Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 104 от 15.XII

НАРЕДБА № 14 ОТ 1 ДЕКЕМВРИ 2023 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ЗА ПОСТИГНАТИ ВИСОКИ РЕЗУЛТАТИ В СЛУЖЕБНАТА ДЕЙНОСТ И ЗА РАБОТА ПО ПРОГРАМИ/ПРОЕКТИ С ВЪНШНО ФИНАНСИРАНЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ И НА ЦИВИЛНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ В

 

НАРЕДБА № 14 ОТ 1 ДЕКЕМВРИ 2023 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ ЗА ПОСТИГНАТИ ВИСОКИ РЕЗУЛТАТИ В СЛУЖЕБНАТА ДЕЙНОСТ И ЗА РАБОТА ПО ПРОГРАМИ/ПРОЕКТИ С ВЪНШНО ФИНАНСИРАНЕ НА ВОЕННОСЛУЖЕЩИТЕ И НА ЦИВИЛНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ОТБРАНАТА, СТРУКТУРИТЕ НА ПРЯКО ПОДЧИНЕНИЕ НА МИНИСТЪРА НА ОТБРАНАТА И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

В сила от 15.12.2023 г.
Издадена от министъра на отбраната

Обн. ДВ. бр.104 от 15 Декември 2023г.

Раздел I.
Общи положения

Чл. 1. С тази наредба се уреждат условията и редът за изплащане на допълнително възнаграждение на военнослужещите и на цивилните служители в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия за постигнати високи резултати:

1. в служебната дейност;

2. за извършени дейности по разработване, управление и изпълнение на проекти, съфинансирани със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове, или на проекти и програми, финансирани от други международни финансови институции и донори, в рамките на длъжностната характеристика, без това да е основно функционално задължение на длъжността/основна цел на длъжността, която заемат (постигнати високи резултати за работа по програми/проекти с външно финансиране).

Чл. 2. (1) Настоящата наредба не се прилага за цивилните служители в Министерството на отбраната и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната, за които се прилагат Законът за държавния служител и чл. 107а от Кодекса на труда, чиито допълнителни възнаграждения се определят в съответствие с тези закони, подзаконовите актове по прилагането им и вътрешните им правила за работната заплата.

(2) Допълнителните възнаграждения за постигнати високи резултати по чл. 1 от военнослужещите в Министерството на отбраната и Института по отбрана "Проф. Цветан Лазаров" се определят и в съответствие с вътрешните им правила за работната заплата.

Чл. 3. Общият размер на допълнителните възнаграждения за постигнати високи резултати в служебната дейност и допълнителното възнаграждение за постигнати високи резултати от работа по програми/проекти с външно финансиране за една година не може да надвишава 80 на сто от начислените на военнослужещия/цивилния служител основни месечни възнаграждения/основни месечни заплати и допълнителни възнаграждения с постоянен характер за съответната година.

Раздел II.
Допълнително възнаграждение за постигнати високи резултати в служебната дейност

Чл. 4. Допълнително възнаграждение за постигнати високи резултати в служебната дейност от военнослужещите и цивилните служители се определя за точно и в срок изпълнение на поставени задачи/извършени дейности.

Чл. 5. Допълнително възнаграждение за постигнати високи резултати за съответния период не се изплаща при:

1. наложено през съответния период дисциплинарно наказание по чл. 244, т. 4 - 7 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България или по чл. 188, т. 2 или 3 от Кодекса на труда, което не е заличено;

2. неотработени действително най-малко 2/3 от работните дни за съответния период; в действително отработените дни не се включва времето, през което не е съществувало трудово или служебно правоотношение, времето на специализация в чужбина, неплатеният отпуск, както и отпускът поради временна неработоспособност, бременност и раждане и отглеждане на дете;

3. оценка "5" за индивидуален принос на военнослужещия/цивилния служител или за изпълнение на длъжностните задължения по чл. 18.

Чл. 6. Не се изплаща допълнително възнаграждение за постигнати високи резултати в служебната дейност за изпълнение на задълженията по допълнително разписание на длъжностите.

Чл. 7. Изплащането на допълнително възнаграждение за постигнати високи резултати в служебната дейност е инструмент за подобряване на ефективността и ефикасността при изпълнение на основните задачи и дейности, повишаване на удовлетвореността и мотивацията на военнослужещите и цивилните служители от службата/работата.

Чл. 8. Допълнително възнаграждение за постигнати високи резултати в служебната дейност може да се изплаща при наличие на създадена организация от ръководството на структурата за точно формулиране на задачите/дейностите и определяне срока за изпълнението им, която да позволява на военнослужещите и цивилните служители да изпълняват поставените задачи/да извършват дейностите точно и в срок.

Чл. 9. Изпълнението на поставените задачи/извършените дейности се отчита по периоди - тримесечия.

Чл. 10. (1) Допълнителното възнаграждение за постигнати високи резултати в служебната дейност може да се изплаща четири пъти годишно - през април, юли и октомври за текущата година и през януари - за предходната година, при наличие на икономии от средства за персонал в бюджета на Министерството на отбраната.

(2) Наличието на икономии от средства за персонал по бюджета на Министерството на отбраната за съответното тримесечие и възможностите за изплащане на допълнително възнаграждение по ал. 1 се установява в края на всяко тримесечие и се докладва от заместник-министъра на отбраната, в чийто ресор е бюджетът на Министерството на отбраната.

Чл. 11. За изплащане на допълнително възнаграждение за постигнати високи резултати в служебната дейност за съответния период министърът на отбраната утвърждава:

1. общата сума за изплащане на допълнително възнаграждение за постигнати високи резултати в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия;

2. разчетна единица за разпределение съобразно списъчната численост на персонала на Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия;

3. минимален и максимален индивидуален размер на допълнителното възнаграждение за постигнати високи резултати за едно лице.

Чл. 12. (1) Министърът на отбраната утвърждава общата сума за допълнителни възнаграждения за постигнати високи резултати в служебната дейност за Министерството на отбраната и за всеки от второстепенните разпоредители с бюджет съобразно съответната списъчна численост на персонала и разчетната единица по чл. 11, т. 2.

(2) Министърът на отбраната определя индивидуалния размер на допълнителното възнаграждение за постигнати високи резултати в служебната дейност на ръководителите/командирите/началниците на второстепенните разпоредители с бюджет на пряко подчинение на министъра на отбраната по предложение на постоянния секретар на отбраната и на ръководителите/командирите/началниците на второстепенните разпоредители с бюджет от Българската армия - по предложение на началника на отбраната.

(3) С определената сума по ал. 2 се намалява общата сума за изплащане на допълнителните възнаграждения на второстепенните разпоредители с бюджет.

Чл. 13. (1) Ръководителите/командирите/началниците на второстепенните разпоредители с бюджет определят:

1. по реда на чл. 12, ал. 1 общата сума за допълнителни възнаграждения за постигнати високи резултати на всеки от подчинените им разпоредители с бюджет от по-ниска степен;

2. индивидуалния размер на допълнителното възнаграждение за постигнати високи резултати в служебната дейност на ръководителите/командирите/началниците на разпоредителите с бюджет по т. 1.

(2) С определената сума по ал. 1, т. 2 се намалява общата сума за изплащане на допълнителните възнаграждения на разпоредителите с бюджет от по-ниска степен.

Чл. 14. (1) Ръководителите/командирите/началниците на второстепенните разпоредители с бюджет и на разпоредителите с бюджет от по-ниска степен определят:

1. по реда на чл. 12, ал. 1 общата сума за допълнителни възнаграждения за постигнати високи резултати на зачислените им на финансово доволствие военни формирования/структури, чиито командири/началници имат право да отдават писмени заповеди, но не са разпоредители с бюджет;

2. индивидуалния размер на допълнителното възнаграждение за постигнати високи резултати в служебната дейност на ръководителите/командирите/началниците по т. 1.

(2) С определената сума по ал. 1, т. 2 се намалява общата сума за изплащане на допълнителните възнаграждения на зачислените им на финансово доволствие военни формирования/структури, чиито командири/началници имат право да отдават писмени заповеди, но не са разпоредители с бюджет.

Чл. 15. (1) Ръководителите/командирите/началниците на второстепенните разпоредители с бюджет, на разпоредителите с бюджет от по-ниска степен и на зачислените им на финансово доволствие военни формирования/структури, чиито командири/началници имат право да отдават писмени заповеди, определят конкретни задачи/дейности за изпълнение за съответния период на структурата/военното формирование.

(2) Задачите/дейностите трябва да бъдат формулирани:

1. разбираемо;

2. конкретно - да се определят с период за изпълнение и да са обвързани с конкретен резултат;

3. постижимо - да могат да бъдат постигнати в рамките на периода по т. 2;

4. съобразно дейността на структурата/военното формирование.

Чл. 16. (1) Със заповед на съответния ръководител по чл. 15, ал. 1 се създава комисия (Комисията) за извършване на оценка на изпълнението на задачите/дейностите.

(2) Комисията по ал. 1 подпомага съответния ръководител при определяне на показателите за изпълнението на задачите/дейностите и извършва оценяване на индивидуалния принос по реда на чл. 18.

Чл. 17. Оценката на индивидуалния принос се извършва въз основа на показатели за:

1. ефективност - отчита се степента на постигнатите високи резултати;

2. качество - отчита се степента на професионализъм и на компетентност при изпълнението.

Чл. 18. Оценяването на индивидуалния принос се извършва по петстепенна скала от 1 до 5 в низходящ ред:

1. оценка "1" - когато изпълнението на длъжностните задължения, свързани с реализирането на задачите/дейностите, в повечето случаи надвишава изискванията;

2. оценка "2" - когато изпълнението на длъжностните задължения, свързани с реализирането на задачите/дейностите, в отделни случаи надвишава изискванията;

3. оценка "3" - когато изпълнението на длъжностните задължения, свързани с реализирането на задачите/дейностите, е в рамките на изискванията, без да ги надвишава;

4. оценка "4" - когато изпълнението на длъжностните задължения, свързани с реализирането на задачите/дейностите, е с частични пропуски и в определена степен отговаря, но не покрива изцяло изискванията;

5. оценка "5" - когато изпълнението на длъжностните задължения, свързани с реализирането на задачите/дейностите, е със системни пропуски и не отговаря на изискванията.

Чл. 19. Въз основа на извършената оценка по чл. 18 по предложение на Комисията ръководителите по чл. 15, ал. 1 определят в своя заповед индивидуалния размер на допълнителното възнаграждение за постигнати високи резултати в служебната дейност на всеки военнослужещ/цивилен служител.

Чл. 20. Допълнително възнаграждение за постигнати високи резултати на военнослужещите, участващи в операции и мисии извън територията на страната, както и на български граждани - военнослужещи в състава на многонационални формирования или които заемат длъжности в задгранично представителство на Република България, в международни организации или в други международни инициативи на територията на страната и извън нея, се определя в размер на определената разчетна единица по чл. 11, т. 2 и се изплаща от военното формирование, в което се водят на доволствие.

Чл. 21. Допълнителното възнаграждение за постигнати високи резултати в служебната дейност се облага с данък по Закона за облагане доходите на физическите лица и върху него се начисляват осигурителни вноски за задължително социално и здравно осигуряване.

Раздел III.
Допълнително възнаграждение за постигнати високи резултати за работа по програми/проекти с външно финансиране

Чл. 22. (1) Военнослужещите и цивилните служители, които са назначени за членове на програмен/проектен екип, получават и допълнително възнаграждение за постигнати високи резултати за работа по програми/проекти с външно финансиране, в случай че изпълнението на такива функции не съставлява основно функционално задължение/основна цел на длъжността, която заемат.

(2) Размерите на допълнителните възнаграждения по ал. 1 се изплащат в рамките на средствата по съответната програма/проект по реда и условията, определени за съответната програма/проект. При липса на ред и условия, определени за програмата/проекта, се прилагат редът и условията на тази наредба.

Чл. 23. (1) Програмният/проектният екип се сформира със заповед на ръководителя на структурата, а в случаите, в които той е и ръководител на програмния/проектния екип (ръководител на екип), заповедта се издава от министъра на отбраната или упълномощено от него длъжностно лице.

(2) В заповедта се посочват източникът на финансиране, наименованието и номерът на програмата/проекта, членовете на екипа с определените им задачи, редът и начинът на отчитане и приемане на възложените за изпълнение дейности.

(3) В случаите, в които в програмния/проектния екип се включват военнослужещи/цивилни служители от други структури, включването им става по предложение на ръководителя на екипа, съгласувано с ръководителя на съответната структура или упълномощено от него длъжностно лице.

Чл. 24. (1) Допълнителното възнаграждение за постигнати високи резултати за работа по програми/проекти с външно финансиране се определя на тримесечия (към 31 март, 30 юни, 30 септември и 31 декември) въз основа на индивидуална оценка за извършената работа.

(2) Индивидуалната оценка се определя за всяко тримесечие от ръководителя на екипа въз основа на одобрение/неодобрение на извършената работа.

(3) Индивидуалната оценка на ръководителя на екипа се определя от ръководителя на структурата, а когато той е и ръководител на проекта - от министъра на отбраната или упълномощено от него длъжностно лице.

(4) Индивидуалната оценка е "Изпълнил" или "Неизпълнил".

(5) При индивидуална оценка за съответното тримесечие - "Неизпълнил", допълнително възнаграждение по чл. 22, ал. 1 не се получава.

Чл. 25. (1) Ръководителят на екипа предлага конкретния размер на допълнителното възнаграждение по чл. 22, ал. 1 на членовете на екипа за съответното тримесечие на ръководителя на структурата въз основа на определените им задачи и докладите за тяхното изпълнение.

(2) Конкретният размер на допълнителното възнаграждение по чл. 22, ал. 1 на ръководителя на екипа за съответното тримесечие се определя от ръководителя на структурата или упълномощено от него длъжностно лице.

(3) Размерът на предложеното допълнително възнаграждение по ал. 1, което военнослужещият/цивилният служител може да получи за тримесечие, не може да надвишава 80 процента от основните му месечни възнаграждения/основните месечни заплати и допълнителни възнаграждения с постоянен характер за този период.

Чл. 26. Изплащането на допълнителното възнаграждение по чл. 22, ал. 1 се извършва въз основа на заповед на ръководителя на структурата или упълномощено от него длъжностно лице при наличие едновременно на следните условия:

1. издадена е заповед за назначаване на военнослужещия или цивилния служител за ръководител или член на програмен/проектен екип;

2. работата по програми/проекти с външно финансиране е включена в длъжностната характеристика на съответния военнослужещ/цивилен служител, без това да е основно функционално задължение/основна цел на длъжността;

3. изготвен е доклад от военнослужещия/ цивилния служител за извършената работа по програмата/проекта за съответното тримесечие;

4. докладът по т. 3 е одобрен от ръководителя на екипа за членовете на екипа, а за ръководителя на екипа - от ръководителя на структурата или упълномощено от него длъжностно лице;

5. направено е искане от бенефициента за възстановяване на средствата и същото е верифицирано от управляващия орган по съответната програма/проект, когато е приложимо.

Допълнителни разпоредби

§ 1. По смисъла на тази наредба:

1. "Работа по програми/проекти с външно финансиране" е разработване, управление и/или изпълнение на проекти, съфинансирани със средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове, както и на проекти и програми, финансирани от други международни финансови институции и донори.

2. "Структура" е Министерството на отбраната, структурите по чл. 60д и 78 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България, с изключение на служба "Военно разузнаване" и служба "Военна полиция".

Заключителни разпоредби

§ 2. Наредбата се издава на основание чл. 214, ал. 2 във връзка с ал. 1, т. 5 и чл. 296, ал. 2 във връзка с ал. 1, т. 6 от Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България.

§ 3. Тази наредба отменя Наредба № Н-15 от 11.12.2015 г. за условията и реда за изплащане на допълнително възнаграждение за постигнати резултати в служебната дейност от военнослужещите и от цивилните служители в Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия (ДВ, бр. 3 от 2016 г.).

§ 4. Наредбата влиза в сила от деня на обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките