Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 8 от 26.I

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 7.11.2006 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ И ПУСКАНЕ В УПОТРЕБА НА ПОЩЕНСКИ МАРКИ, НА ПОЩЕНСКИ ПРОДУКТИ И НА СПЕЦИАЛНИ ПОЩЕНСКИ ПЕЧАТИ И ЗА ИЗВАЖДАНЕ ОТ УПОТРЕБА НА ПОЩЕНСКИ МАРКИ (ДВ, БР. 93 ОТ 2

 

НАРЕДБА ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ДОПЪЛНЕНИЕ НА НАРЕДБА № 1 ОТ 7.11.2006 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ИЗДАВАНЕ И ПУСКАНЕ В УПОТРЕБА НА ПОЩЕНСКИ МАРКИ, НА ПОЩЕНСКИ ПРОДУКТИ И НА СПЕЦИАЛНИ ПОЩЕНСКИ ПЕЧАТИ И ЗА ИЗВАЖДАНЕ ОТ УПОТРЕБА НА ПОЩЕНСКИ МАРКИ (ДВ, БР. 93 ОТ 2006 Г.)

В сила от 28.02.2024 г.
Издадена от министъра на транспорта и съобщенията

Обн. ДВ. бр.8 от 26 Януари 2024г.

§ 1. В чл. 2 се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 4:

а) в основния текст думата "един" се заменя с "три";

б) в т. 4 след думата "кратни" се добавя "само", а след думата "идентичност" се добавя "или да отразяват кръгли годишни, кратни само на числото 25 от основаването на национални и международни организации, институции и събития от национална и международна значимост";

в) в т. 6 след думите "България и Европа" се поставя запетая, съюзът "и" се заличава, а след думите "България и светът" се поставя запетая и се добавя "Фауна", "Космос", "Спорт" и др.";

г) т. 9 се отменя.

2. Създава се нова ал. 5:

"(5) Ежегодно, в срок до 31 май, на интернет страницата на Министерството на транспорта и съобщенията се публикува съобщение, че започва подготовката на годишния тематичен план за издаване на пощенски марки, на пощенски продукти и на специални пощенски печати за следващата година. Съобщението съдържа покана към заинтересованите страни да изпращат предложения за теми, които да бъдат включени в плана. Срокът за изпращане на предложения е 31 август."

3. Досегашните ал. 5 и 6 стават ал. 6 и 7.

4. Досегашната ал. 7 става ал. 8 и в нея след думата "в блок" се поставя запетая и се добавя "в блок-лист, в карнетка".

5. Досегашната ал. 8 става ал. 9 и в нея след думите "Начинът на" се добавя "технологично", след думата "изданията" се добавя "(техника на отпечатване - офсет/дигитален печат, вид на хартията, вид на перфорацията, размер на листата - малки или големи, и съдържанието на марките в тях)", а думите "ал. 7" се заменят с "ал. 8".

§ 2. В чл. 3 се правят следните изменения и допълнения:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) Точната дата за пускане в употреба на изданията се определя със заповед на министъра на транспорта и съобщенията. Информацията за пускането в употреба на изданията се предоставя по реда на чл. 19."

2. Досегашната ал. 2 става ал. 3.

3. Досегашната ал. 3 става ал. 4 и в нея думите "ал. 2, т. 2" се заменят с "ал. 3, т. 2".

4. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и в нея:

а) в т. 1 думите "2 месеца преди предвидената дата за пускане в употреба" се заменят с "1 месец след утвърждаването на годишния тематичен план от министъра на транспорта и съобщенията";

б) в т. 2 думите "до 5 работни дни за пощенски марки и до 10 работни дни за пощенски" се заменят с "до 10 дни за пощенските марки и пощенските".

5. Досегашната ал. 5 става ал. 6 и в нея думите "ал. 4" се заменят с "ал. 5".

§ 3. В чл. 4 след думата "съобщенията" се поставя запетая и се добавя "която се публикува на страницата на Министерството на транспорта и съобщенията в интернет".

§ 4. В чл. 7, ал. 5 след думите "Съюз на българските филателисти" се поставя запетая и думите "и други организации и институции, дейността на които" се заменят с "организации и институции и дейци, чиято дейност".

§ 5. В чл. 9:

1. Създава се нова ал. 2:

"(2) По решение на специализирания експертен съвет по маркоиздаване авторите на издание могат да бъдат определяни и чрез организиране на конкурси за изработка на пощенско-филателни издания. Обявата за конкурса се публикува на интернет страницата на Министерството на транспорта и съобщенията. Победителят в конкурса се определя от специализирания експертен съвет по маркоиздаване."

2. Досегашните ал. 2 и 3 стават ал. 3 и 4.

3. Досегашната ал. 4 става ал. 5 и в нея, в т. 2 думите "ал. 3" се заменят с "ал. 4".

4. Досегашната ал. 5 става ал. 6.

5. Създава се ал. 7:

"(7) При утвърждаване на проектите за пощенски издания специализираният експертен съвет по маркоиздаване спазва фактологията, свързана с темата на изданието."

§ 6. Член 11 се изменя така:

"Чл. 11. (1) Утвърдените проекти на пощенски марки и на пощенски продукти заедно с техническия носител се предават за отпечатване от служители от Министерството на транспорта и съобщенията на пощенския оператор със задължение за извършване на универсалната пощенска услуга с приемно-предавателен протокол и възлагателно писмо, подписано от министъра на транспорта и съобщенията или от упълномощено от него лице.

(2) Във възлагателното писмо по ал. 1 за пощенските марки се определят тема на изданието, вид на изданието, размер на марката/марките, вид на перфорация, техника на отпечатване, вид на хартията, номинална стойност на марката/марките, тираж на марката/марките, срокът за отпечатване и други специфични данни. За пощенските продукти се определя темата на изданието, вид на изданието, цена на пощенската услуга, тираж и други специфични данни.

(3) Допълнителни тиражи на пощенски марки с променлив тираж се отпечатват по предложение на пощенския оператор със задължение за извършване на универсалната пощенска услуга за негова сметка. В края на всяко тримесечие пощенският оператор със задължение за извършване на универсалната пощенска услуга предоставя на министъра на транспорта и съобщенията справка за отпечатаните допълнителни тиражи.

(4) При отпечатването на допълнителните тиражи не се разрешава промяна в утвърдения от министъра на транспорта и съобщенията художествен проект на пощенската марка, както и всякакви художествени интерпретации с него.

(5) Пощенските марки с променлив тираж могат да бъдат използвани само за заплащане цената на пощенската услуга и за изработването на пощенските марки по чл. 31.

(6) За пощенски марки с фиксиран тираж не се допуска отпечатване на допълнителни тиражи."

§ 7. В чл. 11а се правят следните изменения и допълнения:

1. В ал. 1 думите "10 работни дни" се заменят с "20 дни".

2. В ал. 3 след думите "по ал. 1" се добавя "и ал. 2", а думата "оправомощени" се заличава.

3. В ал. 4 думите "със заповед на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията" се заменят със "с утвърдени от министъра на транспорта и съобщенията вътрешни правила".

§ 8. В чл. 15, ал. 1 думите "в срок до 20 работни дни, а пощенските продукти в срок до 15 работни дни" се заменят с "и пощенските продукти в срок до 30 дни".

§ 9. Член 16 се отменя.

§ 10. В чл. 18, ал. 1 думите "тема, автор, вид, населено(и) място(а), пощенска(и) станция(и), дата и час на пускане в употреба, вид на използваната хартия, номинална стойност, тираж, срок за използване на специалния пощенски печат и други специфични данни" се заменят с "дата и час на пускане в употреба, място на пускане в употреба, тема на изданието, вид на изданието, размер на марката/марките, вид на перфорация, техника на отпечатване, вид на хартията, номинална стойност на марката/марките, цената на пощенската услуга (за пощенските продукти), тираж, автор, пощенска(и) станция(и), населено(и) място/места, срок за използване на специалния пощенски печат и други специфични данни".

§ 11. В чл. 27 след думите "на отпечатък" се добавя "върху пощенска марка и/или специален знак за цена на пощенската услуга".

§ 12. В чл. 28, ал. 2 думите "4 работни дни" се заменят с "5 дни".

§ 13. В § 1 от допълнителната разпоредба се създават т. 13 - 16:

"13. "Блок-лист" е лист, преминаващ през полето, което огражда марките и винетките и съдържа определен брой еднакви или различни пощенски марки. Възможна е и комбинация с различен брой еднакви или различни винетки или всички пощенски марки от една серия с гребеновидна или линейна перфорация, преминаваща през полето, което огражда марките и винетките. Полето е с размер не по-голям от половината от съответния размер на марката и може да се използва за текстове и рисунки, поясняващи и допълващи темата на изданието. В полето могат да бъдат отпечатани и технически данни за изданието.

14. "Малък лист/голям лист" е производствен термин, отнасящ се до технологичното отпечатване на изданието, съдържа в себе си една номинална стойност със или без винетка. Броят на репликираните номинални стойности може да бъде различен. Малкият лист/големият лист е с гребеновидна или линейна перфорация, преминаващи през полето, което огражда марките и винетките. Полето може да се използва единствено за нанасяне на техническите данни за изданието.

15. "Карнетка" е илюстриран филателен продукт, представляващ малко картонче с предпазни корици, съдържащо в себе си блок-листа от определено издание с еднакви или различни по стойност пощенски марки. Илюстрациите в карнетката допълват темата на изданието.

16. "Пощенско-филателно издание" е всяко едно пощенско издание (марка, плик, карта и др.), пуснато в употреба от министъра на транспорта и съобщенията, предназначено за заплащане на цената на пощенската услуга, което може да има и колекционерска дейност."

§ 14. Навсякъде в наредбата думите "министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията", "министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията" и "Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията" се заменят съответно с "министърът на транспорта и съобщенията", "министъра на транспорта и съобщенията" и "Министерството на транспорта и съобщенията".

Заключителни разпоредби

§ 15. Наредбата влиза в сила един месец след обнародването ѝ в "Държавен вестник".

Промени настройката на бисквитките