Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 99 от 28.XI

РЕШЕНИЕ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ВРЕМЕННА КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ПСИХИЧНОБОЛНИТЕ ПАЦИЕНТИ И ИЗГОТВЯНЕ НА ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ, КОИТО ДА ГИ ГАРАНТИРАТ

 

РЕШЕНИЕ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ВРЕМЕННА КОМИСИЯ ЗА ЗАЩИТА НА ПРАВАТА НА ПСИХИЧНОБОЛНИТЕ ПАЦИЕНТИ И ИЗГОТВЯНЕ НА ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ, КОИТО ДА ГИ ГАРАНТИРАТ

Издадено от Народното събрание

Обн. ДВ. бр.99 от 28 Ноември 2023г.

Народното събрание на основание чл. 79, ал. 1 и 3 от Конституцията на Република България и чл. 37 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание


РЕШИ:


1. Създава Временна комисия със задача да проучи какви нарушения на правата на психичноболните пациенти са констатирани у нас от Европейския комитет против изтезанията и от Омбудсмана на Република България и да предложи законодателни промени, така че да гарантира равните права на българските граждани, както предвиждат Конституцията на Република България и конвенциите, по които Република България е страна:

1.1. Да се изведе на водещо място в Националната стратегия за психично здраве гарантирането на спазване на правата на пациентите.

1.2. Да се обсъди и предложи отпадане на института на запрещението.

1.3. Съвместно с НПО и медицински експерти да се предприемат нужните стъпки да се осигури деинституционализирането на психичноболни пациенти и зачитането на личния им избор.

2. Комисията представя доклад за дейността си, съдържащ отделни становища и отделни проекти за решения.

3. Временната комисия се състои от 12 народни представители - по двама народни представители от всяка парламентарна група.

4. Избира ръководство и състав на Временната комисия, както следва:

Председател: Деница Евгениева Сачева
Членове: Костадин Георгиев Ангелов
  Росица Василева Пандова-Йовкова
  Стела Димитрова Николова
  Маргарита Атанасова Генчева
  Георги Николаев Георгиев
  Севим Исмаил Али
  Хатидже Мехмедова Георгиева
  Валентина Иванова Димова
  Смиляна Николова Нитова-Кръстева
  Цветан Иванов Предов
  Станислав Иванов Богдански

5. Временната комисия се избира за срок до изчерпване на предметния ѝ обхват, но не по-късно от 6 месеца от създаването ѝ.

-------------------------

Решението е прието от 49-ото Народно събрание на 23 ноември 2023 г. и е подпечантано с официалния печат на Народното събрание.

Промени настройката на бисквитките