Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 4 от 12.I

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ФИНАНСОВ ПРИНОС МЕЖДУ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ СЪГЛАСНО ЧЛЕН 7 ОТ РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2022/2463 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА (Ратифицирано със закон, приет от 49-ото Народно събрание на 13 декември 2023 г. - ДВ,

 

СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ФИНАНСОВ ПРИНОС МЕЖДУ РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ СЪГЛАСНО ЧЛЕН 7 ОТ РЕГЛАМЕНТ (ЕС) 2022/2463 НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА

(Ратифицирано със закон, приет от 49-ото Народно събрание на 13 декември 2023 г. - ДВ, бр. 106 от 2023 г. В сила от деня на обнародването - 22 декември 2023 г.)

Издадено от Министерството на финансите

Обн. ДВ. бр.4 от 12 Януари 2024г.


НАСТОЯЩОТО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ФИНАНСОВ ПРИНОС се сключва между

(1) Република България ("Вносител"); и

(2) Европейската комисия ("Комисията"),

съответно Страна по това Споразумение.

КАТО СЕ ИМА ПРЕДВИД, ЧЕ

(А) С Регламент (ЕС) 2022/2463 на Европейския парламент и на Съвета от 14 декември 2022 г. за създаване на инструмент ("Инструментът") за предоставяне на подкрепа на Украйна през 2023 г. (макрофинансова помощ +) ("Регламент (ЕС) 2022/2463") Комисията се оправомощава да предостави подкрепа от страна на Европейския съюз на Украйна под формата на заеми с максимален размер до 18 000 000 000 евро, безвъзмездна помощ и лихвена субсидия.

(Б) На 16 януари 2023 г. Комисията и Украйна подписаха Меморандум за разбирателство ("Меморандум за разбирателство"), в който подробно са описани условията за помощта.

(В) Подробните финансови условия на помощта по линия на Инструмента под формата на заеми, предоставени съгласно Регламент (ЕС) 2022/2463, са определени в Споразумението за заем, сключено между Комисията и Украйна на 16 януари 2023 г. ("Споразумение за заем").

(Г) В Регламент (ЕС) 2022/2463 се предвижда, че Украйна може да поиска всяка година лихвена субсидия и покриване на административните разходи от страна на Съюза по отношение на подкрепата по линия на Инструмента. В Споразумението за заем се посочва, че при поискване от страна на Украйна Европейският съюз може да предостави такава субсидия ("Субсидия за разходите по заеми"), покриваща разходите за финансиране, разходите за управление на ликвидността и разходите за обслужване, както са определени в Решение за изпълнение (ЕС, Евратом) 2022/2545 на Комисията от 19 декември 2022 г., за установяване на рамка за разпределяне на разходите, свързани с операциите по вземане на заеми и управление на дълга в рамките на стратегията за диверсифицирано финансиране, както е изменено или заменено, в зависимост от случая ("Методология за разпределяне на разходите").

(Д) Допълнителната помощ по Регламент (ЕС) 2022/2463 ще бъде на разположение за покриване на Субсидията за разходите по заеми за периода от 1 януари 2023 г. до 31 декември 2027 г., с изключение на разходите, свързани с предсрочното погасяване на заема, по отношение на заемите по Регламент (ЕС) 2022/2463 ("Осигурената подкрепа").

(Е) Както е предвидено в декларацията на Комисията от 9 декември 2022 г. относно вноските на държавите членки за лихвената субсидия за заемите за Украйна по линия на макрофинансовата помощ + ("Декларацията"), вноските покриват само лихвената субсидия, по-специално разходите за финансиране и разходите за управление на ликвидността, но не и административните разходи, свързани с операциите по вземане и отпускане на заеми, а именно разходите за обслужване.

(Ж) В Регламент (ЕС) 2022/2463 се предвижда, че държавите - членки на Европейския съюз (наричани заедно "Вносителите"), могат да допринасят за Осигурената подкрепа, доколкото тя не се покрива от други ресурси. За тази цел на 16 декември 2022 г. те изготвиха декларация относно финансовата подкрепа за Украйна, с която изразиха готовността си да сключат споразумения за финансов принос с Комисията, в съответствие с приложимите национални процедури и след тяхното приключване, когато необходимите суми не могат да бъдат предоставени изцяло или частично от бюджета на Съюза.

(З) В декларацията си Комисията се ангажира, че в контекста на годишната бюджетна процедура ще проучи разполагаемите средства по бюджета на Съюза в рамките на наличните ресурси, като същевременно гарантира необходимостта от запазване на достатъчни маржове и гъвкавост за справяне с неочаквани събития през финансовата година. Това разглеждане ще се извърши с цел да се предложи минимална сума, а резултатите ще бъдат отразени в Проекта на годишен бюджет на Комисията за всяка година, през която споразуменията за принос остават в сила. Сумите, които трябва да бъдат изискани от Вносителите за всяка дадена година по всяко Споразумение за финансов принос, ще бъдат известни, inter alia (наред с другото), след приключване на годишната бюджетна процедура от бюджетния орган. След като бъдат известни сумите, които трябва да се изплатят от бюджета на Съюза, и всички останали суми, които трябва да се осигурят от държавите членки, Комисията ще съобщи на всеки Вносител сумите, които трябва да бъдат поискани по всяко Споразумение за финансов принос.

(И) Със Споразумението за финансов принос Вносителите следва неотменимо и безусловно да се задължат да предоставят финансовите вноски на разположение на Комисията при поискване, като сключат с нея Споразумение за финансов принос по смисъла на член 22, параграф 2 от Регламент (ЕС, Евратом) 2018/1046 на Европейския парламент и на Съвета от 18 юли 2018 г. за финансовите правила, приложими за общия бюджет на Съюза, за изменение на регламенти (ЕС) № 1296/2013, (ЕС) № 1301/2013, (ЕС) № 1303/2013, (ЕС) № 1304/2013, (ЕС) № 1309/2013, (ЕС) № 1316/2013, (ЕС) № 223/2014, (ЕС) № 283/2014 и на Решение № 541/2014/ЕС и за отмяна на Регламент (ЕС, Евратом) № 966/2012 ("Финансовия регламент"). Тези характеристики на Споразумението за финансов принос са необходими, за да се гарантира, че Съюзът е в състояние да изпълни ангажиментите си към Украйна за пълно покриване на субсидията за разходите по заеми и за да се създаде увереност, че всички Вносители са обвързани с един и същи ясен и недвусмислен ангажимент. В член 7, параграф 1, втора алинея от Регламент (ЕС) 2022/2463 се предвижда, че вноските на държавите членки следва да се предоставят по отношение на всяка сума, определена в споразумение със съответната държава членка, след влизането в сила на това споразумение.

(Й) Всеки Вносител остава изцяло и индивидуално отговорен за ангажиментите, които е поел по силата на Споразумението за финансов принос. По-специално, от Вносителя няма да се изисква да компенсира неизпълнението на приноса от страна на друга държава членка.

(К) Тези вноски представляват външни целеви приходи в съответствие с член 21, параграф 2, буква а), подточка ii) от Финансовия регламент.

(Л) Стратегията за финансиране на Комисията, изложена в член 220а от Финансовия регламент ("Стратегия за диверсифицирано финансиране"), се прилага в съответствие с член 16, параграф 1 от Регламент (ЕС) 2022/2463 за финансирането на подкрепата под формата на заеми, предвидена в посочения Регламент. Комисията ще предостави на Вносителите адекватна информация въз основа на писмено искане, за да им съдейства да изпълнят всички национални правни задължения.

(М) В съответствие с член 7, параграф 1 от Регламент (ЕС) 2022/2463 ключът за брутния национален доход за вноските на всеки Вносител през дадена година ще се основава на вноските на база БНД на всеки Вносител в бюджета на ЕС за предходната година съгласно последния приет годишен или коригиращ бюджет. С цел да се улесни изготвянето на националните годишни и многогодишни бюджети за периода, обхванат от настоящото Споразумение за финансов принос, е приложен Списък, в който са посочени максималните суми, които могат да бъдат внесени от всяка държава членка. Тези суми се основават на консервативни допускания относно лихвените проценти по набраните средства.

(Н) До юни 2023 г. Комисията ще съобщи на Европейския парламент и на Съвета очакваните максимални суми, които биха могли да бъдат поискани от държавите членки през 2024 г. въз основа на известните разходи, установени по отношение на вече изплатените суми, и консервативните допускания относно потенциалните разходи за оставащите суми по Споразумението за заем.

(О) В началото на 2024 г. Комисията незабавно ще съобщи на Европейския парламент и на Съвета окончателните данни за очакваните максимални вноски, а именно след като лихвените проценти по заемите бъдат напълно фиксирани и вече не подлежат на допълнителни промени или неопределеност. Ако измененията на лихвените проценти са по-неблагоприятни от тези, използвани за определяне на максималните суми, като по този начин максималните суми по настоящото Споразумение за финансов принос не достигат това, което може да е необходимо за покриване на разходите за финансиране на заемите, Комисията ще информира незабавно Съвета и Европейския парламент. Въз основа на това Комисията може да започне преглед на всички споразумения за финансов принос, за да осигури покриване на преразгледаната максимална сума, като сумата за всяка държава членка продължава да се определя въз основа на нейния пропорционален дял от брутния национален доход. След приключването на този преглед организацията и сроковете за извършване на всякакви изменения на споразуменията за финансов принос ще бъдат подчинени на съответните национални изисквания и процедури.

(П) За останалите години, обхванати от настоящото Споразумение за финансов принос, Комисията ще съобщи сумите, които трябва да бъдат поискани от Вносителите, inter alia (наред с другото), след приключване на годишната бюджетна процедура за следващата година от бюджетния орган. Въпреки че разходите за финансиране на заемите за Украйна ще бъдат постоянни за всички оставащи години, сумите, които ще бъдат поискани от Вносителите, могат да бъдат съобщени едва след като стане известен делът на разходите, които ще бъдат покрити от бюджета на Съюза и от Вносителите.

(Р) Срокът на действие на Споразумението изтича на 31 декември 2027 г., освен ако страните по настоящото Споразумение за финансов принос не решат друго. Следва да бъде възможно да се преразгледат вноските, в случай че има по-нататъшно развитие, или да се подновят вноските от държавите членки след 2027 г., освен ако не са обхванати от други средства в бъдещите многогодишни финансови рамки.


1. ФИНАНСОВ ПРИНОС

1.1. Финансов принос

С настоящото Вносителят безусловно и неотменимо предоставя на Съюза до 100 % от своя принос към осигурената подкрепа, която покрива разходите за финансиране и разходите за управление на ликвидността и изключва разходите за обслужване ("Финансовия принос"), и съответно се задължава да плати на Съюза, при писмено поискване, отправено от 2024 г. до датата на изтичане на срока на действие на настоящото Споразумение ("Искането") исканата от Комисията сума, която е до 100 % от неговия финансов принос, в съответствие с настоящото Споразумение за финансов принос ("Исканата сума").

1.2. Настоящото Споразумение за финансов принос е свързано със Споразумението за заем, което се сключва съгласно член 16, параграф 2 от Регламент (ЕС) 2022/2463, в съответствие с член 220 от Финансовия регламент, и с разходите, разпределени за плащания по Споразумението за заем, в съответствие с Методологията за разпределяне на разходите.

1.3. Финансовият принос не може да надвишава стойността, посочена в колона "Сума (в евро)" до името на Вносителя в Списъка, приложен към настоящото Споразумение за финансов принос.

1.4. Съгласно член 7, параграф 1 от Регламент (ЕС) 2022/2463 ключът за определяне на вноските за дадена година се основава на вноските на Вносителя на база БНД в бюджета на Съюза за предходната година съгласно последния приет годишен или коригиращ бюджет ("Ключ за определяне на финансовия принос").

1.5. Задълженията на Вносителя по настоящото Споразумение за финансов принос и на другите Вносители по съответните им Споразумения за финансов принос са само няколко.

1.6. Комисията определя Исканата сума като дял на Вносителя в съответствие с Ключа за определяне на финансовия принос от фактурата по Споразумението за заем, определен в съответствие с Методиката за разпределение на разходите, доколкото фактурата не е платена от други ресурси.

1.7. Участникът превежда Исканата сума в съответствие с условията на Искането с разчетени средства по сметката, посочена в Искането. Преводът се извършва в деня, посочен от Комисията в Искането ("Дата на превод"). Датата на превода не може да бъде по-рано от 45 работни дни от датата на Искането. Вносителят, който не изпълни Искането, остава задължен да го изпълни.

1.8. Вносителят няма право да компенсира или приспада каквито и да било суми, дължими му от Съюза, от каквито и да било плащания, дължими от Вносителя по настоящото Споразумение за финансов принос.

1.9. Ако Вносителят не успее да плати каквато и да е сума, дължима по Искането на датата на превода, Вносителят заплаща допълнително лихва за забава върху тази сума (или според случая върху нейната дължима и неплатена сума) на Комисията от датата на превода до датата на действителното пълно плащане, изчислена чрез позоваване на последователни лихвени периоди (всеки с такава продължителност, каквато Комисията може да избере периодично, като първият период започва на съответната Дата на превод и когато е възможно, продължителността на този период е една седмица) върху тази просрочена сума по по-високата от следните стойности:

(a) годишна лихва, представляваща сбора от:

(i) 350 базисни пункта, и

(ii) лихвения процент, прилаган от Европейската централна банка за нейните основни операции по рефинансиране, или

(b) 0 базисни пункта.

Докато продължава неизпълнението на задължението, този лихвен процент се определя отново в съответствие с разпоредбите на този параграф от настоящата Клауза 1.9 на последния ден от всеки такъв лихвен период, а неизплатената лихва по настоящата Клауза 1.9 за предходни лихвени периоди се добавя към сумата на дължимата лихва в края на всеки такъв лихвен период. Лихвата за забава е незабавно дължима и платима.

1.10. Вносителят се задължава да плати на Комисията всички допълнителни лихви и всички разходи и разноски, включително съдебни такси, направени и дължими от Комисията в резултат на неизпълнение на което и да е задължение по настоящото Споразумение за финансов принос от страна на Вносителя.


2. АНГАЖИМЕНТИ ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА ИНФОРМАЦИЯ

2.1. Комисията информира генералния секретариат на Съвета на Европейския съюз за подписването на Споразумението за финансов принос.

2.2. Комисията информира Вносителите за непогасените вземания по Споразуменията за заем, включително за планираните плащания на лихви и главници на годишна база.

2.3. Най-късно до 31 януари 2024 г. Комисията уведомява Вносителя за общия размер на сумите, които трябва да бъдат изплатени през 2024 г.

2.4. През останалите години, обхванати от Споразумението за финансов принос, Комисията уведомява Вносителя за общия размер на сумите, които трябва да бъдат събрани през всяка дадена година, в срок от 20 работни дни след окончателното приемане на декларацията за годишния бюджет в съответствие с член 314, параграф 9 от Договора за функционирането на Европейския съюз.

2.5. Комисията информира Вносителите за получаването на искане от Украйна за субсидия за разходите по заеми.


3. ТЪЛКУВАНЕ В СЪОТВЕТСТВИЕ И ЧАСТИЧНА НЕДЕЙСТВИТЕЛНОСТ

В случай на съмнение всички разпоредби на настоящото Споразумение се тълкуват в съответствие с приложимото право. Ако в даден момент някоя от разпоредбите на настоящото Споразумение е или стане незаконна, невалидна или неприложима съгласно приложимото право, това не засяга по никакъв начин законността, валидността или приложимостта на останалите разпоредби на настоящото Споразумение.


4. ДАТА НА ИЗТИЧАНЕ НА ВАЛИДНОСТТА

Срокът на действие на настоящото Споразумение за финансов принос изтича на 31 декември 2027 г.


5. УВЕДОМЛЕНИЯ

5.1. Адрес за уведомления

Всички уведомления, искания и други съобщения за Вносителя съгласно настоящото Споразумение ще се изготвят в писмена форма (като писмо, факс или имейл) и ще се изпращат на Вносителя на:

Министерство на финансите

София 1040, ул. "Г. С. Раковски" 102

Факс: +359 02 980 68 63

Имейл: EUBudget@minfin.bg

На вниманието на: Отдел "Бюджет на ЕС", дирекция "Европейски въпроси и икономически анализи"

С копие до: Европейска комисия

Факс: BUDG-Fax-E2@ec.europa.eu

Имейл: budg-e-back-office@ec.europa.eu

На вниманието на: BUDG E Back Office,

или, по отношение на Вносителя, на друг адрес или номер на факс, или на вниманието на друго лице или отдел, за които Вносителят е уведомил Комисията, по начина, предвиден за изпращане на уведомления.

5.2. Влизане в сила

Всяко уведомление, искане или друго съобщение, изпратено в съответствие с Клауза 5.1 (Адрес за уведомления), влиза в сила от момента на действителното му получаване от Вносителя; при условие че всяко такова уведомление, искане или друго съобщение, което в противен случай би влязло в сила след 16:00 ч. люксембургско време в даден ден или в ден, който не е работен ден, влиза в сила едва в 10:00 ч. люксембургско време на непосредствено следващия работен ден.


6. ТЪЛКУВАНЕ

6.1. Определения

В настоящото Споразумение за финансов принос и неговите приложения:

"Работен ден" означава ден, в който платежната система TARGET2 е отворена за работа.

6.2. Други споразумения

Всички препратки в настоящото Споразумение за финансов принос към споразумение, инструмент или друг документ се тълкуват като препратка към това споразумение, инструмент или друг документ, като същите могат да бъдат изменяни, допълвани, преработвани, разширявани, заменяни или обновявани от време на време.


7. ПРАВО И ЮРИСДИКЦИЯ

7.1. Приложимо право

Настоящото Споразумение за финансов принос и всички извъндоговорни задължения, произтичащи от или във връзка с него, се уреждат и тълкуват в съответствие с правото на Европейския съюз, допълнено при необходимост от люксембургското право.

7.2. Изключителна компетентност

Съдът на Европейския съюз в съответствие с член 272 от Договора за функционирането на Европейския съюз има изключителна компетентност да разрешава всякакви спорове ("Спор"), произтичащи от настоящото Споразумение за финансов принос или във връзка с него (включително спорове, свързани със съществуването, валидността или прекратяването на настоящото Споразумение за финансов принос или на извъндоговорни задължения, произтичащи от настоящото Споразумение за финансов принос или във връзка с него), или последиците от неговата нищожност.


8. ПРЕРАЗГЛЕЖДАНЕ И УДЪЛЖАВАНЕ НА СРОКА

Настоящото Споразумение за финансов принос подлежи на преразглеждане след 31 декември 2023 г. като крайна мярка и освен ако не се финансира от бюджета на Съюза, в случай че окончателните разходи за лихвената субсидия съгласно Регламент (ЕС) 2022/2463 надхвърлят сумите, предвидени във всички Споразумения за финансов принос. По-специално, след като разходите за финансиране от заемите по Споразумението за заем бъдат окончателно установени, Комисията съобщава на Вносителите евентуалния размер на увеличените вноски, необходими за покриване на превишението на разходите над посочените в приложения Списък.

Настоящото Споразумение за финансов принос подлежи на преразглеждане с цел удължаване на срока за предоставяне на вноски за допълнителната подкрепа съгласно Регламент (ЕС) 2022/2463 за покриване на лихвената субсидия след 31 декември 2027 г., освен ако тази подкрепа не бъде покрита с други средства в бъдещите многогодишни финансови рамки.


9. ИЗМЕНЕНИЯ

Всяко изменение на настоящото Споразумение за финансов принос, включително приложеният Списък, се представя в писмен вид в изменение, подписано от Комисията и Вносителя.


10. ВЛИЗАНЕ В СИЛА

Настоящото Споразумение за финансов принос влиза в сила от датата на подписването му от последната страна и ако е приложимо, при условие че Вносителят е уведомил, че е изпълнил всички изисквания на конституционното си или друго законодателство за валидно поемане на всички свои задължения по Споразумението. Всички клаузи и условия, предвидени в настоящия документ, са надлежно отбелязани и одобрени от Република България и от Комисията.

Изготвено в два оригинални екземпляра на английски език, по един за Вносителя и за Комисията.


Приложение № 1


СПИСЪК

максимални вноски за държава членка за

периода 2024 - 2027 г.

Държава членка

БНД ключ

Гарантиран финансов принос (евро)

Белгия

0.034545093545251

96 726 262

България

0.004882374366316

13 670 648

Чешка република

0.017064891897066

47 781 697

Дания

0.023155641433738

64 835 796

Германия

0.253394975610951

709 505 932

Естония

0.002103795558836

5 890 628

Ирландия

0.022723275588721

63 625 172

Гърция

0.012847103934769

35 971 891

Испания

0.084842324203730

237 558 508

Франция

0.171294798888959

479 625 437

Хърватия

0.003901507855638

10 924 222

Италия

0.122025596681370

341 671 671

Кипър

0.001547257669073

4 332 321

Латвия

0.002311162075974

6 471 254

Литва

0.003776710011764

10 574 788

Люксембург

0.003706405774364

10 377 936

Унгария

0.010248890252613

28 696 893

Малта

0.000954699517702

2 673 159

Нидерландия

0.059194038946719

165 743 309

Австрия

0.027911438723363

78 152 028

Полша

0.041157735014047

115 241 658

Португалия

0.014632349331283

40 970 578

Румъния

0.017606907565873

49 299 341

Словения

0.003633267035028

10 173 148

Словашка република

0.007079861871162

19 823 613

Финландия

0.017188603795393

48 128 091

Швеция

0.036269292850298

101 554 020

ЕС-27

 

2 800 000 000



Промени настройката на бисквитките