Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 99 от 28.XI

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 4 ОТ 2008 Г. ЗА ПРАВИЛАТА И НОРМИТЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТ И ОХРАНА ПРИ ПРОЕКТИРАНЕ, СТРОИТЕЛСТВО, РЕКОНСТРУКЦИЯ, МОДЕРНИЗАЦИЯ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ОБЕКТИТЕ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ (ДВ, БР. 8 ОТ 2008 Г.)

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 4 ОТ 2008 Г. ЗА ПРАВИЛАТА И НОРМИТЕ ЗА БЕЗОПАСНОСТ И ОХРАНА ПРИ ПРОЕКТИРАНЕ, СТРОИТЕЛСТВО, РЕКОНСТРУКЦИЯ, МОДЕРНИЗАЦИЯ И ЕКСПЛОАТАЦИЯ НА ОБЕКТИТЕ НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ (ДВ, БР. 8 ОТ 2008 Г.)

Издадена от министъра на правосъдието

Обн. ДВ. бр.99 от 28 Ноември 2023г.

§ 1. В наименованието на наредбата след думата "реконструкция" се поставя запетая и се добавя "основно обновяване, ремонт", а думата "модернизация" се заменя с "преустройство".

§ 2. В чл. 1 след думата "реконструкция" се поставя запетая и се добавя "основно обновяване, ремонт", а думата "модернизация" се заменя с "преустройство".

§ 3. В чл. 7, ал. 1, т. 2 след думата "актове" се поставя точка и запетая и се добавя "в тази зона в новите съдебни сгради се обособяват отделни помещения - чакални за пострадалите от престъпления".

§ 4. В § 1 от допълнителната разпоредба се правят следните допълнения:

1. В т. 1 след думите "Националния институт на правосъдието" се поставя запетая и се добавя "Агенцията по вписванията - Централно управление и сграда/и на европейските делегирани прокурори в Република България".

2. Създават се т. 9 и 10:

"9. "Помещение - чакалня за пострадали от престъпления" е отделно обособено помещение в зоната за обществен достъп за избягване на контакт между пострадалите и членовете на техните семейства и извършителите на престъпления.

10. "Членове на семейството" на пострадалия са съпругът, съпругата, лицето, с което той се намира във фактическо съжителство, възходящите, низходящите, братята, сестрите и издържаните от него лица."

§ 5. В § 4 на преходните и заключителните разпоредби думите "ал. 3" се заменят с "ал. 5".

§ 6. В приложение № 1 към чл. 3, ал. 2 в раздел "I категория" след думите "Национален институт на правосъдието" се добавя "Агенцията по вписванията - Централно управление" и "Европейската прокуратура".

§ 7. В приложение № 2 към чл. 7, ал. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. Заглавието се изменя така:

"Необходими помещения за временна изолация и престой на задържани и принудително доведени в съдебните сгради лица и помещения за избягване на контакт между пострадалите и членовете на техните семейства и извършителите на престъпления в новите съдебни сгради".

2. Създава се т. 3:

"3. За целите на избягването на контакт между пострадалите и членовете на техните семейства и извършителите на престъпления в новите съдебни сгради са нужни следните обособени служебни помещения:

I, III, IV и V категория сгради:

- минимум едно помещение - чакалня за пострадали за избягване на контакт между пострадалите и членовете на техните семейства и извършителите на престъпления;

II категория сгради:

- минимум две помещения - чакални за пострадали за избягване на контакт между пострадалите и членовете на техните семейства и извършителите на престъпления."

Заключителни разпоредби

§ 8. Наредбата е съгласувана с министъра на регионалното развитие и благоустройството и с пленума на Висшия съдебен съвет.

Промени настройката на бисквитките