Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 8 от 26.I

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 5 ОТ 22 ЯНУАРИ 2024 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 18 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2015 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ НА МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ, ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА

 

ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 5 ОТ 22 ЯНУАРИ 2024 Г. ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 18 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 2015 Г. ЗА ПРИЕМАНЕ НА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ЕНЕРГИЙНА ЕФЕКТИВНОСТ НА МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ, ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА БЕЗВЪЗМЕЗДНА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ПО ПРОГРАМАТА И ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ОРГАНИТЕ, ОТГОВОРНИ ЗА РЕАЛИЗАЦИЯТА Ѝ (ДВ, БР. 10 ОТ 2015 Г.)

В сила от 26.01.2024 г.

Обн. ДВ. бр.8 от 26 Януари 2024г.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ

ПОСТАНОВИ:


§ 1. В заключителната разпоредба се правят следните изменения:

1. Думите "Заключителна разпоредба" се заменят с "Преходни и заключителни разпоредби".

2. Думите "Параграф единствен" се заменят с "§ 1".

§ 2. Създават се § 2 - 4:

"§ 2. Кметът на община, "Българска банка за развитие" - ЕАД, и областният управител като представител на държавата в срок до 31 януари 2024 г. сключват допълнително споразумение за прекратяване действието на договор за целево финансиране на сграда, към който към датата на влизане в сила на постановлението не е сключен анекс по фаза 1.

§ 3. (1) Министерството на регионалното развитие и благоустройството в срок до 29 февруари 2024 г. да изплати дължимата сума (главница и лихва) за сградите, за които към датата на влизане в сила на постановлението са разплатени от "Българска банка за развитие" - ЕАД, съответните суми за дейностите по фаза 1 към външни изпълнители и за които няма сключен договор с външен изпълнител за дейностите по фаза 2.

(2) За целите на ал. 1 кметът на община и областният управител като представител на държавата съставят и подписват протокол по образеца съгласно приложение № 3, който съдържа точната сума на дължимата безвъзмездна финансова помощ по фаза 1 и удостоверява изпълнението на условията за изплащане на средствата по фаза 1.

(3) Кметът на община, "Българска банка за развитие" - ЕАД, и съответният областен управител като представител на държавата сключват споразумение за прекратяване действието на договор за целево финансиране на сграда, по който са разплатени всички дейности по фаза 1 и за който няма сключен договор с външен изпълнител по фаза 2.

§ 4. (1) С влизане в сила на постановлението се преустановява сключването на договори за изпълнение на дейности по Програмата с външни изпълнители, избрани по реда на Закона за обществените поръчки. Допуска се сключване на договор за изпълнение на дейности по Програмата с външен изпълнител, избран по реда на Закона за обществените поръчки, който не е сключен до влизане в сила на постановлението, но за който има финансов ресурс, потвърден от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Договорът по предходното изречение следва да бъде сключен не по-късно от 1 април 2024 г.

(2) Анекс по фаза 2 към договор за целево финансиране следва да бъде сключен не по-късно от 30 април 2024 г. Ако анексът по фаза 2 не бъде сключен до тази дата, договорът за целево финансиране ще се счита за прекратен и общината ще се счита задължена да възстанови на "Българска банка за развитие" - ЕАД, разплатените за сградата суми по фаза 1 и натрупаната лихва до 30 април 2024 г."

§ 3. Създава се приложение № 3 към § 3, ал. 2:

"Приложение № 3 към § 3, ал. 2


ПРОТОКОЛ

 

Днес, ................................................, в гр. ..........................................................., между:

1.  .................................................................................................................................... -

кмет на община .....................................................................................................................,

с адрес .....................................................................................................................................

и

2. ...................................................................................................................................... -

областен управител на област ....................., с адрес ....................., наричани по-нататък "Страните", се състави и подписа настоящият протокол за следното:

На основание § 3, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на Постановление № 18 на Министерския съвет от 2015 г. за приемане на Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, за условията и реда за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по програмата и за определяне на органите, отговорни за реализацията ѝ (ДВ, бр. 10 от 2015 г.), и във връзка с извършени дейности по Фаза 1 за сграда с адрес: ..............................................,

и с разгъната застроена площ: .......................................................... кв. м,

Страните удостоверяват, че всички дейности по Фаза 1 са извършени и е изплатена следната сума, с включен ДДС, включваща всички разходи, които са били платени:

Вид на разхода

Стойност (в лв.) с включен ДДС

Разход за изготвяне на обследване за установяване на техническите характеристики, свързани с изискванията по чл. 169, ал. 1, т. 1 - 5 и ал. 2 от ЗУТ, и за съставяне на технически паспорт

 

Разход за изготвяне на обследване за енергийна ефективност

 

Настоящият протокол се състави и подписа в три еднакви екземпляра - по един за всяка от страните и един за Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Кмет на община ......................................................

(име и фамилия, подпис, печат)

Областен управител на област ..............................

(име и фамилия, подпис, печат)

Заключителни разпоредби

§ 4. Постановлението влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките