдлъжник".

2. В т. 6 накрая думите "сключване на договори за получаване на заеми или кредити" се заличават.

§ 7. В чл. 26, ал. 2, т. 3 след думите "поемане на задължения за поръчителство" се поставя запетая и се добавя "поемане на задължения като съдлъжник".

§ 8. Член 27 се изменя така:

"Чл. 27. Съветът на директорите (при едностепенна система) или надзорният и управителният съвет (при двустепенна система) и управителят (управителите) решават всички други въпроси, които не са предоставени в изключителна компетентност на органа, упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала или на общото събрание на акционерите/съдружниците."

§ 9. Член 29 се изменя така:

"Чл. 29. (1) Продажбата на недвижими имоти, както и на движими вещи и активи, функционално свързани с тях, собственост на публичните предприятия, се извършва чрез електронен търг на електронната платформа за продажба на имоти по реда на Наредбата за електронната платформа за продажба на имоти - частна държавна собственост, и на имоти - собственост на търговски дружества с повече от 50 на сто държавно участие в капитала или на търговски дружества, чиито дялове или акции са собственост на търговско дружество с повече от 50 на сто държавно участие в капитала (ДВ, бр. 77 от 2019 г.), с изключение на имоти - собственост на предприятия в производство по ликвидация, чиято продажба се извършва по реда на ал. 2.

(2) Продажбата на дълготрайни материални активи - движими вещи, и дълготрайни нематериални активи, както и сключването на договори за наем на дълготрайни материални активи се извършва чрез провеждане на търг или на конкурс при спазване на Правилата за провеждане на търг и конкурс и за сключване на договори за продажба и наем с работници и служители съгласно приложение № 1.

(3) Началната цена при търга и конкурса се определя от независим оценител, назначен от предприятието.

(4) Търгът или конкурсът се открива след изпълнение на особените изисквания на правилника, на устава, на дружествения договор или на учредителния акт.

(5) Сключването на договори за застраховане на имуществото на публичните предприятия, с изключение на тези по чл. 5, ал. 4, т. 1 и 2 от Закона за обществените поръчки, които извършват една или няколко секторни дейности по смисъла на чл. 123 от същия закон, се извършва въз основа на публично обявените условия на предприятието."

§ 10. В чл. 30, ал. 1, т. 8 думата "краткотрайно" се заменя с "краткосрочно".

§ 11. В чл. 37 се правят следните изменения и допълнения:

1. Алинея 1 се изменя така:

"(1) Конкурсна процедура за избор на независими членове на органите за управление и контрол в публичните предприятия, които са категоризирани като "големи", се провежда от комисия за номиниране по реда на раздел III на глава пета."

2. Създава се нова ал. 3:

"(3) Конкурсна процедура за избор на независими членове на органите за управление и контрол в публичните предприятия, които не са категоризирани като "големи", се провежда от съответния орган, упражняващ правата на държавата, по ред, определен от него или по реда на раздел III на глава пета."

3. Досегашните ал. 3 и 4 стават съответно ал. 4 и 5.

4. Досегашната ал. 5 става ал. 6 и се изменя така:

"(6) Информация за проведените конкурсни процедури по ал. 1 - 4, както и при временно назначаване на членове на органите на управление и контрол се предоставя на Агенцията за публичните предприятия и контрол от органа, упражняващ правата на държавата в публичното предприятие, в срок 5 работни дни от сключването на договорите за управление и контрол. Агенцията за публичните предприятия и контрол извършва мониторинг на конкурсните процедури по ал. 1 - 4, като обобщава информацията и я включва в съответния обобщен годишен доклад."

5. Създава се ал. 7:

"(7) Информацията по ал. 6 съдържа данни за резултата от процедурата, името и длъжността на назначения кандидат, началната и крайната дата на съответната процедура, датата на сключения договор за възлагане на управлението и срока на договора."

§ 12. В чл. 39 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) Независимите експерти получават възнаграждение за своята работа, което се определя в зависимост от участието им в заседанията на комисията за номиниране. Редът за определяне и плащане на възнаграждение на независимите експерти се определя в правила, приети от Агенцията за публичните предприятия и контрол."

§ 13. В чл. 40 са правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) За обстоятелствата по ал. 1 съответните лица подписват декларация преди назначаването им за членове на комисията за номиниране."

2. Досегашните ал. 2, 3 и 4 стават съответно ал. 3, 4 и 5.

§ 14. В чл. 46 думата "седемдневен" се заменя с "десетдневен".

§ 15. В чл. 47, ал. 1 след думите "чл. 20, ал. 1, т. 1 - 8 и 13" се добавя "и чл. 23, ал. 2".

§ 16. В чл. 48, ал. 1 думите "в определен ден и час" се заличават.

§ 17. В чл. 50 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създава се ал. 2:

"(2) За взетите решения по ал. 1 и по чл. 48, ал. 4, изречение второ органът, упражняващ правата на държавата в публичното предприятие, уведомява Агенцията за публичните предприятия и контрол, като посочва мотивите за тези решения."

§ 18. В чл. 53 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1 и в нея накрая се добавя "и се прекратяват предсрочно при наличие на някое от условията на чл. 24 от Закона за публичните предприятия".

2. Създава се ал. 2:

"(2) В случаите на предсрочно прекратяване на договор на основание чл. 24, ал. 1, т. 6 от Закона за публичните предприятия:

1. системно неизпълнение на служебните задължения е налице при наличие на едно от следните обстоятелства:

а) неявяване в заседанията или отказ от участие в работата на съответния орган на управление и контрол повече от три пъти в рамките на период от не повече от три месеца, или

б) неизпълнение на задълженията на член на съответния орган, съответно на изпълнителен директор или председател на съвета, повече от три пъти в рамките на период от не повече от три месеца;

2. тежко нарушение на служебните задължения е налице при всяко едно от следните обстоятелства:

а) извършване на действия, които уронват престижа и доброто име на публичното предприятие или на органа, упражняващ правата на държавата, или

б) злоупотреба с доверието на акционерите или съдружниците, включително разпространяване на поверителни сведения за дейността на публичното предприятие или на органа, упражняващ правата на държавата, или информация или документи, които представляват търговска или друга защитена със закон тайна, или

в) осъществяване лично или чрез свързани лица на конкурентна дейност на публичното предприятие."

3. Създава се ал. 3:

"(3) Органът, упражняващ правата на държавата, е длъжен преди предсрочното прекратяване на договора на основание чл. 24, ал. 1, т. 6 от Закона за публичните предприятия да поиска от лицето писмени обяснения и да оцени посочените в обясненията доказателства. Обясненията и доказателствата към тях се предоставят на органа, упражняващ правата на собственик, в 14-дневен срок от писменото им поискване."

4. Създава се ал. 4:

"(4) Предсрочно прекратяване на договор по ал. 1 на основание чл. 24, ал. 2 от Закона за публичните предприятия не се прилага преди предоставяне на оценка по чл. 16, ал. 4 или по чл. 18, според която нивото на изпълнение на бизнес програмата е незадоволително, съгласно чл. 17. В този случай се прекратяват договорите на всички членове на колективния орган за управление и контрол на публичното предприятие."

5. Създава се ал. 5:

"(5) В случай на предсрочно прекратяване на договор за управление и контрол на член на орган за управление и контрол на публично предприятие органът, упражняващ правата на държавата в предприятието, може временно, до провеждането на конкурс, но за срок не по-дълъг от 6 месеца, да назначи нов член на този орган и без предхождаща избора процедура, който отговаря на изискванията на чл. 20, ал. 1 и 2 и чл. 23, ал. 1 и 2 от Закона за публичните предприятия."

§ 19. Чл. 54, ал. 3 след думите "се връща" се добавя "в шестмесечен срок".

§ 20. В чл. 56, ал. 12 изречение второ се заличава.

Преходни и Заключителни разпоредби

§ 21. Действащите временни договори за управление и контрол, сключени без провеждането на конкурсна процедура, се считат за сключени за срок не по-дълъг от 6 месеца от влизането в сила на постановлението.

§ 22. Първите оценки на изпълнението на одобрените бизнес програми съгласно методиката по чл. 17 се извършват от Агенцията за публичните предприятия и контрол през 2023 г.

§ 23. Постановлението влиза в сила на 1 март 2023 г.


Промени настройката на бисквитките