Безплатен Държавен вестник

Изпрати статията по email

Държавен вестник, брой 14 от 16.II

СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ПРОДЪЛЖАВАНЕ СРОКА НА ДЕЙСТВИЕ НА МЕМОРАНДУМА ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СЪЕ

 

СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ ЗА ИЗМЕНЕНИЕ И ПРОДЪЛЖАВАНЕ СРОКА НА ДЕЙСТВИЕ НА МЕМОРАНДУМА ЗА РАЗБИРАТЕЛСТВО МЕЖДУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ И ПРАВИТЕЛСТВОТО НА СЪЕДИНЕНИТЕ АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ ОТНОСНО НАЛАГАНЕТО НА ОГРАНИЧЕНИЯ ВЪРХУ ВНОСА НА КАТЕГОРИИ АРХЕОЛОГИЧЕСКИ МАТЕРИАЛИ И ЕТНОЛОЖКИ МАТЕРИАЛИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, СЪСТАВЕН В СОФИЯ НА 8 ЯНУАРИ 2019 Г., С ПЕТ ГОДИНИ СЧИТАНО ОТ 14 ЯНУАРИ 2024 Г.

(Одобрено с Решение № 9 от 11 януари 2024 г. на Министерския съвет. В сила от 14 януари 2024 г.)

Издадено от Министерството на културата

Обн. ДВ. бр.14 от 16 Февруари 2024г.

№ 389/2023

Посолството на Съединените американски щати изразява своите почитания към Министерството на външните работи на Република България и има честта да се позове на Меморандума за разбирателство между правителството на Съединените американски щати и правителството на Република България относно налагането на ограничения върху вноса на категории археологически материали и етноложки материали от Република България, съставен в София на 8 януари 2019 г. и влязъл в сила на 14 януари 2019 г. (наричан по-долу "Меморандумът за разбирателство").

В съответствие със Закона за прилагане на Конвенцията за културните ценности ("Закона") Държавният департамент на Съединените американски щати определи, че факторите, които са обосновали сключването на Меморандума за разбирателство, все още са налице и че няма причина за спиране на действието му. Поради това Посолството, от името на правителството на Съединените американски щати, предлага Меморандумът за разбирателство да бъде удължен за допълнителен петгодишен период, считано от 14 януари 2024 г.

В съответствие с член IV, параграф 2 от Меморандума за разбирателство правителството на Съединените американски щати също предлага Меморандумът за разбирателство да бъде изменен, както следва:

1) В член I, параграф 1 думите "(1) археологически материал, датиращ от 7500 г. пр.н.е. до приблизително 1750 г. сл.н.е." се заменят с думите "(1) археологически материал, датиращ от преди около 1,6 милиона години до около 1750 г. от н.е."

2) В член I, параграф 1 думите "(2) църковен етноложки материал, датиращ от началото на IV в. от н.е. до около 1750 г. от н.е." се заменят с думите "(2) църковен етноложки материал, датиращ от началото на IV в. от н.е. до около 1900 г. от н.е."

Ако гореизложеното предложение е приемливо за правителството на Република България, Посолството предлага настоящата нота и ответната утвърдителна нота на Министерството (приложен е проект на ответната нота) да представляват споразумение между двете правителства за изменение и удължаване на срока на действие на Меморандума за разбирателство, което ще влезе в сила от датата на ответната утвърдителна нота на Министерството, считано от 14 януари 2024 г.

Посолството на Съединените американски щати се възползва от тази възможност, за да поднови пред Министерството на външните работи на Република България уверенията в най-високата си към него почит.

Приложение: Според текста

Посолство на Съединените американски щати,

София, 21 ноември 2023 г.



Приложение


Предложен проект на ответната нота на правителството на Република България


Министерството на външните работи на Република България изразява своите почитания към Посолството на Съединените американски щати и има честта да се позове на нота № X от X г. на Посолството, която гласи следното:

[въведете пълния текст на нотата на Посолството]

Министерството потвърждава, че предложението в нотата на Посолството е приемливо за правителството на Република България. Поради това нотата на Посолството и настоящата ответна нота представляват споразумение между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати за изменение и удължаване на срока на действие на Меморандума за разбирателство с пет години, считано от 14 януари 2024 г., което влиза в сила от датата на настоящата нота.

[заключителен параграф]



 

 

 

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 

 

МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ

Изх.№ 33-00-17/11.01.2024 г.

София, 11 януари 2024 г.

Министерството на външните работи на Република България поднася своите почитания на Посолството на Съединените американски щати в София и има честта да се позове на нота № 389 от 21 ноември 2023 г. на Посолството на САЩ, която гласи следното:

"Посолството на Съединените американски щати в Република България поднася своите почитания на Министерството на външните работи на Република България и има честта да се позове на Меморандума за разбирателство между правителството на Съединените американски щати и правителството на Република България относно налагането на ограничения върху вноса на категории археологически материали и етноложки материали на Република България, съставен в София на 8 януари 2019 г. и влязъл в сила на 14 януари 2019 г. (наричан по-нататък "Меморандума за разбирателство").

В съответствие със Закона за прилагане на Конвенцията за културните ценности ("Закона") Държавният департамент на Съединените американски щати определи, че все още са налице факторите, обосновали сключването на Меморандума за разбирателство, както и че няма причина за спиране на действието му. Поради това от името на правителството на Съединените американски щати Посолството на САЩ предлага действието на Меморандума за разбирателство да бъде продължено за допълнителен петгодишен период, считано от 14 януари 2024 г.

В съответствие с член IV, параграф 2 от Меморандума за разбирателство правителството на Съединените американски щати предлага също така Меморандумът за разбирателство да бъде изменен, както следва:

1) В член I, параграф 1 формулировката 1) археологически материали, датиращи от 7500 г. пр. н. е. до приблизително 1750 г. от н. е." да се замени с "1) археологически материали, датиращи отпреди приблизително 1,6 милиона години до приблизително 1750 г. от н. е.".

2) В член I, параграф 1 формулировката "2) църковно-етноложки материали, датиращи от началото на 4 век от н. е. до приблизително 1750 г. от н. е." да се замени с "2) църковно-етноложки материали, датиращи от началото на 4 век от н. е. до приблизително 1900 г. от н. е.".

Ако описаното по-горе предложение е приемливо за правителството на Република България, Посолството на САЩ предлага настоящата нота и ответната утвърдителна нота на Министерството на външните работи да представляват споразумение между двете правителства за изменение и продължаване на срока на действие на Меморандума за разбирателство, което да влезе в сила на датата на ответната утвърдителна нота на Министерството на външните работи, считано от 14 януари 2024 г.

Посолството на Съединените американски щати използва възможността да поднови пред Министерството на външните работи на Република България уверенията в най-високата си към него почит.

Посолство на Съединените американски щати

София, 21 октомври 2023 г."

Министерството на външните работи на Република България потвърждава, че предложението, съдържащо се в нотата на Посолството на САЩ, е приемливо за правителството на Република България. Предвид това нотата на Посолството на САЩ и настоящата ответна нота представляват споразумение между правителството на Република България и правителството на Съединените американски щати за изменение и продължаване на срока на действие на Меморандума за разбирателство с пет години, считано от 14 януари 2024 г., което влиза в сила на датата на настоящата нота.

Министерството на външните работи на Република България се ползва от случая да поднови пред почитаемото Посолство на Съединените американски щати в София уверенията в отличната си към него почит.


ДО

ПОСОЛСТВОТО

НА СЪЕДИНЕНИТЕ

АМЕРИКАНСКИ ЩАТИ

СОФИЯ

Промени настройката на бисквитките