Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 104 от 15.XII

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 275 ОТ 13 ДЕКЕМВРИ 2023 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА МЕТОДИКАТА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ЦЕНАТА НА ДОГОВОР ЗА ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА В РЕЗУЛТАТ НА ИНФЛАЦИЯ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 290 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2022 Г. (ДВ, БР. 78 ОТ 2022 Г.)

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 275 ОТ 13 ДЕКЕМВРИ 2023 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА МЕТОДИКАТА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА ЦЕНАТА НА ДОГОВОР ЗА ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА В РЕЗУЛТАТ НА ИНФЛАЦИЯ, ПРИЕТА С ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 290 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2022 Г. (ДВ, БР. 78 ОТ 2022 Г.)

В сила от 01.01.2024 г.

Обн. ДВ. бр.104 от 15 Декември 2023г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В чл. 1 се правят следните изменения и допълнения:

1. Досегашният текст става ал. 1.

2. Създават се ал. 2 и 3:

"(2) Изменението на цената на договор за обществена поръчка и рамково споразумение цели да компенсира съществено увеличение на разходите за основни стоки и материали, формиращи стойността на договор или рамково споразумение, в резултат на инфлация, към момента на фактическото извършване на строително-монтажни работи и/или доставките.

(3) За изменение на цената на строително-монтажни работи и доставки, извършени след като изпълнителят на договора или рамковото споразумение е изпаднал в забава поради причини, за които отговаря, се прилага по-ниският между тримесечния индекс към датата на падежа на задължението и към датата на изпълнението."

§ 2. Член 4 се изменя така:

"Чл. 4. Размерът на изменението на цената на договор за обществена поръчка и рамково споразумение за строителство в резултат на инфлация се определя за всяко календарно тримесечие по формулата:

Kn = [(In - Io)/Io]*100*Tn, където:

Kn е коефициент, представляващ изразената в проценти стойност, приложима към подлежащите на изменение стойности на строително-монтажни работи, изпълнени през съответното тримесечие (закръглена до втори знак след десетичната запетая);

In е стойността на индекса за тримесечието, в което са изпълнени дейностите по договора, или тримесечието, за което се индексира рамковото споразумение, определени в междинния тримесечен отчет, съгласно чл. 4; по отношение на авансови плащания In е стойността на индекса към тримесечието, в което е извършено авансовото плащане;

Io е стойността на индекса към 31 декември 2020 г. за оферти, подадени преди 31 декември 2020 г., или към съответното тримесечие, в което е подадена офертата;

Tn е тежестният коефициент за съответния вид строеж съгласно таблицата за тежест на строителните материали в себестойността на различните видове строежи."

§ 3. Създава се чл. 4а:

"Чл. 4а. (1) В 30-дневен срок от изтичането на съответното календарно тримесечие страните по договор за обществена поръчка или рамково споразумение съставят междинен тримесечен отчет за нуждите на индексацията, в който се посочват видът, количеството и стойността на извършените през тримесечието строително-монтажни работи.

(2) Към отчета по ал. 1 се прилагат съставените актове и протоколи съгласно Наредба № 3 от 31 юли 2003 г. за съставяне на актове и протоколи по време на строителството (ДВ, бр. 72 от 2003 г.), както и други доказателства съгласно договора или рамковото споразумение, удостоверяващи извършване на дейностите.

(3) От общата стойност на отчета по ал. 1 се приспада съответната част от предоставените авансови плащания, подлежаща на удържане съгласно условията на договора и рамковото споразумение.

(4) Изменението на цената на договора или рамковото споразумение за съответното тримесечие се изчислява чрез прилагане на коефициент (Kn), изчислен съгласно чл. 4, към нетната стойност на съответния междинен тримесечен отчет (след приспадане на сумите по ал. 3). Получената стойност по изречение първо се намалява със стойността на други изменения в цената на стоки, материали или строително-монтажни работи в резултат на инфлация, определени съгласно клаузите на договора или рамковото споразумение."

§ 4. В чл. 7 след думите "където Kn е" се добавя "коефициент, представляващ".

§ 5. Параграф 4 от преходните и заключителните разпоредби се изменя така:

"§ 4. На изменение подлежат цените за строително-монтажни работи по договори за обществени поръчки и рамкови споразумения за строителство, извършени след 30 юни 2021 г."

§ 6. (В сила от 15.12.2023 г.) В преходните и заключителните разпоредби се създава § 5:

"§ 5. При индексиране на договори за обществени поръчки в изпълнение на проекти по оперативни програми, финансирани със средства от Европейския съюз за периода 2014 - 2020 г. с приключващ период на допустимост на разходите на 31 декември 2023 г., по изключение само за четвърто тримесечие на 2023 година се прилага индексът за трето тримесечие, публикуван на интернет страницата на НСИ - "Индекс на цени на производител на вътрешния пазар на строителни материали" https://mfostatnsi.bg/mfostat/pages/reports/resultjsf?x_2=1930."

Заключителни разпоредби

§ 7. Постановлението влиза в сила от 1 януари 2024 г., с изключение на § 6, който влиза в сила от деня на обнародването в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките